Apple nedávno predstavil novú funkciu pre modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max so systémom iOS 17.2 alebo novším. Vlajkové lode jablkových smartfónov môžu nahrávať priestorové video s 3D hĺbkou. Tento formát je určený na prehrávanie na náhlavnej súprave Apple Vision Pro. S príchodom aktualizácie iOS 18 bude táto funkcia ešte viac vyšperkovaná.

Doteraz bolo priestorové nahrávanie videa obmedzené iba na vstavanú aplikáciu Kamera v iPhone. Vďaka novému iOS 18 však môžu túto funkciu ponúkať aj aplikácie tretích strán dostupné v App Store.

Natáčanie priestorového videa ponúknu aj apky tretích strán 

Na konferencii WWDC 2024, ktorá prebehla minulý týždeň spoločnosť Apple oznámila, že uvoľnila rozhranie API pre Spatial Video. To umožňuje vývojárom implementovať priestorové nahrávanie videa do akejkoľvek aplikácie. Najnovšia verzia API je integrovaná do existujúcich rámcov súvisiacich s fotoaparátmi, čo zjednodušuje jeho použitie.

iPhone 15 Pro Max Spatial Video
Zdroj: Apple

Pri držaní iPhone 15 Pro v orientácii na šírku sa výstup z hlavnej a ultraširokouhlej kamery kombinuje, čím vzniká efekt hĺbky a priestorového videa. Momentálne touto novinkou disponujú iba modely Pro a Pro Max, no v prípade budúceho modelového radu iPhone 16 sa očakáva, že ju dostane celá štvorica nových iPhonov.

iPhone však slúži iba pre natáčanie tohto formátu videa a nie na jeho prehrávanie. Pre zobrazenie pridanej hĺbky v priestorových videách budete potrebovať zariadenie Vision Pro. Pri prehrávaní na iPhone sa totiž tieto videá zobrazujú v bežnom 2D formáte.

Apple Vision Pro 3D fotky
Zdroj: Apple

Kedy bude iOS 18 dostupný? 

iOS 18 je momentálne dostupný v beta verzii pre vývojárov zapojených do programu Apple Developer, pričom verejná beta verzia sa očakáva v júli. Oficiálne spustenie aktualizácie je naplánované na jeseň tohto roku, kedy Apple plánuje dať do obehu aj ďalšie systémové aktualizácie.

Ak sa chcete dozvedieť, čo všetko prinesie systém iOS 18, určite si nenechajte ujsť náš článok, v ktorom sme sa detailne venovali všetkým novinkám.

Prečítajte si tiež  iOS 18 o 25 % zvýšil výkon iPhonu. Je v tom, ale háčik

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -