Spoločnosť Apple je vo svete známa svojimi inováciami v oblasti technológií. Ešte začiatkom roka sa objavili správy o tom, že firma vyvíjala dokonca aj vlastný elektromobil, ktorého projekt (nazývaný Titan) definitívne zastavila a jeho tím rozpustila. Teraz sa ukázalo, že Apple nepracoval na elektromobile úplne sám.

Podľa správy portálu Macrumors nadviazal gigant z Cupertina ešte v roku 2017 spoluprácu s čínskou spoločnosťou BYD. Spoločne sa potom podieľali na vývoji revolučných batérií pre elektromobily. Cieľom bolo vytvoriť batérie s dlhším dojazdom a vyššou bezpečnosťou pomocou lítium-železo-fosfátových (LFP) článkov.

Zatiaľ čo Apple do tejto spolupráce priniesol svoje odborné znalosti v oblasti pokročilých batériových systémov a tepelného manažmentu, BYD prispel svojimi výrobnými skúsenosťami a pokrokom v technológii LFP článkov. Táto kombinácia mala potenciál priniesť na trh niečo skutočne výnimočné. Napokon to ale skončilo fiaskom.

Apple mal investovať do vývoja miliardy dolárov, výsledok však napokon nebol žiadny

Zdroj: DALL-E

Podľa správy spoločnosť Apple údajne investovala približne 1 miliardu dolárov ročne do tohto projektu počas poslednej dekády – dokopy vraj vývoj Apple Car presahoval 10 miliárd dolárov! Napriek tomu sa spoločnosti nepodarilo dosiahnuť požadované výsledky a Apple nebol dokonca ani vlastníkom technológie použitých v súčasných batériách BYD.

Projekt viedol Alexander Hitzinger zo strany Apple, pričom tím približne 50 inžinierov na batérie dohliadal Mujeeb Ijaz. Za BYD bol hlavným lídrom Michael He, viceprezident batériovej divízie.

Po rokoch spolupráce sa Apple rozhodol preskúmať iné možnosti a nakoniec vo februári 2024 celý projekt elektromobilu zrušil, nakoľko bol jeho vývoj zrejme príliš komplikovaný a návratnosť otázna. Apple mal na pozadí pochybovať o tom, či bude Apple Car životaschopný. Škoda…

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone 15 prinesie rýchlejšie nabíjanie. Apple však zavedie nezmyselné obmedzenia
Môže ťa zaujímať
- Reklama -