Spoločnosť Apple ešte v apríli tohto roka spustila svoj program samoobslužných opráv v USA, vďaka ktorému si aj bežní ľudia môžu opraviť iPhone 13, iPhone 12 či iPhone SE 2022. Neskôr začal zahŕňať aj niektoré počítače Mac.

Obrovská výhoda tohto programu tkvie v tom, že je to vôbec po prvýkrát, kedy si môžete kúpiť na svoje jablkové zariadenia originálne náhradné diely. Doposiaľ to nebolo možné.

Firma vám dokonca požičia aj špeciálnu 35 kilogramovú opravnú sadu, aby ste servis urobili maximálne správne. Budete teda postupovať ako profesionáli.

Apple ešte na začiatku sľúbilo, že tento program rozšíri do celého sveta. Malo sa to ale diať postupne. Firma však evidentne na nič nečaká a od dnešného dňa (6. decembra) ponúka samoobslužne opravy už aj v Európe.

Program štartuje v ôsmych krajinách 

Apple domáce opravy
Zdroj: Apple

Pre slovenského zákazníka to zatiaľ síce nič neznamená, pretože momentálne je súčasťou programu len osem krajín – Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Poľsko, Španielsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo, no postupne by sa mal zoznam rozširovať.

Apple okrem náhradných dielov a potrebných nástrojov sprístupní zákazníkom aj profesionálne príručky, ktoré im ukážu bod po bode, ako daný komponent (napríklad batériu či displej) vymeniť.

Kvalita výsledku by sa teda mala rovnať zhruba tomu, čo vám spravia v autorizovanom servise (za predpokladu, že dodržíte správny postup).

Je to síce pekné, no neoplatí sa to 

Apple súprava na opravu zariadení
Zdroj: Macrumors

Medzi podporované zariadenia programu v Európe patrí zatiaľ iPhone 13, iPhone 12 a niektoré počítače Mac. Ak ste si napríklad rozbili zadné sklo na svojom iPhone, stačí si objednať príslušný diel, za cca 50 – 60 eur poslať súpravu na opravu a všetko zvládnete aj sami. Má to ale jeden háčik a tým je práve cena.

Už v minulosti sme napísali článok o tom, že aj keď Apple ponúka systém vlastných opráv pre zákazníkov, v skutočnosti nechce, aby ste ho používali. Ťažko teda povedať, na čo vlastne vznikol, no predpokladáme, že ide o legislatívne dôvody.

Ak totiž zariadenie zanesiete do autorizovaného servisu, dočkáte sa rovnakého či dokonca lepšieho výsledku a vo finále zaň zaplatíte rovnako, alebo ešte menej. Načo si teda komplikovať život?

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iOS 16 dovolí vývojárom vytvárať živé notifikácie na zamknutej obrazovke
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.