Spoločnosť Apple opäť prekvapila celý svet, keď oznámila dátum konania tohtoročnej konferencie, na ktorej nám predstaví úplne nový iPhone 16. Ukázalo sa, že hoci analytické predpoklady boli správne, konkrétny deň netrafili úplne presne. Na vine je však Apple, ktoré sa rozhodlo pre dosť netradičný dátum.

Všetci vrátane nás predpovedali, že iPhone 16 bude predstavený v utorok 10. septembra. Dôvod je ten, že Apple zvykne svoje zariadenia predstavovať počas prvej polovice septembra a v utorok. Prvý septembrový týždeň je však v utorok 3. septembra sviatok a preto sa všetky oči upreli na druhý septembrový týždeň. Počas neho Apple skutočne odhalí iPhone 16 a ďalšie produkty, no nebude to v utorok, ale netradične v pondelok.

Celý mediálny event, ktorý už dostal názov „It’s Glowtime“ a uskutoční sa 9. septembra 2024 o 19:00 hodine nášho času. Všetko budeme samozrejme sledovať a takisto sa pokúsime zistiť, prečo si Apple pripravil mediálny event práve na pondelok. Je to veľmi netradičný deň, no svoj dôvod to určite má.

Pôvodný článok

Aj keď sa to nezdá, spoločnosť Apple nám už o necelé tri mesiace ukáže úplne nový iPhone 16 v štyroch samostatných verziách, na ktorom pracovala v uplynulom roku. A aj keď vás možno trochu sklame, že v ponuke stále nebude vrcholový iPhone 16 Ultra, na základe početných únikov už teraz vieme, že sa máme na čo tešiť. Kedy však táto novinka príde na trh?

Pokiaľ sa bude spoločnosť Apple držať tradície, oficiálny dátum predstavenia iPhonu 16 bude známy už koncom augusta, kedy ho firma zvykne v pozvánke na event rozposlať novinárom. A hoci presný deň v tejto chvíli k dispozícii nemáme, pokiaľ sa pozrieme do minulosti, nie je ho až také ťažké odhadnúť.

Predstavovanie iPhonov totiž v posledných rokoch prebieha vo veľmi podobných časových obdobiach a nepredpokladáme, že by mal byť iPhone 16 v tomto smere akoukoľvek výnimkou.

Z praxe vieme, že Apple si na prezentácie najdôležitejšieho produktu, ktorý má v ponuke zo zásady vyberá buď prvý alebo druhý septembrový týždeň – pričom deň premiéry takmer vždy spadá na utorok.

Kedy Apple predstaví iPhone 16 (Dátum)

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Pokiaľ sa pozrieme na minuloročnú sériu iPhone 15, jej prezentácia prebehla 12. septembra 2023. Takisto sa môžeme vrátiť ešte o rok skôr, kedy prišiel na trh iPhone 14 už 7. novembra 2022. Takéto skoré predstavenie však nebýva veľmi bežné a preto sa riadime skôr druhým septembrovým týždňom.

Prečítajte si tiež  Apple nezabilo iMac. Jeho nová generácia je stále vo vývoji

Dôvodom je fakt, že utorok by v rámci prvého septembrového týždňa spadal už na 3. deň v mesiaci. Oveľa pravdepodobnejšie preto je, že iPhone 16 bude predstavený 10. septembra 2024.

V hre sú teoreticky aj stredy (Apple čas od čas urobí event aj v tento deň), no to by bol skôr výnimočný prípad. Pokiaľ by sa, ale naplnil, event by mohol byť buď 4. alebo 11. septembra 2024.

iPhone 16 dátum predobjednávok a začiatku predaja 

iPhone 16
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

No a ako to bude s predobjednávkami a začiatkom predaja na Slovensku? Poďme sa riadiť najpravdepodobnejším dátum predstavenia, ktorý spadá na 10. september 2024. Pokiaľ by bol iPhone 16 skutočne odprezentovaný počas tohto dňa, zariadenie by vstúpilo do predobjednávok už v najbližší piatok, ktorý spadá na 13. september 2024.

Po tomto dátume si spoločnosť Apple necháva približne týždeň na to, aby všetko pripravila a produkty stihla rozoslať ku zákazníkom. Ak teda všetko pôjde podľa opisovaného scenára, telefóny sa dostanú ku prvým šťastlivcom už v piatok 20. septembra.

Pozor na predajné vlny. Slováci sa s nimi už stretli 

iPhone 16 a iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Na záver ešte jedna dôležitá informácia, ktorá sa týka začiatku predaja. V minulosti sme sa už na Slovensku stretli s tým, že Apple nestíhal vyrábať svoje nové iPhony (napríklad iPhone 6) a zariadenia predával vo viacerých vlnách.

Firma pri tom priorizovala väčšie trhy, medzi ktoré naša krajina celkom pochopiteľne nepatrí. Na druhej strane, v posledných rokoch sme sa s týmito vlnami často nestretávali. Naposledy to bolo ešte pri iPhone 12, kedy boli telefóny dostupné až 6. novembra 2020.

Dôvodom však vtedy boli problémy v dodávateľských reťazcoch, na ktoré vplývala pandémia COVID-19 a celá séria sa výrazne oneskorila – dokonca aj Apple Keynote sa konala 10. októbra a nie v septembri tak, ako je zvykom.

Dúfajme teda, že sa tomu v roku 2024 pri iPhone 16 vyhneme. Nič totiž nenasvedčuje tomu, že by mal Apple výrobné problémy. Jeden ale nikdy nevie. Možno pre pokroky v oblasti AI bude o tento model extrémny záujem a to všetko ovplyvní.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -