Spoločnosť Apple pred malou chvíľou vydala úplne novú, v poradí už piatu beta verziu pripravovaného operačného systému iOS 18 pre vývojárov. Tento dôležitý update prichádza opäť presne dva týždne po vydaní iOS 18 beta 4 a prináša niekoľko noviniek a zlepšení.

Zároveň však počet inovácií postupne klesá, čo nám naznačuje, že vývojári prestávajú „špekulovať“ a pokúšajú sa celý systém dokončiť do použiteľnej a dostatočne spoľahlivej podoby, aby si ho na svoje zariadenia mohli nainštalovať aj bežní spotrebitelia a bez rizika s ním pracovať.

Hlavné novinky v iOS 18 beta 5

Hoci je iOS 18 beta 5 k dispozícii len niekoľko hodín, už teraz poznáme prvé vylepšenia, ktorá pridáva. Apple napríklad odstránil nepopulárny Carousel v aplikácii Fotky, ktorý miatol používateľov a naopak pridal novú funkciu Distraction Control do aplikácie Safari. Ako napovedá anglický názov, táto novinka by mala kontrolovať naše rozptýlenie.

Navrhnutá bola tak, aby nám pomohla lepšie sa sústrediť na prácu na webe tým, že minimalizuje všetky rušivé prvky. Je to jednej z krokov, ktorý jasne dokazuje, že pre Apple je veľmi dôležitá produktivita jeho zákazníkov a chce ju dotiahnuť na maximálnu možnú úroveň

A aj keď sú obe vyššie uvedené zmeny pozitívne, treba si uvedomiť, že beta verzia systému iOS 18 je stále v štádiu vývoja, a preto môžu používatelia naraziť na problémy so stabilitou a výkonom, najmä ak beta verziu používajú na svojich primárnych zariadeniach.

Aktuálne si môžete vybrať z dvoch iOS 18 beta verzií. Každá má svoje pre aj proti 

iOS 18 iPhone 15 Pro Max
Zdroj: MacRumors, Unsplash /
thiago japyassu (úprava redakcie)

Pokiaľ si chcete vyskúšať vývojársku beta verziu iOS 18, tu je návod, ako si ju nainštalovať. Mnohé funkcie budete testovať ako prví, no je tu vysoké riziko možných problémov.

Alternatívou je ešte verejná beta verzia iOS 18, ktorú nainštalujete podľa tohto návodu. Je stabilnejšia, no niektoré najnovšie funkcie do nej môžu doraziť s týždňovým odstupom. Z nášho pohľadu je to, ale pre bežného používateľa lepšia voľba.

Ako sme spomenuli vyššie, na testovanie radšej nepoužívajte svoj primárny, ale skôr skôr sekundárny (záložný) iPhone. Nikdy totiž neviete, čo sa môže stať a či kvôli nestabilnej beta verzií neprídete o dáta.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  MacBook Air 15" kúpite za výhodnú cenu. Je to jeden z najlepších počítačov od Apple
Môže ťa zaujímať
- Reklama -