Vlastníctvo auta so sebou prináša mnoho nepredvídateľných nákladov, ktoré môžu v priebehu času výrazne ovplyvniť váš rozpočet. Kým niektoré z nich, ako je napríklad palivo alebo poistenie, sú očakávané, údržba a opravy môžu byť pre mnohých motoristov nepríjemným prekvapením a často sa vyšplhajú zo stoviek do tisícov eur. 

Ak uvažujete o kúpe nového auta, jednou z najdôležitejších otázok by malo byť to, ako vás jeho údržba bude finančne zaťažovať počas doby jeho vlastníctva. Podľa najnovšieho prieskumu Consumerreports sa náklady na údržbu a opravy áut dramaticky líšia podľa značky a veku vozidla. Zatiaľ čo nové vozidlá majú často pokryté prvé roky údržby originálnou zárukou od výrobcu, po jej skončení môžu prísť obrovské výdavky prakticky kedykoľvek. Svoju úlohu tu, ale zohráva aj značka.

Aké auto si teda vybrať, aby nás neprekvapilo obrovskými faktúrami zo servisu? Možno budete prekvapení, no je to práve Tesla, pri ktorej sa často skloňujú slová ako „nedostatočná kvalita“ či „nízka úroveň montážneho spracovania„. Z hľadiska spoľahlivosti absolútne nemá konkurenciu. Jej prevádzka je dokonca citeľne lacnejšia, ako prevádzka japonskej Toyoty. A to už je čo povedať.

Nemecké prémiové značky Audi, BMW či Mercedes sú čiernou dierou na výdavky  

BMW CarKey
Zdroj: Apple

Naopak, na opačnom konci rebríčka sa nachádzajú nemecké prémiovky, ktoré boli kedysi synonymom kvality a spoľahlivosti, no dnes sa ich ľudia oprávnene obávajú.

Pri vozidlách od výrobcov Audi, BMW či Mercedes-Benz môžu byť náklady na údržbu a servis až dvojnásobne vyššie, než pri Tesle. Horšie je to už iba pri značkách Porsche či Land Rover. Viac uvidíte v rebríčku na tejto stránke.

Pri kúpe vozidla nikdy nezabúdajte na potenciálny servis 

Pre spotrebiteľa je kľúčové vedieť, čo od auta očakáva, a ako sa tieto očakávania premietnu do dlhodobých nákladov. Výber značky teda nemusí byť len otázkou vkusu, ale aj pragmatického rozhodnutia, ktoré môže ušetriť tisíce eur v priebehu života vozidla.

A ako sa ukazuje, elektrická Tesla je na prevádzku štatisticky najlacnejšia. Čo si o tom myslíte vy?

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Tesla Model Y bude extrémne výhodným policajným vozidlom
Môže ťa zaujímať
- Reklama -