Apple opäť posúva hranice technológií svojich smartfónov. S príchodom iPhonu 16 Pro sa mnohí pýtajú, či sa im oplatí vymeniť svoj iPhone 15 Pro za najnovší model. Ako technologický nadšenec som sa rozhodol pozrieť na to, čo nám Apple tentokrát ponúka a pokúsil som sa objektívne zhodnotiť, či dáva medzigeneračná inovácia zmysel. Na konci dňa budete možno prekvapení.

Dizajn a konštrukcia

Na prvý pohľad sa iPhone 16 Pro veľmi nelíši od svojho predchodcu iPhonu 15 Pro. Apple však pridal nové kapacitné tlačidlo Camera Capture Button pre ovládanie kamery, čo je vítaným doplnkom pre nadšencov fotografie.

Rovnako je novinka o málo odlišná v rozmeroch, pretože má väčší 6,3″ displej, ktorý vystriedal 6,1″ OLED panel. V tomto prípade však ide z môjho pohľadu o detail, ktorý pri reálnom využívaní smartfónu pravdepodobne ani nepostrehnete.

Materiály a odolnosť

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro
iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro (Zdroj: Apple)

Obidva modely využívajú titánový rám, no iPhone 16 Pro používa titán triedy 5, čo by malo zvýšiť jeho odolnosť. Rozmery sa mierne zväčšili, aby sa prispôsobili väčšiemu displeju.

Oba telefóny sú samozrejme odolné voči vode v rámci normy IP68. V praxi to znamená, že by mali zvládnuť ponor do hĺbky 6 metrov po dobu 30 minút. Tu si treba dať však pozor, pretože Apple „vytopené“ zariadenia neuznáva v rámci reklamácie. Odolnosť voči vode preto oceníte pri nešťastných nehodách alebo v krízových situáciách.

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro: Porovnanie rozmerov a hmotnosti

Model Výška Šírka Hrúbka Hmotnosť
iPhone 16 Pro 149,6 mm 71,5 mm 8,25 mm 199 gramov
iPhone 15 Pro 146,6 mm 70,6 mm 8,25 mm 187 gramov

Výkon a hardvér

Tak, ako to už býva zvykom, nový iPhone 16 Pro sa neposunul ani tak v dizajne, ako vo svojom vnútornom hardvéri. Oproti iPhonu 15 Pro disponuje výkonnejším čipom, dlhšou výdržou batérie na jedno nabitie, lepšími zadnými fotoaparátmi a ďalšími inováciami, ktoré môžu byť pre najnáročnejších zákazníkov dôležité.

Porovnanie procesorov A18 Pro vs. A17 Pro

A18 Pro vs A17 Pro
Zdroj: Apple

Srdcom iPhone 16 Pro je nový čip A18 Pro. Aj keď nárast výkonu nie je revolučný, 15 % zlepšenie CPU a 20 % zlepšenie GPU poteší najmä hráčov a profesionálov.

Zatiaľ čo čip A17 Pro sa vyrábal 3 nm výrobným procesom, jeho nástupca A18 Pro sa vyrába druhou generáciou 3 nm procesu, ktorou Apple produkoval napríklad aj čip M4 pre iPad Pro.

Dokonca sa už objavili náznaky na základe výkonnostných testov, že čip A18 Pro je podobne výkonný, ako čip M1 z počítačov Mac a iPadov. A to je vcelku extrém. Aj v tomto prípade je tu samozrejme hardvérovo akcelerovaný ray tracing, dokonca dvakrát výkonnejší, ako v iPhone 15 Pro s čipom A17 Pro. Oceníte to pri náročných konzolových hrách, ktoré iPhone podporuje od minulého roka.

Prečítajte si tiež  iPhone 14 môže zdražieť všade mimo USA. Dôvodov je hneď niekoľko

Apple Intelligence

Zaujímavým prvkom je podpora Apple Intelligence pre oba modely, čo prináša pokročilé funkcie umelej inteligencie do zariadení. Na Slovensku však máme zatiaľ z dôvodu obmedzení EÚ smolu, nakoľko Apple Intelligence nie je v našom regióne dostupná.

Spoločnosť Apple ale údajne rokuje na dohodnutí podmienok, v rámci ktorých by svoj systém mohla sprístupniť aj Európanom. Snáď to nebude trvať celú večnosť.

iPhone 16 Pro poráža iPhone 16 Pro v oblasti výdrže batérie

iPhone 16 Pro výdrž batérie
iPhone 16 Pro má dlhšiu výdrž batérie na jedno nabitie (Zdroj: Apple)

Výdrž batérie je jedným z kľúčových faktorov pri výbere smartfónu. iPhone 16 Pro prináša výrazné zlepšenie:

  • iPhone 16 Pro: až 27 hodín prehrávania videa
  • iPhone 15 Pro: až 23 hodín prehrávania videa

To znamená, že novinka by mala vydržať dlhšie aj pri náročnejšom používaní. Apple tento výsledok dosiahol jednak väčšou konštrukciou, do ktorej sa zmestil o niečo mohutnejší akumulátor, ale takisto aj extrémne úsporným čipom A18 Pro. Pre zákazníka však ide o obrovský benefit. Presné porovnanie výdrže batérie nájdete na tomto odkaze.

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro fotoaparáty

iPhone 16 Pro
iPhone 16 Pro dostal prepracované zadné fotoaparáty (Zdroj: Apple)

Ako už býva zvykom, spoločnosť Apple si nemohla nechať ujsť ani vylepšenia pre fotoaparáty. Šošovky dostali v prvom rade špeciálnu antireflexnú vrstvu, ktorá v praxi dokáže eliminovať všetky nepriaznivé odrazy. Firma ale vylepšila aj plno ďalších detailov, ktoré mnohí z vás určite ocenia.

Zadné kamery 

Apple sa tentokrát rozhodol nechať iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max s rovnakou kamerovou sústavou. Hlavný snímač má opäť 48 Mpx, no ultraširokouhlý objektív bol vylepšený na 48 Mpx z pôvodných 12 Mpx. Teleobjektív si opäť zachoval svoje 12 Mpx rozlíšenie, avšak došlo tu ku dôležitej zmene.

Apple použil technológiu Tetrapism aj v menšom iPhone 16 Pro (minulý rok bola iba v iPhone 15 Pro Max), vďaka čomu nová kompaktnejšia verzia vlajkovej lode ponúka optický zoom až na úrovni 5x. Predošlý iPhone 15 Pro ponúkal optický zoom „len“ na úrovni 3x, čo bolo pre niekoho značne obmedzujúce.

Camera Control Button a nová generácia fotografických štýlov

iPhone 16 Pro
Camera Control Button v iPhone 16 Pro (Zdroj: Apple)

Pridanie tlačidla na ovládanie kamery s názvom Camera Control Button do iPhonu 16 Pro umožňuje rýchlejšie a intuitívnejšie využívanie kamery a fotoaparátu. Dotykom viete ovládať zoom, zaostrovať či prepínať rôzne režimy. Viac sa o tom dočítate v samostatnom článku.

Okrem toho je tu aj najnovšia generácia Photographic Styles (fotografických štýlov), ktorá prináša ešte lepšie možnosti úpravy snímok.

Prečítajte si tiež  Návod: Ako nahrávať obrazovku na Macoch s macOS Monterey

Tabuľka porovnania kamier iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro Max

Funkcia iPhone 16 Pro iPhone 15 Pro
Hlavný objektív 48 Mpx 48 Mpx
Ultraširokouhlý objektív 48 Mpx 12 Mpx
Teleobjektív 12 Mpx (5x zoom) 12 Mpx (3x zoom)
Camera Control Button Áno Nie

Video schopnosti

iPhone 16 Pro
iPhone 16 Pro dokáže natáčať 4K video pri 120 FPS (Zdroj: Apple)

iPhone 16 Pro posúva hranice aj v oblasti videa. Po novom sem pribudla aj podpora pre 4K Dolby Vision / HDR pri 120 fps, čo otvára nové možnosti pre tvorcov obsahu. iPhone 15 Pro ponúka nahrávanie do 4K „len“ pri 60 FPS.

Konektivita a nabíjanie 

Prechod na USB-C bol veľkým krokom pri iPhone 15 Pro. iPhone 16 Pro pokračuje v tomto trende s podporou USB 3 a rýchlosťou prenosu až 10 Gbps (ktorá sa medzigeneračne nezmenila). Novinkou je však podpora WiFi 7 a MagSafe nabíjanie s výkonom až 25 W, namiesto pôvodných 15 W, ktoré sú k dispozícii v iPhone 15 Pro.

Navyše, iPhone 16 Pro sa posunul aj v celkovej rýchlosti káblového nabíjania. Na základe správ pochádzajúcich z Číny sa podarilo potvrdiť, že tento model by mal už podporovať 45 W rýchle nabíjanie, zatiaľ čo iPhone 15 Pro ponúkal maximálne 25 – 29 W nabíjanie.

Farby, úložisko a cena

iPhone 16 Pro
Farby, v ktorých je dostupný iPhone 16 Pro (Zdroj: Apple)

iPhone 16 Pro je dostupný v nových titánových odtieňoch: čierna (Black Titanium), biela (White Titanium), prírodná (Natural Titanium) a púštna (Desert Titanium). Apple teda z ponuky vyradil modrý odtieň (Blue Titanium), ktorý bol dostupný pre iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro farby
Farby, v ktorých bol dostupný iPhone 15 Pro( Zdroj: X / Majin Bu)

Dôležité je podotknúť, že Apple v roku 2024 vcelku prekvapivo neurobil absolútne nič s kapacitami ani cenou iPhonu 16 Pro. Novinka sa preto predáva v rovnakých variantoch, ako iPhone 15 Pro minulý rok a kúpite ju za tie isté peniaze. Nižšie sú slovenské ceny, ktoré sme čerpali od Apple Premium Partnera, spoločnosti iStores.

  • iPhone 16 Pro (128 GB): 1 199 €
  • iPhone 16 Pro (256 GB): 1 329 €
  • iPhone 16 Pro (512 GB): 1 579 €
  • iPhone 16 Pro (1 TB): 1 829 €

Záver

Otázkou na záver teda znie. Stojí za to prejsť na iPhone 16 Pro, ak vlastníte iPhone 15 Pro? Pokiaľ patríte do skupiny technologických nadšenecov, ktorí chcú mať to najnovšie a najlepšie z najlepšieho, tak potom určite áno áno. Vylepšenia v oblasti kamier, výkonu a batérie sú citeľne a budú vás baviť.

Na druhej strane, ak si na týchto detailoch až tak nelipnete, iPhone 15 Pro vám stále ponúka špičkový hardvér, kamery, výkon aj extrémne odolný titánový rám, vďaka čomu vám bude fungovať niekoľko dlhých rokov a navyše vyzerá skoro rovnako, ako iPhone 16 Pro. Aj preto si treba túto výmenu dobre zvážiť. Navyše, ak vás oslovil iPhone 15 Pro, po kliknutí na tento odkaz ho môžete kúpiť za najlepšie ceny na Slovensku. Výber nechávame na vás.

Prečítajte si tiež  Apple pomôže Ukrajine. Tim Cook si nepraje nič iné ako mier

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -