Ani dva roky po tom, čo spoločnosť Apple prestala dodávať nabíjačky ku svojim iPhonom to niektorým zákonodarcom nedalo spávať. Ako najnovšie rozhodol brazílsky štátny súd v Sao Paule, Apple musí svoje rozhodnutie zmeniť a do balení iPhonov vrátiť nabíjačky. Firma sa podľa agentúry Reuters nevyhne ani pokute.

Technologický gigant bude za svoj nepopulárny krok platiť v Brazílii 19 miliónov dolárov, čo určite nie je malá čiastka. Apple samozrejme podalo ku celej veci vyjadrenie, v ktorom spomenulo, že cieľom vylúčenia nabíjačiek z balení iPhonov je zníženie produkcie emisií CO2.

Firma navyše dodala, že ľudia, ktorí nabíjačku nemajú si ju môžu kúpiť v samostatnom predaji. Toto vysvetlenie, ale sudcovi nestačilo a rozhodnutie spoločnosti Apple nepovažuje za nijak extra priaznivé pre životné prostredie.

„Je zrejmé, že environmentálne odôvodnenie žalovaného núti spotrebiteľov, aby pokračovali v kúpe príslušenstva, ktoré bolo predtým dodávané s výrobkom.“ – uviedol brazílsky súd.

Pokuta je pre Apple ten najmenší problém 

20W adaptér
Zdroj: SvetApple.sk

Aj keď sa môže zdať, že sa tento problém skončí zaplatením pokuty, nie je to celkom pravda. Apple totiž dostalo povinnosť začať predávať iPhone všetkým používateľom žijúcim v Brazílii už len s nabíjačkou.

Platí to navyše aj spätne a týka sa to všetkých používateľov, ktorí si kúpili nové zariadenie po 13. októbri 2020 (uvádza Estadão). Chýbajúci adaptér majú dostať bezplatne.

Aby toho nebolo málo, ešte v septembri brazílske ministerstvo spravodlivosti nariadilo spoločnosti Apple, aby svoj iPhone predávala výhradne s nabíjačkou. Aj vtedy bola technologickému gigantovi vyrúbená pokuta vo výške 2,34 milióna dolárov. Argument bol taký, že Apple nedodáva svojim zákazníkom kompletný produkt.

Firma však príkaz nesplnila, nakoľko sa jej voči nemu podarilo odvolať. Toto isté plánuje urobiť aj dnes. A aj keď to môže vyzerať pre spoločnosť Apple neférovo, za jednu vec ju môžeme objektívne kritizovať.

Keď prestala dodávať ku iPhonu príslušenstvo v hodnote cca 25 eur a skryla to za environmentálne dôvody, prečo neznížila aj predajnú cenu iPhonu? Podľa odhadov jej odstránenie nabíjačiek z balení zarobilo miliardy eur!

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  iOS 13.4 prináša do CarPlay novú funkciu.

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -