Spoločnosť Apple nám odhalí nový iPhone 1512. septembra na veľkolepom evente Wonderlust, ktorý nám prinesie množstvo zaujímavých noviniek. Okrem plošného zavedenia USB-C konektora, jemne prepracovaného dizajnu a väčších kapacít akumulátorov sa pri štvorci smartfónov môžeme tešiť aj na výrazne kvalitnejšie fotoaparáty.

O tých sa diskutuje už niekoľko dlhých mesiacov, prišom skvelou správou je, že veľkých zmien sa nedočkajú iba drahšie verzie s označením „Pro“, ale aj lacnejšie modely, ktoré budú dostupnejšie pre širšie publikum zákazníkov. Portál GSMarena teraz zverejnil podrobné informácie ohľadom toho, čo presne budú jednotlivé modely iPhonu 15 a jeho kamery zákazníkom ponúkať. A veruže sa máme na čo tešiť.

iPhone 15 a iPhone 15 Plus – Konečne so 48 Mpx rozlíšením 

koncept iPhone 15 v bielej farbe
Zdroj: NotebookCheck

Ak vám minulý rok prekážalo, že zatiaľ čo základný iPhone 14 / 14 Plus ponúkal „len“ 12 Mpx úložisko a jeho drahší braček iPhone 14 Pro / 14 Pro Max dostal snímač s rozlíšením až 48 Mpx, máme skvelú správu. V roku 2023 sa všetko zmení a už aj základný iPhone 15 / 15 Plus bude mať 48 Mpx rozlíšenie. Nepôjde však o ten istý snímač.

V praxi Apple použije úplne nový snímač od spoločnosti Sony so skladanou konštrukciou, ktorý by mal byť schopný zachytiť výrazne viac svetla (ako pôvodná 12 Mpx verzia) v horších svetelných podmienkach. Táto technológia bude nápomocná aj pri využívaní lepšieho dynamického rozsahu. Základný iPhone 15 bude skrátka fotiť absolútne výborne. Rozdelenie fotoaparátov a clony bude vyzerať nasledovne:

  • Hlavný fotoaparát: 48 Mpx, f/1,6
  • Ultraširokouhlý: 12 Mpx, f/2,4

iPhone 15 Pro – Hlavný snímač sa nezmení, no príde prekvapenie

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Pri hlavnom snímači pre iPhone 15 Pro Apple veľmi kreatívne nebude. Použije tu rovnakú 1/1,3″ optiku od Sony, ako v iPhone 14 Pro. Neznamená to však, že nás Apple niečim nepoteší.

Apple by totiž malo v tomto prípade zapracovať na teleobjektíve a tiež ultraširokouhlom objektíve. Výsledná kvalita záberov by sa vďaka tomu mohla posunúť na vyššiu úroveň. Presná zostava trojice šošoviek bude vyzerať nasledovne:

  • Hlavný fotoaparát: 48 MP, f/1,8
  • Teleobjektív: 12,7 MP, f/2,8
  • Ultraširokouhlý: 13,4 MP, f/2,2

iPhone 15 Pro Max – ako jediný s periskopom 

iPhone 15 pro Max periskop
Zdroj: Macrumors

Je zaujímavé, že spoločnosť Apple bude robiť v roku 2023 rozdiely medzi menším 6,1″ iPhonom 15 Pro a väčším 6,7″ iPhonom 15 Pro Max. Aj keď hlavný snímač bude úplne totožný, zákazníci sa dočkajú po prvýkrát v histórii periskopického objektívu.

Prečítajte si tiež  iPhone 8 Plus vs. Google Pixel 2XL. Kto vyhrá?

Túto technológiu už nejaký ten piatok využíva konkurenčný Samsung či ďalší výrobcovia, takže nejde až o tak pokrokovú inováciu. Fanúšikovia spoločnosti Apple ju však nikdy pred tým nemali k dispozícii, takže sa z nej určite budú tešiť. Priblíženie bude minimálne 5x a maximálne 10x. Najpravdepodobnejšie však pôjde o hodnotu niekde uprostred tohto rozmedzia.

Dnešný únik pochádzajúci z Číny konkretizuje, že periskop v iPhone 15 Pro Max bude ekvivalentom 85 mm objektívu s clonou f/2,8 a 1/1,9″ snímačom. Podľa GSMarena to však môže stačiť maximálne na 4-násobné optické priblíženie. Ak by malo zariadenie ponúknuť viac, musel by tu zasiahnuť softvér, prípadne strojové učenie.

  • Hlavný fotoaparát: 48 Mpx, f/1,8, Sony IMX803 1/1,3″
  • Teleobjektív: 12,7 Mpx, f/2,8, 85 mm periskopový objektív, 1/1,9″
  • Ultraširokouhlý: 13,4 Mpx, f/2,2

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -