Z moderného 5G pripojenia sa stáva čoraz väčší štandard už aj na Slovensku. Zatiaľ čo aktuálny progres operátorov Telekom či Orange sme vám ukázali v nedávnych článkoch, dlhšiu dobu sme sa nezaoberali spoločnosťou O2 Slovensko, ktorej 5G sieť sa taktiež buduje veľmi rýchlo. Vyhľadali sme si preto mapu, ktorá nám ukázala prekvapivé výsledky a porovnali ju s konkurenciou.

O2 Slovensko už stihlo pokryť rýchlejším mobilným internetom značnú časť Slovenska, pričom to dokonca vyzerá tak, že je v tejto disciplíne spomedzi svojej konkurencie lídrom. Aj keď ná západe nemá také zastúpenie ako Telekom, v množstve okresných miest môžete vidieť „fialový fliačik“ symbolizujúci 5G, ktorý pri Telekome alebo Orange chýba.

Mapa pokrytia 5G - O2 Slovensko
Mapa pokrytia 5G – O2 Slovensko

Na mape pokrytia je jasne vidieť, že ku 5G sieti od O2 sa pripojíte z Bratislavy, Trnavy, Nitry, Levíc, Topoľčian, Nových Zámkov, Komárna, Trenčína, Považskej Bystrice, Banskej Bystrice, Zvolena, Žiliny, Martina, Ružomberka, Liptovského Mikuláša, Popradu, Vysokých Tatier, Spišskej Novej Vsi, Košíc, Prešova, Bardejova, Trebišova, Michaloviec, Humenného, Sniny a množstva ďalších menších obcí. Je síce pravda, že pokrytie sa nenachádza na celom území vymenovaných miest, no postupne sa buduje a zlepšuje.

Len pre porovnanie, tu je aktuálna mapa 5G pokrytia spoločnosti Slovak Telekom, pri ktorej je jasne vidieť, že firma cieli predovšetkým na západné Slovensko. 5G chytíte predovšetkým v Bratislave, Trnave, Nitre či v časti Košíc.

Mapa pokrytia 5G - Slovak Telekom
Mapa pokrytia 5G – Slovak Telekom

Takisto si môžete pozrieť aj aktuálnu mapu pokrytia 5G od spoločnosti Orange Slovensko. Tento operátor dostal super-rýchlu sieť zatiaľ len do časti Bratislavy, Trnavy, Piešťan a Banskej Bystrice:

Mapa pokrytia 5G - Orange Slovensko
Mapa pokrytia 5G – Orange Slovensko

Dôležité je tiež zdôrazniť, že zatiaľ čo zákazníci Telekomu a O2 Slovensko majú prístup do 5G siete úplne bezplatný, spoločnosť Orange Slovensko si účtuje extra poplatok 5 € za špeciálny dátový balík.

V prípade O2 môže rýchlosť 5G pripojenia dosahovať v optimálnych podmienkach až 200 Mbit/s, no všetko záleží od vašej polohy, použitého pásma a pokrytia. Telekom uvádza sťahovanie rýchlosťou 300 – 600 Mb/s a odosielanie 60 – 80 Mb/s. Na záver tu máme Orange, pri ktorom sme sa ku presnej rýchlosti nikde na webe nedostali. Počítať však pravdepodobne môžete s vyššie uvedenými hodnotami.

Dajte nám vedieť do komentára, ako ste spokojní s 5G pripojením vo vašom meste vy. Sme zvedaví na všetky vaše postrehy a názory.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  Nomad predstavil nový remienok na Apple Watch. Má zaujímavý dizajn a rovnako aj materiál

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -