Spoločnosť TSMC, kľúčový dodávateľ čipov pre Apple, začne budúci týždeň testovaciu výrobu revolučných 2 nm procesorov, ktoré nahradia aktuálne 3 nm čipy. Tento krok predznamenáva revolučný posun v technológii, ktorú Apple plánuje implementovať do svojich zariadení už v roku 2025.

Pilotná výroba bude prebiehať v závode Baoshan na severe Taiwanu, kde bola potrebná technika dodaná v druhom štvrťroku tohto roka. Aktuálne modely iPhone 15 Pro využívajú čip A17 Pro, ktorý je vyrobený pomocou 3 nm procesu TSMC. Tento technologický pokrok umožňuje zvýšiť počet tranzistorov na menšiu plochu, čím sa dosahujú významné zlepšenia vo výkone a energetickej účinnosti.

Navyše nedávno predstavený čip M4 v iPade Pro využíva vylepšenú verziu 3 nm výrobného procesu, vďaka čomu je ešte efektívnejší. Prechod na 2nm čipy sľubuje ďalšie zvýšenie výkonu o 10 až 15 percent a zníženie spotreby energie až o 30 percent. To je obrovský rozdiel.

TSMC plánuje začať hromadnú výrobu 2 nm čipov budúci rok. Táto firma je v súčasnosti ako jediná na svete schopná vyrábať čipy v takýchto pokročilých procesoch v požadovanom množstve a kvalite pre zákazníka, akým je spoločnosť Apple. Aj to je dôvod, prečo podobné 2 nm čipy nebudú v danom čase v žiadnom inom produkte, ako v iPhone / iPade či Macu. Konkurencii ich skrátka nebude mať kto dodávať.

V minulosti Apple obsadil celú výrobnú kapacitu TSMC pre 3 nm čipy a očakáva sa, že do konca roka trojnásobne zvýši výrobnú kapacitu tohto uzla na pokrytie rastúceho dopytu. Prvé 2 nm čipy by mohli byť súčasťou iPhonu 17, ktorý príde na trh v roku 2025. iPhone 16 dostane procesor A18 Bionic vyrobený pokročilým 3 nm procesom, ktorý Apple a TSMC využívajú pri čipe M4 v iPade Pro.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone 11 je už lacnejší ako iPhone SE 3. Ešte stále sa oplatí kúpiť
Môže ťa zaujímať
- Reklama -