Pamätáte si na prvý iPhone z roku 2007, ktorý niesol označenie 2G? Ak áno, možno si spomeniete, že toto zariadenie malo len veľmi jednoduchý zadný fotoaparát a nedokázalo natočiť žiadne video. Apple sem jednoducho túto možnosť nepridal. V roku 2008 potom prišiel iPhone 3G s podobným obmedzením a všetko zmenil až iPhone 3GS z roku 2009, kde už sa dalo zachytiť video vo VGA kvalite pri 30 FPS.

Časy sa ale menia a spoločnosť Apple v priebehu rokov pochopila, čo používatelia chcú. Kamerový systém sa začal postupne zlepšovať až narazil na úroveň, na ktorej je dnes v iPhone 15 Pro Max. Natáčať tu viete 4K video do špeciálneho Cinematic režimu, z ktorého zábery budú na väčšinu sledujúcich pôsobiť tak, akoby sa nachádzali v kine a sledovali veľkofilm na bielom plátne.

Je to síce neuveriteľné, no technológie pokročili tak, že sa s trochou snahy, talentu a naštudovanej teórie môže stať aspoň amatérskym kameramanom úplne každý. iPhone 15 Pro je na to priam ideálnym náčiním.

Spomínaný tvorca a youtuber Christian Maté Grab po minuloročnom úspechu s iPhonom 14 Pro natočil ďalšie video, v ktorom naplno využil svoje profesionálne schopnosti a hlavne hardvér od spoločnosti Apple.

Aj keď nepoznáme podrobnosti a nevieme, či autor použil aj dodatočné príslušenstvo (pravdepodobne áno), samotný iPhone 15 Pro mu veľmi zjednodušil prácu, pretože okrem fantastického zaznamenávania videa aj v bezstratovej kvalite ProRes, z ktorej je ho cez USB-C možné ukladať priamo na externý disk ponúka aj optickú stabilizáciu senzorov druhej generácie.

Vďaka tej by mali byť zábery ešte menej roztrasené, než na minuloročnom iPhone 14 Pro. A každý kto si vyskúšal predchodcu určite vie, že bol v tejto oblasti absolútne vynikajúci.

Na záver už iba dodáme, že je obrovská škoda, že sa zariadenie práve pri natáčaní 4K videa nepríjemne zahrieva, čomu sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku spolu s testami.

Vo výsledku môže iPhone 15 Pro dosiahnuť pri tvorbe podobného filmu také teploty, že je ho potrebné na chvíľu odložiť a schladiť, čo pre profesionálov nepripadá v úvahu. Snáď to teda Apple nejakým spôsobom vyrieši. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple vydalo nečakanú aktualizáciu iOS 12.4.7.
Môže ťa zaujímať
- Reklama -