Apple potešil všetkých fanúšikov predstavením novej modelovej rady smartfónov s označením iPhone 16. Zákazníci si môžu vyberať zo štyroch modelov iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max, ktoré prinášajú množstvo inovácií. Otázkou však zostáva, do akej miery sú vodeodolné. Skúsili sme ot zistiť.

Napriek tomu, že Apple sľubuje roky podpory a vylepšení, fyzická odolnosť telefónu je pre mnohých zákazníkov kľúčová. Nikto nechce investovať do zariadenia, ktoré nevydrží ani malú nehodu s kvapalinou. V tomto prípade však pre vás máme dobrú správu. Všetky modely iPhone 16 majú certifikát IP68, ktorý sľubuje väčšie krytie ako iP67.

IP Kód Ochrana proti prachu Ochrana proti vode
IP6X Úplná ochrana
IPX8 Ponorenie do 1,5 m na 30 min

Je iPhone vodotesný alebo vodeodolný?

Vodotesnosť by znamenala, že voda nemôže vôbec preniknúť do zariadenia. To je však pri smartfónoch nereálne kvôli portom a mikrofónom. Vodoodolnosť znamená, že telefón zvládne určité množstvo vody bez poškodenia.

Netreba však zabúdať, že v tomto prípade ide skôr o slovičkárenie, nakoľko niektorí spotrebitelia si môžu oba tieto termíny spojiť s jedným významom. Inými slovami, iPhone 16 prežije kontakt s vodou, no treba na to dodržať podmienky stanovené výrobcom. A hoci zariadenie spĺňa normu IP68, ktorá hovorí o ponore do hĺbky 1,5 metra na 30 minút, Apple na svojom oficiálnom webe hovorí o tom, že telefón zvládne ponor až do hĺbky 6 metrov!

Pozor na slanú vodu pri iPhone

Aj keď váš iPhone prežije pád do vane alebo kontakt s dažďom, pri slanej vode treba byť veľmi opatrnejší. Je oveľa agresívnejšia a môže poškodiť kovové časti zariadenia aj pri krátkom kontakte. To je dôvod, pre ktorý treba zariadenie po kontakte so slanou vodou aspoň umyť pod prúdom sladkej vody.

Vodeodolnosť sa v iPhone časom znižuje

Taktiež treba pripomenúť, že odolnosť voči vode nie je trvalá. Opotrebenie, pády alebo neodborné opravy môžu znížiť schopnosť telefónu odolávať vode a prachu.

V zariadení sú gumené tesnenia, ktoré môžu vplyvom rôznych podmienok a po kontakte s agresívnymi látkami rýchlo degradovať. Aj preto sa neodporúča vodeodolnosť testovať nasilu. Je to skôr ochrana pred nečakanými situáciami.

Navyše stále platí pravidlo, že ak svoj iPhone 16 omylom utopíte, Apple vám žiaľ žiadnu reklamáciu neuzná. V takejto situácii vám teoreticky môže pomôcť poistenie, no keďže výrobcovi nemáte ako dodatočne dokázať, že ste splnili všetky podmienky vodeodolnosti, tento druh reklamácie jednoducho odmieta.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -