Apple v roku 2023 predstavila úplne nový iPhone 15, ktorý prišiel v štyroch samostatných verziách. O pripravovanej novinke sa dozvedáme dennodenne nové informácie a presne preto sme sa ich rozhodli zhrnúť v tomto článku.

Spoločnosť Apple na evente Wonderlust predstavila celú nádielku nových produktov. Pokiaľ si chcete prečítať všetko o tejto konferencií, nájdete to na tomto odkaze.

Zhrnutie 

iPhone 15: Všetky novinky

12. september 2023 – Apple práve predstavilo iPhone 15 Pro / 15 Pro Max

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Čas plynie, ako voda a spoločnosť Apple po roku opäť predstavila nový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ktorý má za cieľ stať sa lídrom na celom trhu s mobilnými zariadeniami. Firma tu použila úplne nový hardvér, extrémny výkon, smartfónu jemne upravila dizajn a venovala sa samozrejme aj zadným fotoaparátom. Výsledok sa z nášho pohľadu určite podaril.

Začnime dizajnom, ktorý sa konečne aspoň trochu zmenil. Zariadenie dostalo jemne zaoblené hrany, vďaka čomu by sa malo používať pohodlnejšie. Prispeje to ku celkovej ergonómii. Z bočnej strany tiež zmizol ikonický prvok, ktorý sa tu držal dlhých 16 rokov. Je ním prepínač tichého režimu, ktorý bol nahradený novým akčným tlačidlom po vzore Apple Watch Ultra. Používatelia si tu môžu naprogramovať rôzne funkcie, čím získajú v podstate nové skratky v rámci operačného systému iOS. Veď nie každý bol priaznivcom mechanického prepínača a veľa ľudí ho vôbec nepoužívalo.

iPhone 15
Zdroj: Apple

Azda najväčšou zmenou však prešiel rám zariadenia, ktorý už nie je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, ale Apple naň použilo titán – ktorý sa používa aj v kozmických lodiach. Tento materiál je odolnejší a tiež výrazne ľahší, čo zvýši ochranu pri nehodách, ale tiež celkový komfort používania.

V skutočných číslach to znamená, že zatiaľ čo iPhone 14 Pro váži až 206 gramov, jeho novší braček iPhone 15 Pro dosahuje iba 187 gramov. To je rozdiel na úrovni citeľných 19 gramov. Úplne rovnakým spôsobom sa váha zredukovala aj pri väčšom iPhone 15 Pro Max, ktorý už nemá 240 gramov, ako iPhone 14 Pro Max, ale iba 221 gramov.

Ako môžete vidieť sami, predošlé generácie iPhonov s označením Pro Max už dosahovali skoro štvrť kila a pre veľa ľudí neboli z tohto dôvodu atraktívne. Nechceme predsa používať extrémne ťažké zariadenia.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple
iPhone 15 Pro
Zdroj: apple

Za zmienku tiež stojí, že nový titánový rám prešiel špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá je menej náchylná na zachytávanie odtlačkov prstov a tiež ponúka celkovo vyššiu odolnosť pred poškodeniami. V neposlednom rade to tiež vyzerá po vizuálnej stránke úplne super.

Pozorné oko si tiež všimne tenšie rámiky okolo displeja, ktoré pôsobia oveľa exkluzívnejším dojmom, než na súčasnom iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Apple na to využilo nový výrobný proces, vďaka ktorému čierne okraje skoro úplne zanikli.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Kľúčovou novinkou v dizajne aj spôsobe používania zariadenia je nový USB-C port, ktorý raz a navždy nahradil Lightning port.

Spoločnosť Apple bola ku tejto zmene donútená zo strany EÚ, ktorá USB-C port vyžaduje od každého elektronického zariadenia, ktoré sa bude predávať na jej území od konca roka 2024.

iPhone 15 USB-C
Zdroj: Apple

iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max podporujú USB 3 pre prenos dát rýchlosťou až 10 gigabitov za sekundu, čo je až 20x rýchlejšie ako predtým. Základných modelov sa žiaľ takéto vylepšenie zatiaľ netýka.

iPhone 15 Pro / 15 Pro Max má extrémny výkon s čipom A17 Pro

A17 Pro
Zdroj: Apple

To, v čom je spoločnosť Apple, ako doma pri iPhone sú jeho procesory, ktoré si navrhuje a vyvíja úplne sama. Aj v tomto roku sa spoľahla na platformu Apple Sillicon, v rámci ktorej predstavila úplne nový, extrémne výkonný čip A17 Pro, ktorý je produkovaný 3 nm výrobným procesom. Nedokáže sa mu vyrovnať žiaden konkurent.

Ide o obrovskú konkurenčnú výhodu, ktorou sa v tejto chvíli nemôže chváliť žiaden iný výrobca smartfónov. Apple má v tejto oblasti jednoducho náskok, ktorý sa bude iba veľmi ťažko dobiehať. Čip A17 Pro je nie len o cca 10 % výkonnejší než čip A16 Bionic, ale rovnako aj úspornejší. Zužitkujete to pri bežných činnostiach, ale aj náročnejších hrách a aplikáciách.

Procesor A17 Pro disponuje 6-jadrovým CPU, ktoré pozostáva z dvoch vysoko-výkonných a štyroch extrémne úsporných jadier. Rovnako je tu aj prepracovaná 6-jadrová GPU, vďaka ktorej iPhone 15 Pro zvládne aj náročné procesy či hry bez toho, aby sa akokoľvek „zapotil“. Jej výkon je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou o 20 % vyšší, čo nie je zanedbateľný údaj. Procesor A17 Pro sa tiež môže pochváliť s hardvérovo akcelerovaným ray tracingom – ktorý je 4x rýchlejší ako softvérový ray tracing

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple
iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Firma sa na evente pochválila aj tým, že iPhone 15 Pro je vďaka svojim technológiám dokonalým zariadení, ktoré môže nahradiť prenosnú hernú konzolu. Okrem vysokého výkonu tomu dopomáha aj nádherný displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou od 1 – 120 Hz či podpora herných ovládačov.

Apple na evente dokonca prezradilo, že na tomto „drobnom“ zariadení si zahráme hry z herných konzolí, ako napríklad Resident Evil Village, Resident Evil 4, Death Stranding a Assassin’s Creed Mirage. Procesor A17 Pro je tak výkonný, že s nimi nebude mať žiaden problém.

iPhone 15 Pro výkon
Zdroj: Apple

A aby toho nebolo málo, nový čip A17 Pro dostal do vienka aj profesionálny dekodér AV1, ktorý vám zabezpeší efektívnejšie a vysokokvalitné video zážitky pre streamovacie služby.

Okrem toho nový USB radič po prvýkrát umožňuje rýchlosti USB 3 na iPhone. Vďaka tomu zariadenie podporuje oveľa vyššie prenosové rýchlosti a výstup videa až do 4K pri 60 fps HDR. To sa hodí najmä náročným profesionálom!

Lepšie vyhľadávanie predmetov vďaka U2 Wideband čipu 

Novinkou je tiež vylepšená schopnosť vyhľadávať predmety cez Ultrawideband čip druhej generácie. Zariadenie to dokáže v porovnaní s predchádzajúcou generáciou až na trojnásobnú vzdialenosť.

Vďaka tejto inovácií sa tiež otvára nový spôsob používania funkcie Precision Finding pre funkciu Nájsť priateľov. Pužívatelia iPhonu 15 môžu medzi sebou zdieľať polohu a nájsť sa navzájom, dokonca aj v davoch. To bude super napríklad na koncerte.

Zdroj: Apple

Apple tiež vylepšilo kvalitu audia pre hovory, vďaka lepšej izolácií okolitých zvukov. Osoba na druhej strane bude skrátka počuť len váš hlas a nebudú ju rušiť žiadne okolité ruchy.

Podpora Wi-Fi 6E

Aj keď na tom Apple na evente nehovorilo, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max po novom podporujú aj štandard Wi-Fi 6E pre dvojnásobne vyšší bezdrôtový výkon.

iPhone 15 Pro Max špičkové fotoaparáty a lepší optický zoom 

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro

Konečne je to oficiálne. Tak ako vždy, spoločnosť Apple vylepšila pri svojich nových smartfónoch fotoaparáty, ktoré svojimi schopnosťami posunula na ešte vyššiu úroveň. Výrobca sa postaral o hlbokú integráciu hardvéru a softvéru, vďaka čomu dokážu poskytnúť kamerové systémy v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max ekvivalent siedmich profesionálnych šošoviek. Toto zúžitkujú najmä fotografi.

Aj keď má toto zariadenie hlavný 48 Mpx snímač, vďaka novým technológiám, ktoré spoločnosť Apple použila aj v základnom iPhone 15 a iPhone 15 Plus je tu k dispozícii aj úplne nový 24 Mp formát fotografií, ktoré zachytávajú obrovské množstvo detailov, no zároveň si udržiavajú optimálnu veľkosť v rámci úložiska.

Oveľa dôležitejšie však je, že hlavný fotoaparát ponúka po novom možnosť prepínať medzi tromi ohniskovými vzdialenosťami – 24 mm, 28 mm a 35 mm, pričom jednu z nich si môže používateľ dokonca zvoliť, ako predvolenú. Ešte sme však neskončili. Okrem toho, že iPhone 15 Pro dokáže fotiť 48 Mpx zábery do ProRAW formátu, po novom už podporuje aj 48 Mpx zábery vo formáte HEIF.

Pozornému oku tiež neuniklo, že zatiaľ čo základný iPhone 15 Pro dostal opäť 3x optický zoom, väčší 6,7″ ponúka až o 25 % väčší senzor, vďaka ktorému svojim používateľom umožní zachytávať snímky až s 5x priblížením pri 120 mm.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Rovnako, ako základný iPhone 15, aj drahší iPhone 15 Pro podporuje portréty novej generácie, ktoré ponúkajú ostrejšie detaily, živšie farby a lepší výkon pri slabom osvetlení. Rovnako platí, že zariadenie je schopné fotiť zábery do portrétneho režimu aj vtedy, keď ho práve nemáte aktívny.

Ak sa v zábere vyskytne osoba, pes alebo mačka a používateľ naň dotykom prsta zaostrí, zariadenie zaznamená aj informácie o hĺbke, ktoré môže používateľ neskôr upraviť na portréty v aplikácii Fotky. Je to rýchle a jednoduché.

iPhone 15 Pro a jeho ďalšie novinky v oblasti fotoaparátov

  • Nočný režim je lepší, s ostrejšími detailmi a živšími farbami. Teraz je poháňaný skrz Photonic Engine, vrátane portrétov v nočnom režime, ktorým pomáha aj LiDAR skener.
  • Nové inteligentné HDR zachytáva objekty a pozadie s vernejším vykreslením odtieňov pokožky a zároveň zabezpečuje, aby fotografie mali jasnejšie svetlá, bohatšie stredné tóny a hlbšie tiene pri prezeraní v aplikácii Fotky. Toto pokročilé vykresľovanie HDR je dostupné aj pre aplikácie tretích strán, takže obrázky môžu pri zdieľaní online vyzerať ešte lepšie.
  • Video v najlepšej kvalite v smartfóne je inovované vďaka procesoru A17 Pro s vylepšeniami vo videu pri slabom osvetlení a v akčnom režime.
iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Nové zariadenie tiež zvládne natočiť 4K ProRes video pri 60 FPS (namiesto 30 FPS pri predchodcovi). Novinka tiež dostala možnosť zachytávať 3D video pre headset Apple Vision Pro, na čo využíva dvojicu zadných fotoaparátov.

iPhone 15 Pro je dostupný v nových farbách aj cenách

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Spoločnosť Apple v roku 2023 upravila aj farebnú paletu pre svoj prémiový model. Z jej zmeny sa potešia najmä konzervatívnejšie zameraní používatelia, nakoľko zostala strieborná / biela a tiež čierna, no pribudla sivá a modrá farba.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Apple

Naopak sme, ale prišli o obľúbené zlaté prevedenie, ktorého púť týmto krokom pravdepodobne navždy skončila. V Apple na to, ale určite mali dostatočne dobrý dôvod.

Pôvodne sa síce špekulovalo nad tým, že Apple zavedie 256 GB úložisko pre oba „Pro“ modely ako základ a prestane tak vyrábať dostupnejšie 128 GB verzie, no to sa napokon nepotvrdilo.

iPhone 15 Pro je teda stále dostupný aj v tejto pamäti, no zákazníci sa musia pripraviť na mierne zvýšenie ceny špičkovej verzie 15 Pro Max, pretože toto zariadenie dostalo 256 GB. S dostupnejším 128 GB úložiskom už nie je k dispozícii.

Slovenská cena za iPhone 15 Pro

  • iPhone 15 Pro (128 GB) – 1199 € (1299 €)
  • iPhone 15 Pro (256 GB) – 1329 € (1429 €)
  • iPhone 15 Pro (512 GB) – 1579 € (1689 €)
  • iPhone 15 Pro (1 TB) – 1829 € (1949 €)

Slovenská cena za iPhone 15 Pro Max

  • iPhone 15 Pro Max (256 GB) – 1449 € (1579 €)
  • iPhone 15 Pro Max (512 GB) – 1699 € (1839 €)
  • iPhone 15 Pro Max (1 TB) – 1949 € (2099 €)

Predobjednávky na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro odštartujú už v piatok, 15. septembra 2023 a zariadenia si budeme môcť zaobstarať o týždeň neskôr, opäť v piatok 22. septembra 2023.

Je iPhone 15 Pro / 15 Pro Max najlepší smartfón na svete? 

Ťažko teraz polemizovať nad tým, či je iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max ten najlepší smartfón na svete, nakoľko vždy ide o individuálne rozhodnutie používateľa a tiež akúsi náklonnosť ku konkrétnej značke, ktorú nemusí cítiť každý práve ku spoločnosti Apple.

Aby sme to teda uzavreli o čosi diplomatickejšou cestou, spoločnosť Apple predstavila zariadenie, ktoré udáva trendy a určite bude patriť medzi najžiadanejšie smartfóny v najbližších 12 mesiacoch v celom technologickom priemysle.

Po dizajnovej stránke je krásny a hlavne odolný, vďaka novému 3 nm procesoru A17 Bionic ponúka neuveriteľný výkon a náskok nad svojou konkurenciou a vylepšené fotoaparáty potešia aj najnáročnejších zákazníkov. Je to skrátka TOP smartfón s veľkým písmenom „T“ na začiatku a my sa už teraz tešíme na to, keď vám prinesieme jeho recenziu.

12. september 2023 – Apple práve predstavilo iPhone 15 / 15 Plus

Spoločnosť Apple usporiadala po roku veľkú mediálnu konferenciu, na ktorej nám predstavila úplne nový iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Obe zariadenia síce na prvý pohľad vyzerajú podobne, ako minuloročné verzie iPhone 14 / iPhone 14 Plus, no po technickej stránke sú omnoho vyspelejšie.

Zariadenia prešli v prvom rade miernou zmenou dizajnu. Stále si zachovali elegantné tvary, no v rohoch dostali jemné zaoblenie, čo má dopomôcť k celkovo lepšej ergonómii používania. Ako materiál tu spoločnosť Apple opäť použila odolný hliník, na ktorý sme zvyknutí aj z ostatných rokov a v zadnej časti sme sa stretli s prepracovaným matným sklom po vzore modelov „Pro“.

Samotné matné sklo je pred vyleštením nanokryštalickými časticami spevnené optimalizovaným procesom výmeny iónov a vyleptaním, aby sa vytvoril luxusný, textúrovaný matný povrch. Presne tak ho opisuje výrobca na svojej oficiálnej stránke.

Základný iPhone 15 má prepracovaný displej so 6,1″ alebo 6,7″ uhlopriečkou, ktorého súčasťou je Dynamic Island, vďaka čomu pôsobí oveľa modernejšie. Displej má tiež vyšší jas. Štandardne môže mať 1 600 nitov, no na slnku sa dokáže krátkodobo zvýšiť až na 2 000 nitov. Nechýba tu ani špičková ochrana Ceramic Shield, ktorá prišla po prvýkrát ešte v iPhone 12 v roku 2020. 

iPhone 15
Zdroj: Apple

Kľúčovou novinkou v dizajne aj spôsobe používania zariadenia je nový USB-C port, ktorý raz a navždy nahradil Lighnting port. Spoločnosť Apple bola ku tejto zmene donútená zo strany EÚ, ktorá USB-C port vyžaduje od každého elektronického zariadenia, ktoré sa bude predávať na jej území od konca roku 2024.

iPhone 15 prekvapí výkonom a funkciami

iPhone 15
Zdroj: Apple

„Pod kapotou“ zariadenia sa v roku 2023 ocitol modernejší procesor A16 Bionic, ktorý mal premiéru v iPhone 14 Pro a spoločnosť Apple ho vyrába 4 nm výrobným procesom. Zákazníci sa môžu tešiť na 16-jadrový Neural Engine, ktorý je schopný vykonávať až 17 biliónov operácií za sekundu, 5-jadrové GPU, ktoré ponúka o 50 % viac priepustnosti, než pri predošlom čipe A15 Bionic a tiež 6-jadrové CPU.

Tento čip je extrémne výkonný a úsporný, vďaka čomu poskytne iPhone 15 spolu s veľkým akumulátorom aj veľmi dlhú výdrž batérie. Apple síce na evente neprezradilo, akú bude mať toto zariadenie operačnú pamäť RAM, no na základe špecifikácii môžeme predpokladať, že pôjde o kapacitu na úrovni 6 GB.

Novinkou je tiež vylepšená schopnosť vyhľadávať predmety cez Ultrawideband čip druhej generácie. Zariadenie to dokáže v porovnaní s predchádzajúcou generáciou až na trojnásobnú vzdialenosť. Vďaka tejto inovácií sa tiež otvára nový spôsob používania funkcie Precision Finding pre funkciu Nájsť priateľov. Pužívatelia iPhonu 15 môžu medzi sebou zdieľať polohu a nájsť sa navzájom, dokonca aj v davoch. To bude super napríklad na koncerte.

iPhone 15
Zdroj: Apple

Apple tiež vylepšilo kvalitu audia pre hovory, vďaka lepšej izolácií okolitých zvukov. Osoba na druhej strane bude skrátka počuť len váš hlas a nebudú ju rušiť žiadne okolité ruchy.

V iPhone 15 sa pracovalo aj na fotoaparátoch 

iPhone 15
Zdroj: Apple

Základný iPhone 15 prešiel pomerne veľkou zmenou aj v zadnej časti, kde Apple zásadným spôsobom vylepšilo zadné kamerové moduly. Hlavný snímač má po novom 48 Mpx a spolu so štvorpixelovým snímačom a 100-percentným zaostrením pixelov pre rýchle automatické zaostrovanie dokáže poskytnúť celkovo lepšie vlastnosti počas fotenia.

Zlepšili sa aj možnosti optického priblíženia. Zariadenie má síce iba dve šošovky fotoaparátu, no vďaka vylepšenému hlavnému snímaču sa správa tak, ako by boli až tri. K dispozícii budete mať 0,5x, 1x a dokonca aj 2x priblíženie.

Apple okrem navýšenia rozlíšenia tiež predstavilo nový predvolený 24 Mp režim pre fotky, ktoré sú stále dostatočne kvalitné a dokážu zobraziť aj najjemnejšie detaily, no zároveň sú aj oveľa menej náročné na úložisko. To ocenia najmä majitelia základných 128 GB modelov.

iPhone 15 a iPhone 15 Plus má samozrejme ešte stále aj ultraširokouhlý objektív, ktorý sa vám hodí najmä na obsah pre sociálne siete a natáča špičkové video s optickou stabilizáciou snímačov.

iPhone 15
Zdroj: Apple

Nechýbajú tu ani rôzne režimy, ako ten filmový alebo akčný alebo prepracované portréty so zlepšeným bokeh efektom. Technologický gigant ich dokonca opisuje, ako portréty úplne novej generácie. Majú ostrejšie detaily, živšie farby a vylepšený výkon pri slabom osvetlení. Pre ich zachytenie už dokonca nemusíte ani prepínať do režimu portrét.

Vďaka novým technológiám dokáže základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus fotiť výrazne lepšie aj v zhoršených svetelných podminkach a nová funkcia Smart HDR zachytí objekty a pozadie s realistickejším vykreslením odtieňov pokožky, pričom zaistí, že fotografie budú mať jasnejšie svetlá.

iPhone 15 fotka
Zdroj: Apple

Fotoaparáty teda prešli skutočne veľkou zmenou, ktorý nie je zanedbateľná a poteší používateľov po celom svete. V tomto odvetví je spoločnosť Apple skrátka jednotka.

iPhone 15 zlacnel a má úplne nové farby

iPhone 15
Zdroj: Apple

Nové zariadenie prichádza opäť v zaujímavej farebnej kolekcii. iPhone 15 si zákazníci môžu zaobstarať v elegantnej čiernej, zelenej, modrej, žltej a tiež ružovej. Samotná farebná paleta je pomerne bohatá a tak veríme, že si tu bez väčších problémov každý nájde to svoje.

Zmeny nenastali ani v oblasti úložiska, kde iPhone 15 a iPhone 15 Plus stále štartujú na štandardných 128 GB. Pre účely bežného spotrebiteľa je to, ale úplne dostatočná hodnota a preto tomu rozumieme. Na výber je tiež 256 GB model a vrcholový 512 GB model.

Nakoniec vás potešíme ešte jednou správou a to tou, že iPhone 15 v roku 2023 vôbec nezdražel, ale naopak ešte zlacnel. Dôvodom je zmena kurzu eura voči doláru.

Slovenská cena za iPhone 15

  • iPhone 15 (128 GB) –949 € (899 €)
  • iPhone 15 (256 GB) – 1079 € (1019 €)
  • iPhone 15 (512 GB) – 1329 € (1249 €)

Slovenská cena za iPhone 15 Plus

  • iPhone 15 Plus (128 GB) – 1099 € 
  • iPhone 15 Plus (256 GB) – 1229 €
  • iPhone 15 Plus (512 GB) – 1479 €

Poznámka: Cena v zátvorka je predstavuje oficiálnu cenu, za ktorú sa predával v roku 2022 iPhone 14 a iPhone 14 Plus v jednotlivých pamäťových prevedeniach. 

Predobjednávky na iPhone 15 a iPhone 15 Plus odštartujú už v piatok, 15. septembra 2023 a zariadenia si budeme môcť zaobstarať o týždeň neskôr, opäť v piatok 22. septembra 2023.

iPhone 15 nie je „brutálne revolučný“, ale dostatočne inovovaný 

iPhone 15
Zdroj: Apple

Ako teda môžete vidieť sami, iPhone 15 a iPhone 15 Plus nie je žiaden „brutálne revolučný produkt“, no dôležité je poznamenať, že sa na to ani nesnaží hrať. Apple chce týmto smartfónom v najbližších 12 mesiacoch zaujať spotrebiteľa, ktorý je skôr priemerný a vyžaduje moderné technológie v elegantnom balení za normálnu cenu.

Nie všetci si predsa potrpíme na špičkových prevedeniach Pro, ktoré začínajú byť po finančnej stránke čoraz viac nedostupné.

iPhone 15
Zdroj: Apple

11. september 2023 – Takéto zloženie bude mať titán v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 titán
Zdroj: X / Anthony

ké bude mať zloženie titán v iPhone 15? Na túto otázku zatiaľ nikto presne neodpovedal, no vzhľadom na to, že Apple už titán používa, nie je to také náročné zistiť. Pri Apple Watch sa totiž stretávame so zliatinou triedy 5, ktorá kombinuje 90 % titánu, 6 % hliníka a 4 % vanádu. Presne toto by malo prísť aj v iPhone 15 Pro / 15 Pro Max.

Pre tých čo nevedia, práve toto je najbežnejšia a najčastejšie používaná trieda titánu v priemysle, pričom ponúka len pozitívne vlastnosti. Titán triedy 5 si zachováva stále veľmi dobré vlastnosti v oblasti odolnosti a nízkej váhy a celá zliatina je dokonca pevnejšia, ako tradičný nelegovaný titán.

Zákazníci sa teda môžu tešiť na perfektné vlastnosti, ktoré budú pri celkovom komforte využívania iPhonu 15 Pro príjemným bonusom. Platí to najmä o nižšej celkovej hmotnosti!

11. september 2023 – Každý nový iPhone 15 dostane túto šikovnú vychytávku

iPhone 15
Zdroj: Macrumors

V roku 2023 sa vylepšenia komponentu, o ktorom veľa majiteľov ani netuší, že ho v zariadení vôbec má. Využívajú ho pri tom možno úplne pravidelne. Konkrétne ide o U1 wideband čip, ktorý by mala nahradiť modernejšia verzia U2 wideband čip.

Jeho hlavnou úlohou je poskytnúť zákazníkom presnú lokalizáciu predmetov, ako napríklad pri hľadaní AirTagov. Rovnako však táto technológia slúžila aj pri funkcií CarKey, kde spolu s NFC dokáže zabezpečiť odomykanie vozidla mobilom, alebo hodinkami Apple Watch.

Nový U2 wideband čip by mal byť podľa úniku vyrobený modernejším výrobným procesom, čo by malo dopomôcť hneď k niekoľkým benefitom. Tým prvým bude fakt, že technológia má byť ešte presnejšia, než jej súčasné prevedenie a tým druhým zase to, že spotrebuje oveľa menšie množstvo energie, čím môže dopomôcť ku celkovo lepšej výdrži batérie pre každý iPhone 15 na jedno nabitie.

11. september 2023 – iPhone 15 Pro Max bude najľahší vrcholový iPhone za posledných 5 rokov

iPhone 15 Pro titanium Gray
Zdroj: Hanstsaiz / Appleinsider

Mark Gurman z agentúry Bloomberg zverejnil správu, v ktorej sa domnieva, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max by mohli byť oproti svojim predchodcom iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 Pro Max ľahšie až o 10 %, čo určite nie je zanedbateľné číslo.

Netreba pri tom zabúdať, že práve tieto smartfóny patria medzi najťažšie na trhu, pričom iPhone 14 Pro so 6,1″ displejom dnes váži až 206 gramov a iPhone 14 Pro Max so 6,7″ dokonca 240 gramov. Apple si však našťastie uvedomilo, že pre používateľov to môže byť problém a preto prichystalo zmenu.

Pokiaľ sa budeme riadiť spomínaným 10 % znížením hmotnosti pri iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, dospejeme k názoru, že zatiaľ čo menšia verzia bude mať 185 gramov, tá väčšia môže vážiť iba 216 gramov.

Samozrejme, stále je to dosť, no naposledy bol ľahší iba iPhone XS / XS Max v roku 2018, ktorý mal v menšom 5,8″ prevedení 177 gramov a vo väčšom 6,5″ prevedení 208 gramov.

10. september 2023 – Elon Musk skritizoval iPhone 15

Elon Musk iPhone 14 Pro
Zdroj: Wikipedia / Justin Pacheco / Unsplash / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Všetko sa to začalo po tom, čo známy profil @iupdate zdieľal na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) obrázok, na ktorom ukázal možný dizajn iPhonu 15 Pro v novom farebnom prevedení Titan Gray. Tí, ktorí sledujú úniky vedia, že spoločnosť Apple v roku 2023 použije pri prémiových verziách smartfónov titánový rám. Aj preto by mu mala špeciálne prispôsobiť aspoň jednu farebnú možnosť.

Spomínaný príspevok zazdieľal istý Gaut, ktorý ku nemu zo srandy napísal, že Apple bude rok čo rok predstavovať ten istý iPhone a ľudia sa pôjdu za týmto zariadením aj tak zblázniť. Narážal tým zrejme na fakt, že dizajn zariadenia sa už niekoľko generácii nijako zásadne nezmenil. Čo však určite nečakal bolo, že si to všimne aj samotný Elon Musk.

Ten totiž pod jeho príspevok napísal komentár v znení „Nie sú mi úplne jasné rozdiely medzi mojím súčasným iPhonom a predchádzajúcimi verziami. Fotoaparát je o 10 % lepší?

10. september 2023 – iPhone 15 začiatok predaja 

iPhone 15
Zdroj: Apple / Instagram / atuos_user (úprava redakcie)

Na to, aby sme si vedeli presnejšie odpovedať na otázku, kedy sa začne predávať iPhone 15 po celom svete, poďme sa pozrieť na to, ako to vyzeralo s jeho predajom v minulosti. Ako môžete vidieť sami, väčšinou sa tu vyskytujú dni v rozmedzí od 16 – 23 septembra, pričom z času na čas došlo aj na výnimky, najmä keď Apple zasiahli neočakávané problémy vo výrobe.

  • iPhone 14: 16. september 2022
  • iPhone 13: 23. septembra 2021
  • iPhone 12: 23. októbra 2020
  • iPhone 11: 20. septembra 2019
  • iPhone XS: 21. septembra 2018
  • iPhone X: 3. novembra 2017
  • iPhone 8: 22. septembra 2017
  • iPhone 7: 16. septembra 2016

Prakticky každý rok sa, ale opakuje scenár, v rámci ktorého je iPhone 15 dostupný na predobjednanie hneď v prvý piatok po keynote. O týždeň neskôr od tohto dňa sa potom dostáva ku prvým zákazníkom. Ako to teda bude vyzerať v roku 2023?

Na základe vyššie uvedeného môžeme predpokladať, že od predstavenia iPhonu 15 a jeho začiatku predaja ubehne presne desať dní. Aby ste v tom mali lepší prehľad, zapamätajte si tieto dva dátumy:

  • iPhone 15 predobjednávky: 15. september 2023
  • iPhone 15 začiatok predaja: 22. september 2023

Zároveň tiež upozorňujeme, že sa môže stať, že 22. september bude platiť len pre dostupnejšie modely, prípadne dostupnejšie modely a iPhone 15 Pro.

Objavujú sa totiž špekulácie, že minimálne jedna prémiová verzia bude v roku 2023 meškať a zákazníci si ju budú môcť zaobstarať až niekedy začiatkom októbra. Zvyčajne hovoríme o 2 – 3 týždňoch oproti prvotnému vydaniu. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to dopadne.

9. september 2023 – Poznáme veľkosť RAM a úložiska pre iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Zdroj: YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

O najnovší príspevok do tohoto súdka sa podelila výskumná spoločnosť TrendForce.

Tá vo svojom novom príspevku uvádza bližšie špecifikácie prémiových modelov iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Pred niekoľkými dňami sa na webe objavili odhady, ktoré poukazovali na zväčšenie základného úložiska. To sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nenaplní.

Nové modely 15 Pro a 15 Pro Max budú mať rovnaké možnosti úložiska, ako súčasné verzie. Konkrétne teda pôjde o štyri veľkosti a to konkrétne 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. Odstránenia 128 GB možnosti sa tak dočkáme najbližšie až v prípade modelového radu iPhone 16.

Čo by to bolo za upgrade, keby sa iPhony držali pôvodnej špecifikácie vo všetkých kategóriách. Výraznej aktualizácie sa dočká operačná pamäť RAM, ktorá sa v modeloch 15 Pro a 15 Pro Max navýši až na 8 GB.

Väčšia pamäť RAM by mala zlepšiť celkový výkon a rýchlosť odozvy, najmä pri prechode medzi aplikáciami. Modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus nižšej kategórie budú aj naďalej disponovať 6 GB RAM.

9. september 2023 – iPhone 15 Pro si možno udrží minuloročnú cenovku. Koľko zaň dáme na Slovensku?

Zdroj: X / atuos_user (úprava redakcie)

V prípade prémiovej dvojice 15 Pro a 15 Pro Max by sa mal vyššej cenovky dočkať iba high-endový model iPhone 15 Pro Max so 6,7″ displejom. Ten by podľa výskumnej spoločnosti TrendForce mal pri spustení predaja stáť o 100 dolárov viac, ako jeho minuloročný predchodca. Menší, no rovnako výkonný kolega v podobe iPhonu 15 Pro by sa podľa analytikov mal zdražovaniu vyhnúť. A bude to mať hneď niekoľko dôvodov.

Tým hlavným je pravdepodobne to, že exkluzívny periskopový objektív, ktorý umožní až 6-násobný optický zoom sa bude nachádzať iba v drahšom prevedení. Apple svoje prémiové modely týmto spôsobom môže ešte viac oddeliť cenou. A keďže má byť iPhone 15 Pro Max najpredávanejším prevedením v ponuke, je to vlastne veľmi lišiacky krok.

Napriek tomu, že TrendForce očakáva zvýšenie ceny modelu 15 Pro Max, predpokladá, že zariadenie bude mať stále len 128 GB úložisko, a nie 256 GB, ako sa predpokladalo.

Ak sa naozaj stane, že spoločnosť Apple ponechá cenovku pre iPhone 15 Pro po vzore minuloročného prémiového modelu, slovenské ceny by mali vyzerať nasledovne:

  • iPhone 14 Pro (128 GB) – 1299 €
  • iPhone 14 Pro (256 GB) – 1429 €
  • iPhone 14 Pro (512 GB) – 1689 €
  • iPhone 14 Pro (1 TB) – 1949 €

9. september 2023 – Žiaden iPhone 15 Ultra, ale iPhone 15 Pro Max

iPhone Ultra
Zdroj: Macrumors

Ako informoval známy analytik Mark Gurman z agentúry Bloomberg vo svojom najnovšom príspevku, hoci spoločnosť Apple plánuje predstaviť iPhone s označením Ultra, v roku 2023 sa to v žiadnom prípade neudeje. 12. septembera 2023 sa dočkáme štvorice nových zariadení s označením iPhone 15, pri ktorých bude tvoriť vrcholovú verziu iPhone 15 Pro Max. Okrem toho si zákazníci budú môcť vybrať aj iPhone 15, iPhone 15 Plus a klasický iPhone 15 Pro.

Zaujímavé je, že to bol práve Mark Gurman, ktorý nás dávnejšie informoval, že spoločnosť Apple zvažuje použiť označenie Ultra pre svoj budúci vlajkový iPhone. Firma to mala urobiť po vzore svojich inteligentných hodiniek Apple Watch Ultra. Zdá sa však, že na to ešte neprišiel ten správny čas a aj podľa Gurmana je možné, že technologický gigant z Cupertina si toto zariadenie odložil na budúci rok.

Apple totiž chystá pri iPhone 16 väčšiu zmenu, ktorá nebude počítať len s výkonnejším procesorom či lepšími fotoaparátmi, ale aj novými uhlopriečkami displeja. Zatiaľ čo menšie modely by mali mať 6,3″ namiesto súčasných 6,1″, väčšie modely by mohli dosahovať až 6,9″ namiesto súčasných 6,7″. Šlo by tak možno o lepšiu príležitosť na to, predstaviť špeciálne prevedenie Ultra s niekoľkými benefitmi navyše.

8. september 2023 – iPhone 15 Pro prinesie príjemné prekvapenie

iPhone 15 pro
Zdroj: Instagram / Atuos_user (úprava redakcie)

Aj keď je dnešný iPhone 14 Pro, alebo iPhone 14 Pro Max skutočne luxusne vypracovaný, Apple na jeho šasi použilo relatívne ťažkú nehrdzavejúcu oceľ, ktorá je síce odolná a vyzerá pekne, no výrazne zvyšuje váhu.

Kým menší 6,1″ iPhone 14 Pro dosahuje 206 gramov, v prípade, že si zaobstaráte väčší 6,7″ iPhone 14 Pro Max, v rukách budete nosiť až 240 gramové zariadenie. A to skutočne nie je veľmi komfortné. Navyše vám to môže spôsobovať aj problémy pri použití s príslušenstvom, napríklad s držiakmi v aute.

Ako však iste viete, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prejdú miernou zmenou dizajnu, ktorá sa nebude týkať iba jemne zaoblených hrán, ale aj použitia nových materiálov. Tieto smartfóny budú mať okrem matného zadného skla aj titánové šasi, ktoré by malo dosahovať vyššiu odolnosť, ale tiež nižšiu váhu.

Ako informuje 9to5mac, podľa Marka Gurmana z agentúry Bloomberg by mohlo dosiahnuť celkové zníženie hmotnosti až približne 10 %, čo vôbec nie je zanedbateľný údaj. Zatiaľ čo iPhone 15 Pro by mal vážiť 185 gramov, vlajková loď iPhone 15 Pro Max by mohla dosiahnuť 216 gramov.

8. september 2023 – Za rýchlejší prenos dát a nabíjanie cez USB-C v iPhone 15 si zaplatíme

iPhone 15 USB-C
Zdroj: Instagram / Atuos_user / Unsplash / Mac Care (úprava redakcie)

Už dlhšiu dobu sa totiž hovorí o tom, že s príchodom USB-C konektora prídu aj isté obmedzenia. V balení sa má nachádzať síce prepracovaný opletaný USB-C kábel s dĺžkou až 1,5 metra, no za to bez certifikácie MFi, ktorá bude kľúčová pre rýchlejší prenos dát a možno aj rýchlejšie nabíjanie.

Inými slovami, ak budete chcieť využívať výhody USB-C konektora naplno, budete musieť do zariadenia investovať a nebude to práve málo peňazí. Napríklad na rýchlejšie nabíjanie vám už nebude stačiť 20 W adaptér, ktorý sa už niekoľko rokov nenachádza v krabici iPhonov, ale Apple ho predáva samostatne, aby šetrilo životné prostredie.

Namiesto toho si budete musieť zaobstarať 35 W adaptér, ktorý Apple štandardne predáva za pomerne mastných 64,9 €. Rovnako si možno budete musieť zaobstarať aj úplne iný kábel, ktorý taktiež nie je vôbec lacný. Apple USB-C Thunderbolt 3 sa štandardne predáva za 49,99 €.

Ak to teda zrátame, na to, aby ste si svoj iPhone 15 nabili rýchlejšie budete možno musieť minúť ďalších minimálne 80 – 100 € za príslušenstvo, ktoré to bude podporovať. Možno, že nás Apple prekvapí a podobné obmedzenia nezavedie, no analytici o nich hovoria prakticky od minulého roka. Pravdepodobne je teda vysoká.

7. september 2023 – iPhone 15 fotoaparáty

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Ak vám minulý rok prekážalo, že zatiaľ čo základný iPhone 14 / 14 Plus ponúkal „len“ 12 Mpx úložisko a jeho drahší braček iPhone 14 Pro / 14 Pro Max dostal snímač s rozlíšením až 48 Mpx, máme skvelú správu. V roku 2023 sa všetko zmení a už aj základný iPhone 15 / 15 Plus bude mať 48 Mpx rozlíšenie. Nepôjde však o ten istý snímač.

V praxi Apple použije úplne nový snímač od spoločnosti Sony so skladanou konštrukciou, ktorý by mal byť schopný zachytiť výrazne viac svetla (ako pôvodná 12 Mpx verzia) v horších svetelných podmienkach. Táto technológia bude nápomocná aj pri využívaní lepšieho dynamického rozsahu. Základný iPhone 15 bude skrátka fotiť absolútne výborne. Rozdelenie fotoaparátov a clony bude vyzerať nasledovne:

  • Hlavný fotoaparát: 48 Mpx, f/1,6
  • Ultraširokouhlý: 12 Mpx, f/2,4

Pri hlavnom snímači pre iPhone 15 Pro Apple veľmi kreatívne nebude. Použije tu rovnakú 1/1,3″ optiku od Sony, ako v iPhone 14 Pro. Neznamená to však, že nás Apple niečim nepoteší.

Apple by totiž malo v tomto prípade zapracovať na teleobjektíve a tiež ultraširokouhlom objektíve. Výsledná kvalita záberov by sa vďaka tomu mohla posunúť na vyššiu úroveň. Presná zostava trojice šošoviek bude vyzerať nasledovne:

  • Hlavný fotoaparát: 48 MP, f/1,8
  • Teleobjektív: 12,7 MP, f/2,8
  • Ultraširokouhlý: 13,4 MP, f/2,2

Dnešný únik pochádzajúci z Číny konkretizuje aj to, že v iPhone 15 Pro Max nájdeme periskopický objektív, ktorý bude ekvivalentom 85 mm objektívu s clonou f/2,8 a 1/1,9″ snímačom.

Podľa GSMarena to však môže stačiť maximálne na 4-násobné optické priblíženie. Ak by malo zariadenie ponúknuť viac, musel by tu zasiahnuť softvér, prípadne strojové učenie.

  • Hlavný fotoaparát: 48 Mpx, f/1,8, Sony IMX803 1/1,3″
  • Teleobjektív: 12,7 Mpx, f/2,8, 85 mm periskopový objektív, 1/1,9″
  • Ultraširokouhlý: 13,4 Mpx, f/2,2

7. september 2023 – iPhone 15 Pro bude najvýkonnejší smartfón na svete

Zdroj: Souta / Apple (úprava redakcie)

Technologický gigant z Cupertina si zabezpečil v spoločnosti TSMC určitú exkluzivitu, ktorú momentálne nemá žiaden iný výrobca. Tá súvisí najmä s 3 nm výrobným procesom, ktorý má byť použitý práve pri produkcii čipu A17 Bionic. Len pre doplnenie, minuloročný A16 Bionic bol vyrábaný 4 nm procesom a čipy A14 / A15 Bionic zase 5 nm procesom.

V praxi to znamená, že v rovnako veľkom procesora sa môže nachádzať väčší počet tranzistorov, vďaka ktorým bude schopný dosahovať výrazne vyšší výkon. A nie je to všetko. Keďže sa čip A17 Bionic bude menej namáhať pri bežných, ale aj náročnejších úlohách, dosiahne aj výrazne nižšiu spotrebu energie, čo prispeje k lepšej výdrži na jedno nabitie. 3 nm proces teda so sebou prináša samé benefity.

Je zaujímavé, že podľa portálu 9to5mac chcel v roku 2023 použiť totožný výrobný proces aj známy výrobca Intel. Vývoj jeho moderných čipov, ale mešká a presne preto sa do produkčnej fázy dostanú najskôr v roku 2024.

Spoločnosti Apple sa navyše podarilo získať celý 3 nm výrobný proces od TSMC čisto pre seba, pretože so spoločnosťou podpísala exkluzívnu zmluvu o spolupráci, ktorá by mala trvať približne rok. To sa pochopiteľne dotkne aj spoločnosti Qualcomm, ktorá vyvíja snáď najlepšie čipy pre zariadenia s operačným systémom Android.

7. september 2023 – Fotoaparát v iPhone 15 bude hlavnou hviezdou Apple eventu

iPhone 16 Pro Max teleobjektív
Zdroj: MacRumors

Podľa správy TrendForce bude iPhone 15 a iPhone 15 Plus vybavený skladaným snímačom fotoaparátu od spoločnosti Sony. Tento snímač by mal umožniť zachytiť viac svetla a zlepšiť dynamický rozsah fotografií. Bude sa tak jednať o jednu z najväčších zmien v prípade základných modelov.

Uvedenú novinku oceníme počas klasického fotenia cez deň, kedy budú zábery ešte realistickejšie a tiež v noci, ktorá často najlepšie preveruje schopnosti snímačov. A aj keď má iPhone už od roku 2019 nočný režim, aj ten sa stále vyvíja a zlepšuje.

TrendForce tiež potvrdil odhady, že iPhone 15 Pro Max bude mať periskopový teleobjektív, ktorý zvýši možnosti optického priblíženia zariadenia. Analytik Ming-Chi Kuo už skôr načrtol, že objektív by mohol umožniť až 5 či 6-násobné optické priblíženie v porovnaní s aktuálnym 3-násobným limitom v modeloch iPhone 14 Pro.

6. september 2023 – Recenzenti už dostávajú iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro
Zdroj: X / atuos_user / theApplebizz (úprava redakcie)

Aj keď je zariadenie zahalené rúškom tajomstva, v tejto chvíli o ňom vieme už prakticky všetko. Navyše sa zdá, že Apple už má hotové prvé kusy, ktoré boli odoslané recenzentom po celom svete. Unikla fotografia balenia.

Konkrétne na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) ju zdieľal účet Theapplebizz. Krabička zariadenia je ukrytá v papierovej fólii, na ktorej sa nachádzajú dôležité informácie. Okrem toho, že by malo ísť skutočne o jednotku určenú výhradne na recenzie je na krabici napísané aj to, čo recenzentovi / novinárovi hrozí, ak zariadenie aktivuje skôr, než mu to dovoľuje spoločnosť Apple

iPhone 15 Pro balenie pre recenzentov
Zdroj: X / theapplebizz

Na krabici sa píše, že ide o nový produkt spoločnosti Apple a nikto ho nemôže zapnúť skôr, ako 13. septembra 2023 pred 8:01 ráno, ináč mu hrozí vysoká pokuta. Technologický gigant hovorí konkrétne o čiastke 200 000 juanov, čo je v prepočte zhruba 25 500 €. To určite za takúto chybu nestojí. Taktiež je možné, že by Apple v prípade porušenia pravidiel bolo schopné osobu, ktorá sa toho dopustila stíhať aj súdne.

5. september 2023 – iPhone 15 dostane rýchlejšie nabíjanie 

iPhone s konektorom USB-C
Zdroj: SkyNews

Ako informuje portál 9to5mac, spoločnosť Apple v uplynulých mesiacoch pracovala na tom, aby sa väčšie akumulátory, ktoré bude mať k dispozícii celá séria iPhonov 15 dokázali dobiť rýchlejšie. Aj preto by mohli tieto zariadenia podporovať oficiálne až 35 W nabíjanie a neoficiálne dokonca ešte viac.

Aj keď presné hodnoty môžeme len odhadovať, na základe skúsenosti vieme, že tu hovoríme o rýchlosti medzi 40 – 45 W. Na čínskych výrobcov to síce stále nestačí, no pre pohodlné používanie zariadenia bez rizika výraznej degradácie akumulátora, ktorá rýchlym nabíjaním vzniká, je to priam ideálne.

5. september 2023 – Maketa odhaľuje iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: X / Featurverse (úprava redakcie)

Pokiaľ sa chcete pozrieť do detailov na to, ako bude vyzerať tohtoročný iPhone 15 Pro Max, pozrite si video nižšie, ktoré znázorňuje únik makety, ktorú využívajú výrobcovia krytov na produkciu príslušenstva pre pripravované modely.

Makety vznikajú na základe skutočných CAD súborov, ktoré Apple posiela týmto výrobcom ešte začiatkom kalendárneho roka, aby sa stihli na produkciu včas pripraviť. Hoci sa za žiadnych okolností nesmú dostať na verejnosť, nie vždy sa to podarí.

Vďaka makete, na ktorej je iPhone 15 Pro Max môžeme vidieť, že zariadenie bude podobné, ako minulý rok. Ponúkne však tenšie rámčeky okolo displeja, nové tlačidlo Action Button a tiež USB-C konektor. Celé video nájdete nižšie.

5. september 2023 – Očakávané pozadia pre iPhone 15 sú terčom výsmechu

iPhone 15 pozadie
Zdroj: X / AR7

Na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) sa teraz objavilo vtipné video, ktoré nám ukazuje, ako spoločnosť Apple ku novému pozadiu pre iPhone 15 vlastne prišla. Pri iPhone sme často svedkami toho, že tapety v jednotlivých generáciách na seba nadväzujú a majú podobný vizuálny nádych. V tomto prípade si však firma možno až príliš zjednodušila cestu.

Nové pozadie totiž vyzerá tak, ako by vzniklo zo starého pozadia rozdelením na dve časti, otočením a následnou drobnou úpravou vo Photoshope. Viac uvidíte vo videu nižšie. Každopádne, výsledok je tak či onak zaujímavý, takže pokiaľ by ste toto video nevideli, pravdepodobne by vás to ani nenapadlo.

5. september 2023 – Apple chystá najdrahšie kryty pre iPhone 15 v histórii. Z ich ceny sa vám zatočí hlava 

Zdroj: AppleInsider

Ako informujú zdroje z dodávateľských reťazcov, firma chce predstaviť aj prepracované kryty pre tento smartfón, ktoré už nebudú kožené.

Leaker Majin Bu tvrdí, nové puzdrá majú byť vypracované technológiou „Fine Woven Twill„, čo je typ textilného tkania vyznačujúci sa diagonálnym pruhom. Zaujímavé však je, že tento materiál nie je odolný voči vode, takže by sa pri kontakte s ňou mohol poškodiť.

Pri iPhone, ktorý voči vode odolný je vďaka normám IP67 a IP68 ide o trochu zvláštne riešenie. Dvojnásobne to platí vtedy, keď sa dozviete očakávanú cenu tohto puzdra. Nechytajú sa na ňu ani súčasné kožené a už vôbec nie silikónové kryty, ktoré Apple pravdepodobne vyradí z ponuky.

Obal s očakávaným názvom FineWoven by sa mal totiž v Číne predávať za maloobchodnú cenu 800 jüanov. V USA by to potom mohlo byť 109 dolárov a na Slovensku podľa porovnania aktuálnych cien približne 119 €.

4. september 2023 – Tešíte sa na iPhone 15 Ultra? Apple ho napokon nepredstaví

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: MacRumors

Mark Gurman z agentúry Bloomberg na svojom X (bývalom Twitteri) zverejnil príspevok, v ktorom poprel únik, o ktorý sa pred pár dňami postaral známy leaker Majin Bu. A aj keď sú obaja leakeri vo svojej brandži považovaní za veľmi presných, Mark Gurman má dlhodobo tie najlepšie informácie spomedzi všetkých leakerov.

Jeho zdroje sa nachádzajú priamo v spoločnosti Apple a sám Gurman zverejňuje iba informácie, ktoré má nezávislé potvrdené. Inými slovami, v tomto smere dôverujeme práve jemu.

iPhone 15 Ultra mal byť pôvodne predstavený, ako špeciálny piaty model postavený priamo nad iPhonom 15 Pro Max. Zariadenie malo disponovať, ako jediné možnosťou 2 TB úložiska a tiež vylepšenými funkciami v rámci fotoaparátu či zvýšenou 8 GB RAM (namiesto 6 GB RAM). S tým však mala pochopiteľne narásť aj jeho cena. V roku 2023 naň však musíme zabudnúť.

4. september 2023 – Pri iPhone 15 sa musíme pripraviť na výrazne zvýšenie cien

iPhone 15 pro
Zdroj: Appleinsider (úprava redakcie)

Začnime dobrou správou a to tou, že zdražovanie sa v roku 2023 nemá nijako dotknúť základných modelov. Ak si plánujete zaobstarať iPhone 15 so 6,1″ displejom alebo iPhone 15 Plus so 6,7″ displejom, v oboch prípadoch budú tieto zariadenia k dispozícii za rovnaké ceny, ako minulý rok pri iPhone 14

Pri modeloch Pro to žiaľ platiť nebude, nakoľko Apple muselo využiť oveľa drahšie technológie pri vývoji a výrobe. Spomeňme napríklad titánové telo, revolučný 3 nm procesor A17 Bionic či periskopický objektív (len pre iPhone 15 Pro Max). Toto všetko spôsobí nepríjemné zvýšenie cien za základné modely.

Staršie prognózy naznačovali, že ceny by sa pri iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max mali zvýšiť o cca 100 $. Tie novšie už hovoria o navýšení o 150 $ či dokonca 250 $.

Bližšie sme sa tejto téme venovali v tomto článku, no aby ste v tom mali prehľad aj v rámci európskych, respektíve slovenských cien, tu sú očakávané ceny, ktoré si môže Apple za jednotlivé modely vypýtať:

  • iPhone 15: 999 € (bez zmeny)
  • iPhone 15 Plus: 1 149 € (bez zmeny)
  • iPhone 15 Pro: od 1 399 € do 1 499 € (V súčasnosti 1 299 €)
  • iPhone 15 Pro Max: od 1 549 € do 1 649 € (V súčasnosti 1 449 €)

3. september 2023 – Pozvánka na Apple Event Wonderlust nám prezrádza tajomstvo o iPhone 15

Apple Event iPhone 15
Zdroj: YouTube / Nick Ackerman

V pozvánke, ktorou láka na nadchádzajúci event, sú totiž zakomponované informácie, z ktorých sa dá vyčítať čo to o pripravovaných novinkách. Spoločnosť Apple sa tu pohrala so svojim logom, ktoré je zložené z množstva drobných častíc. Celá štylizácia je veľmi decentná, elegantná a môžeme v nej nájsť niekoľko farebných odtieňov. No a práve od tohto sa môžeme odraziť.

Ako iste viete, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max dostanú rám, ktorý bude vyrobený z extrémne odolného titánu. Zariadenia budú vďaka tomu lepšie znášať tvrdé pády na zem a rovnako to zníži ich celkovú hmotnosť v porovnaní so súčasnými generáciami, ktoré sú kvôli nehrdzavejúcej oceli relatívne ťažké.

Apple Event
Zdroj: Apple

Rovnako si môžete všimnúť farby, ktoré sú tu použité. Je to čierna, strieborná, modrá a tiež sivá – titánová, ktorú Apple používa aj na inteligentných hodinkách Apple Watch Ultra.

Samozrejme, takéto konštatovanie môže pôsobiť trochu „konšpiračne„, avšak presne o týchto farbách sa hovorí, že ich Apple použije pri finálnej zostave iPhone 15 Pro / 15 Pro Max.

2. september 2023 – iPhone 15 môže prísť v piatich verziách 

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert

Ako informuje známy leaker Majin Bu, ktorý sa v posledných rokoch preslávil pre svoje presné predpovede, jeho zdroje mu prezradili, že pri iPhone 15 môže dôjsť ku prekvapeniu s názvom „One More Thing„. Konkrétne môže ísť o špeciálny iPhone, ktorý bude určený len pre tých najnáročnejších spotrebiteľov.

Hovorí sa totiž, že Apple môže skutočne predstaviť iPhone 15 Ultra, ktorý bude vybavený špeciálnym hardvérom. Všetky ostatné modely by mali mať „len“ 6 GB RAM a iPhone 15 Ultra by mohol dostať až 8 GB RAM. Nie je to však všetko.

Zatiaľ čo všetky ostatné verzie by ste si mohli objednať maximálne s 1 TB pamäťou, pri prevedení Ultra by bolo, ako pri jedinom dostupné aj 2 TB úložisko. No a cena? Pokiaľ sa tento únik stane skutočnosťou (momentálne je to z nášho pohľadu tak 50/50), zariadenie by malo byť ešte o cca 100 – 150 € drahšie, ako najvyšší a doteraz najdrahší iPhone 15 Pro Max.

2. september 2023 – Google sa vysmieva Apple za iPhone 15

Spoločnosť Apple nám už 12. septembra na ďalšom veľkolepom mediálnom evente odprezentuje úplne nový iPhone 15. Zariadenie, na ktoré všetci čakáme už mesiace, bude k dispozícii v štyroch samostatných verziách a ponúkne technológie, vďaka ktorým Apple opäť prekoná svoju konkurenciu. Vďaka niektorým zmenám ju však maximálne dobehne.

Presne toto využíva spoločnosť Google, ktorá teraz zverejnila vtipnú reklamu. V nej sa smeje z očakávanej funkcie v iPhone 15, ktorú má Pixel už od svojej prvej generácie, ktorá na trhu debutovala ešte v roku 2016.

Pre lepšiu predstavu, v tomto istom roku spoločnosť Apple predstavila iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Aby sme už nechodili okolo horúcej kaše, samozrejme hovoríme o úplne novom USB-C konektore, ktorý plnohodnotne nahradí dnes už 11 ročný Lightning.

31. august 2023 – Apple konečne odstránilo problémy pri výrobe iPhone 15

iPhone 15 event wonderlust
Zdroj: X / Haneet Singh

Ako píše portál Appleinsider, ktorý videl poslednú správu renomovaného analytika, Apple malo značné problémy takmer s každým aspektom nového dizajnu, s ktorým príde iPhone 15. Najväčšie vrásky na čele vraj spôsobovala matičná doska, displeje, batérie a tiež titánový rám. Dobrou správou, ale je, že Apple sa podarilo všetky nedostatky dať do poriadku ešte pred veľkým spustením sériovej výroby. Firma napríklad vyriešila chyby v rámci obrazoviek zmenou v dodávateľských reťazcoch.

Analytik zdôrazňuje, že titán, ktorý dostane iPhone 15 Pro je na jednej strane veľmi atraktívny a odolný, no pri použití v spotrebnej elektronike aj ťažko spracovateľný materiál.

Výrobcovia mali mať veľké problémy so spracovaním titánu a presne preto muselo dôjsť k viacerým výrazným zmenám dizajnu ešte počas vývoja zariadenia. Dnes by k tomu, ale dochádzať nemalo. Apple by pri sebemenšom zaváhaní riskovalo obrovské straty.

31. august 2023 – Únik odhaľuje iPhone 15 v každej novej farbe 

iPhone 15 maketa
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson / úprava redakcie

Nové obrázky ukazujú makety modelov iPhone 15 a iPhone 15 Pro v rôznych farebných variantoch. Dizajn iPhonu 15 je zobrazený v piatich rôznych farbách, ktoré potvrdzujú doterajšie predpoklady spred niekoľkých týždňov.

Apple sa rozhodol pre veselé a pestré prevedenia, ktoré budú vyhovovať aj menej konzervatívnym používateľom, prípadne deťom.

Maketa iPhone 15
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson
Maketa iPhone 15
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson
Maketa iPhone 15
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson
Maketa iPhone 15
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson

Na obrázkoch je okrem farebných prevedení vidieť aj zmenu hliníkového rámu zariadenia s jemným zaoblením v rohoch a takisto azda najočakávanejší update, v podobe prítomnosti USB-C portu. Ten ako už iste viete, vystrieda dlhoročný konektor Lightning.

Modely iPhone 15 Pro budú dostupné len v štyroch farebných možnostiach a to v striebornej, sivej, modrej a čiernej. To znamená, že prvýkrát od iPhonu 12 Pro nebude k dispozícii rýdzo zlatá možnosť.

Maketa iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / Sonny Dickinson

Okrem toho, že rám bude mierne zaoblenejší a bude vyrobený z titánu namiesto nehrdzavejúcej ocele, sa neočakávajú žiadne veľké vizuálne zmeny. Telefón sa bude podobať na iPhone 14.

31. august 2023 – Tieto puzdra majú nahradiť kožené kryty pre iPhone 15

iPhone 15 kryt
Zdroj: DuanRui

Spoločnosť Apple má údajne v roku 2023 oficiálne opustiť kožené kryty, ktoré pre svoje iPhony ponúka viacmenej 10 rokov. Dôvodom tejto zmeny má byť ekológia a tiež prechod na modernejší materiál, ktorý by mohol byť voči každodennému noseniu odolnejší.

Apple by v takomto prípade značne ušetrilo na nákladoch pri výrobe a zároveň by ľuďom poskytlo produkty, ktoré by mohli byť trvácnejšie. Ako totiž môžete vidieť sami, tieto kryty nemajú tkaninu na celom svojom tele, ale len v zadnej časti, pričom po bokoch sa nachádza pravdepodobne rám so silikónovou povrchovou úpravou.

iPhone 15 kryt
Zdroj: DuanRui
iPhone 15 kryt
Zdroj: DuanRui

Súčasťou nových krytov by malo byť samozrejme aj MagSafe pripojenie a v ich vnútri sa bude nachádzať mäkčená semišová podložka, ktorá sa postará o to, aby sa na iPhone 15 nevyskytol počas nosenia v kryte žiaden škrabanec. Stačí totiž tvrdá prachová častica, alebo len zrnko piesku a katastrofa môže byť na svete.

30. august 2023 – Takto bude vyzerať oficiálne balenie pre iPhone 15

iPhone 15 Pro krabica
Zdroj: X / chandler b.

V roku 2023 sa dočkáme nového iPhonu 15, ktorý by sa mal spoliehať na skoro rovnaké balenie, na aké sa spoliehali aj jeho predchodcovia. Je síce pravda, že rozmery krabice sa môžu kvôli prítomnosti dlhšieho, až 1,5 metrového USB-C nabíjacieho kábla trochu pozmeniť, no ani táto informácia zatiaľ nie je na 100 % potvrdená. Každopádne sa očakáva, že samotný tvar boxu bude veľmi podobný, ako pri iPhone 14. Čo sa, ale samozrejme zmení bude dizajn jeho vrchnej časti.

Na tej bude fotografia najnovšieho iPhonu, ktorý by mal síce vyzerať veľmi podobne, ako dosluhujúci model, no určite tu bude zobrazené celkom nové pozadie.

Známy leaker Majin Bu sa ešte včera vyjadril vo veľkom úniku o iPhone 15 Pro, že zariadenie bude mať základnú tapetu, na ktorej sa bude zobrazovať prechod v tvare písmena S.

29. august 2023 – iPhone 15 Pro dostane extrémne rýchly prenos dát

USB-C iPhone 15
Zdroj: Unsplash / Mishaal Zahed / Thai Nguyen (úprava redakcie)

námy analytik Ming-Chi Kuo sa podelil o novú správu, v ktorej zdôrazňuje, že modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max budú mať port USB-C s podporou USB 3.2, alebo Thunderbolt 3, ktoré dosahujú rýchlosť až 20 alebo 40 Gb/s.

Naopak, modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú mať port USB-C s podporou len USB 2.0, ktoré dosahuje maximálnu rýchlosť len 480 Mb/s, čo je to isté, ako Lightning na súčasných iPhonoch.

To znamená, že používatelia modelov Pro budú môcť rýchlejšie prenášať dáta medzi iPhonom a Macom cez kábel USB-C alebo Thunderbolt. Hodnoty prenosových rýchlostí pre pripravované modely iPhonu 15 by mali vyzerať nasledovne:

  • iPhone 15 Pro Max – port USB 3.2 alebo Thunderbolt s rýchlosťou až 20 – 40 Gbps
  • iPhone 15 Pro – port USB 3.2 alebo Thunderbolt s rýchlosťou až 20 – 40 Gbps
  • iPhone 15 Plus – USB 2.0 s rýchlosťou 480 Mbps
  • iPhone 15 – USB 2.0 s rýchlosťou 480 Mbps
  • Súčasné iPhony s Lightningom – USB 2.0 s rýchlosťou 480 Mbps
Prečítajte si tiež  Assassin's Creed: Mirage utiahne aj nový iPhone 15 Pro. Toto sú HW požiadavky hry

29. august 2023 – Apple práve oznámil event, na ktorom predstaví iPhone 15

Apple Event
Zdroj: Apple

Najočakávanejšia mediálna udalosť roka vypukne už v utorok, 12. septembra 2023 o 10:00 tichomorského času. V preklade to znamená, že na Slovensku si tento event bude môcť pozrieť v ten istý deň vo večerných hodinách. Akcia odštartuje o 19:00 večer a potrvá približne jeden a pol hodiny.

Podobne, ako minulý rok, podujatie bude sprevádzať aj prezentácia nových zariadení priamo v Apple Parku v Cupertine (Kalifornia), kde si budú môcť pozvaní novinári vyskúšať jednotlivé zariadenia na vlastnej koži a samozrejme ich nafotiť, či natočiť videá.

My budeme samozrejme Apple Event Wonderlust sledovať tiež a o všetkom vás pravidelne informovať. Už teraz sa na túto veľkú akciu nevieme dočkať!

29. august 2023 – Puzdrá pre iPhone 15 už nebudú kožené. Nahradí ich tento materiál 

iPhone 15 nové puzdro v bordovej farbe
Zdroj: Twitter/Majin Bu

Na internete sa objavili obrázky, ktoré údajne ukazujú, ako by mohli vyzerať nové puzdrá od Apple, ktoré by mali nahradiť tie kožené. Obrázky zdieľali známi leakeri Majin Bu a Duan Rui na Twitteri (X). Fotografie majú pochádzať priamo z dodávateľského reťazca kalifornského giganta, ktorý sa už teraz vo veľkom pripravuje na spustenie výroby.

Puzdrá by mali byť vyrobené z kombinácie dvoch rôznych materiálov, ktoré by mali mať na starosti nižšiu uhlíkovú stopu, než klasická hovädzia koža. Farby na obrázkoch však nemusia zodpovedať skutočnosti, keďže má ísť iba o prototypy.

Prepracovaný dizajn puzdier, ktoré pôsobia tak, ako by ich rám bol silikónový a zadná časť pochádzala z umelo vyrobenej kože, prípadne textílie by mohol byť v porovnaní s tým súčasným aj o niečo odolnejší. Pokiaľ ste mali klasické kožené puzdro od Apple, určite viete, ako ľahko sa začalo kaziť vo svojich rohoch.

28. august 2023 – iPhone 15 Pro Max sa môže poriadne omeškať 

iPhone 15 Pro titanium Gray
Zdroj: Hanstsaiz / Appleinsider

Analytik Jeff Pu už pred niekoľkými týždňami naznačil, že namiesto pôvodne odhadovaných 83 miliónov kusov iPhonu 15 Apple do konca kalendárneho roka vyrobí „len“ 77 miliónov kusov všetkých jeho verzií a prevedení.

Pokles majú zapríčiniť jednak obmedzené dodávky komponentov zo strany dodávateľských reťazcov (kamerové moduly, titánový rám či displeje pre iPhone 15 Pro), ale tiež obavy spoločnosti Apple z nižšieho dopytu. Tie by však firmu mali zaujímať až niekedy na budúci rok, keď záujem o zariadenie značne ochabne. Do Vianoc sa to s vysokou pravdepodobnosťou neprejaví.

K odhadom sa však teraz dostal ďalší analytik, ktorého správu zverejnila japonská banka Mizuho Bank. Podľa jeho predikcie dôjde v roku 2023 k ešte zásadnejšiu zníženiu produkcie, než ako predpokladá Jeff Pu. Apple má namiesto pôvodne odahdovaných 84 miliónov kusov iPhonu 15 (podľa Mizuho Bank) vyrobiť len 73 miliónov kusov zariadenia.

V tejto analýze sa však nespomínajú žiadne obavy zo zníženého poklesu, ale jednoducho problémy so zásobovaním, ktorým spoločnosť Apple čelí rok čo rok.

Aj to môže byť koniec koncov dôvod, prečo sa spoločnosti Apple podarí predať do konca roka 2023 iba 217 miliónov kusov iPhonov, namiesto minimálne 227 miliónov, ktoré sa podarilo predať v roku 2022. Samozrejme, do istej miery za to môže byť zodpovedný aj slabší záujem zo strany zákazníkov.

28. august 2023 – iPhone 15 môže prísť v elegantnej zelenej farbe 

Zelený iPhone 15
Zdroj: Macrumors

Známy leaker Majin Bu na sociálnej sieti X (predtým Twitter) zdieľal príspevok, na ktorom nám približuje ďalšie detaily ohľadom očakávaného iPhonu 15. Konkrétne sa mu do rúk dostali farebné USB-C konektory, ktorými by mal byť vybavený každý jeden model, aby spĺňal zákony EÚ, ktoré vstúpia do platnosti už na budúci rok. Jeden z týchto USB-C portov, na ktorý Bu narazil, je však v pomerne netradičnej farbe.

Aj keď sa doposiaľ hovorilo o rôznych odtieňoch, snáď v žiadnom z únikov nebola spomínaná „mentolová“ zelená, ktorú Apple naposledy použilo v iPhone 12, ktorý prišiel na trh ešte v roku 2020. Pri iPhone 15 a iPhone 15 Plus by sa však teoreticky mohla vrátiť.

Zelený iPhone 15
Zdroj: X / Majin Bu
Zelený iPhone 15
Zdroj: X / Majin Bu

Práve tento odtieň sa totiž nachádzal na jednom USB-C konektore, ktorý si môžete pozrieť aj na fotografii nižšie. Na zábere sú tiež vidieť aj ďalšie konektory v bielej a čiernej farbe.

Podľa leakera to však neznamená, že si hneď v septembri budeme môcť kúpiť zelený iPhone 15. Ak by Apple toto prevedenie skutočne chcelo pustiť do predaja, pravdepodobne to urobí až na jeseň, v rámci tradičného osvieženia ponuky modelov.

28. august 2023 – Apple registruje iPhone 15 v celosvetových databázach 

iPhone 15
Zdroj: YouTube / TechDroider

Ako teraz informoval portál Macrumors, s poslednou takouto udalosťou sme sa mohli stretnúť v ďalekej Indii. Do zoznamu zariadení Bureau of Indian Standards (BIS) pribudli smartfóny od technologického giganta z Cupertina, ktoré nesú modelové čísla „A3090“ a „A3094„.

To je pri najmenšom zvláštne, pretože aktuálny iPhone 14 využíva pre svoje jednotlivé modely čísla A2649, A2881, A2884, A2883 a A2882.

V súčasnosti teda spoločnosť Apple neponúka a ani nepredáva žiaden smartfón či iné zariadenie, ktoré by sa označovalo kódmi A3090 a A3094. A keďže sa čísla modelov iPhonov s každou ďalšou generáciou navyšujú, je skoro isté, že sa tu pozeráme na niektoré modely zo zostavy iPhone 15.

S niečim podobným sme sa stretli aj minulý rok v auguste, kedy spoločnosť Apple tesne pred predstavením iPhonu 14 pridala do databázy Bureau of Indian Standards (BIS) vtedy neznáme zariadenie s číslom A2882. Neskôr sa ukázalo, že ide o klasický iPhone 14, ktorý je prispôsobený pre iné krajiny a regióny.

28. august 2023 – iPhone 15 Ultra vs Samsung Galaxy S24 Ultra. Bude to obrovský rozdieľ

Samsung Galaxy S24 Ultra rámiky
Zdroj: Ice Universe

Ice Universe tiež predpokladá, že rámiky by mali pri Samsungu Galaxy S24 Ultra dosahovať prekvapivo až 3,42 mm, pričom táto hodnota sa skladá z 1,75 mm rámika okolo displeja a z 1,67 mm rámu zariadenia.

Kvôli tomu by sa zmenšil pomer obrazovky ku telu na 88 %, čo by bol zároveň najmenší pomer obrazovky k telu od roku 2019, keď spoločnosť Samsung predstavila svoj smartfón Galaxy S10.

Je zaujímavé, že sa spoločnosť Samsung rozhodne vybrať takouto cestou. Pri iPhone 15 Ultra sa totiž predpokladá, že celkové rámiky medzi plochou displeja a zvyškom tela zariadenia budú mať len 2,55 mm, pričom rámik displeja bude z tejto hrúbky tvoriť 1,55 mm a rám zariadenia iba 1 mm.

iPhone 15 Ultra vs Samsung Galaxy S24 Ultra vs Xiaomi 14 rámiky
Zdroj: Ice Universe

Hranice by navyše mohol posunúť smartfón Xiaomi 14 s veľmi podobným dizajnom, aký ponúkne iPhone 15 Ultra. Pri čínskom riešení sa dokonca predpokladá, že celkové rámiky dosiahnu hrúbku iba 2,1 mm, pričom rámiky okolo displeja budú mať len 1,3 mm a celková hrúbka rámu zariadenia zase 0,8 mm.

26. august 2023 – Takéto farby dostane iPhone 15 a iPhone 15 Pro

iPhone 15 farby
Zdroj: Macrumors

Vďaka početným únikom už vieme, že spoločnosť Apple chce nový iPhone 15 predstaviť v žltej, modrej a pravdepodobne aj korálovej farbe. Firmu prezradili napríklad aj nedávno zverejnené USB-C nabíjacie káble, ktoré vraj nájdeme v krabiciach týchto zariadení.

Samozrejmosťou bude aj elegantná čierna, či biela verzia, pri ktorej nákupe skutočne nič nepokazíte. Trochu nám to pripomína ponuku iPhonu XR z roku 2018, ktorý bol dodávaný vo veľmi podobných odtieňoch.

Otázne však zostáva, či korálová / oranžová farba nebude doplnená ešte aj o červenú PRODUCT (RED) farbu, ktorá je pri týchto dostupná už roky.

iPhone 15 farby: 

  • Midnight / Black
  • Starlight / White
  • Yellow
  • Blue
  • Orange / Coral Pink
iPhone 15 farby
Zdroj: Macrumors

Pokiaľ budete mať v roku 2023 záujem o vlajkovú loď iPhone 15 Pro, respektíve iPhone 15 Pro Max, ktorý sa môže volať aj iPhone 15 Ultra, tešiť sa môžete na úplne nový materiál.

Namiesto nehrdzavejúcej ocele tu Apple použije oveľa prémiovejší, odolnejší a tiež ľahší titán, ktorý by mal byť dostupný minimálne v štyroch farbách.

Tou základnou bude čierna, alebo tmavošedá a potom strieborná, respektíve biela (titánová). Okrem toho však iPhone 15 Pro môže byť dostupný aj v špeciálnej sivej farbe, ktorá pôsobí na renderoch veľmi luxusným dojmom.

Najzaujímavejšia v ponuke však má byť tmavomodrá, ktorú firma naposledy používala ešte v roku 2020, keď predstavila iPhone 12 Pro. Pri novom smartfóne to však môže byť jediný náznak akejsi „pestrosti“.

iPhone 15 Pro farby: 

  • Dark Blue
  • Silver-Gray
  • Space Black
  • Titanium
iPhone 15 Pro farby
Zdroj: Macrumors

25. august 2023 – Apple už natáča reklamy pre iPhone 15 

iPhone 15
Zdroj: Apple / Instagram / atuos_user (úprava redakcie)

Stalo sa akýmsi nepísaným zvykom, že potom, čo spoločnosť Apple predstaví nový iPhone, ho vždy sprevádza séria krátkych videí, ktorá upozorňuje na jeho nové funkcie.

Výrobca na to používa najmä formát Guided Tour, v rámci ktorého sa herec prechádza cez známe veľkomesto a demonštruje rôzne vychytávky zariadenia. Jedno takéto video podľa 9to5mac spoločnosť Apple natáčala pre iPhone 15 v Mexico City.

O všetkom informoval známy mexický TikToker Cris Martíne, ktorému sa podarilo zachytiť štáb 4. augusta pred Antara Apple Store v Mexico City. Filmári nahrávali s najväčšou pravdepodobnosťou jednu z reklám pre iPhone 15, nakoľko pri tejto príležitosti uzatvorili celú maloobchodnú pobočku Apple Store a rovnako jej blízke okolie.

25. august 2023 – iPhone 15 Pro nebude k dispozícii v zlatej farbe

iPhone 15 Pro
Zdroj: Instagram / atuos_user

Pokiaľ sa tešíte na iPhone 15 Pro, ktorý by mal priniesť ešte luxusnejší dizajn s titánovým rámom a jemne zaoblenými hranami po obvode, máme pre vás zaujímavú informáciu.

Spoločnosť Apple sa podľa najnovších zistení môže vzdať zlatého prevedenia pri iPhone 15 Pro / 15 Pro Max a z ponuky ho úplne vyradiť. Znamenalo by to teda, že zákazník si bude môcť vybrať iba modrú, sivú, čiernu a samozrejme striebornú.

Modely „Pro“ mávajú zvyčajne menej výrazné farebné schémy, nakoľko cielia na profesionálneho zákazníka. Zábavné, krikľavé, alebo hravé farby sú preto vyhradené pre lacnejšie verzie, ktoré pôsobia viac univerzálnym dojmom.

Apple chce tento trend zachovať aj pri iPhone 15 Pro a preto z ponuky vyradí populárny zlatý variant, ktorý si ľudia obľúbili najmä na iPhone 12 Pro, 13 Pro a 14 Pro.

25. august 2023 – Apple si neváži zákazníkov. Takto obmedzí používateľov 

iPhone 15 USB-C
Zdroj: Twitter / atuos_user

Ako informuje server Appleinsider, to že spoločnosť Apple použije v iPhone 15 USB-C konektor je prakticky isté. Firma koniec koncov nemá na výber z dôvodu blížiacich sa zákonov, ktoré začnú platiť na území EÚ.

Technologický gigant sa však rozhodol, že pokiaľ budeš chcieť v iPhone 15 rýchly prenos dát, budeš si musieť kúpiť špeciálny kábel s oficiálnou certifikáciou MFi (Made For iPhone). V opačnom prípade budú dáta prúdiť do tvojho zariadenia len rýchlosťou zastaralého štandardu USB 2.0 z roku 2000. Nie je to však všetko.

Z uvedeného vyplýva, že ak si kúpiš iPhone 15 s originálnym nabíjacím káblom, problém s MFi by si mal začať riešiť až vtedy, keď sa ti pokazí, prípadne budeš kupovať ďalší kábel. Nemusí to byť však také jednoznačné. Apple ťa totiž môže donútiť kúpiť si rýchlejší kábel len preto, lebo do balenia pribalí jeho pomalšiu alternatívu bez MFi. Toto je skutočne výsmech používateľom rovno do tváre.

24. august 2023 – Rusi spustili objednávky na iPhone 15. Ako je to možné? 

iPhone 155 caviar
Zdroj: Cavair

Pôvodom ruská spoločnosť Caviar, ktorá má sídlo v Dubaji, sa vo svete preslávila najmä pre svoje brutálne úpravy iPhonov, či inej spotrebnej elektroniky. Zariadenia bývajú často doplnené o rýdze zlato, platinu, diamanty a ďalšie drahé materiály, vďaka čomu sa z nich stáva mimoriadne luxusný sortiment za tisíce, či dokonca státisíce eur.

No a práve Caviar sa postaral o zaujímavý bizár, keď svojim zákazníkom začal ponúkať možnosť objednania upraveného iPhonu 15. Nebolo by na tom možno nič zvláštne, keby toto zariadenie vôbec existovalo. Pravda je však taká, že spoločnosť Apple ho uvedie na trh až niekedy 12. septembra 2023.

24. august 2023 – V takýchto farbách príde iPhone 15

Farebné možnosti iPhone 15
Zdroj: MacRumors

Podľa leakera s prezývkou “Unknownz21”, ktorý zdieľal mnoho informácií o novinkách od Apple, by sa mali iPhone 15 a iPhone 15 Plus predávať v nových farebných variantoch.

Okrem nových farebných možností by sme si v balení očakávaného smartfónu mohli nájsť dokonca aj ďalšie prekvapenie. Gigant z Cupertina plánuje ponúknuť nový kábel s textilným opletením, ktorý bude naviac v rovnakej farbe ako smartfón.

Nepomôže to len vizuálnej stránke, ale aj celkovej odolnosti kábla, ktorá bude na oveľa vyššej úrovni, než pri súčasných gumených kábloch. Tie totiž celé roky trpia problémami s lámaním.

Odtiene opletených káblov USB-C sa zhodujú s niekoľkými farebnými variantmi, ktoré podľa Unknownz21 testovala spoločnosť Apple už v minulosti. Celkovo vyzerá výber farieb pre štandardný iPhone 15 a iPhone 15 Plus nasledovne:

  • Midnight / čierna
  • Starlight / biela
  • Žltá
  • Modrá
  • Oranžová / coral

24. august 2023 – Cena za iPhone 15 Pro môže byť nepríjemne vysoká

Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert / Unsplash / Ibrahim Boran (úprava redakcie)

Ak máte v pláne kúpiť si nový iPhone 15 Pro, alebo iPhone 15 Pro Max pripravte sa na to, že si v porovnaní s minuloročnými modelmi priplatíte. Podľa analytikov by spoločnosť Apple mohla zvýšiť ceny svojich najvyšších modelov až o 100 $. V Eurách by to mohlo byť dokonca ešte viac!

Zatiaľ čo iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max štartovali na cenovke 999 a 1 099 dolárov, dvojica high-endových verzií z tohtoročnej ponuky by mohla stáť 1 099 až 1 199 dolárov, respektíve 1 199 až 1 299 dolárov.

V európskom ponímaní hovoríme o čiastkach 1 399 €  až 1 549 €. Ako však poznáme Apple, smartfóny môžu byť u nás drahšie pokojne aj o 150 €, čo znamená, že za základný iPhone 15 Pro by sme zaplatili 1 449 € a za vlajkovú loď iPhone 15 Pro Max, respektíve iPhone 15 Ultra 1 599 € v základnom 256 GB úložisku.

Toto zvýšenie cien by mohlo mať negatívny vplyv na dopyt po nových modeloch (najmä verziách „Pro“), ktorých dodávky by sa mohli znížiť na približne 77 miliónov. Pôvodné odhady pri tom hovorili, že spoločnosť Apple vyrobí a predá do konca roka približne 83 miliónov kusov najnovšej generácie zariadenia.

23. auugust 2023 – iPhone 15 môže byť vďaka tejto zmene ľahšie opraviteľný

iPhone 15 Pro
Zdroj: YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

Na internete sa objavil ďalší únik, ktorý rozoberá podrobnosti, týkajúce sa hardvéru iPhonu 15. Smartfón by mal po novom ponúkať technické riešenie, vďaka ktorému môže byť v prípade problémov ľahšie opraviteľný.

S touto informáciou prišiel známy leaker Majin Bu, ktorý má veľmi dobré renomé a v posledných dňoch nás zásoboval aj ďalšími únikmi, ktoré sa zdajú byť presné. No a o čo vlastne pôjde?

V Cupertine sa podľa všetkého rozhodli, že servisným strediskám trochu zjednodušia život a zákazníkom ušetria peniaze. iPhone 15 by mal totiž interagovať fyzický slot pre SIM kartu s káblom, ktorý vedie až ku USB-C konektoru.

Odborníci sa domnievajú, že táto zmena by mohla mať pozitívny vplyv na celkovú náročnosť opravy. Ak sa vám pokazí SIM slot, alebo USB-C konektor, výmena prebehne ľahšie, respektíve oveľa rýchlejšie. Jedinou nevýhodou môže byť nákup trochu drahšieho komponentu. Rozdiel v cene by však mal byť skôr zanedbateľný.

22. august 2023 – Maketa odhaľuje, ako bude vyzerať iPhone 15

iPhone 15 Pro maketa
Zdroj: Majin Bu

Na fotografiách, ktoré na Twitteri zdieľal leaker Majin Bu, je zobrazená maketa modelu iPhonu 15 Pro, ktorý má v základni zariadenia otvor pre USB-C konektor.

Okrem toho fotky potvrdzujú aj údajné tlačidlo Action Button, ktoré nahradí zaužívaný prepínač stlmenia zvuku. Podobné makety využívajú výrobcovia krytov a ďalšieho príslušenstva, aby v deň spustenia predaja boli k dispozícii produkty tohto druhu v dostatočnom množstve na trhu.

iPhone 15 Pro maketa iPhone 15 Pro maketa

iPhone 15 Pro maketa
Zdroj: Majin Bu

Najvýraznejšou zmenou v dizajne iPhonu 15 Pro, ktorú môžeme vidieť z makety zariadenia, je práve odstránenie portu Lightning v spodnej časti telefónu. Po vizuálnej stránke bude iPhone 15 Pro takmer totožný so súčasným modelom. Výnimkou by mal byť titánový rám, ktorý však na fotkách nie je viditeľný.

22. august 2023 – Na iPhone 15 Pro Max budeme poriadne dlho čakať 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Technizo

Ako to býva zvykom, niektoré z modelov tak ľahko po predstavení nezoženiete. Najvyššia verzia iPhone 15 Pro Max (Ultra) sa pravdepodobne oneskorí s dodávkami až do októbra.

Dôvodom tohoto scenára je, že producent fotoaparátov Sony nedokáže stihnúť dodanie obrazového snímača, ktorý používa výhradne iPhone 15 Pro Max v dostatočnom množstve.

Táto informácia vyplýva z oznámenia z prostredia dodávateľského reťazca, na ktoré narazil portál 9to5Mac.

21. august 2023 – iPhone 15 ponúkne v krabici milé prekvapenie  

Farebné káble USB-C pre iPhone 15
Zdroj: Twitter / Kosutami

Informácie pochádzajú z Ázie, kde má Apple najväčšie dodávateľské reťazce. Podľa nich by mohol gigant konečne odstrániť klasické gumené nabíjacie káble z krabíc nových iPhonov a nahradiť ich oveľa odolnejším opletaným riešením.

Takéto USB-C > USB-C káble sa podarilo objaviť dokonca vo viacerých farbách, pričom úniky naznačujú, že majú patriť iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus.

So samotnou informáciou prišiel spolu s fotkami ešte cez víkend aj leaker „Majin Bu“. Vo svojom tweete, ale dodal, že sa mu nepodarilo nezávisle overiť jej zdroj, takže sa za ňu nedokázal v plnej miere postaviť. Nebol, ale sám, kto počul o opletaných USB-C kábloch pre iPhone 15.

21. august 2023 – Apple chce vymeniť iPhone 15 Pro Max za iPhone 15 Ultra

iPhone 15 Ultra unboxing
Zdroj: YouTUbe / 4RMD (úprava redakcie)

Od predstavenia iPhone 15 nás delí už iba niekoľko týždňov. Ešte začiatkom roka 2023 sa objavili fámy, ktoré poukazovali na zmenu názvu najvyššieho modelu v ponuke. Predpoklady týkajúce sa tejto situácie opäť vychádzajú na povrch a preto je viac než možné, že iPhone 15 Pro Max dostane napokon iné označenie.

O slovo v tomto predpoklade sa prihlásil jeden z najznámejších analytikov Mark Gurman z Bloombergu, ktorý je preslávený mimoriadnou presnosťou svojich odhadov a tvrdení. Vo svojom najnovšom príspevku tvrdí, že v tomto roku by sme sa mali dočkať modelu s názvom iPhone 15 Ultra, ktorý nahradí doterajší iPhone 14 Pro Max.

Tento názov sa už objavil v niektorých fámach od renomovaných zdrojov, no krátko potom sa o ňom prestalo hovoriť a zdalo sa, že Apple plánuje takýto model uviesť na trh až v budúcom roku.

20. august 2023 – iPhone 15 už neponúkne klasické kožené kryty 

iPhone 15 kožené
Zdroj: Unsplash / David Švihovec

Podľa informácií pochádzajúcich z dodávateľského reťazca sa spoločnosť Apple v tomto roku pripravuje na veľké preriedenie ponuky obalov a puzdier. Toto tvrdenie bolo podporené aj inými zdrojmi, medzi ktoré patrí známy leaker ShrimpApplePro, alebo portál 9to5Mac. S vysokou pravdepodobnosťou sú preto informácie presné.

Spoločnosť Apple začala ponúkať kožené puzdrá ešte v roku 2013 s iPhonom 5S. Odvtedy sa stali populárnym doplnkom pre každý nový model iPhonu. Kožené puzdrá boli nielen elegantné, ale aj funkčné, pretože mali hliníkové tlačidlá a neskôr aj podporu nabíjania MagSafe.

Prečo by sa teda spoločnosť Apple chcela zbaviť kožených puzdier? Možno ide o environmentálny krok, keďže koža nie je vegánska ani udržateľná. Na stole je aj možnosť, že sa jedná o ekonomický krok, pretože koža je drahá a náchylná na poškodenie.

Akokoľvek to teda je, zdá sa, že kožené puzdrá sa už čoskoro stanú minulosťou. Ak si budete chciež zaobstarať jedno pre svoj iPhone 15 s logom nahryznutého jablka technologického giganta to zrejme nebude možné. Škoda.

19. august 2023 – iPhone 15 dostane rýchlejšie základné nabíjanie 

iPhone 15 rýchle nabíjanie
Zdoj: YouTube

Už čoskoro sa dočkáme predstavenia nového modelového radu iPhone 15, ktorý prinesie jednu z najväčších zmien za posledné roky. Všetky modely budú disponovať konektorom USB-C, ktorý nahradí kontroverzný Lughtning.

Dobrou správou však nie je iba štandardizovaný port, ktorý odteraz nájdeme takmer vo všetkých zariadeniach Apple. Modely iPhone 15 by totiž mali mať vďaka USB-C rýchlejšie nabíjanie až do 35 W. Zatiaľ však nie je jasné, či sa tohoto upgradu dočkajú všetky dostupné verzie.

Momentálne je možné nabíjať iPhone 14 najviac pri výkone približne 27 W, pričom modely Pro podporujú o trochu rýchlejšie hodnoty až na úrovni 29 W. Oficiálne je to, ale iba 20 W. Zvýšenie na 35 W by v prípade nadchádzajúceho iPhonu výrazne skrátilo čas nabíjania a reálna rýchlosť by mohla byť pokojne o 10 W vyššia.

17. august 2023 – Základný iPhone 15 bude v roku 2023 mimoriadne zaujímavou voľbou 

iPhone 15 modrá a ružová
Zdroj: Macrumors

Najlacnejší iPhone 15 by totiž mal dostať Dynamic Island, ktorý sa stal obľúbeným používateľským prvkom prepájajúcim hardvér a softvér mimoriadne originálnym a šikovným spôsobom.

Taktiež sa v ňom bude nachádzať procesor A16 Bionic, ktorý je produkovaný 4 nm výrobným procesom. Nie je to síce úplná novinka, no aj v dnešných dňoch na trhu nenájdete mobilný čip, ktorý by bol výkonnejší. Netreba to teda brať, ako žiadnu tragédiu.

iPhone 15 by mal dostať aj lepší zadný fotoaparát. Opäť tu budú dve šošovky, no zatiaľ čo si tá ultraširokouhlá ponechá rozlíšenie 12 Mpx, hlavný širokouhlý objektív bude mať rozlíšenie až 48 Mpx. To vám umožní zachytiť neuveriteľné detaily. Samozrejme, fotoaparáty sa tak, ako vždy, dočkajú aj ďalších vylepšení.

Apple svoj nový smartfón zásadne prepracuje aj v oblasti výdrže batérie. Zariadenie dostane väčší akumulátor, ktorý bude využívať technológiu z elektromobilov. Vďaka tomu poskytne celkovú kapacitu až 3 877 mAh, čo je o 15 % viac, ako má súčasný iPhone 14. Prirátajme k tomu úspornejší procesor A16 Bionic a celkové predĺženie výdrže môže dosiahnuť pokojne aj 20 %.

Vďaka novej batériovej technológií by tu navyše mohlo byť umožnené aj rýchlejšie káblové nabíjanie. To je však zatiaľ iba špekulácia. Vzhľadom na nariadenia EÚ si však môžeme byť istí, že v iPhone 15 už nenájdeme Lightning port. Nahradí ho univerzálnejšie USB-C, ktoré dnes používa aj iPad či počítače Mac.

15. august 2023 – iPhone 15 poriadne naštve používateľov. Spôsobí to tajný čip

Zdroj: YouTube /
Technizo Concept (úprava redakcie)

Leaker Majin Bu na sociálnej sieti X (bývalý Twitterinformoval, že na uniknutom USB-C komponente, ktorý je určený pre iPhone, sa skrýva tajomný čip. Jeho označenie je 3LD3 a nachádza sa v čiernom kryte.

Podľa všetkého ide o dodatočný komponent, ktorý si nechala vyrobiť spoločnosť Apple sama, nakoľko bežné USB-C konektory nič podobné neobsahujú. A aj keď nie je známe, za akým účelom vznikol čip 3LD3, Majin Bu sa domnieva, že môže slúžiť na šifrovanie prenosu.

V praxi to teda znamená, že Apple môže týmto šikovným trikom obmedziť iPhone 15, respektíve jeho nabíjanie tak, aby si používatelia boli nútení kúpiť len originálne príslušenstvo.

Ming-Chi Kuo v minulosti uviedol, že iPhone 15 bude možné nabíjať prakticky akýmkoľvek USB-C káblom. Zároveň však zdôraznil, že ak budete chcieť energiu dopĺňať maximálnym výkonom 20 W, budete si musieť zaobstarať originálne, alebo certifikované príslušenstvo s označením MFi (Made For iPhone).

13. august 2023 – Nie len iPhone 15. Apple môže v septembri vylepšiť aj iné modely

iPhone 15 Pro Max a iOS 17
Zdroj: Appleinsider / iOS 17 (úprava redakcie)

Leaker Aaron sa totiž najnovšie pohrabal v kóde beta verzie operačného systému iOS 17, kde sa mu podarilo odhaliť zaujímavé novinky. V jeho aktuálnej verzii našiel zmienky nie len o pripravovanom iPhone 15 vo všetkých štyroch verziách, ale aj o dvoch modeloch, ktoré zatiaľ neexistujú. A aj keď je dnes náročne vysvetliť si, čo to presne znamená, existuje jedna teória, ktorá by dávala zmysel.

Aby sme to celé priblížili, v kóde sa nachádzajú označenia iPhone 15,4 (iPhone 15), iPhone 15,5 (iPhone 15 Plus), iPhone 16,1 (iPhone 15 Pro) a iPhone 16,2 (iPhone 15 Pro Max). Apple týmto spôsobom rok čo rok interne označuje nové modely, pričom prvé číslo trochu zmätočným spôsobom prezrádza použitý procesor.

Ak sa napríklad na tomto tomto mieste nachádza číslica „15“, v skutočnosti ide o čip A16 Bionic. Číslicou „16“ je potom s najväčšou pravdepodobnosťou označovaný čip A17 Bionic.

Na tomto by samozrejme nebolo nič zvláštne, keby si Aaron v piatej beta verzii iOS 17 nevšimol ešte jednu zásadnú vec. Okrem vyššie vymenovaných kódov sa totiž v systéme objavili aj kódy „iPhone 14,1“ a „iPhone 14,9“, ktoré sa v súčasnosti nedajú prideliť ku žiadnemu modelu.

Mohlo by to teda znamenať, že modernizáciou prejdú aj iPhony, ktoré majú čip A15 Bionic, a to iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 14, iPhone 14 Plus a iPhone SE 3. generácie.

12. august 2023 – Kedy Apple oficiálne oznámi iPhone 15 event?

iPhone 15
Zdroj: PhoneArena.com

Aj keď je isté, že iPhone 15 príde v septembri, dátumy ohlasovania samotného eventu nebývajú celkom pravidelné. Aby sme to lepšie vysvetlili, niekedy prichádza správa o udalosti 7 dní pred jej konaním, no zažili sme už aj situácie, kedy to bolo 14 dní.

Aj preto si v tomto článku prezradíme všetky možné alternatívy, kedy by ku tomu mohlo dôjsť v roku 2023.

Ako sme už naznačili vyššie, iPhone 15 príde na trh 12. septembra 2023. To znamená, že najneskorší dátum, kedy by udalosť mohlo byť oznámená na trh spadá na 5. septembra 2023. Rovnako sa ale môže stať, že o evente budeme počuť po prvýkrát ešte 29. augusta.

11. august 2023 – Takto by vyzeral iPhone 15 v Barbie edícii 

iPhone 15 Pro Barbie
Zdroj: 4RMD

Na sociálnej sieti X (pôvodne Twitter) sa objavili rendery, na ktorých sa nachádza iPhone 15 Pro v sýto ružovej farbe. Aby toho nebolo málo, autor obrázka celý koncept obohatil aj o nápis Barbie, na základe ktorého je jasné, že ide o podarenú recesiu.

Presne takto by to mohlo vyzerať, keby sa spoločnosť Apple spojila s Warner Bros a vytvorili by spoločnú edíciu celosvetovo najpredávanejšieho smartfónu. Veríme, že by našla množstvo svojich záujemcov, alebo skôr záujemkýň. Pravda je však taká, že nič podobné sa nikdy nestane.

iPhone 15 Pro Barbie
Zdroj: 4RMD
iPhone 15 Pro Barbie
Zdroj: 4RMD

Na druhej strane, ale treba zdôrazniť, že spoločnosť Apple chystá pri farbách v rámci iPhonu 15 na zaujímavé prekvapenia. Modely Pro by mali dostať po prvýkrát červené prevedenie a taktiež by mali byť k dispozícii v tmavo-modrej. Okrem toho si ich kúpite aj v čiernej a samozrejme bielej.

Pokiaľ si budete chcieť zaobstarať lacnejší iPhone 15, alebo iPhone 15 Plus, tu zatiaľ presná farebná paleta známa nie je. Špekuluje sa ale nad tým, že jedným z nových odtieňov by mala byť práve rúžová.

11. august 2023 – iPhone 15 bude vyzerať vďaka tenkým rámikom luxusne 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: YouTube / Arthur Winer (úprava redakcie)

Známy leaker Majin Bu zverejnil na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) niekoľko snímok, ktoré zachytávajú príslušenstvo pre tento smartfón. Konkrétne ide o predné krycie temperované sklíčko, v ktorom sa nachádzajú výrezy pre Face ID uprostred Dynamic Islandu. To však nie je až tak zaujímavé, nakoľko táto zmena prišla na trh ešte minulý rok.

Je síce pravda, že Dynamic Island už bude súčasťou aj lacnejšieho iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus, no dnešný únik sa zameriava na inú časť displeja. Pozorné oko si totiž na temperovaných sklách všimne extrémne tenučké čierne okraje, ktoré by mali kopírovať čierne okraje samotné displeja (ide o trik, vďaka ktorému v podstate nie je vidno sklo, keď ho máte nalepené na zariadení).

iPhone 15 sklíčka
Zdroj: Majin Bu

Uvedené okraje majú hrúbku len 1,5 mm, vďaka čomu sú veľmi podobné, ako na inteligentných hodinkách Apple Watch Series 7, alebo novších modeloch (s výnimkou Apple Watch SE 2).

11. august 2023 – USB-C nebude povinné len v Európe. Štandard za povinný označí ďalšia krajiny

iPhone s konektorom USB-C
Zdroj: SkyNews

Ak ste si mysleli, že voči spoločnosti Apple je mimoriadne tvrdá iba Európska únia, tak ste boli na omyle. Aj v iných končinách sveta sa začínajú objavovať rôzne absurdné či nezmyselné návrhy, ktoré jej skomplikujú podnikanie. Ako teraz píše portál GSMArena, od 1. januára 2025 bude musieť iPhone používať USB-C konektor už aj v Saudskej Arábii.

Krajina svoj nový zákon vysvetľuje tým, že jeho cieľom je v prvom rade zjednodušiť používateľskú skúsenosť, ale tiež znížiť náklady pri nákupe príslušenstva a zároveň obmedziť množstvo vzniku elektronického odpadu. V Saudskej Arábii tiež za výhodu USB-C považujú vysokokvalitné a rýchle prenosy dát. To s Lightningom nie je možné.

10. august 2023 – iPhone 15 s čipom A17 Bionic poskytne neuveriteľný výkon 

iPhone 15 koncept
Zdroj: YouTube / artyfex

Portál Macrumors zverejnil hardvérové špecifikácie čipu A17 Bionic, na základe ktorých môžeme s čistým svedomím napísať, že spoločnosť Apple bude opäť neporaziteľná.

Začnime tým, v akých zariadenia procesor A17 Bionic uvidíme. Svoju púť odštartuje výhradne v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, čo potvrdil aj nedávny únik. Neskôr sa tento čip môže dostať aj do iných modelov, prípadne iPadov, no zo začiatku bude mať vyhradenú exkluzivitu len pre drahšie verzie smartfónu.

Základný iPhone 15 a jeho väčší braček iPhone 15 Plus sa budú spoliehať na minuloročný čip A16 Bionic, ktorý je produkovaný 4 nm výrobným procesom.

Podľa dnešných informácií, ktoré zdieľal leaker Unknownz21 na sociálnej sieti X (bývalý Twitter), by mal mať nový čip až 6-jadrové CPU a 6-jadrové GPU. V tomto prípade pôjde o nárast, nakoľko aktuálna generácia „vlajkového čipu“ A16 Bionic má síce 6-jadrové CPU, ale iba 5-jadrové GPU. Vďaka tomu sa môžeme tešiť na posun v oblasti grafiky.

Procesor A17 Bionic má byť taktovaný až na 3,70 GHz, čo je značný posun oproti čipu A16 Bionic, ktorý je taktovaný na 3,46 GHz. Negatívnym prekvapením je však to, že podľa dnešného úniku Apple nenavýši operačnú pamäť RAM.

Pôvodne sa špekulovalo, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max by mohli mať až 8 GB RAM, no po novom to vyzerá, že prídu len so 6 GB RAM. Leaker Unknownz21 označil prítomnosť 8 GB AM za nepravdepodobnú.

10. august 2023 – iPhone 15 bude ponúkať dva typy procesorov 

Čip A17 Bionic a iPhone 15 Pro
Zdroj: Aroged

Nové informácie o použití rozdielnych procesorov pochádzajú z príspevku leakera Aaronp613, ktorý našiel údaje v beta verzii systému tvOS 17.

Spoločnosť Apple pridala odkazy na identifikátory, ktoré zahŕňajú označenia „iPhone15,4“, „iPhone15,5“, „iPhone16,1“ a „iPhone16,2“. Tieto odkazy upozorňujú práve na modelový rad iPhone 15.

Čísla modelov naznačujú, že Apple použije 3 nm čip A17 v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, zatiaľ čo základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostanú rovnaký čip A16, ktorý sa používa v iPhone 14 Pro a 14 Pro Max z minulého roka.

9. august 2023 – iPhone 15 môže prísť v iný deň, ako sa predpokladalo 

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: MacRumors

Pôvodne sa špekulovalo, že iPhone 15 bude predstavený v stredu 13. septembra. S týmito zisteniami vyrukoval portál 9to5mac, ktorému to prezradili zdroje u amerických mobilných operátorov.

Tí vraj požadovali od svojich zamestnancov, aby si na tento deň nebrali voľno, nakoľko je počas neho avizované veľké predstavenie smartfónov. A aj keď v oznámení nebola priamo spomenutá spoločnosť Apple, v septembri sa pravdepodobne inej veľkej udalosti nedočkáme.

Každopádne, dnes sa ku celej veci vyjadril aj analytik Mark Gurman z agentúry Bloomberg, podľa ktorého je tento dátum relatívne presný, no do hry vstupuje ešte jeden deň. Apple nemusí iPhone 15 predstaviť v stredu 13. septembra, ale v utorok 12. septembra. Naznačujú to indície pochádzajúce z Gurmanových zdrojov.

8. augusta 2023 – iPhone 15 dostane rekordné 2 TB úložisko 

iPhone 15 pro 2 TB
Zdroj: YouTube / Technizoconcept

Na sociálnej sieti Weibo sa objavili informácie, ktoré sa zaoberajú verziami, v ktorých si budeme môcť zaobstarať iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Podľa všetkých indícií sa v porovnaní s minuloročnými verziami dočkáme zaujímavých zmien.

V prvom rade sa povráva, že iPhone 15 Pro / 15 Pro Max bude drahší. Cena menšieho 6,1″ prevedenia sa má zvýšiť až od 150 € a cena väčšieho prevedenia so 6,7″ displejom dokonca o 250 €.

Spoločnosť Apple si však pre zákazníkov pripravila menšie bolestné, ktorým sa bude snažiť vynahradiť zdražovanie. Bude ním úplne odstránenie základnej 128 GB pamäte z ponuky, na základe čoho si budete môcť iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max kúpiť už iba v 256 GB, alebo vyššej pamäťovej verzii.

Pokiaľ sa informácie o zdražovaní a zvyšovaní základného úložiska stanú realitou, je veľmi pravdepodobné, že Apple bude musieť nahradiť aj najvyššiu pamäťovú verziu úplne novou kapacitou. Nie je to len logické, ale naznačujú to aj úniky pochádzajúce z čínskych dodávateľských reťazcov.

To znamená, že okrem 256 GB pamäte by ste si mohli zaobstarať aj známy 512 GB či 1 TB model a vrchol by uzatvárala najdrahšia verzia s celkovou kapacitou až 2 TB! Čítate správne.

8. august 2023 – Unikol dôležitý komponent pre iPhone 15

iPhone 15 usb-c konektor
Zdroj: X

Ako už iste viete, spoločnosť Apple sa v roku 2023 pripravuje na veľkú zmenu. Najmä z dôvodov politického tlaku musí ukončiť svoj osem pinový Lightning konektor, ktorý prišiel na trh po prvýkrát v roku 2012 s iPhonom 5.

Nahradí ho modernejším a oveľa univerzálnejším riešením v podobe USB-C konektora, ktorý už využíva napríklad v počítačoch Mac či iPade. USB-C sa potom dostane aj do ďalších produktov, ako napríklad AirPods…

Práve USB-C konektor pre iPhone 15 sa dnes dostal na internet, konkrétne na sociálnu sieť X (predtým Twitter). O exkluzívne zábery sa postarali leakeri @lipilipsi a @John011235, ktorí tvrdia, že na fotkách môžeme vidieť USB-C konektory pripojené k PCB doskám.

8. august 2023 – Unikla kompletný schéma iPhonu 15

iPhone 15 Pro únik
Zdroj: Twitter / Majin Bu

Leaker Majin Bu na sociálnej sieti X (bývalý Twitter), ktorý tu zdieľal tajnú schému s iPhonom 15 Pro. Podľa úniku ide o menší 6,1″ model a na prvý pohľad to pôsobí, ako minuloročný iPhone 14 Pro.

Ak sa však zameriame na detaily, rýchlo zistíme, že sa tu nachádza niekoľko zaujímavých odlišností, ktoré súhlasia s dávnejšími únikmi, o ktorých sme písali v priebehu uplynulých mesiacov.

Na telefóne je napríklad podstatne väčší kamerový modul, ktorého šošovky však pravdepodobne menej vystupujú do priestoru. Ťažko povedať, aký to má dôvod, keď iPhone 15 Pro dostane rovnaký kamerový snímač, ako minuloročný iPhone 14 Pro, no Apple zrejme vie, prečo to robí.

Taktiež si môžete všimnúť jemne zaoblené okraje po hranách zariadenia. Pôjde o najzásadnejšiu dizajnovú zmenu, ktorou chce Apple odlíšiť svoju novinku od starších zariadení. Zároveň by mali zaoblené okraje na údajne titánovom ráme dopomôcť ku lepšej ergonómii pri používaní.

Vpredu sa potom na prvý pohľad opäť nič nezmenilo, no treba si všímať detaily. Sú tu extrémne tenučké rámčeky okolo displeja, ktorých celková hrúbka by mala mať len 1,5 mm a najbližšie sa budú podobať tomu, čo poznáme z inteligentných hodiniek Apple Watch. Nechýba tu ani výrez pre Face ID a prednú kameru, ktorý bude zakrytý v obľúbenom interaktívnom prvku Dynamic Island.

7. august 2023 – iPhone 15 bude mať s čipom A17 Bionic obrovskú konkurenčnú výhodu 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: YouTube / Arthur Winer (úprava redakcie)

Ako informuje portál 9to5mac, medzi spoločnosťou Apple a jej hlavným dodávateľom čípov, tchajwanským TSMC, bola uzavretá tajná dohoda. Firma nebude produkovať revolučné 3 nm čipy pre žiadnu inú spoločnosť, ako je Apple a navyše bude znášať všetky náklady na chyby, ktoré vzniknú pri výrobe čipov A17 Bionic.

Apple mal podľa informácií portálu The Information získať takúto exkluzivitu až na jeden rok dopredu. Vďaka dohode ušetrí spoločnosť Apple miliardy dolárov na nákladoch, ktoré by ináč musela investovať do riešenia problémov a nedostatkov nového výrobného procesu.

Problém je totiž v tom, že 3 nanometrové čipy sú v dnešnej dobe príliš komplikované na produkciu a reálne sa stáva, že 1 z 5 takýchto procesorov je chybný a pre spoločnosť Apple nepoužiteľný. Apple samozrejme nechce platiť za takýto tovar.

Na druhej strane je tu ale TSMC, ktorému sa oplatí vyrábať exkluzívne len pre spoločnosť Apple. Ide o obrovského klienta, ktorý dokáže nasadiť nové typy procesorov do veľkého množstva nových produktov.

7. august 2023 – Kryty pre iPhone 15 prezradili najdôležitejšiu tohtoročnú zmenu 

iPhone 15 Pro action button
Zdroj: Majin Bu, MacWorld / úprava redakcie

V nedeľu sa objavili fotografie puzdier, ktoré by mali patriť podľa úniku ku iPhonu 15 Ultra (15 Pro Max) a potvrdzujú túto fámu. Informácie pochádzajú od leakera vystupujúceho pod menom “Majin Bu”. Samotné puzdrá majú logo Apple na zadnej strane, ale leaker priznal, že ide o repliky, nie o oficiálne produkty z továrne technologického giganta.

Zaujímavosťou týchto puzdier je, že majú tri tlačidlá na ľavej strane, pričom jedno z nich je menšie a zapustené. Práve tento útvar by mal predstavovať nové multifunkčné tlačidlo, ktoré nahradí prepínač stlmenia zvuku.

iPhone 15 Pro puzdro
Zdroj: Majin Bu
iPhone 15 Pro puzdro
Zdroj: Majin Bu
iPhone 15 Pro puzdro
Zdroj: Majin Bu

Prémiové verzie iPhone 15 Pro a 15 Pro Max tak prinesú tlačidlo, ktoré si budeme môcť nakonfigurovať podľa vlastných preferencií. Na výber bude množstvo možností od otvorenia fotoaparátu až po špecifické skratky, ktoré bude možné navoliť si manuálne.

Ak ale patríte do skupiny, ktorej bude prepínač tichého režimu chýbať, nezúfajte. Apple by totiž malo povoliť nastavenie tohto tlačidla pre spustenie tichého režimu, tak ako tomu bolo doteraz.

5. august 2023 – iPhone 15 bude mať tenšie rámčeky okolo displeja. Pozrite sa na porovnanie so staršími modelmi 

Zdroj: YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple urobí v prípade iPhonu 15 Pro nenápadnú, no pomerne zásadnú inováciu. Aj keď aktuálny model iPhone 14 Pro má len 2,2 mm rámiky okolo displeja, čím sa značne líši od staršieho dizajnu so zaoblenými hranami, ktorý naposledy používal iPhone 11 Pro v roku 2019, výrobca posunie latku ešte vyššie.

iPhone 15 Pro má mať totiž podobne tenké rámčeky, ako Apple Watch Series 7. Ich celková hrúbka dosiahne maximálne 1,5 mm čím sa stane z tohto zariadenia rekordman. Ak si to chcete lepšie predstaviť, pozrite sa na príspevok nižšie pochádzajúci zo sociálnej siete X.

4. august 2023 – iPhone 15 príde so zaujímavou novinkou v oblasti zadnej kamery

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Podľa najnovších informácií sa spoločnosť Apple chystá v roku 2023 použiť v iPhone 15 a iPhone 15 Plus úplne novú technológiu, ktorú nebude mať dokonca ani iPhone 15 Pro, alebo iPhone 15 Pro Max. Pôjde o špeciálny snímač od spoločnosti Sony, ktorý bude založený na technológii stohovaného CMOS. Používateľom by mal priniesť lepšie možnosti v oblasti zachytávania svetla a tiež vyššie 48 Mpx rozlíšenie.

Táto technológia bude v budúcom roku súčasťou každého jedného iPhonu 16, ktorý Apple uvedie na trh. A ak sa pýtate, či nebude chýbať aj v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, odpoveď je nie.

Dôvodom je fakt, že drahšie modely ponúknu väčší, až 1/1,28″ snímač v porovnaní s lacnejšími verziami, ktoré ponúknu menší 1/1,5″. Aj bez tejto technológie by teda prémiové zariadenia mali byť schopné fotiť o čosi lepšie.

4. august 2023 – iPhone 15 má dátum predstavenia, predobjednávok aj začiatku predaja

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: YouTube / Arthur Winer (úprava redakcie)

Portál 9to5mac sa dozvedel, že viacerí americkí telekomunikační operátori požiadali svojich zamestnancov, aby si na jeden septembrový deň nebrali voľno z dôvodu veľkého predstavenia nových smartfónov. A aj keď by sa to za normálnych okolností nemuselo týkať spoločnosti Apple, je skoro isté, že keď táto správa pojednáva o polovici septembra, neoficiálne nám prezrádza, kedy príde iPhone 15 na trh.

Zariadenie by malo byť odprezentované na samostatnej Keynote po boku Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra či možno iPadu mini 7. generácie už v stredu 13. septembra 2023. Následne o dva dni neskôr 15. septembra by mohlo dôjsť ku spusteniu predobjednávok a o ďalší týždeň 22. septembra ku začiatku predaja.

Harmonogram sa v porovnaní s minulým rokom predĺži o cca týždeň. iPhone 14 prišiel na trh 7. septembra, 9. septembra začali predobjednávky a 16. septembra sa dostal ku prvým zákazníkom. Zopakovať sa však môže podobný scenár, ako s iPhonom 14 Plus, ktorý sa začal predávať až 7. októbra a teda o tri týždne neskôr, ako zvyšné tri zariadenia.

3. august 2023 – Záujem o iPhone 15 bude v roku 2023 nižší, než o iPhone 14 v roku 2022

iPhone 15 a iPhone 14
Zdroj: Appleinsider / Hanstsaiz / YouTube

Aj keď spoločnosť Apple veľmi dlho odolávala, zdá sa, že ju dobehla kríza z technologického priemyslu. Predaje jej hardvérových zariadení klesajú a medzi nimi si v poslednom štvrťroku o viac ako 2 % pohoršil aj iPhone. Podľa analytikov čaká tohto giganta ťažké obdobie, ktoré sa bude najhoršie vysvetľovať akcionárom.

Aj keď bude iPhone 15 skutočne atraktívny a po technologickej stránke veľmi vyspelý, o zariadenie by mal byť v roku 2023 menší záujem, ako o iPhone 14 koncom roka 2022. Jedným z dôvodov môže byť aj vyššia uvádzacia cenovka. Presné dáta si analytici zatiaľ netrúfli odhadnúť, no pokles by mal predstavovať našťastie len jednotky percent.

1. august 2023 – Samsung už vyrába displeje pre iPhone 15

iPhone 15 Pro
Zdroj: Conceptphones

Aj keď je spoločnosť Samsung dlhoročným rivalom technologického giganta z Cupertina, v skutočnosti s ním spolupracuje. Jej dcérska firma Samsung Display má na starosti značnú časť produkcie OLED panelov pre tohtoročný iPhone 15 vo všetkých štyroch verziách. Podľa aktuálnych informácií získala zatiaľ, ako jediná zelenú na ich produkciu.

Okrem spoločnosti Samsung Display sa o produkciu bude starať aj konkurenčné LG Display. To síce má v rukách čiastočné schválenie produkcie displejov pre menší iPhone 15 Pro, no stále čaká na oficiálne schválenie pre iPhone 15 Pro Max.

Napokon je tu ešte jeden dodávateľ, čínska spoločnosť BOE, o ktorej v tejto chvíli nie sú známe žiadne informácie. Pravdepodobne však zatiaľ zelenú na výrobu zobrazovacích hednotiek nedostala.

1. august 2023 – iPhone 15 Pro bude jednoduchý na opravu

iPhone 15 oprava
Zdroj: MacRumors / úprava redakcie

Podľa najnovších informácií plánuje Apple zásadnú zmenu pri konštrukcii prémiových modelov. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max bude zložený úplne rovnakým spôsobom, ako minuloročný iPhone 15 a iPhone 15 Plus.

Tieto dva dostupnejšie modely už totiž môžete otvoriť aj zo zadnej strany, vďaka čomu sa ľahšie opravujú ich vnútorné komponenty a rozbité zadné sklíčko.

Naopak, prémiové verzie iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max majú zachované otváranie zo z prednej časti (kde je displej), čo spôsobuje značné komplikácie. Ak sa vám teda zariadenie náhodou poškodí, servisný úkon nemusí byť iba rýchlejší, ale teoreticky aj lacnejší.

31. júl 2023 – Ďalší analytik potvrdil, že iPhone 15 zdražie 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Pred pár dňami sa na internete objavili informácie o tom, že iPhone 15 v roku 2023 výrazne zdražie. A aj keď by sme radšej počuli presný opak, ku týmto domnienkam sa pridal aj prestížny analytik Mark Gurman z agentúry Bloomberg.

Podľa jeho informácií, ktoré pochádzajú z dodávateľských reťazcov, by mala cena narásť najmä pri modeloch „Pro“, zatiaľ čo základné verzie môžu zostať na rovnakej úrovni, ako v roku 2022.

Znamenalo by to, že kým iPhone 15 by stál na Slovensku 999 € a iPhone 15 Plus 1 149 €, za iPhone 15 Pro by sme zaplatili 1 449 € (+150 €) a za iPhone 15 Pro Max dokonca 1 699 € (+250 €). Drobným „bolestným“ by mala byť aspoň vyššia základná kapacita. iPhone s označením Pro by mal začínať na 256 GB a nie 128 GB tak, ako doposiaľ.

29. júl 2023 – iPhone 15 Pro môže, ale aj nemusí meškať 

iPhone 15 Pro čierny
Zdroj: Twitter / Volodymyr (úprava redakcie)

Nedávno sa na internet dostali zistenia portálu The Information, podľa ktorého mala spoločnosť Apple problémy s relatívne novou technológiou osádzania displejov pre iPhone 15 Pro. A aj keď by takéto niečo mohlo spôsobiť meškanie smartfónu pokojne aj o mesiac, správa od Display Supply Chain Consultants naznačuje, že to nemusí byť až také horúce.

Je síce pravda, že z dôvodu podobných technických problémov meškali v roku 2021 inteligentné hodinky Apple Watch Series 7, ktoré využívali totožnú technológiu displeja, no Apple sa už mohol na tieto problémy pripraviť.

Produkcia predných panelov mala totiž takmer rovnakým spôsobom prebiehať aj pri minuloročnom iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Apple sa teda nepúšťalo do technológie, s ktorou nemá skúsenosti a ktorá by mu mohla skomplikovať výrobu.

Display Supply Chain Consultants dodáva, že firma čelila komplikáciám z dôvodu nekvalitných dielov dodaných spoločnosťou LG. Nedostatky sa však podarilo odstrániť a dnes už by malo bežať všetko podľa pôvodného harmonogramu.

28. júl 2023 – iPhone 15 bude mať iný 48 Mpx fotoaparát, ako iPhone 15 Pro

Zdroj: PhoneArena.com

V roku 2023 nám spoločnosť Apple predstaví štyri nové iPhony 15, ktoré budú mať totožné rozlíšenie zadného hlavného fotoaparátu až na úrovni 48 Mpx. A aj keď sa môže zdať, že Apple tu použije úplne totožné fotoaparáty, vôbec to nie je pravda. Zariadenia sa budú medzi sebou značne líšiť.

Zatiaľ čo drahší iPhone 15 Pro, alebo iPhone 15 Pro Max bude vybavený rovnakým 1/1,28″ snímačom, aký sa nachádza v iPhone 14 Pro, respektíve iPhone 14 Pro Max, pokiaľ si kúpite lacnejší iPhone 15, alebo iPhone 15 Plus, bude vás tu čakať iba 1/1,5″ snímať.

To znamená, že zariadenie bude mať síce rovnaké rozlíšenie, ako jeho prémiová verzia, no schopnosti fotoaparátov môže byť najmä v zhoršených svetelných podmienkach slabšie. Na druhej strane, iPhone 14 a iPhone 14 Plus disponujú 1/1,9″ snímačom, takže v tejto oblasti dôjde ku zlepšeniu.

27. júl 2023 – iOS 17 odkryl, ako bude fungovať Action Button v iPhone 15

iPhone 15 Pro Max a iOS 17
Zdroj: Appleinsider / iOS 17 (úprava redakcie)

Už niekoľkokrát uniklo na internet, že iPhone 15 v roku 2023 prinesie zásadnú zmenu. Pokiaľ si kúpite model iPhone 15 Pro, alebo iPhone 15 Pro Max, prepínač na tichý režim navždy zmizne. Nahradí ho jednoduché akčné tlačidlo, ktoré si budete môcť programovať.

A aj keď ide o neoficiálne informácie, spoločnosť Apple sa tak trochu „prekecla“ sama. V iOS 17 sa totiž objavili dáta, ktoré sa týkajú práve spomínaného akčného tlačidla. Ak si však plánujete zaobstarať základný iPhone 15, alebo iPhone 15 Plus, na túto inováciu v roku 2023 zabudnite. Nebude totiž súčasťou základných modelov…

Takto bude fungovať akčné tlačidlo v iPhone 15 Pro / 15 Pro Max

  • Prístupnosť: Táto možnosť by pravdepodobne umožnila používateľom prístup k rôznym funkciám prístupnosti, ako sú VoiceOver, Zoom, AssistiveTouch a ďalšie.
  • Skratky: Táto možnosť by používateľom umožnila spustiť ľubovoľnú skratku, ktorú si vytvorili, alebo stiahli z aplikácie Skratky (Shortcuts), napríklad odoslať správu, prehrať zoznam skladieb, alebo ovládať inteligentné domáce zariadenia.
  • Tichý režim: Táto možnosť by používateľom umožnila zapnúť, alebo vypnúť tichý režim, ktorý by stlmil, alebo zrušil zvonenie a upozornenia.
  • Fotoaparát: Táto možnosť by pravdepodobne umožnila používateľom spustiť aplikáciu Fotoaparát a/alebo nasnímať fotografiu, respektíve video jediným stlačením akčného tlačidla.
  • Svietidlo: Táto možnosť by používateľom umožnila zapnúť alebo vypnúť baterku na zadnej strane zariadenia.
  • Môj Čas: Táto možnosť by mala používateľom umožniť aktivovať alebo deaktivovať v rámci funkcie Môj Čas.
  • Lupa: Táto možnosť by umožnila používateľom aktivovať aplikáciu Lupa, ktorá by používala fotoaparát iPhonu, ako lupu na priblíženie malého textu, alebo objektov.
  • Preložiť: Táto možnosť by mohla používateľom umožniť spustiť aplikáciu Prekladač a začať konverzáciu, alebo preklad textu jediným stlačením tlačidla Akcia.
  • Hlasové poznámky: Táto možnosť by používateľom umožnila spustiť alebo zastaviť nahrávanie hlasovej poznámky pomocou aplikácie Hlasové poznámky.

27. júl 2023 – iPhone 15 bude najdrahší iPhone v histórii 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: ZONEofTECH

O tom, že iPhone 15 v roku 2023 zdražie sa hovorí už niekoľko dlhých mesiacov. Najnovšie odhady však naznačujú, že sa to má týkať iba profesionálne zameraných modelov. Základné verzie by si mohli ponechať rovnakú cenovku, ako v roku 2023.

Aby sme to lepšie vysvetlili, zákazníci by si mali podľa analytikov priplatiť len za iPhone 15 Pro cca 100 $ a iPhone 15 Pro Max až 200 $. V praxi to znamená, že Slováci si pravdepodobne priplatia 150 – 250 € v závislosti od modelu a úložiska.

Zatiaľ čo teda lacnejší iPhone 15 Pro budeme nakupovať od 1 449 €, drahší iPhone 15 Pro Max by mohol štartovať na cene 1 699 € a končiť až pri 2 349 € za 1 TB verziu!

26. júl 2023 – iPhone 15 dostane špeciálny fotoaparát 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Spoločnosť Apple sa neustále snaží inovovať. V iPhone 15 sa preto chystá použiť špeciálnu hybridnú sklo-plastovú šošovku pre hlavný fotoaparát s clonou ƒ/1,7 (namiesto súčasných ƒ/1,79), ktorá by mala byť schopná zachytiť až o 20 % viac svetla, než súčasný iPhone 14.

Novinka by sa mala týkať všetkých ponúkaných zariadení, pričom tajomstvo bude skryté priamo v konštrukcii fotoaparátu.

Apple tu ako prvý výrobca na svete ponuke špeciálny systém, ktorý sa nebude skladať zo siedmych plastových šošoviek, ale z jednej sklenenej šošovky a šiestich plastových šošoviek. Práve to urobí veľký rozdiel vo finálnej kvalite záberov.

A ak ste o technológii už počuli, nie je to náhoda. Do svojich produktov ju aplikuje aj spoločnosť Xiaomi. Týka sa to však len lokálneho čínskeho a nie globálneho trhu. V tomto smere bude teda Apple prvým.

22. júl 2023 – iPhone 15 trpí problémami vo výrobe. Môže sa omeškať

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Spoločnosť Apple sa podľa najnovších správ z dodávateľských reťazcov potýka s problémami vo výrobe, ktoré sa týkajú prémiového iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max. Firma má konkrétne problémy s lepením displeja priamo na rám zariadenia, čo je podľa odborníkov veľmi náročný postup.

Podobné problémy malo Apple v minulosti aj s inteligentnými hodinkami Apple Watch Series 7 v roku 2021, kedy sa dostali do predaja o niečo neskôr než zvyšné v septembri predstavené produkty. Uvidíme teda, aký bude mať tento problém vplyv na dostupnosť iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max.

Objavili sa však už aj odhady analytikov, ktorí tvrdia, že spoločnosť Apple predstaví iPhone 15 v septembri neskôr, ako je to bežné a preto môže vstúpiť novinka do predaja až v októbri 2023. Dúfajme teda, že sa tieto predtuchy nenaplnia.

21. júl 2023 – iPhone 15 dostane modernejšie Wi-Fi 

zdroj: PhoneArena

Podľa novej výskumnej správy a leakov analytika Marka Gurmana z agentúry Bloomberg, plánuje spoločnosť Apple zaviesť podporu Wi-Fi 6E do oboch modelov Pro. Základné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus si budú musieť vystačiť s podporou doterajšej technológie Wi-Fi 6.

Bežné Wi-Fi 6 funguje v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz, zatiaľ čo Wi-Fi 6E funguje aj v pásme 6 GHz pre väčšiu šírku pásma. Vďaka tomu je pripojenie omnoho rýchlejšie a efektívnejšie, čo sa prejavuje na plynulosti signálu.

Prečítajte si tiež  iPhone 15 je teraz veľmi lacný. Oplatí sa po vydaní iPhonu 16?

Wi-Fi 6E ponúka vyššie bezdrôtové rýchlosti, nižšiu latenciu a menšie rušenie signálu. Tento výsledok je možné dosiahnuť v prípade, že je podporované zariadenie pripojené k routeru Wi-Fi 6E, ktoré sú k dispozícii od značiek ako TP-Link, Asus a Netgear.

18. júl 2023 – Únik predných skiel pri iPhone 15 odhaľuje dôležité novinky 

iPhone 15 displej
Zdroj: Phonearena

Spoločnosť Apple v roku 2023 ponúkne štyri nové smartfóny, z ktorých dva budú prémiové a dva neprémiové. A hoci si to zrejme každý nevšimne, vizuálne rozdiely sa na nich budú nachádzať aj vpredu, kde dostane iPhone 15 Pro / 15 Pro Max oveľa tenšie rámčeky okolo displeja, než základný iPhone 15, respektíve iPhone 15 Plus.

Zdroj: Ice Universe

Azda najlepšie to vidno na fotografií temeprovaných skiel vyššie, kde si môžete všimnúť, že pri „Pro“ verziách sú rámiky podobne hrubé, ako na inteligentný hodinkách Apple Watch. Malo by to pôsobiť luxusnejším dojmom a zároveň mierne zväčšiť celkovú plochu displeja.

16. júl 2023 – Rusi už pripravujú špeciálne úpravy pre iPhone 15 Pro

iPhone 15 Porsche edícia
Zdroj: Caviar

Aj keď nebol iPhone 15 Pro zatiaľ predstavený, ruská klenotnícka spoločnosť Caviar už predstavila svoju úpravu, ktorá je inšpirovaná automobilkou Porsche. Zákazníci si ju môžu predobjednať, no ak majú záujem, mali by sa poponáhľať.

Dokopy totiž vznikne iba 99 kusov, pričom presná cena úpravy zatiaľ nie je známa. Pokiaľ by ste ju však chceli radšej na súčasnom iPhone 14 Pro, Caviar s tým nemá žiaden problém. Úprava je k dispozícii aj pre dosluhujúci model.

16. júl 2023 – iPhone 15 príde so zásadnou zmenou po dlhých 16 rokoch

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Spoločnosť Apple v roku 2023 chystá zmenu, ktorá príde po dlhých 16 rokoch. Pripravovaný iPhone 15 Pro / iPhone 15 Pro Max totiž nebude mať ikonický prepínač, s ktorým prišiel na trh ešte úplne prvý iPhone 2G predstavený Stevom Jobsom. Smútiť ale nemusíte.

Technologický gigant z Cupertina totiž zákazníkom ponúkne lepšie alternatívne riešenie v podobe akčného tlačidla. To bude umiestnené na rovnakom mieste a ľudia si doň budú môcť naprogramovať čokoľvek vrátane aktivácie / deaktivácie tichého režimu. Podobnou funkciou sú už dnes vybavené napríklad aj inteligentné hodinky Apple Watch Ultra.

16. júl 2023 – iPhone 15 a Samsung Galaxy S24 dostanú revolučné batérie s väčšou kapacitou

Samsung Galaxy S23 Ultra vs iPhone 14 Pro Max
Zdroj: YouTube / Naseem Speach

Spoločnosti Apple a Samsung prejdú v roku 2023 a 2024 na nový typ akumulátorov. Pôjde o technológiu naskladaných batérií, ktorú si požičajú z elektromobilov. Hlavnou výhodou týchto akumulátorov je to, že môžu ponúkať až o 10 % väčšiu kapacitu pri zachovaní rovnakých rozmerov a tiež tepelných vlastností.

To okrem iného znamená, že iPhone 15 a Samsung Galaxy S24 budú môcť bezpečne ponúknuť podporu rýchlejšieho nabíjania, ako len 20 W, respektíve 45 W bez toho, aby to malo negatívny vplyv na výdrž, alebo životnosť batérie.

12. júl 2023 – iPhone 15 Pro / 15 Pro Max na realistických renderoch 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Na internete sa objavili realistické rendery, ktoré zachytávajú, ako bude približne vyzerať nový iPhone 15 Pro / 15 Pro Max vo všetkých očakávaných farebných prevedeniach.

Ako môžete vidieť sami, zariadenie ponúka titánový rám, ktorý má polomatnú povrchovú úpravu a taktiež väčšie zadné fotoaparáty, či tenšie rámčeky okolo displeja.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Rovnako už nepoužíva konektor Lightning ale USB-C, čo bude jedna z najväčších zmien tohto roka. Zariadenie sa bude spoliehať na extrémne výkonný procesor A17 Bionic a k dispozícii by mohol mať 6 – 8 GB RAM.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Základná pamäť by mala narásť zo súčasných 128 GB na 256 GB, no iPhone 15 Pro bude v porovnaní s iPhonom 14 Pro žiaľ drahší.

10. júl 2023 – iPhone 15 príde v nových farebných prevedeniach a s titánovým rámom

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Spoločnosť Apple sa v roku 2023 postará o zásadnú zmenu. Prémiový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max už nebude vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, ale z titánu, ktorý bude pôsobiť úplne iným, oveľa matnejším dojmom. Existujú však úniky, ktoré hovoria o povrchovej úprave s lesklým efektom. Apple teda môže prekvapiť.

Rovnako tak by sa pri prémiovom modeli mali zmeniť farby. Opäť príde v štyroch samostatných prevedeniach, no tie budú iné, ako v roku 2022 pri iPhone 14 Pro. Po novom si zákazníci budú môcť vyberať spomedzi striebornej, vesmírne sivej, tmavomodrej a dokonca aj bordovej farby.

iPhone 15 pro koncept
Zdroj: MacRumors

Napokon by sa mala ponuka upraviť aj pri základnom prevedení. Hoci všetky detaily nepoznáme, iPhone 15 si určite kúpite ako čierny, strieborný, ružový, možno modrý a pravdepodobne aj zelený. Je taktiež možné, že je jedna farba pribudne pre všetky verzie aj v priebehu roka 2024 tak, ako to Apple robilo v uplynulom období.

5. júl 2023 – iPhone 15 dostane väčšiu batériu. Toto sú presné kapacity v mAh

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: YouTube / TT Technology (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple sa v roku 2023 chystá prekvapiť svojich fanúšikov. Aj keď má iPhone už dnes jednu z najlepších výdrží batérie na trhu, s príchodom nového modelu sa to posunie na nový level. Technologický gigant sa totiž chystá do zariadení implementovať väčšie akumulátory.

Presná kapacita batérie pre základný iPhone 15 by mala dosahovať až 3 877 mAh a pre iPhone 15 Plus neuveriteľných 4 912 mAh. Bude to najväčší akumulátor, aký kedy Apple vo svojom smartfóne použilo. Ak si naopak vyberiete prémiové verzie, tu musíte počítať s trochu menšou kapacitou.

Dôvodom je väčšie množstvo hardvérových komponentov, ktoré batérii uberajú miesto. Prémiový iPhone 15 Pro sa teda bude predávať s 3 650 mAh akumulátorom a vlajková loď iPhone 15 Pro Max až s 4 852 mAh akumulátorom. Pridajme ku tomu úspornejšie procesory a výdrž batérie môže byť v priemere lepšia aj o 15 – 25 %!

iPhone 15 kapacita batérie
Zdroj: MacRumors

Tomuto sa veru bude konkurovať iba veľmi ťažko.

5. júla 2023 – iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max by mohol štartovať s vyššou pamäťou

iPhone 15 Pro v bordovej farbe
Zdroj: 9to5mac

Už dlhšiu dobu sa v súvislosti s iPhonom 15 hovorí, že ho výrobca zdražie. Aj keď presnú cenu zatiaľ nepoznáme, môže sa stať, že sa to bude týkať iba prémiových verzií iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Spoločnosť Apple si však uvedomuje, že nejde o veľmi populárny krok a svojim zákazníkom to bude chcieť aspoň trochu vynahradiť. Firma preto už nebude predávať najnižšiu 128 verziu zariadenia, ktorá v prípade využívania video-formátu ProRes ani nedáva veľký zmysel. Apple namiesto toho použije až 256 GB základné úložisko.

Týkať sa to ale nebude základného iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus. Oba tieto modely by sa mali predávať tak, ako dnes so základnou 128 GB pamäťou. Na druhej strane by však Apple nemalo robiť vôbec nič s ich cenami.

29. júna 2023 – iPhone 15 sa už čoskoro začne vyrábať 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Technizo

Aj keď je september ešte relatívne ďaleko, spoločnosť Apple už teraz pracuje so svojimi dodávateľmi na príprave produkcie iPhonu 15. Továrne naberajú nových zamestnancov a niektoré komponenty sú hotové, pričom čakajú na skladoch, kým sa dostanú do fabrík, kde sa smartfón skompletizuje.

Zamestnanci čínskej spoločnosti Foxconn, kde sa bude iPhone 15 skladať dostávajú zaujímavé nástupné bonusy. Spoločnosť sa na ne snaží nalákať najmä pracovníkov, ktorí majú už s výrobnými postupmi spoločnosti Apple skúsenosti.

28. júna 2023 – Unikli kryty pre iPhone 15. Čo prezrádzajú?

Obal na iPhone 15 Pro
Zdroj: Weibo

Keďže sa už blíži sériová výroba iPhonu 15, na internet unikli fotografie puzdier, ktoré boli vyrobené na základe špeciálnych makiet a CAD renderov. Vďaka ním už teraz vieme, že zariadenie bude po vizuálnej stránke podobné, ako minuloročný model.

Napriek tomu sa tu ale udejú menšie zmeny, pričom jedna bude aj dosť podstatná. iPhone 15 Pro / 15 Pro Max po prvýkrát nebude mať klasický prepínač tichého režimu, ale nahradí ho akčné tlačidlo z Apple Watch. Na krytoch to vidieť podľa menšieho otvoru.

Obal na iPhone 15 Pro
Zdroj: Weibo
Obal na iPhone 15 Pro
Zdroj: Weibo

Rovnako sa posunuli nižšie tlačidlá na pridávanie / uberanie hlasitosti a zväčšil sa nabíjací konektor. To preto, lebo každý iPhone 15 dostane v roku 2023 USB-C namiesto koncovky Lightning.

18. júna 2023 – iPhone 15 si bude rozumieť s Apple Vision Pro

iPhone 15 headset
Zdroj: Notebookcheck / MacRumors / úprava redakcie

Spoločnosť Apple v roku 2023 vylepší zásadnú funkciu vo svojom novom iPhone 15. Zmena sa bude konkrétne týkať čipu UWB (U1), ktorý slúži na precízne vyhľadávanie AirTagov, alebo odomykanie vozidiel prostredníctvom technológie CarKey.

U1 čip bol pôvodne po prvýkrát použitý ešte v roku 2019 pri predstavení iPhonu 11. Výrobca ho medzičasom zakomponoval do viacerých zariadení, medzi ktoré patria napríklad aj inteligentné hodinky Apple Watch.

Nakoľko však spoločnosť Apple v roku 2023 predstavila revolučný headset Apple Vision Pro, ultraširokopásmový čip musí prejsť zásadným vylepšením, aby s ním mohol lepšie komunikovať. Toho sa dočkáme práve v iPhone 15.

14. júna 2023 – Základný iPhone 15 dostane inováciu z modelu Pro

48mpx kamera iPhone 15
Zdroj: PCmag

Spoločnosť Apple sa rozhodla, že v roku 2023 predstaví ten najlepší „obyčajný“ iPhone bez označenia Pro. Zariadenie síce neponúkne toľko funkcií, ako prémiová verzia, no okrem výrezu vo vrchnej časti displeja (Dynamic Island) sa dočká ešte jednej dôležitej inovácie, ktorú možno oceníte.

Apple tu plánuje použiť rovnaký kamerový snímač od Sony s rozlíšením až 48 Mpx, ako v iPhone 14 Pro. Pri fotení teda budete môcť zachytiť ešte väčšie detaily, než doposiaľ.

Na druhej strane to však prinesie aj jednu nevýhodu v podobe vyšších nárokov na pamäť. 48 Mpx fotografie môžu mať hravo aj 70 MB, takže pri bežnom používaní zariadenia budete aj tak pravdepodobne používať maximálne 12 Mpx rozlíšenie. To tu funguje vďaka technológii Pixel Binning.

Okrem toho by mal dostať iPhone 15 konečne aj matnú zadnú časť podobne, ako to má dnes iPhone 14 Pro. Základný iPhone 14 kúpite len s lesklým zadným sklom, na ktoré sa výrazne zachytávajú odtlačky prstov. Možno aj preto sa Apple rozhodlo pre takúto zmenu.

28. mája 2023 – iPhone 15 Pro Max dostane fotoaparát aj displej zo starého modelu

koncept iPhone 15 v bielej farbe
Zdroj: NotebookCheck

iPhone 14 Pro Max má jeden z najlepších displejov na svete, za čo vďačí napríklad aj spoločnosti Samsung, ktorá ho vyrába. Možno aj to je dôvod, prečo ho Apple nemá motiváciu po roku meniť. Podľa portálu GSMArena totiž iPhone 15 Pro Max dostane úplne rovnaký „M12″ OLED panel s podporou funkcie Always-on či variabilnou obnovovacou frekvenciou v rozsahu od 1 – 120 Hz.

Zahraničné médium tiež upozorňuje, že iPhone 15 Pro Max dostane pravdepodobne aj úplne rovnaký 1/28“ snímač Sony IMX803 s rozlíšením 48 Mpx. Na druhej strane sa však zásadne vylepší teleobjektív, ktorý bude nahradený periskopom. Vďaka nemu si zákazníci budú môcť užívať oveľa väčší optický ale aj digitálny zoom.

27. mája 2023 – iPhone 15 dostane revolučné bezdrôtové nabíjanie

iPhone 15 Pro v oranžovej farbe
Zdroj: Gizmochina

Portál ChargerLAB zverejnil informáciu, že Apple použije v novom iPhone 15 technológiu Qi2, ktorú budú podporovať prvé nabíjačky koncom roka 2023. Tento štandard je navrhnutý na princípe MagSafe, na základe čoho môžeme predpokladať, že výkon štandardného bezdrôtového nabíjania porastie.

Keď Apple poprvýkrát zaviedlo bezdrôtové nabíjanie v roku 2017, zákazníci mohli využívať maximálny výkon na úrovni 5 W, ktorý bol neskôr navýšený na 7,5 W. Neskôr sa však začal predávať MagSafe systém s celkovým výkonom až 15 W. Nakoľko je štandard Qi2 postavený na tomto istom princípe, môžeme očakávať podobný výkon.

15. máj 2023 – iPhone 15 / 15 Plus dostane výrazne vylepšený objektív 

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Najnovšie úniky sa zhodujú na tom, že základné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostanú lepšie zadné objektívy, než ich súčasné generácie. Konkrétne by sa v nich mal vyskytnúť až 48 Mp snímač rovnako, ako to má iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Rozlíšenie snímkov sa teda posunie na vyššiu úroveň zo súčasných 12 Mp a zároveň by tieto smartfóny mohli podporovať aj formát Apple ProRAW.

15. máj 2023 – iPhone 15 bude drahší 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Conceptphones

V posledných mesiacoch sa viackrát hovorilo, že iPhone 15 bude drahší, ako jeho predchodca. Najnovší únik, o ktorý sa postaral analytik Jeff Pu uvádza, že technologický gigant z Cupertina použije v roku 2023 na svojich zákazníkov novú stratégiu.

Keďže firma bude chcieť zlepšiť predaje základného iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus, ktoré dnes ťahajú za kratší koniec, tieto zariadenia bude stále predávať za rovnakú, alebo len o čosi vyššiu cenu. Na druhej strane by však o cca 100 $ mal zdražieť prémiový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Znamená to, že sa ešte viac rozšíri priepasť medzi dostupnými a drahými verziami iPhonu 15.

Na druhej strane ale existuje šanca, že Apple dvihne ceny plošne na viacerých trhoch, avšak Európu, v ktorej firma výrazne zdražovala koncom minulého roka, nechá nepozmenenú.

Dôvodom je fakt, že hodnota eura voči doláru opäť stúpla o cca 8 – 10 % v porovnaní so septembrom 2022. Práve vtedy Apple na starom kontinente brutálne zdvihlo ceny, ktoré by mohlo ešte aspoň jeden alebo dva roky ponechať.

14. máj 2023 – iPhone 15 môže meškať 

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Aj keď je predstavenie nového iPhonu 15 ešte relatívne ďaleko, už dnes sa objavujú informácie o tom, že toto zariadenie sa môže z dôvodu výrobných problémov omeškať. Konkrétne ide o iPhone 15 a iPhone 15 Plus, ktoré dostanú nový zadný fotoaparát.

Úniky naznačujú, že problémy súvisia najmä s obrazovým snímačom CIS (CMOS Image Sensor), ktorého výrobné kapacity sa značne vychyľujú od pôvodného produkčného plánu. Pokiaľ sa tieto fámy stanú skutočnosťou, hrozí nám podobný scenár, na aký sme v posledných rokoch zvyknutí.

Zatiaľ čo prémiové verzie iPhone 15 Pro a 15 Pro Max môžu byť dostupné už v septembri, lacnejšie modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus prídu možno v októbri. Nechajme sa prekvapiť.

10. máj 2023 – Takýto bude mať iPhone 15 Pro Max zoom

iPhone 15 pro Max periskop
Zdroj: Macrumors

Spoločnosť Apple vloží do iPhonu 15 Pro Max oveľa lepšiu optiku, ako má súčasný iPhone 14 Pro Max. Ako sme už viackrát spomínali, toto zariadenie by malo dostať periskopický objektív. Aké bude ale ponúkať optické priblíženie? Odpoveď je jednoduchá.

Zatiaľ čo spoločnosť Samsung ponúka vo svojom Galaxy S23 Ultra 10 násobný optický a 100 násobný digitálny zoom, Apple sa to nebude snažiť dobehnúť. iPhone 15 Pro Max by mal zostať v tomto porovnaní aj naďalej outsiderom, nakoľko jeho optický zoom bude 5 – 6 násobný a digitálny zoom by mal predstavovať 30 – 50x priblíženie.

Na druhej strane však pôjde o slušný progres oproti 3 násobnému optickému a 15 násobnému digitálnemu zoomu, ktorý má aktuálna generácia.

9. máj 2023 – Túto novinku dostane iba iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Technizo

Spoločnosť Apple si pre nás v roku 2023 pripravuje množstvo pôsobivých noviniek, pomocou ktorých bude chcieť posunúť celý technologický priemysel smerom dopredu. Niektoré funkcie, ktoré dostane iPhone 15, však poznáme roky. Aj preto je možno trochu smutné, že jednu z nich dostane len vrcholové prevedenie 15 Pro Max.

Reč je konkrétne o periskopickom objektíve, ktorý by mal byť schopný zabezpečiť oveľa lepší optický zoom, než súčasný teleobjektív s maximálne 3x priblížením. Apple svoj prvý periskop použije výhradne v iPhone 15 Pro Max, pričom menšia 6,1″ verzia bude mať rovnaké riešenie, ako súčasný iPhone 14 Pro.

V skratke teda platí, že ak budete chcieť ten najlepší iPhone na trhu, budete zaň musieť zaplatiť ešte o cca 100 € viac a zároveň strpieť jeho obrovský 6,7″ displej. Opäť sa teda vracajú rozdiely medzi menším a väčším prémiovým modelom…

8. máj 2023 – iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max

Aj keď nás delí od predstavenia iPhonu 15 ešte niekoľko mesiacov, dnes už existujú pomerne presné makety tohto očakávaného zariadenia. O jednu z nich sa so svojimi divákmi podelil aj YouTube kanál Unbox Therapy.

Ten zverejnil video, v ktorého názve figuruje iPhone 15 Ultra, no ešte stále nie je jasné, či Apple pri tomto modeli nepoužije skôr klasické označenie iPhone 15 Pro Max. Maketa má podobný dizajn, ako predchodca, avšak na hranách je viac zaoblená a obsahuje niekoľko ďalších odlišných detailov, vrátane prepracovaných materiálov.

Ak vás teda zaujíma v podstate prvé porovnanie iPhonu 15 Pro Max a iPhonu 14 Pro Max, pozrite si video pod týmto odstavcom:

6. máj 2023 – iPhone 15 nedostane očakávanú novinku 

Tlačidlá pre iPhone 15
Zdroj: Macrumors / úprava redakcie

Hovorilo sa o tom niekoľko mesiacov, no napokon sa zdá, že Apple ešte nebolo pripravené a na poslednú chvíľu muselo zmeniť plány, ktoré sa týkali jeho iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max. Tieto zariadenia už totiž nemali mať klasické fyzické tlačidlá na pridávanie / odoberanie hlasitosti, zapínanie / vypínanie tichého režimu a uzamykanie.

Namiesto toho malo zariadenie dostať čisto kapacitné (nepohyblivé) tlačidlá, ktoré by boli doplnené o TapTic Engine podobne, ako Trackpad v MacBooku. Zdroje v dodávateľských reťazcoch však uviedli, že firma túto zmenu odložila, pričom konkrétne dôvody zatiaľ nepoznáme. Každopádne je tu ale stále malá šanca na to, že minimálne jedno tlačidlo kapacitné bude.

Hovoríme práve o prepínači tichého režimu, ktorý by mohol dostať v prípade verzií „Pro“ nový názov, odvodený z podobného tlačidla v Apple Watch Ultra. Išlo by o Action Button, ktorý by si vedel používateľ sám naprogramovať. Ako to napokon dopadne ukáže až čas.

5. mája 2023 – iPhone 15 môže dostať zákaz predaja v Európe 

iPhone 15 Pro
Zdroj: AppleInsider

Ako iste viete, spoločnosť Apple zavedie v roku 2023 USB-C konektor v každom iPhone 15. Hovorí sa však, že tieto zariadenia budú obsahovať špeciálny čip, ktorý bude schopný rozoznávať certifikované a necertifikované USB-C káble. Zariadenie bude vďaka tomu schopné obmedzovať rýchlosť nabíjania či dátového prenosu.

Firma však môže naraziť na zákony EÚ, ktoré jej akékoľvek obmedzenie na úrovni USB-C konektora zakazujú. Štandard má byť prijatý plošne a výrobcovia ho nemôžu upravovať tak, aby si zákazníci museli kupovať špeciálne príslušenstvo pre odomknutie vyššej rýchlosti nabíjania.

Ak teda Apple s touto zmenou príde, bude ju môcť využívať len do roku 2024, kedy začnú platiť nové zákony a pravidlá. Po tomto dátume bude musieť každý iPhone 15, alebo novší, podporovať plnú rýchlosť nabíjania cez USB-C bez ohľadu na to, či použijete alebo nepoužijete originálny / certifikovaný kábel. V opačnom prípade sa môže stať, že firma dostane pokutu, alebo zákaz predaja zariadenia v EÚ. A tomu sa chce Apple určite vyhnúť.

4. máj 2023 – iPhone 15 Ultra Unboxing (video)

iPhone 15 Ultra unboxing
Zdroj: YouTUbe / 4RMD (úprava redakcie)

Napadlo vás, ako by mohla spoločnosť Apple zabaliť svoj výnimočný iPhone 15 Ultra? Pokiaľ by sa inšpirovala inteligentnými hodinkami Apple Watch Ultra, toto zariadenie by mohlo mať unikátnu krabičku s trochu iným obsahom.

Známy Youtube kanál 4RMD, sa teraz postaral o nádherný koncept, v ktorom ukazuje možné balenie tohto zariadenia. Autori sa inšpirovali práve titánovými hodinkami od Apple, ktoré sú vrcholom ponuky. Pozrite si video pod týmto odstavcom:

4. máj 2023 – USB-C v iPhone 15 príde s vylepšením, ale aj hlúpym obmedzením 

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Známy leaker Analyst941 sa najnovšie vyjadril ku iPhonu 15 / 15 Pro a jeho USB-C konektoru, ktorý by mal byť jednou z najväčších inovácii tohto zariadenia.

Podľa čerstvého úniku by ste mohli získať pri kúpe drahšej verzie „Pro“ podporu pre štandard Thunderbolt 3, vďaka ktorej by ste mohli vysielať 4K video cez kábel priamo do pripojeného monitora, a to bez zobrazenia používateľského rozhrania, ktoré by zostalo len na obrazovke smartfónu. Takáto novinka by bola veľmi prínosná pre profesionálnych používateľov.

Na druhej strane, ak si zaobstaráte klasický iPhone 15 / 15 Plus, USB-C by mohlo mať obmedzené prenosové rýchlosti na úrovni štandardu USB 2.0 podobne, ako pri Lightning porte. Je to síce tak trochu nezmyselné, ale Apple robí podobné „okresania“ lacnejších produktov voči tým drahším úplne pravidelne. Škoda…

26. apríl 2023 – iPhone 15 dostane nový typ bočného tlačidla 

Akčné tlačidlo iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5Mac

Podľa uniknutých CAD renderov a informácií sa predpokladá, že Apple urobí zásadnú zmenu v dizajne iPhonu 15 a odstráni ikonický bočný prepínač tichého režimu. Po novom by sa sem malo nasťahovať dotykové Prispôsobiteľné tlačidlo „Action Button“, ktoré už môžeme poznať z inteligentných hodiniek Apple Watch Ultra.

Podľa Marka Gurmana by mohlo fungovať na princípe technológie TapTic Engine podobne, ako na Trackpad v MacBooku, avšak tieto informácie stále nie sú na 100 % potvrdené. Pokojne tak môže ísť aj o klasický fyzický button.

Rovnako tak platá, že táto zmena by sa v roku 2023 nemusela týkať základného iPhonu 15 ani iPhonu 15 Plus, ale užívať si ju budú môcť len používatelia, ktorí si zaobstarajú prémiové verzie iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

26. apríl 2023 – iPhone 15 môže brutálne zdražieť 

iPhone 15 cena
Zdroj: YouTube / Technizio Concept / Unsplash / Markus Spiske (úprava redakcie)

Na internete sa objavili informácie o tom, že Apple bude mať v roku 2023 problém pri výrobe svojho nového smartfónu. Cena práce a komponentov pri základnom iPhone 15 / 15 Plus môže narásť až o 12 %, pričom pri prémiovom modeli iPhone 15 Pro / 15 Pro Max to môže byť až 20 %.

Technologický gigant pochopiteľne bude musieť tieto náklady premietnuť aj do ceny zariadení, ktorá môže byť v jednotlivých prípadoch o 10 – 20 % vyššia. Pri najdrahších prevedeniach by sme si v takomto prípade priplatili možno aj stovky eur.

Dobrou správou, ale je, že zdražovanie sa v Európe vôbec nemusí prejaviť, nakoľko minuloročný iPhone 14 na našom trh zdražel, ale všade inde vo svete zostala jeho cena prakticky nezmenená.

Dôvodom bol v tom čase slabý kurz eura voči doláru, čo však už dnes neplatí. Apple by teda zariadenie mohlo zdražieť napríklad v USA, Ázii a podobne a na našom trhu ponechať ceny, na ktoré sme si už zvykli z minulého roka. Nechajme sa prekvapiť.

23. apríl 2023 – iPhone 15 Pro Max dostane revolučný fotoaparát 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: 9to5mac (úprava redakcie)

Zahraničné média naznačujú, že spoločnosť Apple použije v iPhone 15 Pro Max revolučný snímač IMX903 od spoločnosti sony, ktorý nahradí aktuálnu generáciu IMX803 používanú v iPhone 14 Pro Max.

Nový snímač by mal mať veľkosť až 1/1,14 palca, čo je ďaleko viac, ako 1/1,28 palcový snímač, ktorý sa používa dnes. Podľa úniku budú výsledné fotografie vďaka pokročilým technológiám skoro rovnako kvalitné, ako z 1-palcových snímačov, ktorými už disponujú niektoré foto-smartfóny. Rozdiely by dokonca nemuselo byť možné ani rozoznať.

V praxi by mal byť väčší snímač  schopný zachytiť väčšie množstvo svetla a spolu s ním aj viacero detailov, vďaka čomu budú výsledné fotografie výrazne kvalitnejšie.

19. apríl 2023 – iPhone 15 nemal mať USB-C. Všetko zmenila Európska únia

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe

Najnovšie úniky naznačujú, že iPhone 15 a iPhone 15 Pro príde s novou nabíjacou koncovkou USB-C po vzore iPadu či Macu. Pravda je však taká, že Apple s touto inováciou pri jeho vývoji vôbec nepočítalo. Obe verzie sa mali pôvodne spoliehať na klasický 8-pinový Lightning konektor.

Technologický gigant však musel svoje rozhodnutie prehodnotiť po tom, čo Európska únia prijala nové zákony, ktoré ho od roku 2024 donútia použiť pri každom novom predstavenom iPhone koncovku USB-C. Apple si chce všetko najskôr vyskúšať a postupne vychytať prípadné chyby. Aj preto tento štandard dostane už aktuálna generácia, ktorá bude tak trochu „pokusným králikom“.

18. apríl 2023 – Základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostane novinku z verzii Pro. Nepôjde však len o Dynamic Island

iPhone 15 modrá a ružová
Zdroj: Macrumors

To, že aj základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostane výrez Dynamic Island vo vrchnej časti displeja vieme už nejaký ten piatok. Najnovší únik ale naznačuje, že to nebude jediná novinka, ktorou majú byť obe zariadenia vybavené po vzore verzie „Pro“.

Technologický gigant totiž plánuje v roku 2023 ešte jednu dizajnovú inováciu, ktorá sa má týkať zadnej strany zariadenia. Konkrétne ide o sklenenú časť, ktorá by už nemala byť lesklá, ale matná.

Poprvýkrát to zaviedol iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max v roku 2023 a do dnešných dní ide o úpravu, ktorou sa vyznačujú len drahšie verzie. Čoskoro to však môže byť minulosťou.

18. apríl 2023 – Takto by mohol vyzerať iPhone 15 Pro v matnej čiernej farbe 

iPhone 15 Pro čierny
Zdroj: Twitter / Volodymyr (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple uvedie v roku 2023 na trh nový iPhone 15 Pro, ktorý by mohol mať úplne novú povrchovú úpravu, kvôli použitiu matného titánu. Ten môže po niekoľkých rokoch nahradiť lesklú nehrdzavejúcu oceľ, takže celkový vizuál zariadenia sa zásadne zmení.

Ako by to ale mohlo vyzerať v elegantnej čiernej farbe? Známy 3D umelec Volodymyr sa rozhodol vytvoriť koncept, ktorý nám to krásne ukazuje. Čierna tomuto zariadeniu mimoriadne „sekne“ avšak dôležité je zdôrazniť, že pri jej výrobe môže byť problém.

iPhone 15 Pro čierny
Zdroj: Twitter / Volodymyr
iPhone 15 Pro čierny
Zdroj: Twitter / Volodymyr
iPhone 15 Pro čierny
Zdroj: Twitter / Volodymyr

Uvidíme teda, či iPhone 15 Pro nebude mať skôr vesmírne šedú povrchovú úpravu, s ktorou prišiel poprvýkrát iPhone 5S ešte v roku 2013. Nechajme sa prekvapiť.

17. apríl 2023 – iPhone 15 bude mať rýchlejšie nabíjanie. Je tu však jedno „ale“

iPhone 15 Pro 2023
Zdroj: AppleTrack / ConceptCentral

Analytik Ming-Chi Kuo sa domnieva, že po tom, čo Apple v iPhone 15 zavedie USB-C, zariadenie môže dostať výkonnejšie nabíjanie. Týkať by sa to však malo iba drahších verzií Pro a Pro Max, pričom základné modely, budú pravdepodobne (umelo) obmedzené na súčasnú 20 W rýchlosť tak, ako to poznáme aj v súčasnosti.

Ak si však zaobstaráte iPhone 15 Pro alebo iPhone 15 Pro Max, tešiť sa môžete až na 27 W rýchle nabíjanie, ktoré bude pri použití silnejších adaptérov pravdepodobne vyššie.

13. apríl 2023 – iPhone 15 Pro napokon nemusí mať k dispozícii očakávané dotykové tlačidlá

iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac

Aj keď sa o tom dlhšiu dobu hovorilo, ako o úplnej samozrejmosti, teraz sa ukazuje, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max napokon nemusí mať dotykové tlačidlá na pridávanie / uberanie hlasitosti, ktoré mali fungovať podobne, ako Trackpad na MacBooku s TapTic Enginom.

Technologický gigant mal zaznamenať tesne pred spustením sériovej výroby technické problémy, kvôli ktorým sa rozhodol použiť tlačidla klasické. V tomto vývojovom štádiu to ešte stále bolo možné.

11. apríl 2023 – iPhone 15 Pro sa odhalil na fotorealistických renderoch

iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac

Redakcia magazínu 9to5mac zverejnila niekoľko nových renderov vo fotorealistickej kvalite, ktoré vznikli na základe nedávno uniknutého CAD uniknutého iPhonu 15 Pro.

Zohľadnila pri tom všetky detaily, vrátane jemne zaoblených hrán, tenších okrajov displeja, väčšieho kamerového modulu či nového materiálu – titánu, ktorý by mal byť použitý na ráme zariadenia.

iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro
Zdroj: 9to5mac

2. apríl 2023 – iPhone 15 Pro má dostať dotykové tlačidlá 

Zdroj: Apple Hub / Dominik Tomaszewski / Foundry

Spoločnosť Apple nám už o pol roka predstaví úplne nový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ktorý bude miernou dizajnovou revolúciou v porovnaní s aktuálnou generáciu smartfónov. Nové modely by mali mať zaoblené hrany a taktiež prídu o klasické fyzické tlačidlá.

Používatelia sa môžu tešiť na šikovné dotykové plôšky, ktoré budú fungovať podobne, ako Trackpad na počítači Mac.

Keď ich budete stláčať, TapTic engine vám dá haptickú spätnú väzbu priamo do ruky no v skutočnosti sa nebude fyzicky hýbať žiaden komponent.

Ako uviedol portál Macrumors používatelia si budú môcť na iPhone 15 Pro / 15 Pro Max nastaviť aj citlivosť týchto polovodičových tlačidiel podobne ako to funguje pri Trackpade na Macu.

V aplikácii Nastavenia sa objaví nová položka pre úpravu intenzity spätnej väzby. Tieto zistenia prináša priamo portál Macrumors, ktorý sa odvoláva na svoj dobre informovaný a spoľahlivý zdroj z prostredia spoločnosti Apple.

30. marec 2023 – iPhone 15 Pro dostane novinku z Apple Watch Ultra

Action Button iPhone 15 Pro
Zdroj: MacRumors

Zdá sa, že pripravovaný modelový rad iPhone 15 so sebou prinesie viac noviniek, ako sme pôvodne očakávali. Podľa doterajších odhadov majú prémiové verzie doraziť s obmenou fyzických tlačidiel a zvukového prepínača tichého režimu.

Podľa všetkého však pribudne ešte jedna novinka, ktorú poznáme z hodiniek Apple Watch Ultra.

Apple má podľa všetkého v pláne pridať prispôsobiteľné tlačidlo Action Button, ktoré má nahradiť prepínač tichého režimu. Zatiaľ sa nevie, ako by malo toto tlačilo presne fungovať, no pravdepodobne pôjde o rovnaký princíp, aký poznáme z prémiových hodiniek Ultra.

Prídavné tlačidlo si tak bude môcť navoliť každý používateľ podľa vlastných preferencií.

30. marec 2023 – Apple zarobí na periskope v iPhone 15 Pro Max obrovskú sumu peňazí

iPhone 15 Pro periskop
Zdroj: Technizo Concept (úprava redakcie)

Zakomponovanie periskopu do iPhonu 15 Pro Max alebo iPhonu 15 Ultra sa môže zdať ako pomerne náročný a nákladný proces. Predsa len ide o špeciálnu technológiu, ktorú neponúka každý výrobca.

Ku celej veci sa ale vyjadril svetoznámy analytik Ming-Chi Kuo, ktorý sa zaoberá práve spoločnosťou Apple. V čínskych dodávateľských reťazcoch má navyše dôveryhodné kontakty, ktoré mu teraz prezradili, že Apple bude platiť spoločnosti Largan len 4$ (cca 3,66 €) za každý periskopický objektív.

Dokonca má ísť pre spoločnosť Largan o veľmi nevýhodnú dohodu, nakoľko 4$ je suma, ktorá výrobcovi objektívu sotva umožňuje zostať v ziskovej marži.

Apple si však „vydupalo“ výhodné podmienky a Largan je ich ochotný akceptovať preto, lebo by mohol v budúcnosti pre túto technologickú firmu vyrábať oveľa viac komponentov.

Samozrejme, ku 4 $ si treba prirátať aj dodatočné náklady s vývojom a testovaním novej funkcie. Tie však určite nebudú také vysoké, aby zásadne ovplyvnili cenu. Veď Apple ročne vyrobí viac ako 220 miliónov iPhonov.

28. marec 2023 – iPhone 15 nemusí mať klasickú SIM kartu 

iPhone bez SIM karty
Zdroj: Screen Rant

Téma odstránenia slotu pre štandardné SIM karty je tu prakticky od uvedenia digitálnych kariet. Jablková firma začala s podporou tejto vychytávky už pred piatimi rokmi, konkrétne pri modeloch iPhone XS a XR.

Od tej doby je eSIM stále vyhľadávanejšou formou podpory u operátorov. Apple sa preto pokúša zbaviť „zbytočného“ komponentu a vytvoriť miesto pre ďalšie upgrady na iPhone.

Podpora digitálnej eSIM so sebou prináša hneď niekoľko pozitív, vrátane jednoduchšieho menenia programov u operátorov, alebo zdieľania údajov naprieč zariadeniami. Reč je napríklad o Apple Watch s funkciou LTE (ktorá bohužiaľ ešte stále nie je oficiálne spustená na Slovensku).

28. marec 2023 – Takto bude červený titánový iPhone 15

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider

Pozrite sa na dva vydarené koncepty toho, ako by mohol v roku 2023 vyzerať červený iPhone 15 Pro s titánovým telom. Zariadenie dostane elegantný dizajn s jemne zaoblenými hranami, väčšími fotoaparátmi a tiež bude mať USB-C.

22. marec 2023 – Apple zarobí na iPhone 15 a jeho USB-C ohromné peniaze 

iPhone 15 Pro 2023
Zdroj: AppleTrack / ConceptCentral

Ako už iste viete, pripravovaný iPhone 15 sa postará o prechod z konektora Lightning na USB-C. S tým sa však spája aj skutočnosť, že nie každý USB-C kábel či adaptér bude podporovaný. Jablková spoločnosť si však od tohto kroku sľubuje zvýšenie predaja vlastného licencovaného príslušenstva s podporou vyšších rýchlostí nabíjania.

Očakávaný prechod iPhonu na USB-C má priniesť spoločné metódy nabíjania pre všetky elektronické zariadenia. Nie je tomu však skutočne tak. Očakáva sa, že v rámci tohto kroku spoločnosť Apple obmedzí niektoré výhody ako napríklad rýchlejšie nabíjanie a rýchlosť prenosu dát.

Ak budete chcieť využívať konektor naplno, budete si musieť priplatiť za originálne príslušenstvo s certifikátom MFI (Made for iPhone).

V dôsledku toho Apple očakáva výrazný nárast dopytu po 20W napájacom adaptéri USB-C z vlastnej produkcie. Podobný scenár sa môže týkať aj donglov pre smartfóny, dátových káblov a iných periférií pre iPhone.

21. marec 2023 – iPhone 15 Pro príde o ikonické tlačidlo

iPhone 15 Pro dostane nové tlačidlá hlasitosti
Zdroj: TikTok / ShrimpApplePro

Očakáva sa, že namiesto samostatných tlačidiel na zvýšenie a zníženie hlasitosti budú mať modely iPhone 15 Pro jedno podlhovasté tlačidlo. Premenou by mal prejsť aj jeden z najikonickejších prvkov, ktorým je prepínač stlmenia zvuku.

Ten je v rovnakej forme prítomný už od pôvodného iPhonu z roku 2007. V novej generácii by sa z neho malo stať klasické tlačidlo, vďaka ktorému možno zapnúť alebo vypnúť zvonenie iPhonu.

Tlačidlá hlasitosti aj stlmenia zvuku budú mať údajne polovodičovú konštrukciu, čo doplní haptická odozva.

Namiesto fyzického pohybu by tlačidlá poskytovali spätnú väzbu z dvoch ďalších Taptic Enginov vo vnútri iPhonu, ktoré by simulovali pocit pohybu. Podobne funguje tlačidlo Domov na najnovšom iPhone SE alebo trackpad Force Touch na moderných MacBookoch.

19. marec 2023 – iPhone 15 Pro Max bude rekordmanom v tejto oblasti

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe (úprava redakcie)

Na základe úniku sa podarilo zistiť, že iPhone 15 Pro Max by mal mať v roku 2023 len 1,55 milimetrové rámiky. To znamená, že v porovnaní s predchádzajúcou generáciou stratia na svojej hrúbke až 0,62 mm čo určite nie je zanedbateľné číslo.

Potvrdzujú to aj CAD schémy, ktoré sa v uplynulých týždňoch dostali na internet a pochádzajú priamo zo spoločnosti Apple.

My ešte doplníme, že v súčasnosti má najtenšie rámčeky v mobilnom priemysle smartfón Xiaomi 13, ktorého dizajn sa z niektorých uhlov až podozrivo podobá práve na iPhone od Apple. Podľa výrobcu majú tieto rámiky 1,61 mm no podľa meraní je to 1,81 mm.

16. marec 2023 – iPhone 15 v roku 2023 zdražie

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider

Podľa mnohých odhadov sa nová generácia jablkových smartfónov dočká citeľného zdražovania. Hlavnými aktérmi tejto nemilej skutočnosti majú byť prémiové verzie  telefónov iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, za ktoré v roku 2023 zaplatíme viac, než v súčasnosti za ich predchodcov.

Za týmto tvrdením stojí aj známy analytik Jeff Pu, ktorý vo svojej výskumnej správe z tohto týždňa predpovedá, že ceny modelov Pro a Pro Max sa zvýšia kvôli zásadným hardvérovým vylepšeniam.

Tie sa týkajú použitia titánového rámu, polovodičových tlačidiel s haptickou spätnou väzbou, čipu A17 Bionic, zvýšenej pamäte RAM alebo nových objektívov fotoaparátu. Nový iPhone v tej najdrahšej verzii bude skrátka extrémne technologicky nabitý produkt. Apple ho však svojim zákazníkom nedá lacno.

14. marec 20223 – iPhone 15 Pro prekoná každý Android. Bude mať extrémny výkon

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: YouTube / Technizo Concept

Spoločnosť Apple vyvíja extrémny výkonný procesor A17 Bionic, ktorý by mal hravo poraziť akéhokoľvek konkurenta. Na internet sa teraz dostali dáta, ktoré hovoria za všetko.

Pokiaľ sú informácie z úniku presné, spoločnosť Apple má v roku 2023 na polovicu vyhraté. V jednojadrovom teste Geekbench 5 totiž dosiahol čip A17 Bionic až 2317 bodov, zatiaľ čo čip A16 Bionic mal 1882 bodov a Snapdragon 8 Gen 2 „iba“ 1578 bodov.

Pokiaľ sa pozrieme na viacjadrové porovnanie, aj v tomto smere zničil pripravovaný procesor všetko, čo momentálne poznáme. Jeho 6750 bodov je výrazne viac, ako 5333 bodov v iPhone 14 Pro a ešte viac, ako 5081 bodov v Samsungu Galaxy S23 Ultra.

A ak viac dôverujete porovnaniam v rámci modernejšieho Geekbench 6 testu, v ňom sa objavili ešte väčšie rozdiely. V jednojadrovom teste procesor A17 Bionic dosiahol neskutočných 3019 bodov, jeho predchodca A16 Bionic 2523 bodov a Snapdragon 8 Gen 2 v Samsungu iba 2000 bodov.

Napokon tu máme viacjadrové porovnanie testu Geekbench 6, kde mal očakávaný hardvér iPhonu 15 Pro až 7860 bodov, iPhone 14 Pro 6396 bodov a Samsung Galaxy S23 Ultra 5164 bodov.

14. marec 2023 – iPhone 15 sa odhaľuje na nových maketách

Japonský web Macotakara zverejnil video, na ktorom nám ukazuje pripravovaný iPhone 15 vytlačený na 3D tlačiarni. Týmto spôsobom sa snaží demonštrovať dizajn, detaily ale aj zmeny, ktoré toto zariadenie prinesie.

Smartfón bude vyzerať veľmi podobne, ako iPhone 14 či iPhone 14 Pro z minulého roka. Z makiet je ale zrejmé, že dostane jemne zaoblené hrany a tiež tenšie okraje okolo displeja. Pripomínať by to malo Apple Watch.

Zásadne sa vylepšia aj zadné fotoaparáty a vynikajúcou novinkou je tiež to, že v roku 2023 bude mať každý jeden iPhone 15 aj prepracovaný výrez pre Face ID. Ako prvý s tým prišiel iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

13. marca 2023 – iPhone 15 Pro sa dočká ďalšej zaujímavej novinky. Bude sa týkať kamerového systému

iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user

Pripravované prémiové verzie smatfónov iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prinesú ešte viac limitovaných vychytávok, ako súčasná generácia. Mnoho z nich sa bude týkať práve špičkového kamerového systomu. Modely Pro a Pro Max budú údajne vybavené pokročilejším skenerom LiDAR z dielne spoločnosti Sony.

Sony sa stane hlavným dodávateľom väčšiny komponentov pre novú generáciu LiDAR skenerov pre modely iPhone 15 Pro, ktoré budú uvedené na trh neskôr v tomto roku. Za toto tvrdenie sa postavil aj známy analytik Ming-Chi Kuo, ktorý uviedol že Apple vymení spoločnosti Lumentum a WIN Semiconductors ako hlavných dodávateľov v tejto kategórii.

Dôvodom je fakt, že riešenie spoločnosti Sony je energeticky účinnejšie a mohlo by viesť k tomu, že skener LiDAR bude mať vyšší výkon pri rovnakej úrovni spotreby energie. To by sa v konečnom dôsledku malo výrazne podpísať na výdrži batérie nových zariadení.

6. marec 2023 – Nový únik odhaľuje novinku, ktorá poteší každého záujemcu o nové modely iPhone 15

Sklo na obrazovku iPhone 15 Pro
Zdroj: Bilibili

Hoci do predstavenia iPhonu 15 zostáva ešte približne šesť mesiacov, deň čo deň sa na internete objavujú nové úniky a odhady pripravovaných smartfónov. Najnovším prídavkom do tejto kategórie sú predné sklenené panely pre zariadenia Pro a Pro Max.

Ako sa už skôr povrávalo, nové úniky potvrdzujú, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max budú mať v porovnaní s predchádzajúcou generáciou ešte tenšie rámčeky okolo displeja.

Čo sa ale týka štandardných modelov iPhone 15 a iPhone 15 Plus, tie by mali ostať bez výrazných zmien. Očakáva sa, že rámčeky všetkých štyroch modelov iPhone 15 budú po okrajoch mierne zakrivené, podobne ako v prípade radu iPhone 11.

Sklo na obrazovku iPhone 15 Pro
Zdroj: Bilibili

Únik tiež naznačuje, že Dynamic Island sa rozšíri na všetky štyri modely iPhone 15, čo znamená koniec výrezu na smartfónoch od Apple. Dynamický ostrov je v súčasnosti obmedzený na modely iPhone 14 Pro a 14 Pro Max.

3. marec 2023 – iPhone 15 Pro zrejme pochová funkciu, ktorá je na jablkových telefónoch od samého začiatku

iPhone 15 Pro 2023
Zdroj: AppleTrack / ConceptCentral

Doterajšie odhady naznačujú, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max čaká niekoľko dizajnových zmien. Jedna z možností, ktorá až doteraz zostáva nedoriešená, opisuje ovládanie hlasitosti kolieskovým posuvníkom a odstránením prepínača tichého režimu.

Apple zvyčajne používa dva kolíky na pripevnenie každého tlačidla k šasi telefónu. Na najnovších renderoch založených na uniknutých CAD obrázkoch iPhonu 15 Pro sú zobrazené len dva kolíky v jedinom záreze, kde sa zvyčajne nachádzajú tlačidlá hlasitosti. Naopak, na renderoch bežného iPhonu 15 založených na CAD sú zobrazené dva samostatné zárezy s celkovo štyrmi kolíkmi.

Tlačidlo tichého režimu na iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / ZONEofTECH

Prémiový iPhone 15 Pro by preto mal mať dlhé jednotné tlačidlo hlasitosti a nie dve samostatné. Okrem toho sa zmení aj spomínaný prepínač stlmenia zvuku. Ako však bude vyzerať zatiaľ pochopiteľne nie je jasné.

Povesti naznačujú, že spoločnosť Apple pre svoje nadchádzajúce modely iPhone 15 Pro a Pro Max prijme tlačidlá s haptickou spätnou väzbou pre ovládanie napájania a hlasitosti. Tlačidlo tak bude rozpoznávať dotyk na hornom a dolnom konci a haptické tlačidlo stlmenia nahradí klasický prepínač.

2. marec 2023 – Pozrite sa na iPhone 15 Pro na nových renderoch 

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider

Spoločnosť Apple sa v roku 2023 chystá uskutočniť pri iPhone 15 Pro drobnú zmenu dizajnu, ktorá bude počítať s jemne zaoblenými hranami po stranách. Zariadenie tiež dostane tenšie rámečky okolo displeja a nové farebné prevedenie – tmavočervenú farbu.

Pokiaľ vás zaujíma, ako by mohla táto „decentná“ úprava vyzerať v praxi, pozrite sa na rendery, ktoré si teraz pre vás pripravil portál Appleinsider. iPhone 15 Pro si na nich môžete prezrieť do posledného detailu.

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider
iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider

2. marec 2023 – iPhone 15 Pro dostane extrémne výkonný procesor

iPhone 15 Pro v červenej farbe
Zdroj: Appleinsider

Nie je žiadnym tajomstvom, že gigant z Cupertina už čoskoro presedlá na 3nm technológiu dodávateľa TSMC pre čip A17 Bionic, ktorý bude pravdepodobne poháňať spomínané prémiové verzie iPhonov. Rýchlejšie čipy A17 Bionic budú obmedzené na iPhone 15 Pro a Pro Max, zatiaľ čo štandardné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú používať čip A16.

Nový štandard výroby prinesie až o 35 % vyššiu energetickú účinnosť v porovnaní s 5nm výrobným procesom, ktorý bol použitý na výrobu čipu A16 Bionic v súčasných verziách Pro a Pro Max. Nová technologická vychytávka tiež ponúkne výrazne vyšší výkon a rýchlosť odozvy.

28. február 2023 – Pripravovaný iPhone 15 Pro Max sa dočká zásadnej novinky kamerového systému

iPhone USB-C
Zdroj: Apple Explained

USB-C v modelovom rade smartfónov iPhone 15 bude vybavený autentifikačným čipom podobným Lightningu. To môže obmedziť funkčnosť s príslušenstvom neschváleným spoločnosťou Apple. Periférie pre jablkové telefóny tak budú značne obmedzené.

Od svojho uvedenia v roku 2012 obsahujú porty a konektory Lightning s certifikátom prvej strany malý integrovaný obvod, ktorý potvrdzuje pravosť súčiastok zapojených do pripojenia. Napríklad nabíjacie káble tretích strán bez certifikácie MFi tento čip neobsahujú, čo často vedie k varovaniam „Toto príslušenstvo nie je podporované“.

Apple vyžaduje, aby výrobcovia príslušenstva tretích strán platili poplatok za získanie certifikovaného prístupu k vybraným súčiastkam a technológiám ako je v súčasnosti konektor Lightning. Rovnaká certifikácia bude vyžadovaná od výrobcov aj pre káble a príslušenstvo k iPhonu 15, slúchadlám AirPods alebo iPadom.

Tento scenár však má aj jednu svetlú stránku. Niektoré produkty tretích strán s certifikáciou MFi sú lacnejšie ako oficiálne produkty spoločnosti Apple. Za rovnako fungujúce príslušenstvo si tak nebudeme musieť priplácať o desiatky (niekedy až stovky) eur viac.

25. február 2023 – iPhone 15 Pro Max unikol na internet. Takto bude vyzerať 

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe

Tak ako iPhone 15, iPhone 15 Plus či iPhone 15 Pro aj najväčší iPhone 15 Pro Max unikol pred pár dňami na internet. O rendery toho, ako bude vyzerať, sa postaral známy leaker Ice Universe.

Ako môžete vidieť sami, iPhone 15 Pro Max bude mať veľmi podobný dizajn, ako iPhone 14 Pro Max z roku 2022. Zákazníci sa však môžu tešiť na jemne zaoblené hrany, USB-C konektor, tenšie rámčeky okolo displeja a obrovský zadný kamerový modul, v ktorom by mal byť poprvýkrát skrytý aj periskop.

iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe

Zariadenie by malo byť na šírku užšie ako iPhone 14 Pro Max, nakoľko bude mať „len“ 76.73 mm vs 77.6 mm. Rovnaké to bude aj s jeho výškou. iPhone 14 Pro Max má v tomto smere 160.7 mm a iPhone 15 Pro Max bude mať len 159.86 mm. Telefón by sa mal spoliehať na čisto kapacitné tlačidlá. To znamená, že už nebudú fyzické ale striktne dotykové. Pri práci im pomôže TapTic Engine.

iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe
iPhone 15 Pro Max
Zdroj: Twitter / Ice Universe

24. február 2023 – Takto bude vyzerať iPhone 15 / 15 Pro v nových farbách

iPhone 15 Pro tmavočervená
Zdroj: Macrumors

Pred pár dňami sa na internete objavili informácie o nových farebných prevedeniach, v ktorých príde na trh iPhone 15 a iPhone 15 Pro. Konkrétne ide o odtiene tmavočervenej, svetlomodrej a svetloružovej farby.

Ako ale budú vyzerať tieto varianty na samotných zariadeniach? To nám prezradil známy portál Macrumors, ktorý sa postaral o jednoduché rendery. Pozrite si všetky obrázky a posúďte sami, či sa vám takýto iPhone 15 / 15 Pro páči alebo nie.

iPhone 15 modrá a ružová
Zdroj: Macrumors
iPhone 15 Pro tmavočervená
Zdroj: Macrumors

23. február 2023 – iPhone 15 príde v nových farebných prevedeniach

iPhone 15 Pro nová farba
Zdroj: 9to5mac

Tak ako každý rok, aj v roku 2023 príde nový iPhone 15 a iPhone 15 Pro v nových farebných prevedeniach. Drahšie modely vyrobené z titánu by sa mohli spoliehať na tmavočervenú povrchovú úpravu a lacnejšie prevedenia na vylepšenú svetlomodrú či ružovú farbu. Odtiene nájdete pod týmto odstavcom.

iPhone 15 Pro nová farba
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro nová farba
Zdroj: 9to5mac
iPhone 15 Pro nová farba
Zdroj: 9to5mac

23. február 2023 – iPhone 15 sa dočká veľkých noviniek v oblasti obrazovky 

iPhone 14 / 15 display
Zdroj: MacRumors

Pripravované modely iPhone 15 sa dočkajú okrem miernej zmeny dizajnu aj niekoľkých zaujímavých vychytávok v rámci efektivity. Chystané smartfóny budú vybavené energeticky úspornejším čipom ovládača displeja OLED. Môže za to technológia výroby 28nm procesom v porovnaní so 40nm v prípade súčasných modelov.

Hlavnou výhodou 28nm čipu by bola nižšia spotreba energie, čo by mohlo prispieť k dlhšej výdrži batérie modelov iPhone 15. Hoci sa v prípade ďalších iPhonov nehovorí o žiadnej významnej modernizácii displeja tak sa očakáva, že Dynamic Island sa rozšíri aj na štandardné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus.

23. február 2023 – Na internet unikli CAD rendery, ktoré ukazujú lacnejší iPhone 15

iPhone 15
Zdroj: 9to5mac & Ian Zelbo

Spoločnosti Apple unikol nie len dizajnu prémiového iPhonu 15 Pro ale aj lacnejšieho iPhonu 15. Nové CAD rendery odhalil opäť portál 9to5mac, ktorý nám ich ukázal do posledných detailov.

Môžete na nich vidieť napríklad mierne zaoblený dizajn, dve šošovky fotoaparátov v zadnej časti, fyzické tlačidlá na pridávanie / uberanie hlasitosti či USB-C konektor. Rovnako tak dostane už základný iPhone 15 / iPhone 15 Plus aj výrez vo vrchnej časti displeja, ktorý nazývame, ako Dynamic Island.

iPhone 15
Zdroj: 9to5mac & Ian Zelbo
iPhone 15
Zdroj: 9to5mac & Ian Zelbo

Telefón bude veľmi podobný ako iPhone 15 Pro. Líšiť sa však má v použitých materiáloch a zadnej šošovke fotoaparátu. Na bližšie podrobnosti si ešte budeme musieť počkať. Zatiaľ si vychutnajte CAD rendery, ktoré sa budú na 99 % zhodovať so skutočným zariadením. Výrobcovia príslušenstva podľa nich navrhujú a produkujú kryty, krycie sklá a ďalšie produkty.

iPhone 15
Zdroj: 9to5mac & Ian Zelbo
iPhone 15
Zdroj: 9to5mac & Ian Zelbo

23. február 2023 – Základný iPhone 15 unikol na internet na dvoch fotografiách

iPhone 15 fotky únik
Zdroj: 9to5mac

Dnešný únik, o ktorý sa postaral portál 9to5mac odhaľuje iPhone 15 na dvoch samostatných záberoch. V jednom prípade môžeme toto zariadenie vidieť zo spodnej strany, ktorá potvrdzuje prítomnosť USB-C konektora a mierne zaoblených hrán po stranách.

V druhom prípade sa nám potom otvára pohľad na prednú časť s displejom, kde je v jeho hornej časti vidieť Dynamic Island. Interaktívny prvok sa teda dostane z drahších verzii Pro aj do dostupnejších modelov. Na výrobu šasi bude Apple naďalej používať hliník. iPhone 15 Pro by sa mohol spoliehať poprvýkrát na titán.

22. február 2023 – iPhone 15 Pro dostane 3 nm čip A17 Bionic

iPhone 15 Pro / 15 Ultra
Zdroj: 4RMD

Apple si údajne zabezpečilo všetky dostupné objednávky na prvú generáciu 3-nanometrového procesu spoločnosti TSMC, ktorý sa pravdepodobne použije v nadchádzajúcom iPhone 15.

Spoločnosť Apple si podľa nových správ zaobstarala 100% dodávok čipov vyrobených 3nm procesom, ktorý má údajne vysokú výťažnosť a to aj napriek vyšším nákladom. Hromadná výroba 3nm procesu spoločnosti TSMC sa začala koncom decembra a podľa zdrojov je v plnom prúde.

Všeobecne sa očakáva, že spoločnosť Apple tento rok použije 3nm technológiu TSMC pre čip A17 Bionic, ktorý bude pravdepodobne poháňať modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max / Ultra. Nová technológia prinesie až o 35% vyššiu energetickú účinnosť v porovnaní so 4nm technológiou, ktorá bola použitá na výrobu čipu A16 Bionic pre súčasné prémiové verzie iPhonov.

22. február 2023 – iPhone 15 Pro prejde zmenou RAM. Zákazníci sa dočkajú vyššej kapacity

iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / Marcus Kane / Dtalkingtech

Hoci je modelový rad iPhone 15 ešte sále nie koľko mesiacov vzdialený, na povrch vychádza stále viac a viac zaujímavých zistení. Podľa výskumného portálu TrendForce bude ďalšia generácia iPhonu zavádzať očakávané vylepšenia pamäte RAM.

Spoločnosť Apple by mala zvýšiť kapacitu a špecifikácie pamäte RAM pre nové iPhony a to vrátane prémiových modelov Pro. Na základe tejto formulácie by mohlo dôjsť k zlepšeniu množstva aj rýchlosti pamäte RAM v celom rade iPhone 15.

Špecifikácie zatiaľ neboli bližšie definované, no podľa odhadov by mal iPhone 15 Pro dostať 8 GB RAM v porovnaní so 6 GB v prípade modelov iPhone 14 Pro. Štandardné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú mať pravdepodobne naďalej 6 GB RAM. Aj v tomto štandarde by však mohlo dôjsť k vylepšeniu. Nižšie modely môžu byť upgradované na rýchlejšiu LPDDR5 RAM.

21. február 2023 – Pozrite sa na veľmi presné rendery, ktoré odhaľujú dizajn iPhonu 15 Pro

iPhone 15 Pro
Zdroj: Hanstsaiz

Pozrite sa na ďalšie rendery, ktoré zobrazujú iPhone 15 Pro v plnej jeho kráse. Postaral sa o ne talentovaný dizajnér Hans. Obrázky odhaľujú, že zariadenie prejde v roku 2023 miernou zmenou dizajnu. Bude mať zľahka zaoblené hrany, obrovské šošovky fotoaparátov a tiež USB-C konektor.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Hanstsaiz
iPhone 15 Pro
Zdroj: Hanstsaiz
iPhone 15 Pro
Zdroj: Hanstsaiz

19. február 2023 – Pozrite sa, aké bude mať iPhone 15 Pro obrovské fotoaparáty

Spoločnosť Apple každý rok predstavuje nový iPhone, ktorý má stále väčšie vystúpenie zadných fotoaparátov. Výnimku nebude tvoriť ani iPhone 15 Pro, ktorý príde na trh v roku 2023.

A aj keď je v tejto oblasti dizajn súčasného iPhonu 14 Pro už pomerne extrémny, iPhone 15 Pro bude pôsobiť výrazne masívnejším dojmom. O render sa postaral šikovný dizajnér Ian Zelbo.

iPhone 15 Pro
Zdroj: Ian Zelbo

17. február 2023 – iPhone 15 Pro sa ukazuje na realistických renderoch

iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user

V uplynulých dňoch sme zažili veľmi turbulentné obdobie, spoločnosti Apple na internet unikol dizajn, s ktorým príde v roku 2023 iPhone 15 Pro. CAD rendery odhalili, že tento model dostane obrovské fotoaparáty, zaoblený dizajn či USB-C konektor.

Dnes sa môžete pozrieť na vynikajúci koncept, o ktorý sa postaral dizajnér Souta. Jeho obrázky vznikli ešte pred samotným únikom no je šokujúce, ako veľmi sú presné. Veď presvedčte sa sami:

iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user
iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user
iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user
iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user
iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user
iPhone 15 Pro
Zdroj: Twitter / atuos_user

17. február 2023 – Prvá fotografia, na ktorej je iPhone 15 Pro unikla na internet. Odhaľuje dizajn z titánu a USB-C

Neprešlo ani 24 hodín od chvíle, čo sme vám ukázali iPhone 15 Pro na prvých renderoch, ktoré vychádzajú z oficiálnych CAD súborov. Známy portál Macrumors však v spolupráci s leakerom Unknowz21 stihol zverejnil prvú fotografiu, ktorá by mala zachytávať iPhone 15 Pro z jeho spodnej časti. Únik pochádza od dôveryhodného zdroja a hlave sa zhoduje s nižšie zobrazenými CAD rendermi. Aj preto mu veríme.

Ako môžete vidieť sami, iPhone 15 Pro má na fotografii USB-C konektor a nie Lightning, čo potvrdzuje tvrdenia o tejto zmene. Tá musí prísť najmä z dôvodu nových pravidiel a zákonov, ktoré stanovila EÚ. Rovnako tak môžete vidieť zvláštnu štruktúru materiálu, ktorá sa nepodobá na nehrdzavejúcu oceľ ani hliník. S najvyššou pravdepodobnosťou ide o titán, ktorý spoločnosť Apple používa aj pri Apple Watch Ultra.

iPhone 15 Pro únik
Zdroj: Macrumors / Unokwnz21

16. feburár 2023 – iPhone 15 Pro unikol na internet. Má zaoblené hrany, obrovské fotoaparáty, USB-C a tiež kapacitné tlačidlá 

iPhone 15 Pro únik: Pohľad zospodu (Detailný pohľad na tlačidlá)
Zdroj: 9to5mac / Ian Zelbo

Portál 9to5mac dnes zverejnil prvé rendery iPhonu 15 Pro, ktoré vznikli na základe CAD súborov dodaných čínskymi výrobcami príslušenstva. Tieto dáta bývajú každoročne veľmi presné a odhaľujú dizajn nových vlajkových lodí mesiace pred ich predstavením. Najnovší únik potvrdzuje hneď celú sériu špekulácií, ktoré na internete kolujú už niekoľko mesiacov.

Pri pohľade na tvar zariadenia je jasné, že jeho hrany budú zaoblené. Nepôjde však o tak výrazné zaoblenie, ako si väčšina z vás možno predstavuje. Samotný dizajn iPhonu 15 Pro bude veľmi podobný, ako dizajn iPhonu 14 Pro. Hranky však nebudú tak ostré, čo dopomôže k lepšej ergonómii zariadenia.

Prečítajte si tiež  Apple bude vyrábať čipy na pôde USA. Ceny iPhonov to môže vyhnať poriadne nahor

Na prvom obrázku si tiež môžete všimnúť nezvyčajné otvory pre tlačidlá. Tie sú tu preto, lebo stratia svoju fyzickú funkcionalitu. Zariadenie už budeme pravdepodobne ovládať len dotykom, pričom o spätnú väzbu sa postará pokročilý TapTic Engine.

iPhone 15 Pro únik: Pohľad spredu (displej + porovnanie iPhon 14 Pro)
Zdroj: 9to5mac / Ian Zelbo
iPhone 15 Pro únik: Pohľad zospodu (dizajn so zaoblenými hranami a obrovskými fotoaparátmi)
Zdroj: 9to5mac / Ian Zelbo

Za zmienku tiež stoja obrovské zadné fotoaparáty, ktoré budú mať skoro určite väčšie snímače. Podľa nás by sa tu zmestil aj periskopický objektív no je otázne, či s ním bude počtíať aj vyobrazený 6,1″ iPhone 15 Pro. Dlhšie sa totiž špekuluje, že táto technológia zo začiatku príde len pre väčší 6,7″ model iPhone 15 Pro Max / iPhone 15 Ultra.

Na záver tiež nemôžeme zabudnúť na veľký otvor pre nabíjanie. Ten je tu preto, lebo iPhone 15 Pro už nedostane klasický Lightning konektor ale modernejší systém USB-C, na základe ktorého sa Apple pokúsi splniť prísne požiadavky Európskej únie. Samotné CAD rendery pravdepodobne už v najbližších dňoch doplnia ultra-realistické koncepty.

iPhone 15 Pro únik: Pohľad zospodu (USB-C konektor a väčšie kamery)
Zdroj: 9to5mac / Ian Zelbo

15. február 2023 – iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max dostanú dôležitú novinku z Apple Watch 

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Podľa dnešného úniku chce spoločnosť Apple opäť posúvať hranice v oblasti dizajnu. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max vďaka tomu dostanú tenšie rámčeky okolo displeja, ktorých okraje by mali byť od rámu vzdialené zhruba rovnako, ako na inteligentných hodinkách Apple Watch. Už dnešné iPhony sú v tomto smere skoro bezkonkurenčné. Apple chce byť ale zaručene najlepšie.

14. február 2023 – Základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostane až 48 Mpx fotoaparát. Nemusí to byť všetko

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Na internete sa objavili fámy o tom, že spoločnosť Apple v roku 2023 použije v základnom iPhone 15 a jeho väčšej 6,7″ verzii aj kvalitnejší fotoaparát. Ten by mal byť dokonca prevzatý z tohtoročného „Pro“ modelu a jeho rozlíšenie bude až 48 Mpx vrátane podpory formátu Apple ProRAW.

Aby toho nebolo málo, niektoré indície naznačujú, že práve iPhone 15 a iPhone 15 Plus prinesú vôbec poprvýkrát (ako neprémiové modely) až tri šošovky fotoaparátu na zadnej strane.

Objaviť by sa tu mohol aj teleobjektív s dvoj až trojnásobným optickým zoomom, pretože iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max by mohli disponovať periskopom s 5 až desaťnásobným optickým zoomom!

8. feburár 2023 – iPhone 15 Ultra bude šialene drahý. Kupovať si ho budú iba tí najnáročnejší Slováci

Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert / Unsplash / Ibrahim Boran (úprava redakcie)

Už mesiace sa hovorí o tom, že v roku 2023 príde na trh aj špeciálny iPhone 15 Ultra. Toto zariadenie ponúkne špičkové technológie, unikátny dizajn a a žiaľ aj vysokú cenovku. Zariadenie môže byť od aktuálne najvyššieho modelu v portfóliu značky drahšie aj o 100 či 200 €.

Tak napríklad uvádzacia cena iPhonu 14 Pro Max bola za základnú 128 GB verziu v septembri 2022 na Slovensku 1 449 €. Zahraničné média ale odhadujú, že za iPhone 15 Ultra môžeme zaplatiť ďaleko viac ako 1 500 €, respektíve 1 600 €.

Azda najbližšie ku odahdom je cenovka za základný iPhone 14 Pro Max s 256 GB pamäťou, ktorá sa pohybuje na úrovni 1 579 €. V prípade iPhonu 15 Ultra však dostanete za tieto peniaze zrejme iba 128 GB model a pokojne môže byť ešte drahší.

7. feburár 2023 – Pozrite sa na koncept iPhonu 15 Ultra inšpirovaný Apple Watch Ultra

Už mesiace sa hovorí o tom, že spoločnosť Apple chystá iPhone 15 Ultra, ktorého úlohou bude ponúknuť zákazníkovi nie len špičkový hardvér ale aj extrémne odolný dizajn. Na internete sa teraz objavil vydarený koncept, ktorý znázorňuje tento model pod vplyvom silnej inšpirácie z inteligentných hodiniek Apple Watch Ultra.

Postaral sa oň Jonas Daehnert, ktorý zároveň potvrdil, že daný dizajn má hrúbku až 12 mm a zariadenie je vyrobené z extrémne odolného titánu. Okrem iného boli prepracované aj tlačidlá, reproduktory či USB-C konektor. Všetky tri ultra-realistické rendery nájdete pod týmto odstavcom.

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert
iPhone 15 Ultra
Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert
iPhone 15 Ultra
Zdroj: Twitter / Jonas Daehnert

28. január 2023 – iPhone 15 Pro Max dostane technológiu, ktorá ho posunie v oblasti fotenia na novú úroveň. Apple konečne dobehne Samsung

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Technizo Concept

Spoločnosť Apple je celé roky pozadu so svojim zoomom vo fotoaparátoch prémiových iPhonov. Zatiaľ čo Samsung ponúka až 10 – násobné optické priblíženie a 100 – násobné digitálne priblíženie, iPhone 14 Pro Max je stále len na 3 – násobnom optickom zoome a 15 – násobnom digitálnom zoome. To sa ale zmení. Už tento rok cupertinský výrobca začne používať periskop, s ktorým dorovná svojho najväčšieho konkurenta.

Horšou správou je, že inovácia bude v prvom roku predaja súčasťou len najväčšieho 6,7″ iPhonu 15 Pro Max alebo iPhonu 15 Ultra (v závislosti od toho, ako sa bude tento model volať). Až v roku 2024 by mala doraziť do oboch verzií vlajkových lodí, čo znamená, že ju uvidíme aj v iPhone 16 Pro.

Pochopiteľne, dostupnejšie modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus si budú musieť vystačiť s dvojicou zadných fotoaparátov rovnako, ako to poznáme dnes.

Tieto informácie potvrdili hneď dva nezávislé zdroje a to analytici Ming-Chi Kuo a Jeff Pu, ktorí sa v súčasnosti radia vo svojom obore medzi špičku. Aj preto im môžeme do vysokej miery dôverovať.

27. január – iPhone 15 nedostane očakávanú novinku. Apple pozastavuje vývoj nového čipu

iPhone 15 Pro dizajn
Zdroj: iOS Beta News (YouTube)

Jednou z nich mal byť aj vlastný čip pre Wi-Fi pripojenie. Podľa nových informácií však spoločnosť Apple práce na vyvíjanom čipe pozastavila.

Vzhľadom na tento fakt bude spoločnosť Broadcom v dohľadnej budúcnosti naďalej poskytovať spoločnosti Apple čipy Wi-Fi v úlohe hlavného dodávateľa. To sa bude vzťahovať aj na dodávky čipov pre nadchádzajúce modely iPhone 15, ktoré majú byť uvedené na trh už na jeseň.

26. január 2023 – iPhone 15 dostane vychytávku, ktorou disponujú nové MacBooky a iPady Pro

iPhone 15 Pro koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD (úprava redakcie)

Podľa nových odhadov bude iPhone 15 podporovať Wi-Fi 6E, rovnako ako nové MacBooky a iPad Pro.

Spoločnosť Apple doteraz pridala podporu technológie Wi-Fi 6E do niekoľkých zariadení vrátane najnovších iPadov Pro, 14″ a 16″ MacBookov Pro a nového Macu mini. Súčasná generácia iPhonu 14 však zostáva obmedzená na štandardnú Wi-Fi 6. To by sa malo už onedlho zmeniť.

Wi-Fi 6 funguje v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz, zatiaľ čo Wi-Fi 6E je schopné dosiahnuť pásmo  6 GHz. To umožňuje vyššiu rýchlosť bezdrôtového pripojenia, nižšiu latenciu a menšie rušenie signálu. Ak chcete využiť tieto výhody, zariadenie musí byť pripojené k smerovaču Wi-Fi 6E, ktoré sú dostupné od značiek ako TP-Link, Asus alebo Netgear.

22. január 2023 – iPhone 15 cena: Máme sa báť zdražovania v podaní spoločnosti Apple?

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Na základe našich dlhoročných skúseností predpokladáme, že iPhone 15 bude mať prakticky rovnakú cenovku, ako iPhone 14 v roku 2022. Prečo? Odpoveď je vlastne úplne jednoduchá. Keď Apple vydalo iPhone 12 mini, na trhu sa objavoval podobný jav, ako dnes pri iPhone 14 Plus.

Napriek tomu, že 5,4″ model nebol úspešný, technologický gigant ho aktualizoval na verziu iPhone 13 mini, ktorej cenu nijak nezmenil. Jediné, čo technologická spoločnosť upravila bolo zvýšenie základného úložiska zo 64 GB na 128 GB. Ak ste ale chceli tento model, za najlacnejšie prevedenie ste zaplatili rovnako ako pri predchodcovi.

Ako však iste viete, máme tu aj prémiové modely, ktoré v roku 2022 zdraželi, no netýkalo sa to USA. Celé to súviselo s oslabením eura voči doláru.

Pokiaľ sa ale pozrieme na dávnejšie správy (ešte pred predstavením iPhonu 14), veľa sa hovorilo o tom, že Apple bude zdražovať. Tieto predtuchy sa napokon v USA nenaplnili, čo znamená, že firma si to môže odkladať na roku 2023.

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Čo to ale znamená? Áno, existuje pravdepodobnosť, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max / Ultra bude v tomto roku o niečo drahší ako dnes. Cena najmä na Slovensku vystrelí do abnormálnych výšin, ktorá môže odradiť zákazníkov.

Na druhej strane sa však čoraz častejšie hovorí o ďalšej ekonomickej recesii, ktorej sa budú musieť spoločnosti prispôsobiť. A Apple nebude výnimkou.

Výrobca predsa nemôže riskovať, že kvôli príliš vysokej cene iPhonu ho nepredá v dostatočnom množstve svojim zákazníkom. Firma sa teda bude musieť dvakrát rozmyslieť, či bude zdražovať alebo nie a či vôbec zmení svoju aktuálnu cenovú politiku. My sa prikláňame k názoru, že to skôr neurobí.

Už dnes sú totiž ceny vystrelené na pomerne vysokých úrovniach a ich ďalší posun smerom hore by mohol znamenať obrovský problém. Aj pre tak veľkú firmu, akou je Apple je ťažké predpovedať situáciu na trhu. Nechajme sa teda prekvapiť.

21. január 2023 – iPhone 15 Pro príde s ďalšou dizajnovou revolúciou

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Novinka, ktorá príde na trh niekedy v septembri 2023 má mať podľa dnešného úniku prepracovanú prednú časť, v ktorej je osadený displej. Apple sa podľa všetkého mierne odchýli od aktuálneho „plochého“ dizajnu a opäť sa prinavrátiť k zaobleným detailom. Nebude to ale veľmi výrazné.

Prejaviť sa to má konkrétne pri rámčekoch okolo OLED obrazovky, ktoré majú byť extrémne tenké. Dokonca sa šepká, že Apple urobí v tomto smere rekord podobne, ako v roku 2020 pri iPhone 12. Práve tento model mal v čase uvedenia na trh najtenšie rámčeky okolo displeja spomedzi všetkej konkurencie.

Teraz, o 2 roky neskôr, ho však môže predbehnúť práve iPhone 15, respektíve jeho drahšie verzie Pro a Pro Max, ktorých rámčeky majú byť podobné, ako na inteligentných hodinkách Apple Watch.

19. január 2023 – iPhone 15 prinesie jednu z najkontroverznejších zmien za posledných 16 rokov

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Reč je konkrétne o konštrukcii, respektíve dizajne samotného zariadenia, ktorý by mohol byť ešte „čistejší“. Ako iste viete, v Cupertine sú posadnutí zmyslom pre detail a preto sa snažia zo svojich produktov odstrániť akékoľvek rušivé elementy.

V roku 2023 by však dizajnéri mohli zájsť až tak ďaleko, že iPhone 15 príde o fyzické tlačidlá. Nový model by minimálne v drahších prevedeniach 15 Pro a 15 Pro Max už nemal mať možnosť klasického pridávania / uberania zvuku a ani zamykania v takej podobe, ako to poznáme dnes. Čím to teda bude nahradené?

Odpoveď je jednoduchá a mnohí z nás ju poznajú z počítačov Mac. Apple použije TapTic Engine (pravdepodobne viac kusov), ktorý bude schopný verne simulovať stlačenie tlačidla. Používateľ tak ani nebude mať pocit, že sa nedotýka klasických fyzických tlačidiel. Otázne však je, ako to bude fungovať v praxi. Nechajme sa prekvapiť. Podobné riešenie je totiž ako pasca pre omyly pri používaní zariadenia…

14. január 2023 – Takto by mohol vyzerať iPhone 15 Pro Max, keby to Apple urobilo konečne ináč

Dnes sa môžete pozrieť na zaujímavý koncept, o ktorý sa postarali dizajnéri z YouTube kanála Adrstudiodesign. Pri návrhu vlajkového iPhonu 15 Pro Max sa vôbec nepozerali na aktuálne dizajnové prvky, ktoré používa spoločnosť Apple ale zobrali len ploché hrany, ktoré sú pre iPhone už niekoľko rokov typické.

Vo výsledku vznikol koncept, ktorý ukazuje absolútne unikátny dizajn a zároveň technológie, ako periskop, s ktorými sa pri iPhone 15 Pro Max už akosi automaticky počíta.

Pozrite si celé video pod týmto odstavcom, ktoré vám ukáže všetky detaily.

13. január 2023 – Takto by mohol vyzerať iPhone 15 Pro s periskopom 

Aj keď sa to nezdá, čas letí neuveriteľne rýchlym tempom a spoločnosť Apple nám už o niekoľko mesiacov predstaví úplne nový iPhone 15, ktorý dostane množstvo technických vylepšení. Ako ale bude vyzerať?

Indície sa v súčasnosti rôznia, no predpokladá sa, že zariadenie bude mať podobný dizajn ako súčasná generácia iPhonov 14 s tým rozdielom, že sa v jeho zadnej časti budú nachádzať mierne zaoblené hrany (podobne ako v iPhone 5C).

Okrem toho by však Apple malo použiť pri výrobe konečne aj periskopický objektív, ktorý zákazníkom sprístupní extrémne priblíženie fotografií. V praxi hovoríme aj o 5x či dokonca 10x optickom zoome.

Dnes sa môžete pozrieť na zaujímavý koncept od #ios beta news, ktorý ukazuje nečakané riešenie zadného foto-panelu so štyrmi šošovkami objektívov. Jedným z týchto objektívov by mohol byť práve periskop, ktorý sa postará o detailné zábery objektov alebo scén nachádzajúcich sa v diaľke.

11. január 2023 – iPhone 15 Pro bude v roku 2023 výrazne drahší 

iPhone 15
Zdroj: 9to5mac

Nová generácia iPhonu 15 by sa mala vytasiť s celou plejádou zmien, ktoré povýšia iPhone na oveľa vyššiu úroveň. Všetko ale má svoje pre aj proti. Podľa najnovších správ by sa cena modelov iPhone 15 Pro mohla oproti súčasným prémiovým verziám výrazne zvýšiť.

Odhaduje sa, že spoločnosť Apple zvýši cenu tohtoročných modelov iPhone 15 Pro, aby zväčšila rozdiel oproti modelu iPhone 15 Plus. Rozsah potenciálneho zvýšenia ceny však zatiaľ nie je jasný.

Vo všeobecnosti sa však odhaduje zvýšenie ceny oboch prémiových modelov na Slovensku v priemerne o 100,00 EUR. Pokiaľ sú tieto informácie pravdivé, reálne hrozí, že zariadenia začnú byť vysoko nedostupné.

9. január 2023 – iPhone 15 už vstupuje do výroby 

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Spoločnosť Apple na nič nečaká. Ako píše portál Macrumors, ktorý sa odvoláva na správu denníka Economic Daily News, spoločnosť Apple práve zahájila prvotnú výrobu očakávaného iPhonu 15. Stalo sa tak v hlavnom montážnom závode Foxconn v Číne.

Podľa uniknutých informácií mal hlavný výrobný partner Apple dostať oficiálny pokyn na to, aby začal „novú strojovú skúšobnú výrobu“ pre iPhone 15.

Ide o každoročný a celkom bežný postup, ktorý sa pravidelne opakuje pred tým, než sa začne masová produkcia zariadenia. Aj preto sa z času na čas stane, že dizajn zariadenia unikne na internet v prvých mesiacoch nového roka, pokojne aj 8 – 9 mesiacov pred predstavením.

Cieľom tohto výrobného procesu je, aby spoločnosť Foxconn v dostatočnom predstihu pripravila všetky zariadenia, postupy a technológie pre špecifický dizajn a výrobné potreby iPhonu 15. A keďže si spoločnosť Apple potrpí aj na tých najmenších detailoch, v tomto smere nemôže dôjsť ku žiadnym pochybeniam.

8. január 2023 – iPhone 15 nedostane jedno z najočakávanejších vylepšení roka 2023

iPhone 15 únik
Zdroj: ICTNews

Už niekoľko mesiacov sa hovorí o tom, že minimálne iPhone 15 Pro a iPhone 15 Ultra dostane modernú LPDDR5X operačnú pamäť RAM s prenosovou rýchlosťou až 8,5 Gbps.

Podľa najnovších správ to ale vyzerá tak, že tento únik sa nenaplní. Spoločnosť Apple totiž použije modernejšiu LPDDR5X RAM operačnú pamäť RAM až v iPhone 16 v roku 2024.

Povzbudivou správou je ale aspoň to, že keď si kúpite prémiový model, dostanete kapacitu až na úrovni 8 GB RAM. Dostupnejšie prevedenia sa budú spoliehať naďalej na 6 GB RAM.

8. január 2023 – Základný iPhone 15 môže byť lacnejší 

iPhone 15 Plus koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD

Apple v roku 2022 vyšpičkovalo ceny za iPhone 14 na takú úroveň, že sa stal pre mnohých ľudí nedostupným. Toto zariadenie štartuje na hranici 999 € za základný model, čo je pomerne extrémna čiastka.

Dobrou správou ale je, že v roku 2023 sa situácia nezmení a dokonca sa môže zlepšiť. Na internete sa objavili úniky, ktoré tvrdia, že základný iPhone 15 by mohol byť v základe až o 100 € lacnejší, takže by začínal na cene 899 €. Ak by ste si naopak zaobstarali väčší iPhone 15 Plus, zaplatili by ste zaň cca 1 049 €.

Ide pochopiteľne o potešujúce správy no z nášho pohľadu treba byť s podobnými predpoveďami opatrní. Situácia na trhu je totiž veľmi dynamická, prakticky všetko sa zdražuje a pri Apple vôbec nie je zvykom aby svoje produkty medziročne ponúkalo lacnejšie.

Z nášho pohľadu je teda pravdepodobnejšie, že zdražie iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max / 15 Ultra, zatiaľ čo základné modely zostanú na rovnakých cenách ako dnes. Bližšie podrobnosti ale budeme poznať až neskôr.

5. január 2023 – Titánová konštrukcia, nové tlačidlá aj väčšia RAM. Toto všetko prinesie iPhone 15 Pro

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

V prípade prémiových verzií by sme sa mali dočkať titánového rámu, ktorý ponúkne oveľa lepšiu ochranu pre konštrukciu zariadenia. Novinkou majú byť aj polovodičové tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, ktoré poskytnú haptickú odozvu. O túto novinku sa postarajú dva dodatočné technológie Taptic Engine. Na fyzické stláčanie teda môžeme zabudnúť. Zmenou bude aj veľkosť RAM pamäte, ktorá sa mohla navýšiť z dnešných z 6 GB na 8 GB.

O všetkých troch funkciách už hovorili aj iné zdroje, ako napríklad leaker ShrimpApplePro alebo známy analytik Ming-Chi Kuo. Nová správa preto doterajšie odhady len umocňuje.

Jeff Pu v správe taktiež uvádza, že prémiové modely iPhone 15 Pro budú poháňané čipom A17 Bionic vyrobeným 3 nm procesom spoločnosti TSMC, zatiaľ čo základné verzie ostanú pri čipe A16 Bionic z roku 2022. Všetky štyri modely budú disponovať portom USB-C a modemom Snapdragon X70 od spoločnosti Qualcomm pre 5G a LTE pripojenie.

3. január 2023 – iPhone 15 Pro prinesie novinku, vďaka ktorej sa výrazne predĺži výdž batérie oproti súčasnému modelu

iPhone 14 Pro
Zdroj: YouTube / The Everyday Dad

Čip A17 Bionic pre tohtoročné prémiové modely radu iPhone 15 sa dočká sympatického vylepšenia. Procesor by podľa doterajších odhadov mohol byť až o 35 % energeticky efektívnejší v porovnaní so súčasnými čipmi v iPhone a to vďaka použitiu novšej 3 nm výrobnej technológie.

Očakáva sa, že spoločnosť Apple aplikuje 3 nm proces pre čip vsadený do tohtoročných smartfónov. Súčasný procesor s označením A16 Bionic využíva 4 nm proces od TSMC, ktorý ponúka vyššiu účinnosť a výkon v porovnaní s čipom A15 Bionic založeným na 5 nm procese z predchádzajúceho roka.

Hromadná výroba 3 nm čipov od TSMC sa začala tento týždeň. Vďaka technológii novej generácie bude čip vyžadovať o 35 % menej energie a zároveň poskytne vyšší výkon než predchodca. Očakáva sa, že najväčším zákazníkom spoločnosti TSMC v oblasti 3n m procesu bude práve spoločnosť Apple. Nechajme sa prekvapiť.

3. január 2023 – Dizajn iPhonu 15 Pro sa ukázal na novom koncepte

Dizajnérske štúdio 4RMD sa na základe únikov rozhodlo vytvoriť koncept iPhonu 15 Pro, vďaka čomu si vieme oveľa lepšie predstaviť jeho očakávaný dizajn.

Pri návrhu použilo práve zaoblené hrany, periskopický objektív v zadnej časti, menší Dynamic Island či tlačidlá na boku, ktoré sa už nedajú fyzicky stlačiť. Fungovať by totiž mali na princípe haptickej odozvy.

Viac uvidíte vo video pod týmto odstavcom:

 

29. december 2022 – Otestovali sme umelú inteligenciu. Takto si predstavuje iPhone 15

Zdroj: Midjourney / SvetApple

Umelá inteligencia je technológia, s ktorou sa stretávame čoraz častejšie. Moderné systémy nám ponúkajú rôzne možnosti, ako si zjednodušovať život. Týka sa to dokonca aj grafiky, v ktorej exceluje AI systém s názvom Midjourney, ktorý funguje v bezplatnej verzii na Discorde.

Nás táto technológia, ktorá pracuje s obrovským množstvom internetového obsahu a metadátami nás zaujala natoľko, že sme sa ju rozhodli otestovať tým najnáročnejším možným spôsobom.

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Midjourney / SvetApple

Pomocou rôznych kľúčových slov sme jej prikázali, aby vytvorila iPhone 15 Ultra, Výsledok bol naozaj zaujímavý.

22. december 2022 – iPhone 15 nedostane tento dôležitý komponent

iPhone 15
Zdroj: 9to5mac

Podľa najnovšej správy analytickej spoločnosti DigiTimes bude celá séria iPhonu 15 naďalej vybavená 5G modemami, ktoré jej dodajú externí výrobcovia.

Stane sa tak aj napriek tomu, že spoločnosť Apple už niekoľko rokov vyvíja vlastný 5G modem, ktorý má za cieľ v nasledujúcich rokoch nahradiť modemy Snapdragon od spoločnosti Qualcomm.

Napríklad celý rad iPhonu 14 obsahuje modem Snapdragon X65, ktorý pomáha zvyšovať rýchlosť 5G a tiež výdrž batérie. iPhone 15 bude údajne obsahovať pokročilejší modem X70, ktorý je vybavený funkciami umelej inteligencie pre vyššiu rýchlosť, lepšie pokrytie, lepšiu kvalitu signálu, nižšiu latenciu a až o 60 % lepšiu energetickú účinnosť.

Každopádne to ale nebude stále komponent, ktorý bude pochádzať (po vývojovej stránke) priamo od spoločnosti Apple podobne, ako napríklad procesory Apple Sillicon. Pôvodne sa špekulovalo, že Apple by malo mať hotový svoj vlastný 5G modem už v roku 2023, no tento termín evidentne posunie.

1. december 2022 – Pozrite sa, ako bude vyzerať iPhone 15 vďaka novým vizualizáciam

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Budúca generácia iPhonov by mala opäť prísť so zmenou, ktorá sa bude týkať nie len názvov jednotlivých modelov, ale aj ich postavenia v portfóliu. Zdá sa, že do ponuky pribudne nová prémiová verzia, ktorá ponesie názov Ultra.

O potenciálnej zmene sme Vás informovali už krátko po jesennej konferencii Apple, no tieto odhady naberajú čoraz viac na obrátkach.

Jednou z najdôležitejších zmien má byť okrem výkonu aj dizajn pripravovaného iPhonu 15 Ultra. Ako už iste viete, spoločnosť Apple sa čoraz viac snaží diverzifikovať modelové rady naprieč celou ponukou zariadení a inak tomu nie je ani v prípade iPhonov. Prémiové verzie dostanú oveľa viac nových vychytávok, zatiaľ čo štandardné verzie budú o niečo viac okresané

iPhone 15 Pro Max
Zdroj: AppleInsider

Hoci sa nedočkáme od základu prekopaných dizajnových zmien, nové iPhony z radu 15 dorazia so zmenami vzhľadu. Ploché hrany smartfónu sme zrejme pri iPhone 14 videli poslednýkrát. Ak sa táto zmena naozaj udeje, iPhone 15 Ultra (alebo verzie Pro a Pro Max) sa jej dočká ako prvý.

29. november 2022 – iPhone 15 dostane špičkovú technológiu od spoločnosti Sony

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Pripravovaný iPhone 15 posunie výkon a efektivitu vo využívaní energie opäť na novú úroveň. Podľa správy portálu Nikkei Asia bude budúca generácia jablkových smartfónov vybavené najnovšími obrazovými snímačmi spoločnosti Sony. Táto zmena prinesie lepší výkon pri slabom osvetlení.

V porovnaní so štandardnými snímačmi zdvojnásobuje obrazový snímač Sony signál sýtosti v každom pixeli. Táto technológia mu umožňuje zachytiť viac svetla a obmedziť tak podexpozíciu a preexpozíciu. Tento efekt má vo výsledku za následok lepšie fotografie tváre alebo sledovaného objektu aj pri silnom protisvetle.

Spoločnosť Sony používa pre docielenie lepších fotiek polovodičovú architektúru, ktorá umiestňuje fotodiódy a tranzistory do samostatných vrstiev. Vďaka tomu je možné použitie väčšieho počtu fotodiód. Zatiaľ nie je jasné, či bude táto novinka dostupná pre celý modelový rad iPhone 15.

28. november 2022 – iPhone 15 bude vyrobený z titánu a príde s upraveným dizajnom 

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Hoci sa nedočkáme od základu prekopaných dizajnových zmien, nový iPhone 15 Pro dorazí s miernymi zmenami. Ploché hrany smartfónu sme zrejme pri iPhone 14 videli poslednýkrát.

O najnovší príspevok do kategórie leakov sa postaral dizajnér Jon Juhan na Reddite, kde zdieľal zaujímavý koncept pre iPhone 15 Pro.

Po dvoch generáciách bude súčasný hranatý vzhľad vylepšený o jemné záhyby na zadnej strane, čo doplní kompletne titánová konštrukcia zariadenia.

Ako je v prípade giganta z Cupertina známe, dizajn svojich zariadení zvykne meniť v trojročných cykloch. Keďže sa iPhony držia rovnakého vzhľadu už od modelového radu 12, je čas na zmenu.

Zadné hrany iPhonu 15 by mali byť zaoblené, podobne ako spodné hrany na šasi najnovších 14″ a 16″ modelov MacBooku Pro. Posledným modelom so zaoblenými hranami bol iPhone 11.

24. november 2022 – iPhone 15 dostane tlačidlá s haptickou odozvou 

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: Appleinsider

Napriek tomu, že budúca generácia iPhonov neprinesie žiadnu prevratnú revolúciu, niekoľko zaujímavých zmien predsa len nájdeme. Podľa nových správ sa potvrdil jeden z dohadov týkajúcich sa tlačidiel iPhonu 15.

Dodávateľ spoločnosti Apple, ktorým je firma Cirrus Logic naznačuje, že modely z radu iPhone 15 Pro dostanú v budúcom roku haptické tlačidlá pre odomykanie a ovládanie hlasitosti.

V liste akcionárom minulý mesiac texaská spoločnosť uviedla, že pokračuje v spolupráci so strategickým zákazníkom a očakáva, že na budúci rok uvedie na trh nový komponent HPMS v smartfónoch.

HPMS sa vzťahuje na výkonné čipy so zmiešaným signálom, ktoré zahŕňajú haptické ovládače pre Taptic Engine. Nie je žiadnym tajomstvom, že táto technológia je určená práve pre jablkové smartfóny.

Podľa vyjadrenia Johna Forsytha, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Cirrus Logic, budú tieto komponenty pripravené na použitie v druhej polovici 2023. To znamená, že firma ich pripravuje práve pre produkciu a následné uvedenie iPhonu 15.

22. november 2022 – iPhone 15 / iPhone 15 Plus bude dostane pomalé USB-C pripojenie

iPhone 14 Plus vo fialovej farbe a iPhone 14 v modrej farbe vedľa seba (porovnanie)
Zdroj: Apple Insider

Ako uvádza Ming-Chi Kuo, základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus by mal mať iba štandardný USB-C port s rýchlosťou káblového prenosu, ktorý bude na rovnakej úrovni ako aktuálny Lightning port. V praxi tak ide o zastaralý štandard USB 2.0.

Na rýchlejší prenos fotiek, videí alebo iných súborov si teda bude musieť zákazník zaobstarať drahší iPhone 15 Pro alebo iPhone 15 Pro Max, nakoľko USB-C pri týchto modeloch môže ponúknuť prenosovú rýchlosť USB-C 3.2, respektíve Thunderbolt 3.

21. november 2022 – iPhone 15 Pro / 15 Pro Max bude mať 3 nm čip A17 Bionic

TSMC
Zdroj: Macrumors

Jeden z najväčších dodávateľov Apple, spoločnosť TSMC, plánuje spustiť hromadnú výrobu novej generácie trojnanometrových čipov vo svojej továrni v Arizone už čoskoro.

Úniky naznačujú, že technologický gigant z Cupertina prejde na 3 nm proces počnúc čipom M2 Pro alebo M3 v priebehu roka 2023. Revolúcia je teda bližšie, ako si možno myslíte.

Očakáva sa, že čipy M2 Pro / M3 budú súčasťou budúcoročných počítačov Mac a teoreticky aj niektorých iPadov. Toto isté platí aj pre procesor A17 Bionic, ktorý nájde svoje miesto v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Vo všetkých prípadoch spoločnosť Apple použije 3 nm výrobný proces.

Za zmienku tiež stojí, že lacnejší iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú mať k dispozícii procesor A16 Bionic, ktorý sa produkuje 4 nm výrobným procesom. Aj keď budú z tohto pohľadu znevýhodnené, určite to neznamená žiadne zásadné negatívum.

18. november 2022 – iPhone 15 dostane rýchlejšie pripojenie vďaka USB-C v porovnaní s iPhonom 14

usb-c iPhone 14 2023
Zdroj: 9to5mac (úprava redakcie)

Podľa známeho analytika Ming-Chi Kuoa bude budúca generácia iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max vybavená portom USB-C s podporou USB 3.2 alebo Thunderbolt 3, čím by tieto zariadenia získali výraznú výhodu oproti existujúcim modelom.

Thunderbolt 3 ponúka šírku pásma až 40 Gb/s, zatiaľ čo konektor Lightning má na všetkých existujúcich iPhonoch rýchlosť iba USB 2.0 do 480 Mb/s.

Aj napriek reálnym obmedzeniam výkonu by iPhone 15 Pro s portom USB-C Thunderbolt ponúkal výrazne vyššiu rýchlosť prenosu dát. Vďaka tomu by bolo možné oveľa rýchlejšie prenášať veľké súbory ako napríklad fotografie vo formáte ProRAW alebo videá v 4K či 8K.

30. október 2022 – Apple v iPhone 15 nebude používať fyzické tlačidlá

iphone port bez portu usb-c európska únia
Zdroj: Macrumors

Apple sa chystá na zmenu, ktorá sa vám na prvé počutie nebude páčiť. Ako však ozrejmuje dnešný únik, vo finále nepôjde o veľký problém. Riešenie, ktoré tu firma použije už totiž poznáme niekoľko dlhých rokov.

Známy analytik Ming-Chi Kuo vysvetlil, že tlačidlá hlasitosti a napájania na dvoch budúcoročných vlajkových modeloch iPhonu 15 Pro môžu mať „polovodičový dizajn“ podobne, ako domovské tlačidlo iPhonu 7, ktoré nahradilo mechanický Home Button.

Apple používa podobnú metódu už dlhé roky aj pri svojich trackpadoch pre počítače Mac, ktoré sa fyzicky nehýbu a jednoducho napodobňujú pocit stlačenia jemnými vibráciami. Mnohí používatelia o tom dodnes nevedeli.

Nové iPhony budú údajne vybavené ďalšími systémami TapTic Engine (dokopy budú až tri) na vnútornej ľavej a pravej strane, ktoré budú poskytovať používateľom spätnú väzbu, vďaka ktorej sa bude zdať, že stláčajú fyzické tlačidlá hoci tie zostanú pevne na svojom mieste. 

26. október 2022 – Apple oficiálne potvrdilo, že iPhone prejde na USB-C

Prvý iPhone 15 s usb-c príde na budúci rok
Zdroj: Sky News (úprava redakcie)

Greg Joswiak, ktorý pracuje na pozícii senior viceprezidenta celosvetového marketingu potvrdil, že Apple postupne prejde na štandard USB-C. Urobil to v rozhovore so známou novinárkou Joannou Stern pre Wall Street Journal.

Vo svojej odpovedi upresnil, že firma sa bude musieť podriadiť, pretože v opačnom prípade nemá na výber. A aj keď bola novinárka zvedavá, Joswiak bližšie nešpecifikoval, či s USB-C príde iPhone 15 alebo až neskoršie predstavený model.

Rovnako tak v súčasnosti nevieme, či sa bude zariadenie s týmto konektorom predávať len v Európe, alebo bude dostupné pre celosvetový trh. Na zodpovedanie týchto otázok si teda budeme musieť počkať.

25. október 2022 – Novinky pre iPhone 15 potvrdila známa analytická spoločnosť Trend Force

iPhone 15 únik
Zdroj: ICTNews

Analytická spoločnosť Trend Force zverejnila svoje predikcie, v ktorých bližšie špecifikuje, čo očakáva v roku 2022 od iPhone 15 / iPhonu 15 Pro. Zariadenia budú podľa jej odhadov opäť rozdielne v oblasti procesora, pričom lacnejšie modely získajú tohtoročný čip A16 Bionic a drahšie verzie zase modernejší procesor A17 Bionic.

S tým bude súvisieť aj nárast operačnej pamäte RAM. Ak si kúpite základný iPhone 15 alebo iPhone 15 Plus, tešiť sa môžete maximálne na 6 GB kapacitu. Pokiaľ si však vyberiete iPhone 15 Pro, respektíve iPhone 15 Pro Max / Ultra (presný názov ešte nie je známy), Apple vás poteší až 8 GB operačnou pamäťou RAM.

Dôležitou zmenou má prejsť aj nabíjací / dátový konektor, ktorým už nebude Lightning, no Apple v iPhone po prvýkrát použije omnoho univerzálnejšie USB-C. Firma je ku tomuto kroku viac-menej donútená zo strany Európskej únie, takže to zas nie je veľké prekvapenie.

Takisto stojí za zmienku zadný fotoaparát, ktorého hlavný snímač získa až 8-prvkový objektív, čo ešte zlepší vlastnosti zariadenia v rôznych svetelných podmienkach. Súčasný iPhone 14 / 14 Pro ponúka „len“ 7 prvkový objektív, no nutné je doplniť, že aj tak patrí medzi najlepšie „fotomobily“ sveta.

Na záver ešte spomenieme pikošku, z ktorej sa však bude tešiť iba najväčšia 6,7″ verzia. Ako sa už niekoľko mesiacov píše, Apple v roku 2023 prvýkrát použije vo svojom mobilnom zariadení aj periskopický objektív, ktorý by mohol podporovať až 5 – 10-násobný zoom. Bližšie detaily sa ale dozvieme až neskôr.

11. október 2022 – Apple sa už dnes pripravuje na začiatok predaja iPhonu 15

iPhone 14 Pro Max
Zdroj: Unsplash / Victor Serban

Hoci sa vám to môže zdať trochu skoro, podľa úniku sa spoločnosť Apple už teraz pripravuje na začiatok predaja budúcoročného iPhonu 15.

Aj keď nepoznáme presný dátum uvedenia na trh, firma zdieľala interné nariadenie, v rámci ktorého si zamestnanci Britského Apple Store nemôžu zobrať v určitých dátumoch voľno. Toto rozhodnutie pochádza podľa zistení „z hora“.

Aby toho nebolo málo, zahraničná redakcia Macrumors sa dostala aj ku konkrétnym dátumom, ktoré sú hneď dva. Jeden by mal predstavovať začiatok predaja iPhonu 15 a druhý zase vianočné obdobie, ktoré je pre technologického giganta dlhodobo najsilnejšie.

Podľa zistených informácií si zamestnancom v Britskom Apple Milton Keynes v období od 15. septembra 2023 do 7. októbra 2023 a od 2. decembra 2023 do začiatku januára 2024 nemôžu vziať žiadnu dovolenku.

Budú mať totiž veľa práce s expedovaním objednávok a vydávaním tovaru zákazníkom.

11. október 2022 – iPhone 15 dostane rovnaký konektor, ako Android 

iPhone s USB-C a Android panák
Zdroj: Caitlyn McGarry / Gizmodo (úprava redakcie)

Ako uvádza Mark Gurman z agentúry Bloomberg, spoločnosť Apple začne v iPhone 15 po prvýkrát používať USB-C port. Ten sa medzičasom dostal do počítačov Mac a taktiež do tabletov iPad.

Rovnako je, ale rozšírený aj v mnohých konkurenčných zariadeniach s operačným systémom Android a ich majitelia si pochvaľujú.

Pokiaľ sledujete našu stránku pravidelne, táto informácia vlastne nie je až takým veľkým prekvapením. Zmena totiž vyplýva z rozhodnutia Európskej únie, ktoré bude platné od jesene 2024.

To je však už čas, kedy by mal byť predstavovaný iPhone 16. Prečo sa teda Apple pripravuje na odstránenie Lightning portu o rok skôr? Odpoveď na túto otázku je úplne jednoduchá a súvisí s dlhodobým tlakom, ktorý je na firmu vyvíjaný zo strany vlád po celom svete. Najviac sa však pričinila Európska únia.

11. október 2022 – Takto by mohol vyzerať iPhone 15 Ultra 

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / PHconcepts (snímka obrazovky)

Na svete je ďalší koncept, ktorý nám odhaľuje to, akoby mohol vyzerať iPhone 15 Ultra v roku 2023. Hoci o tomto zariadení zatiaľ nemáme žiadne bližšie podrobnosti, ak sa Apple bude držať rovnakého dizajnového jazyka ako pri Apple Watch Ultra, mohlo by ísť o extrémne odolné zariadenie so špičkovým hardvérom.

A ak si to celkom neviete predstaviť, určite vám pomôže dnešný koncept od PHConcepts. iPhone 15 Ultra vyzerá na vizuálizáciach podobne, ako predchodca, avšak v tomto prípade sa môžete pozrieť na extrémne odolné titánové telo a oranžové prvky.

Výsledok je netradičný a z nášho pohľadu zaujímavý. Otázne však zostáva, či takýto dizajn nie je pre vrcholový iPhone trochu riskantný. Veď posúďte sami.

3. október 2022 – Dočkáme sa návratu Touch ID v modeloch iPhone 15? Tu je odpoveď

Touch ID iPhone 15
Zdroj: MacRumors

V jablkovej komunite sa už niekoľko mesiacov vedú debaty o tom, či spoločnosť Apple nadobro odstrihne Touch ID zo svojich smartfónov, alebo sa dočkáme implementácie tejto funkcie pod obrazovkou iPhonu.

Svoje si o tom myslí jeden z najznámejších analytikov Mark Gurman, ktorý pôsobí v agentúre Bloomberg. Podľa neho gigant z Cupertina v posledných rokoch testoval zavedenie Touch ID pod displejom zariadenia, no v porovnaní so zaužívaným Face ID by mohlo ísť o krok späť.

Gurman neočakáva že sa Touch ID v dohľadnej budúcnosti vráti do iPhonu 15 alebo iných vlajkových modelov.

27. september 2022 – iPhone 15 Ultra dostane špeciálnu novinku. Žiaden iný model ju nebude mať k dispozícii

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Ku novinke sa dnes vyjadril známy leaker Majin Bu, ktorý sa dostal ku prvým dôležitým informáciám od svojho zdroja zo spoločnosti Apple. My ešte doplníme, že Majin Bu má vysoko spoľahlivé renomé.

Ako uvádza Bu vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter, nový iPhone 15 Ultra bude skutočne nadradený nad menším iPhonom 15 Pro. Zariadenie by malo byť vybavené špeciálnou technológiou dvoch predných kamier, ktorú žiadna iná budúcoročná verzia nedostane. Kamery budú s vysokou pravdepodobnosťou súčasťou Dynamic Islandu, no na čo budú slúžiť zatiaľ konkretizované nebolo.

S určitosťou sa však upgrade bude týkať predného fotoaparátu, ktorý by mohol dostať napríklad kvalitnejší portrétny režim. Rovnako by mohlo ísť o súčasť spolupráce s rozšírenou realitou.

Okrem toho máme podľa úniku v iPhone 15 Ultra očakávať aj USB-C konektor či vyššie základné úložisko. Horšou správou, ale je, že zariadenie zdražie.

20. september 2022 – Apple chystá šialený iPhone 15 Ultra. Dostane periskop aj USB-C

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

O najnovšie informácie sa s nami skrz leakera LeaksApplePro podelil portál GSM Arena. V jeho poslednej správe sa píše, že Apple už dlhšiu dobu pracuje na novom iPhone 15, ktorý má byť vôbec prvou generáciou, ktorá bude používať konektor USB-C. Dôvodom sú tlaky zo strany viacerých vlád po celom svete, no najmä Európskej únie.

V súvislosti s týmto zariadením vyjadrili svoje očakávania aj analytici Ming-Chi Kuo a Mark Gurman. Obaja naznačili, že Apple môže zrušiť označenie „Pro Max“ a nahradiť ho slovíčkom „Ultra“ podobne, ako pri svojich čipoch M1 či Apple Watch Ultra.

Čo je však ešte dôležitejšie, iPhone 15 Ultra by mal dostať exkluzívne hardvérové vybavenie. Aby sme to bližšie špecifikovali, zariadenie by malo byť schopné nahrávať video v rozlíšení 8K. O tomto sa hovorilo len tak mimochodom aj pri iPhone 14 Pro Max, no únik sa napokon nepotvrdil.

Ešte lepšou vymoženosťou však má byť prítomnosť nového periskopického objektívu, ktorý ponúkne 5x alebo 6x optický zoom. Týmto spôsobom iPhone 15 Ultra dobehne aj Samsung. Práve optické priblíženie obsahu je jeho najväčšou výhodou.

Apple však bude chcieť urobiť pokrok aj v oblasti výdrže batérie, v ktorej je dlhoročným lídrom. Novinka by mala posunúť hranice a na jedno nabitie zvládnuť o 3-4 hodiny viac, než súčasný iPhone 14 Pro Max. To znie ako poriadna výzva.

19. september 2022 – Dynamic Island sa v roku 2022 rozšíri aj do základných modelov iPhonu 15

iPhone 14 Pro Max dynamic island
Zdroj: Unsplash / James Yarema

Podľa známeho analytika Rossa Younga sa v budúcom roku dočkáme dynamického ostrovčeka v ďalších modeloch. Modelový rad iPhone 15 by mal privítať Dynamic Island vo všetkých dostupných verziách jablkových smartfónov a to vrátane dvojice základného iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus.

Young sa o túto informáciu podelil s fanúšikmi na svojom Twitteri. Vo svojom príspevku uviedol, že Dynamic Island bude na budúci rok k dispozícii aj v štandardných modeloch, no nebude sa to týkať všetkých funkcií, ktoré momentálne figurujú v Pro verziách iPhonov.

Štandardné modely iPhone 15 by nemali byť vybavené LTPO displejmi čo naznačuje, že zariadenia budú aj naďalej bez podpory technológie ProMotion a Always-On.

9. september 2022 – Apple prinesie v iPhone 15 ešte viac rozdielov medzi štandardnými a prémiovými verziami

Koncept pre pripravovaný iPhone 15 Pro Max v bielej farbe
Koncept pre pripravovaný iPhone 15 Pro Max v bielej farbe

Podľa známeho analytika, ktorým, je Ming-Chi Kuo, bude Apple v budúcom roku ešte viac raziť cestu odlišovania základných modelov a Pro verzií iPhonu 15. V sérii nových príspevkov Kuo uviedol, že odlíšenie jednotlivých verzií má za úlohu zvýšiť predaje prémiových modelov.

Gigant z Cupertina sa pravdepodobne uchýli k ešte radikálnejšiemu kroku, ktorým je vytváranie rozdielov medzi verziami Pro a Pro Max. Posledné generácie sme si zvykli na fakt, že dvojica Pro modelov prichádza s takmer totožnou konfiguráciou. To sa ale má už od budúceho roka zmeniť.

K tomuto odlíšeniu má pravdepodobne dôjsť tým, že jednotlivé zariadenia v rade iPhone 15 budú disponovať rôznymi funkciami. Spotrebiteľ si tak sám určí, ktorý z modelov mu vyhovuje najviac. Keďže najväčšia dávka vychytávok sa ujde práve modelom Pro a Pro Max, nebude ostávať nič iné, iba si za viac možností priplatiť.

Zatiaľ nie je jasné, ako by mohli byť schopnosti rozdelené v celom rade iPhone 15, no niet sa čomu diviť. Predstavenia nového modelového radu iPhone 14 sme sa dočkali iba pred dvoma dňami a preto by bolo viac než náhle predikovať špecifikácie ďalšej generácie. Čo hovoríte na novinky týkajúce sa iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

V nasledujúcej časti článku sa môžete pozrieť na naše zhrnutie všetkých špekulácií, ktoré sme o iPhone 15 pred eventom poznali. 

iPhone 15 príde v štyroch verziách rovnako, ako iPhone 14

iPhone 14
Zdroj: SimplyPops

Podľa doterajších zistení plánuje spoločnosť Apple v roku 2023 zmenu, ktorá sa niektorým používateľom nebude páčiť. iPhone 15 bude naďalej dostupný v štyroch samostatných prevedeniach.

Ako základ má slúžiť základný iPhone 15, ktorý dostane pravdepodobne 6,1″ displej. Druhým modelom v ponuke bude verzia iPhone 15 Plus so 6,7″ displejom a tretím iPhone 15 Pro so 6,1″ displejom.

Ešte minulý rok sa hovorilo o tom, že namiesto vlajkovej lode iPhonu 15 Pro Max by mohol prísť model s novým označením iPhone 15 Ultra, ktorý by odkazoval na vrcholové Apple Watch Ultra a ponúkal by o niečo luxusnejší dizajn.

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

A hoci tieto domnienky zatiaľ nikto nevyvrátil, čoraz viac leakerov sa prikláňa k názoru, že takúto zásadnú zmenu si Apple chystá až pre neskoršie generácie iPhonu. V roku 2023 by sme teda mali mať k dispozícii klasický iPhone 15 Pro Max.

Očakávané označenie iPhonov 15 v roku 2022:

  • iPhone 15 (6,1″ displej) – základný model
  • iPhone 15 Plus (6,7″ displej) – základný model s väčším displejom
  • iPhone 15 Pro (6,1″ displej) – prémiový model
  • iPhone 15 Pro Max (6,7″ displej) – vlajková loď

iPhonu 15 prejde menšou zmenou dizajnu

iPhone 15 Ultra koncept
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Čo sa týka zmeny dizajnu, ku tej v roku 2023 skutočne dôjde, no neočakávajte žiadne zázraky. iPhone 15 bude vyzerať veľmi podobne, ako iPhone 14, až na pár drobných detailov. Začať by sme mohli jemne zaoblenými hranami po krajoch, ktoré by mali prispieť ku celkovo lepšej ergonómii počas nosenia zariadenia v ruke.

iPhone 15 by mal byť napokon vybavený fyzickými a nie dotykovými tlačidlami po stranách, no iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prídu o ikonický prepínač tichého režimu. Namiesto toho sa sem nasťahuje „Action Button“ a teda programovateľné tlačidlo z inteligentných hodiniek Apple Watch Ultra, na ktorom si budete môcť nastaviť prakticky čokoľvek (vrátane aktivácie / deaktivácie tichého režimu).

Na drahších modeloch by sme mali vidieť rozdiel aj v prednej časti, kde uvidíme tenšie rámčeky okolo displeja po vzore Apple Watch Series 7 a všetkých novších modelov. Naopak, základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú mať podobne hrubé rámčeky, ako ich predchodcovia. Pozitívom ale bude, že už neponúknu notch, ale Dynamic Island.

iPhone 15 Pro by mal byť dostupný vo vesmírne šedej, striebronej-bielej, novej modrej a dokonca aj bordovej farbe. Naopak, lacnejší iPhone 15 si kúpite v čiernej, striebornej-bielej, ružovej a pravdepodobne aj zelenej, žltej či červenej farbe. Niektoré verzie však môžu prísť na trh až začiatkom roka 2024 tak, ako je to pri Apple v poslednom období zvykom.

iPhone 15 a jeho rozmery

Opäť téma, o ktorej v súčasnosti veľa nevieme. Naše predpoklady sú, ale také, že iPhone 15 príde v štyroch samostatných verziách, ktoré budú dostupné v dvoch veľkostiach displejov rovnako, ako v súčasnosti. Na výber bude teda iba 6,1″ model a 6,7″ model. Menší iPhone 15 mini s 5,4″ displejom sa určite nevráti.

Pochopiteľne sa môže stať, že napríklad iPhone 15 Pro Max bude o niečo väčší, respektíve hrubší než iPhone 14 Pro Max, aby sa doň vošiel komplikovaný hardvér. Nepôjde však o nič výrazné, čo by negatívnym spôsobom vplývalo na ergonómiu zariadenia. Zmeny sa budú týkať skôr detailov.

Dynamic Island sa dostane do každého iPhonu 15

Dynamic Island na iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max
Zdroj :Apple

Známy analytik Ross Young, ktorý sa špecializuje na displeje zverejnil správu, v ktorej sa odvoláva na dodávateľské reťazce. V nej napísal, že každý iPhone 15, ktorý bude predstavený v roku 2023 dostane Dynamic Island. Medzi verziami 15 / 15 Pro / 15 Ultra tak nebude po vizuálnej stránke žiaden výrazný rozdiel.

Young však druhým dychom dodáva, že dostupnejšie modely nebudú vybavené technológiou LTPO, čo znamená, že na nich nebude fungovať ProMotion – 120 Hz obnovovacia frekvencia a rovnako ani Always-On displej, ktorý ako prvý priniesol v roku 2022 iPhone 14 Pro / 14 Pro Max.

Apple nasadí v iPhone 15 / 15 Plus iný procesor ako v iPhone 15 Pro / 15 Pro Max

Apple A17 Bionic
Zdroj: Notebookcheck

Vzhľadom na krok, ktorý Apple urobilo pri iPhone 14 očakávame, že ho firma zopakuje aj pri iPhone 15. Je veľmi pravdepodobné, že zatiaľ čo základné verzie iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostanú procesor A16 Bionic (4 nm) z iPhonu 14 Pro / 14 Pro Max, drahšie modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Ultra sa môžu spoliehať na výkonnejší čip, s označením A17 Bionic. Produkovaný by mal byť skrz modernejší 3 nm výrobný proces.

A čo je najlepšie, opäť sa objavili správy, že Apple týmto procesorom bude dobiehať len samé seba. Samozrejme, aj v tomto prípade bude platiť, že rozdielnosť vás vôbec trápiť nemusí.

Nakoľko je A16 Bionic dnes ten najvýkonnejší mobilný čip na svete s obrovským náskokom pred akoukoľvek konkurenciou, túto výhodu z neho bude možné čerpať ešte niekoľko dlhých rokov. Aj lacnejší iPhone 15 bude teda pekelne rýchly.

Príde iPhone 15 o SIM kartu?

Slot pre fyzickú SIM kartu vkladaný do iPhonu 12 Pro
Zdroj: iLounge

S určitosťou na túto otázku odpovedať nevieme, pretože ide o pomerne detialnú informáciu. Na strane druhej môžeme pozorovať podobné snahy už pri súčasnom iPhone 14, ktorý sa v celej USA nepredáva s fyzickým slotom na SIM kartu.

Inými slovami, ak sa Apple rozhodne urobiť v tomto smere malú revolúciu, je dosť možné, že SIM karta zmizne aj v iných svetových končinách. Ako sa však dávnejšie vyjadrovali experti, na takéto globálne rozhodnutie môže byť v súčasnosti ešte príliš skoro.

USB-C je v iPhone 15 isté. Poďakovať sa môžeme EÚ

iOS 13 potvrdilo USB-C v tohtoročnom iPhone. Nabijeme ho z rovnakého kábla ako MacBook. - svetapple.sk
Zdroj: SvetApple

Jedna z vecí, ktorá je pri iPhone 15 prakticky istá je tá, že spoločnosť Apple v tomto zariadení vôbec po prvýkrát použije konektor USB-C. Ten vystrieda po dlhých jedenástich rokoch Lightning s relatívne pomalými prenosovými rýchlosťami. Pripojenie totiž podporuje zastaralý štandard USB 2.0, ktorý zďaleka nevyhovuje aktuálnym potrebám používateľov.

Okrem vyššej rýchlosti prenosu dát prinesie USB-C a zjednodušenie nabíjania iPhonov. Ak si totiž kúpite iPad či Mac, na výlety a cesty vám bude stačiť jedna univerzálna nabíjačka. Iste, v súčasnosti sa hovorí, že USB-C je menej odolné než Lighnting, no to, či je to pravda ukáže až čas.

No a ak sa pýtate, ako môžeme s takou istotou tvrdiť, že iPhone 15 dostane v roku 2023 USB-C, odpoveďou sú nové pravidlá Európskej únie, ktoré ku tomuto kroku technologického giganta z Cupertina nasilu prinútia.

V opačnom prípade by mohlo dôjsť k tomu, že firma nebude môcť svoje zariadenia vôbec predávať na starom kontinente. A to by ju pripravilo o miliardy dolárov ročne.

Fotoaparáty budú v iPhone 15 určite vylepšené

iPhone 15 Ultra
Zdroj: Technizo Concept

V roku 2022 sme sa dočkali po dlhej dobe zvýšenia rozlíšenia fotoaparátu pri iPhone 14 Pro na 48 megapixelov, čo bola pre spoločnosť Apple skutočne veľká zmena. Takisto do tohto zariadenia pribudla možnosť natáčania videa vo formáte 4K Cinematic a aby toho nebolo málo, Apple predstavilo aj špeciálny akčný režim, ktorý je dostupný aj na lacnejších verziách iPhonu 14.

Čo môže Apple v priebehu najbližších mesiacov zmeniť? Aj keď sa to nezdá, je toho vlastne celkom dosť. Firma by v prvom rade mala použiť v iPhone 15 Pro Max špičkový periskopický objektív, ktorý umožní používateľom päť až 5-6x optický zoom. Špekulácie tiež naznačili, že vlajková loď môže mať až dve kamery vpredu, no ich účel špecifikovaný nebol. Treba to brať preto s rezervou.

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Okrem toho by mal byť iPhone 15 Pro / 15 Pro Max vôbec prvým modelom, ktorý zvládne nahrávanie videa v extrémne vysokom 8K rozlíšení. O tejto zmene sa hovorilo už v súvislosti so súčasným iPhonom 14 Pro / 14 Pro Max, no pravdepodobne kvôli dostatku inováciám ju Apple odložilo až na budúci rok.

lacnejší iPhone 15 Pro bude mať iba teleobjektív s maximálne 3x optickým priblížením. Technika sa však celkom prekvapivo zásadne zmení aj pri iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Tieto modely by mali dostať rovnaký 48 Mpx snímač, ako majú dnešné prémiové verzie.

Dokonca by Apple mohlo použiť aj prvý globálny výrobca smartfónov na svete špeciálnu hybridnú sklo-plastovú konštrukciu fotoaparátu, ktorá bude pozostávať z jedného skleneného a šiestich plastových prvkov.

Dnes má iPhone každý objektív poskladaný zo siedmych plastových prvkov. Táto na oko drobný zmena by mohla podporovať clonu ƒ/1,7 namiesto súčasnej ƒ/1,79, vďaka čomu by sa do fotoaparátu dostalo až o 20 % viac svetla. iPhone 15 bude vďaka tomu lepšie fotiť v tme, alebo šere. Môže ísť o veľkú konkurenčnú výhodu.

iPhone 15 cena 

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Na komentovanie cien iPhonu 15 je v súčasnosti príliš skoro. Ako sme mohli vidieť aj pri iPhone 14, Apple muselo v Európe zdražieť z dôvodu poklesu hodnoty eura voči doláru, čo vyvolali najmä okolnosti spôsobené vojnou na Ukrajine.

Do septembra 2023 sa toho môže ešte veľa zmeniť a dokonca existuje pravdepodobnosť, že firma svoje ceny na starom kontinente zníži (ak sa euro svojou hodnotou dostane na vyššiu úroveň).

Takisto je tu, ale riziko, že iPhone 15 v USA zdražie, čo bude znamenať, že už k dnes vysokým čiastkam budeme musieť pripočítať ešte nejaké to eurko navyše. A to určite nikto z nás nechce. Navyše sa šepká, že Apple plánuje zdražovať najmä iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Zatiaľ čo prvý model by mal mať o 100 $ (cca 150 €) vyššiu cenu, ten druhý zdražie až o 200 $ (cca 250 €).

Aby sme vám ale priniesli aspoň predpokladané ceny, tohtoročná ponuka zariadení bude vyzerať pravdepodobne takto. Za základný iPhone 15 zaplatíme rovnako ako dnes 999 € a za väčší iPhone 15 Plus 1 149 €. Ak si ale budete chcieť zaobstarať prémiový iPhone 15 Pro alebo iPhone 15 Pro Max (možno sa bude volať iPhone 15 Ultra), pripravte sa na výrazné zdražovanie. Za menší 6,1″ model zaplatíte cca 1 449 € (dnes je to 1 299 €) a za väčšie prevedenie až 1 699 € (dnes je to 1 449 €). Nezabúdajte však, že ide stále len o odhady.

iPhone 15 úložisko 

Rovnako ako ceny, aj pamäťové varianty by sa mohli čiastočne upraviť. Základný model by v prípade všetkých prevedení s výnimkou iPhonu 15 Pro a 15 Pro Max mohol štartovať na hranici 128 GB, pričom vlajková loď dostane hneď 256 GB úložisko. Tieto informácie sa však tesne pred predstavením rozhodla rozvrátiť analytická spoločnosť TrenForce. Podľa nej bude mať opäť každý iPhone 15 128 GB základné úložisko.

Vrcholové verzie sa potom zastavia na hranici 512 GB, respektíve 1 TB. Tu sa zatiaľ neočakávajú žiadne rozdiely v porovnaní s iPhonom 14 / 14 Pro.

iPhone 15 dátum predstavenia

Zdroj: Apple

Apple nás v roku 2022 mierne zaskočilo, keď predstavilo iPhone 14 počas prvého septembrového týžňa. Mediálny event sa totiž dlhé roky odohrával až počas druhého alebo tretieho septembrového týždňa.

Podľa najnovších informácií by mal byť iPhone 15 predstavený zhruba o jeden rok a jeden týždeň neskôr, ako predchodca. Oficiálna prezentácia je zatiaľ naplánovaná na 13. septembra, predobjednávky na 15. septembra a začiatok predaja na 22. septembra.

Ide síce o neoficiálne informácie pochádzajúce od amerických operátorov, no portál 9to5mac, ktorý s touto novinkou vyrukoval, ako prvý, si je so svojim tvrdením maximálne istý. Prípravy na iPhone 16 sme zhrnuli a tu a na iPhone 17 zas tu.

Článok budeme aktualizovať 

Toto je zatiaľ všetko, čo vieme o iPhone 15. Tento článok budeme samozrejme neustále aktualizovať o ďalšie skutočnosti, nakoľko nás obrovské množstvo únikov ešte len čaká. Dajte nám vedieť do komentára, čo od tohto zariadenia očakávate vy. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory!

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -