Spoločnosť Qualcomm predstavila nový rad čipov ARM Snapdragon X Elite, ktorý sa konečne dostal do nových počítačov Copilot+. Tieto čipy sľubovali šialené výkonnostné vlastnosti, no ich výsledky v benchmarkoch sú zmiešané. V niektorých testoch ich poráža aj základný čip Apple Silicon M3.

Hoci 12-jadrové čipy Qualcomm dosahujú vyššie výsledky vo viacjadrových testoch ako 8-jadrový čip M3 v MacBooku Air, v jednojadrových testoch je M3 stále neprekonaný. To znamená, že pri niektorých úlohách bude MacBook Air stále rýchlejší. Čip M3 je naviac energeticky úspornejší ako čip X Elite, takže Qualcomm neuspel ani na tomto fronte.

V neposlednom rade netreba zabúdať, že Qualcomm stále porovnával procesor, ktorý má o 1/3 viac CPU jadier. Pokiaľ by do porovnaní zahrnul napríklad čip M3 Pro, celé by to dopadlo v ešte väčší neprospech čipu Snapdragon X Elite.

Ako si vedie nový Snapdragon X Elite v porovnaní s M3? 

Výsledky sa líšia podľa konkrétneho testu. Napríklad v hrubých číslach Geekbench dosahuje Snapdragon X Elite v novom Microsoft Surface Pro taktovanie okolo 2 800 na jednom jadre. V prípade viacerých jadier je to 14 300.

M3 Air však v jedno-jadrových testoch dosahuje skóre nad 3 000 bodov. Jeho viacjadrové skóre je priemerne okolo 12 000, čo je približne o 20 % menej ako u Microsoft Surface. Opäť, ale pripomíname, že v tomto prípade nie je porovnávanie 12 a 8 jadrového čipu celkom fér.

Microsoft / M3
Zdroj: Microsoft / YouTube / Arthur Winer (úprava redakcie)

Testovanie energetickej účinnosti je komplikovanejšie, pretože závisí od testovacieho prostredia a konkrétneho čipu. Existuje niekoľko variantov čipu Qualcomm Snapdragon X Elite, ktoré pracujú na rôznych taktovacích frekvenciách.

Jeden z testov portálu NotebookCheck ukázal, že spotreba energie pre X Elite 78 pri spustení programu Cinebench bola približne 14 W v porovnaní s 10 W pre čip Apple Silicon M3.

Je však dôležité si uvedomiť, že generácia Apple M3 je už trochu “stará”, keďže spoločnosť zahájila prechod na generáciu M4. Prvých zariadení s týmto čipom by sme sa mali dočkať už v nadchádzajúcich mesiacoch, pričom pioniermi sa stanú 14″ a 16″ MacBooky Pro.

Následne by mal nový procesor obdržať aj Mac mini a iMac 24″. Uvidíme, aké ďalšie novinky si gigant z Cupertina pripraví do nasledujúceho obdobia.

Prečítajte si tiež  MacBook Pro s čipom M4 bude extrémne výkonný. Kedy príde na trh?

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -