Ukrajinská spoločnosť MacPaw oznámila spustenie otvorenej beta verzie aplikácie Setapp Mobile, ktorá zastrešuje alternatívny obchod s aplikáciami pre iOS zariadenia v Európskej únii. Tento krok prichádza po zavedení Digital Markets Act (DMA), ktorý vyžaduje podporu trhovísk s aplikáciami tretích strán na platforme iOS na celom území EÚ. Pre mnohých používateľov to znamená dlho očakávanú zmenu v spôsobe, ako si inštalujú aplikácie. Téme sa venoval Macrumors.

Setapp Mobile, po niekoľkých mesiacoch uzavretého beta testovania, je teraz dostupný pre všetkých používateľov v EÚ s operačným systémom iOS 17.4 alebo novším. Platforma ponúka kurátorsky vybraný zoznam viac ako 50 aplikácií v rôznych kategóriách, vrátane produktivity, financií, kreativity a nástrojov.

Na rozdiel od tradičných alternatív za App Store funguje Setapp Mobile na základe predplatného – za mesačný poplatok 9,49 € v rámci plánu „iOS Advanced“ získate prístup ku všetkým dostupným aplikáciám.

Predplatný model môže byť pre mnohých používateľov atraktívny, najmä ak často skúšajú nové aplikácie a nechcú za ne platiť samostatne. Na druhej strane, niektoré z ponúkaných aplikácií sú na App Store dostupné zadarmo. Otázkou teda zostáva, či pridaná hodnota kurátorského výberu stojí za mesačný poplatok.

Nové zákon v EÚ využívajú aj ďalší

MacPaw nie je jediný, kto sa snaží využiť nové pravidlá v EÚ. Aptoide, známy obchod s aplikáciami z Android ekosystému, nedávno predstavil dedikovaný herný obchod pre iOS.

Taktiež AltStore PAL ponúka herný emulátor Delta a rôzne aplikácie podporované cez Patreon. Trh s alternatívami za App Store sa teda začína formovať a v budúcnosti môže ohroziť aj pozíciu natívnej aplikácie od spoločnosti Apple. Nechajme sa prekvapiť, ako to v praxi dopadne.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Z iOS 17 sa na iOS 16 už nedostanete. Apple túto možnosť zakázal
Môže ťa zaujímať
- Reklama -