Už dlhšiu dobu sa hovorí, že spoločnosť Apple diverzifikuje svoje dodávateľské reťazce. Pandémia koronavírusu a rovnako aj sankcie medzi Čínou a USA ju naučili, že spoliehať sa len na jednu krajinu je príliš rizikové. Aj preto sa budú nové produkty v budúcnosti vyrábať v rôznych častiach sveta.

Ako predpovedá najnovšia analýza investičnej banky JP Morgan, ktorú zverejnila agentúra Reuters, Apple plánuje presunúť až 25 % všetkej produkcie iPhonov z Číny do Indie najneskôr do roku 2025.

Ľahko sa tak môže stať, že na zadných stranách týchto zariadení nebude nápis „Made in China„, ale „Made in India„.

Dôležité je doplniť, že technologický gigant už dnes vyrába značnú časť svojich iPhonov v Indii, pričom do nich spadá aj minuloročný iPhone 13 a čoskoro sa pridá iPhone 14.

Prečítajte si tiež  Veľké porovnanie iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S22 Ultra. Ktorý fotí a natáča lepšie zábery? Poznáme odpoveď

Dôvodom, prečo firmu zaujala práve India boli pôvodne vysoké dovozné clá, ktoré predražovali jej importované zariadenia. Dnes je to však lacná pracovná sila a snaha o diverzifikáciu výroby.

Všetko to začne iPhonom 14 už tento rok 

iPhone 14 Pro Max Always-On
Zdroj: Future

Podrobná analýza od JP Morgan naznačuje, že Apple už koncom roka bude v Indii vyrábať až 5 % všetkých svojich iPhonov 14. Do troch rokov sa potom objem výroby navýši až na 25 %, pričom Apple možno pridá aj niektoré iné výrobky. JP Morgan spomína napríklad AirPods, Mac, Apple Watch či iPad.

Netreba pri tom zabúdať, že Foxconn ako aj iní dodávatelia spoločnosti Apple, majú už dnes v Indii vybudovanú perfektnú infraštruktúru, ktorá počíta s továrňami, tréningovými centrami či dopravou. Firma na tom pracovala niekoľko uplynulých rokov, vďaka čomu je kvalita a efektivita výroby prakticky rovnaká, ako v Číne.

Prečítajte si tiež  Apple sa vysmieva používateľom. iPhone 14 Pro obsahuje niečo, čo nás poriadne sklamalo

Vo výsledku sa tak v najbližších rokoch budeme stretávať aj v našich obchodoch so zariadeniami, ktoré nebudú pochádzať z Číny ale z Indie.

Stále však budú musieť dodržiavať všetky normy a štandardy, ktoré sú v prípade spoločnosti Apple až extrémne prísne. Okrem nápisu na krabičke či zariadení si to ani nevšimnete.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -