Spoločnosť Apple sa už roky snaží o implementáciu rôznych zmien do systému iPadOS, vďaka ktorým sa jablkové tablety čoraz viac približujú plnohodnotným počítačom. V niektorých ohľadoch však iPad dokáže prekonať aj MacBook. Jedným z príkladov je možnosť práce s Apple Pencil, ktorá dostane v rámci iPadOS 18 nové funkcie.

Od systému iPadOS 18, ktorý Apple predstavil počas minulotýždňovej konferencie WWDC 2024, budú aplikácie pre iPad môcť ponúkať vlastné nástroje na kreslenie pre Apple Pencil. Každá apka tak prinesie vlastné schopnosti, ktoré budeme vedieť meniť a ovládať jednoduchým poklepaním po ceruzke.

iPadOS 18 odomkne nové funkcie pre Apple Pencil

Apple počas svojej prezentácie predviedol, ako môže aplikácia implementovať vlastný nástroj na pridávanie symbolov do kresieb. Do svojich výtvorov môžete pridať rôzne druhy obsahu a to podľa svojich preferencií. Tieto vlastné nástroje podporujú funkcie novej ceruzky Apple Pencil Pro, vrátane gesta stlačenia a akcie natáčania „Barrel Roll“.

Apple Pencil Pro
Zdroj: Apple

Okrem iPadOS 18 podporujú aj vlastné nástroje na kreslenie v aplikáciách aj nové aktualizácie iOS 18 a VisionOS 2. Náhlavná súprava Vision Pro a iPhone však nepodporujú Apple Pencil a preto sa svojou funkcionalitou zatiaľ nemôžu rovnať nástrojom na iPade.  Je však dôležité poznamenať, že iPhone a Vision Pro nepodporujú Apple Pencil. Na kreslenie na týchto zariadeniach je nutné použiť prst alebo iné vstupné metódy.

Aplikácie na iPadOS 18 budú mať tiež možnosť meniť výber predvolených kresliacich nástrojov, ktoré sa zobrazujú v systémovom výberovom nástroji. Apple uviedol, že aplikácie môžu dokonca ponúkať viacero nástrojov rovnakého typu pre väčšie pohodlie, napríklad dve farby pier alebo dve farby fixiek. Medzi nimi bude možné prepínať podľa vlastných preferencií.

Apple Pencil Pro funkcie v iPadOS 18
Zdroj: Apple

Kedy bude iPadOS 18 dostupný? 

Nový iPadOS 18, ako aj všetky predstavené systémy počas konferencie WWDC 2024 sa momentálne nachádzajú v štádiu vývojárskeho beta testovania. Následne budú nové aktualizácie dostupné v otvorenej bete, ktorá bude spustená v júli. Predpokladaná dostupnosť ostrej verzie je v súčasnosti september / október 2024.

Ak vás zaujíma viac noviniek o novom iPadOS 18, určite si nenechajte ujsť náš článok, v ktorom sme zhrnuli všetky dôležité novinky.

iPadOS 18
Zdroj: Apple
Prečítajte si tiež  Toto vás určite nepoteší: Apple Intelligence a ďalšie funkcie iOS 18 si tak skoro v EÚ neužijeme

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -