Siri od spoločnosti Apple bola po prvýkrát predstavená ešte v roku 2011 ako súčasť vtedy úplne nového iPhonu 4S. Hlasová asistentka bola na svoju dobu mimoriadne vyspelá, no problémom bola jej schopnosť rozprávať cudzími jazykmi. A hoci sa podpora rôznych jazykových mutácií z času na čas rozširuje, Apple akoby zabudol na menšie krajiny, medzi ktoré patrí Slovensko či Česko.

Hoci sa už v minulosti objavili informácie o tom, že Siri by sa mohla naučiť po slovensky alebo česky, pričom výrobca dokonca v roku 2020 zverejnil pracovné pozície súvisiace s touto témou, napokon sme sa žiaľ do dnešných dní žiadneho reálneho výsledku nedočkali. Preto sa čoraz častejšie objavuje otázka, či sa to vôbec niekedy zmení.

Naučí sa niekdy Siri po slovensky?

Samozrejme odpovedať nie je jednoduché a takisto nemáme vešteckú guľu na to, aby sme vedeli, na čom presne Apple pracuje. Slovenská Siri totiž určite nie je témou, ktorá by zaujímala zahraničné weby alebo leakerov. Každopádne sme sa ale dostali do doby, ktorá podobné možnosti urýchľuje a zjednodušuje.

V posledných dvoch rokoch sa vo svete rozšírili rôzne technológie umelej inteligencie, pričom na tento vlak už naskočil aj Apple so svojou Apple Intelligence. Práve AI firmám dokáže pri procesoch súvisiacich s nahradením hlasu, prekladoch a hlasových asistentoch ušetriť množstvo peňazí a tiež obrovské množstvo času, ktoré by museli investovať do trénovania.

Naučiť Siri rozprávať po slovensky možno nie je priorita, no Apple by nemal zabúdať, že aj v našej krajine má státisíce používateľov, ktorým by to zjednodušilo život. A aj keď by na to nenasadil jeden obrovský tím, ponúknuť slovenskú jazykovú mutáciou pre Siri by nemusel byť až taký problém ani pre pár jednotlivcov.

Ešte je tu česko, respektíve česká Siri 

iPhone so spustenou Siri na stole a česká vlajka
Zdroj: Unsplash / Omid Armin

A aj keď nám s príchodom umelej inteligencie bliklo malé svetielko nádeje, že by mohla zásadne uľahčiť a hlavne urýchliť vývoj slovenskej Siri, netreba zabúdať na fakt, že ešte stále tu máme aj dvakrát väčšiu susednú českú republiku, kde Siri v češtine takisto do dnešných dní nie je.

Hoci má Apple v Česku svoje zastúpenie a dokonca tu nakrúca aj reklamy, stále to pre neho nebola dosť veľká krajina na to, aby sa mu „vyplatilo“ prekladať Siri do češtiny.

Vďaka AI by sa to však mohlo zmeniť. A nebudeme si klamať, že keby aj Siri v najbližších rokoch nevedela po slovensky, ale aspoň po česky, pravdepodobne by sme sa s tým vedeli vcelku uspokojiť. Čo poviete?

Prečítajte si tiež  Apple môže dostať v EÚ šialenú pokutu. Vraj porušil dôležitý zákon

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -