Internet je miesto, prostredníctvom ktorého sa denne prenáša kvantum najrôznejších informácií. Dôležité je však často to, aby si ich okrem odosielateľa a prijímateľa nemal možnosť prečítať nikto iný. No a presne nad tým sa zamyslela spoločnosť Meta, ktorá podľa portálu Techcrunch výrazne vylepší svoj Messenger, ktorý je súčasťou Facebooku.

Sociálna sieť Facebook chce týmto spôsobom eliminovať možné problémy, ktoré súvisia s narušením bezpečnosti používateľov. Urobí to prostredníctvom plošného zavedenia end-to-end šifrovania, ktoré by malo byť konečne dostupné pre všetky chaty. Ľudia si vďaka tomu nebudú musieť vymieňať iba „tajné konverzácie“ (v rámci ktorých sa zachovával princíp end-to-end šifrovania).

Podľa dnešných zistení by malo byť end-to-end šifrovanie dostupné do konca roka 2024, no o presnom dátume, alebo mesiaci zavedenia do praxe zatiaľ reč nepadla. Pravdepodobne ho v tejto chvíli nepoznajú ani v spoločnosti Meta.

Ide však o obrovskú zmenu, ktorý veľmi zasiahne do celej platformy. Nemôžeme sa preto čudovať, že ju musí Meta najskôr dostatočne dobre otestovať a vyladiť, aby eliminovala všetky možné problémy.

Prečo je o end-to-end šifrovanie taký záujem

A ako vlastne end-to-end šiforvanie funguje? Odpoveď je jednoduchá. Správy, ktoré si týmto spôsobom odošlete sa ukladajú len na zariadení príjemcu, alebo odosielateľa. Nemôže ich teda čítať nikto iný, dokonca ani správca serverov v spoločnosti Meta. Namiesto textu uvidí len veľmi neurčitý kód, z ktorého sa nedá absolútne nič vydedukovať.

Messenger sa týmto spôsobom dostane na úroveň iných platforiem, ako napríklad aplikácie WhatsApp, alebo dokonca iMessage od spoločnosti Apple.

Pokiaľ si teda budete chcieť s niekym vymieňať citlivé správy, aj cez Messenger môžete mať istotu zvýšenej bezpečnosti. Vždy ale dbajte na tom, že odosielanie hesiel, alebo bankových údajov vrátane rôznych čísiel z kreditných / debetných kariet sa v žiadnom prípade neodporúča. V prípade zneužitia môžu spôsobiť obrovské škody.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  A je to tu! Facebook zvažuje reklamy v Messengeri
Môže ťa zaujímať
- Reklama -