Spoločnosť Apple minulý rok predstavila štvoricu fenomenálnych zariadení, ktoré ponúkajú moderný dizajn, špičkové procesory s vysokým výkonom a tiež prvotriedne kamerové systémy. Pokiaľ nás sledujete dlhodobo, určite viete, že nákup základného iPhonu 15 vrelo odporúčame. Veď na miesto pôvodných 949 € ho kúpite dnes už za 715 € a získate špičkový smartfón, ktorý vám vydrží ešte veľa veľa rokov. Je tu však jedno ale.

Spoločnosť Apple totiž pred rokom akoby nerozmýšľala a iPhone 15 vybavila hardvérom, ktorý na prvý pohľad už teraz pôsobí zastaralo. Aby sme to uviedli na pravú mieru, tento telefón má 4 nm čip A16 Bionic so 6 GB RAM, ktorý stále porazí v rôznych výkonnostných testoch väčšinu Androidov, no jeho drahší braček iPhone 15 Pro / 15 Pro Max dostal do vienka čip A17 Pro s 8 GB RAM, vďaka čomu môže aktuálne ako jediný model v ponuke (až do predstavenia iPhonu 16) podporovať Apple Intelligence.

Hlavný dôvod, prečo základný iPhone 15 ani iPhone 15 Plus nemôže podporovať Apple Intelligence je skrytý práve v jeho nedostatočnej operačnej pamäti RAM. Apple sa v minulosti vyjadril, že minimom na spustenie jeho umelej inteligencie bude hranica 8 GB RAM a práve tú minuloročný model žiaľ nespĺňa. Samozrejme, mohli by sme diskutovať o tom, či je takéto rozhodnutie zo strany Apple férové, no pravdepodobne by sme sa nikam nedostali.

Apple urobil tento krok preto, že chce podporiť predaj iPhonu 16, ktorý bude ako v základných, tak aj v prémiových verziách defaultne podporovať balík funkcií Apple Intelligence. Očakáva sa, že tento model bude práve vďaka AI u zákazníkov extrémne úspešný, čo potvrdzujú aj správy, že na jeho výrobe sa aktuálne podieľa 50 tisíc pracovníkov v továrni hlavného dodávateľa – spoločnosti Foxconn.

Pre toto sa iPhone 15 Slovákom oplatí aj skrz absenciu Apple Intelligence

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Simple Alpaca / MinimalisTech (úprava redakcie)

Aj keď to celé môže pôsobiť tak, že iPhone 15 je už dnes, necelý rok po premiére zastaralý a vôbec sa neoplatí kúpiť, nie je to celkom pravda. Áno, niekde na americkom, anglickom alebo inom trhu môže dávať takéto tvrdenie zmysel, no určite nie na Slovensku alebo vo väčšine krajín Európy.

Ako sme už napísali na začiatku, tento model si po kliknutí na tento odkaz môžete zaobstarať len za 715 € namiesto pôvodných 949 €, čo je vynikajúca cenová ponuka. Za svoje peniaze dostanete špičkový hardvér, ktorý vám bude slúžiť pokojne aj 4 – 5 rokov s najnovšími verziami operačného systému iOS.

Prečítajte si tiež  Apple prepracovalo Hodiny v iOS 14. Pozrite sa ako vyzerajú a čo je nové!

Okrem toho, Apple Intelligence je síce lákavá technológia (alebo služba?), no v praxi na Slovensku nebude dávať v prvých rokoch absolútne žiaden zmysel. Celkovo by sa mala dostať medzi širokú verejnosť až koncom roka 2024 s tým, že to nebude platiť na území EÚ z dôvodu rôznych legislatívnych obmedzení.

Je síce pravda, že Apple na tomto probléme pracuje, no podľa všetkého sa mu ho nepodarí vyriešiť skôr, než do prvej polovice roka 2025. Dokonca sa domnievame, že ak príde Apple Intelligence do Európy, stane sa tak až s príchodom operačného systému iOS 19.

Ani sprístupnenie Apple Intelligence na Slovensku nie je zárukou toho, že ju budete chcieť používať. Tu je dôvod 

Apple Intelligence EÚ Slovensko
Zdroj: Apple

Za zmienku tiež stojí fakt, že táto fascinujúca novinka je zatiaľ dostupná len v americkej angličtine. Apple síce prisľúbil, že postupne budú pribúdať aj ďalšie jazyky, no je veľmi otázne, ako dlho to bude trvať a či je vôbec na programe dňa aj slovenčina. Ako iste viete, Siri sa po slovensky nenaučila za veľmi dlhých 13 rokov svojej existencie!

Inými slovami, aj keď iPhone 15 nepodporuje Apple Intelligence, drvivej väčšine jeho majiteľom to na Slovensku vôbec nemusí prekážať, pretože túto technológiu aj tak nebudú používať v praxi. Ak si teda robíte zálusk na nové iOS zariadenie a chcete niečo moderné plus za dobré peniaze, iPhone 15 je za nás za cenu len 715 € veľmi dobrou voľbou. Rozhodnutie, ale nechávame na vás.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -