Apple oficiálne vydal systémovú aktualizáciu iPadOS 18, ktorú predstavil ešte počas júnovej konferencie WWDC 2024. Po dlhých mesiacoch testovania je systém dostupný pre všetkých používateľov na podporovaných tabletoch a veru, že je ich je celkom dosť.

Napriek tomu, že v prvej vlne aktualizácie neuvidíme všetky novinky, ktoré firma prezentovala určite sa máme na čo tešiť. Toto prináša systémový update iPadOS 18 na všetky podporované zariadenia.

iPadOS 18 si môžete nainštalovať na tieto iPady:

  • iPad Pro 2018 a novší
  • iPad Air 3. generácie (2019) a novší
  • iPad 7. generácie (2019) a novší
  • iPad mini 5. generácie (2019) a novší

Ako sa pripraviť na iPadOS 18?  

Taktiež je dôležité aby ste mali vo svojom zariadení dostatok voľného miesta. Predpokladá sa, že operačný systém iPadOS 18 bude mať v čase vydania približne 10 GB, pričom na hladkú inštaláciu budete potrebovať ešte viac pamäte. Vo všeobecnosti odporúčame aspoň 15 – 20 GB, no ak máte menej, stačiť by mohlo teoreticky aj 10 – 16 GB.

iPadOS 18 prináša novú domovskú obrazovku aj ovládacie centrum

Podobne ako na obrazovkách iPhonov, prispôsobiť si vizuál domovskej obrazovky bude možné aj na iPadoch. Užívatelia budú môcť prispôsobiť ikony a rozloženie obrazovky s väčšou flexibilitou. Vďaka novým možnostiam bude možné umiestňovať aplikácie mimo tradičné mriežky a meniť farby ikon s novými témami.

Ovládacie centrum v iPadOS 18
Zdroj: Apple

Nové Ovládacie centrum ponúkne v rámci iPadOS 18 viacero stránok obsahu, podporu ovládacích prvkov tretích strán a možnosť nastavenia veľkosti a dostupnosti ovládacích prvkov. Po ruke tak budete mať oveľa viac skratiek k aplikáciám a sami sa rozhodnete, ktoré z nich chcete mať v centre viditeľné.

Aplikácie na iPade naviac získajú nový panel kariet pre lepšiu navigáciu a animácie pre dynamický užívateľský zážitok.

Na iPad konečne prichádza Kalkulačka

Kalkulačka pre systém iPadOS je roky diskutovanou témou v jablkovej komunite. Trvalo to neuveriteľných štrnásť rokov, no dočkali sme sa. Nová aktualizácia iPadOS 18 prinesie natívnu aplikáciu Kalkulačka.

Dlho očakávaná apka prinesie okrem klasického rozhrania, ktoré poznáme z iPhonu alebo Macu aj niekoľko vylepšených noviniek. Na iPade sa dočkáme pokročilých funkcií multitaskingu a podpory Apple Pencil.

Kalkulačka na iPadOS 18
Zdroj: Apple

Apple však posunie hranice kalkulačky ešte o úroveň vyššie. Nová apka bude úzko spolupracovať s Poznámkami, čo umožní prirodzené zapisovanie a vykonávanie matematických výpočtov. Pomocou ceruzky Apple Pencil si jednoducho zapíšete príklad či rovnicu do poznámok a kalkulačka vám automaticky ponúkne výsledok.

Novinky pre prácu s ceruzkou Apple Pencil

Nedávnym predstavením novej Apple Pencil Pro dal Apple jasne vedieť, že používanie ceruzky je neodlučiteľnou súčasťou práce s iPadom. Práve tejto iniciatívy sa spoločnosť drží aj pri nových vychytávkach v rámci iPadOS 18.

Pri písaní v aplikácii Poznámky sa dočkáme vďaka funkcii Smart Script viac možností na písanie rukou. Ak nie ste veľkými fanúšikmi toho, ako vyzerá váš rukopis, môžete si ho pomocou tejto funkcie prispôsobiť a dosiahnuť krajší dizajn.

Prečítajte si tiež  iPad Air dostal čip M2, no Apple pripravuje aj verziu s čipom M3. Kedy ju predstaví?
iPadOS 18
Zdroj: Apple

iPad automaticky vylepší váš rukopis tak, aby vyzeral presne podľa vašich predstáv. Do Poznámok môžete dokonca vkladať skopírovaný text v štýle vami zvoleného rukopisu.

Novinkou pre prácu s Apple Pencil je aj kreslenie v rámci SharePlay, vďaka čomu môžete naviac na diaľku ovládať iPad alebo iPhone inej osoby.

Písmo iPadOS 18
Zdroj: Apple

Nové animácie a plávajúci panel kariet

Nová aktualizácia prinesie nový plávajúci panel kariet, ktorý sa mení na navigačný bočný panel. Vďaka tejto vychytávke si budeme môcť prispôsobiť lištu kariet tak, aby sme mali obľúbené položky ľahko na dosah. Apple nezabudol ani na kancelársky balík Pages, Numbers a Keynote, ktorý taktiež vybavil novým prehliadačom.

Prečítajte si tiež  Apple zverejnilo tohtoročnú vianočnú reklamu

Systém iPadOS 18 obsahuje aj vylepšené animácie v celom používateľskom rozhraní, vďaka čomu bude spätná odozva ešte citlivejšia a vy budete presne vedieť, ako s vami iPad komunikuje. Vývojári majú naviac k dispozícii nové API na integráciu nových animácií.

iPadOS 18
Zdroj: Apple

Tieto inovácie sú zamerané na zvýšenie produktivity, personalizácie a interaktivity užívateľov iPadu. S príchodom iPadOS 18 sa iPad stáva ešte viac prispôsobivým a užívateľsky prívetivejším zariadením, ktoré poskytuje široké možnosti pre prácu, tvorbu a zábavu.

iPadOS 18
Zdroj: Apple

iPadOS 18 a všetky novinky, ktoré uvádza Apple

Plocha

  • Flexibilné rozloženie umožňuje umiestniť ikony apiek a widgetov na ľubovoľné voľné miesto na ploche, napríklad pozdĺž spodného okraja alebo naboku obrazovky, a vytvoriť si ideálne usporiadanie na každej ploche.
  • Tmavé ikony dodajú ploche temnejší vzhľad a môžu sa automaticky prispôsobiť pri aktivovaní tmavého režimu na iPade alebo sa vždy zobrazovať ako tmavé.
  • Zafarbenie ikon apiek a widgetov na ploche môžete zmeniť na ľubovoľný odtieň alebo vám iPadOS navrhne farbu, ktorá bude ladiť s vaším pozadím.
  • Ikony všetkých apiek a widgetov na ploche je možné zväčšiť – pod zväčšenými ikonami sa nezobrazujú ich názvy.

Fotky

  • Prepracovaná apka Fotky prináša doteraz najrozsiahlejšiu aktualizáciu so zjednodušeným rozložením, kde nájdete všetko v jedinom zobrazení.
  • Zbierky automaticky roztriedia vašu knižnicu podľa užitočných tém, ktoré môžete prechádzať v koláži, mriežke, spomienkach alebo na mape.
  • Možnosti prispôsobenia umožňujú zmeniť poradie, pridať a odstrániť riadky zbierok a do časti Pripnuté zbierky pridať len tie položky, ktoré chcete mať neustále poruke.
  • Skupiny v časti Ľudia a domáci miláčikovia obsahujú fotky vašich obľúbených ľudí alebo domácich miláčikov, ktorí sa často objavujú spolu.
  • Výlety automaticky triedia do zbierok vaše cesty, aby ste si na ne mohli kedykoľvek zaspomínať.
  • V časti Posledné dni si môžete prezerať svoje najnovšie zábery usporiadané podľa dní bez rušivých prvkov, ako sú snímky obrazovky.
  • Tlačidlo Filter v mriežke vám pomôže odstrániť neporiadok filtrovaním konkrétnych typov médií či obľúbených položiek alebo skrytím snímok obrazovky.
  • Pomocou ovládania rýchlosti videa môžete spomaliť videá s vysokou frekvenciou snímok s určením miesta začiatku a konca spomalenia.
  • V časti Ďalšie nájdete iné užitočné zbierky, napríklad Dokumenty, Potvrdenky, QR kódy a ďalšie, ako aj naposledy upravené, prezerané alebo zdieľané položky.
  • V albume Obnovené v časti Ďalšie sa objavia obrázky, ktoré máte na svojom zariadení, ale pre poškodenie databázy v zamknutom albume neboli predtým viditeľné.

Správy

  • Textové efekty oživia vaše konverzácie a dokážu zvýrazniť ľubovoľné písmeno, slovo, frázu alebo emoji v iMessage pomocou dynamických animovaných efektov, ako je napríklad explózia, zvlnenie alebo kývnutie.
  • Formátovanie textu umožňuje zmeniť ľubovoľné písmená, slová alebo frázy v iMessage na tučné, podčiarknuté, kurzívu a preškrtnuté.
  • Pomocou tapbackov s emoji a nálepkami môžete reagovať na ľubovoľné správy a jednoduchým potiahnutím pristupovať k tapbackom, ktoré si s priateľmi posielate najčastejšie.
  • Funkcia Odoslať neskôr umožňuje napísať správu a naplánovať jej odoslanie na neskôr.

Ovládacie centrum

  • Prepracované Ovládacie centrum prináša praktické skupiny ovládacích prvkov, môžnosť usporiadať ovládacie prvky podľa vlastných predstáv a podporu pre ovládacie prvky z apiek tretích strán.
  • K skupinám ovládacích prvkov vrátane tých, ktoré používate najčastejšie, ovládania Domácnosti, prehrávania médií a pripojení, získate prístup plynulým ťahaním z pravého okraja obrazovky. Môžete si vytvoriť aj úplne nové skupiny.
  • V galérii ovládacích prvkov sa zobrazí úplná sada dostupných ovládacích prvkov vrátane ovládania z apiek tretích strán, ktoré môžete pridať priamo do ľubovoľnej skupiny.
  • Veľkosť ovládacích prvkov môžete meniť potiahnutím z pravého dolného rohu priamo v Ovládacom centre.
Prečítajte si tiež  Návod: Ako deaktivovať automatické pripájanie AirPods k iPhonu.

Zamknutá obrazovka

  • Vlastné ovládacie prvky si môžete pridať na zamknutú obrazovku – stačí si v galérii vybrať z obľúbených apiek.
  • Na zobrazenie času možno použiť číslice z 10 nových písiem: bengálske, gudžarátske, gurmukhské, kannadské, malajalámske, manipúrske, uríjske, ol chiki, telugské a urdské.

Poznámky

  • Matematika v poznámkach umožňuje zadávať do poznámok matematické výrazy a rovnice pomocou klávesnice alebo Apple Pencilu a okamžite ich nechať vyriešiť.
  • Matematické poznámky z Kalkulačky sa automaticky synchronizujú s Poznámkami v dynamickom priečinku Matematické poznámky.
  • Nahrávanie zvuku je možné spustiť priamo z poznámky a nahrávku uložiť spolu so súvisiacimi komentármi, kontrolnými zoznamami a dokumentmi.
  • Zbaľovanie sekcií vám pomôže zjednodušiť a skryť text v dlhých poznámkach – stačí klepnúť vedľa hlavičky sekcie a poznámky s dlhým textom sa zjednodušia.
  • Vybraný text vynikne vďaka zvýrazňovaniu textu v poznámkach pomocou piatich dostupných farieb.

Kalkulačka

  • Matematické poznámky umožňujú vyhodnocovať výrazy, priraďovať premenné a dokonca vykresľovať grafy zadávané pomocou klávesnice alebo ceruzky.
  • Matematické úlohy môžete napísať Apple Pencilom vodorovne alebo zvislo a funkcia Matematické poznámky vyrieši vaše výrazy priamo v riadku okamžite po napísaní znamienka rovná sa.
  • Matematické úlohy zadané pomocou klávesnice môžete riešiť v matematických poznámkach aj v iných apkách, napríklad Správy alebo Mail, kde sa výsledky zobrazia ako návrhy na klávesnici.
  • Pomocou premenných môžete priradiť hodnoty k ľubovoľným písmenám a slovám, napríklad „x=10“, a potom ich použiť na rýchle riešenie matematických výrazov a vykresľovanie rovníc v grafoch.
  • Bez ohľadu na to, či rovnice napíšete rukou alebo ich zadáte pomocou klávesnice, môžete ich vizualizovať pomocou grafov, ktoré možno približovať, posúvať, zväčšovať a zmenšovať. V jednom grafe môžete zobraziť aj viacero rovníc naraz.
  • Predošlé výpočty nájdete v histórii. Môžete sa k nim rýchlo vrátiť alebo si skopírovať výsledky a použiť ich v iných apkách.
  • Konverzia jednotiek vám umožňuje rýchlo konvertovať dĺžku, hmotnosť, meny a iné kategórie jednotiek.

Hranie hier

  • Herný režim minimalizuje aktivity na pozadí s cieľom udržať čo najvyššiu frekvenciu snímok a výrazne zlepšuje odozvu bezdrôtového príslušenstva, ako sú herné ovládače a AirPody.

Safari

  • Eliminácia rušivých prvkov vám pomáha skrývať na webových stránkach položky, ktoré vás počas surfovania môžu rozptyľovať.

Heslá

  • V apke Heslá si všetky svoje prihlasovacie údaje pre webstránky a apky môžete prezerať na jednom mieste, čo ešte viac zjednodušuje prístup k heslám, prihlasovacím kľúčom, heslám Wi‑Fi a overovacím kódom.
  • Overovacie kódy pre dvojfaktorovú autentifikáciu je možné nastaviť priamo v apke Heslá a potom ich jednoducho kopírovať alebo automaticky vyplniť v Safari bez toho, aby ste museli otvárať overovaciu apku.
  • Účty uložené v apke Heslá sa využitím E2EE šifrovania bezpečne synchronizujú s iCloudom, takže k nim môžete pristupovať aj na svojich ostatných zariadeniach.
  • Pomocou apky iCloud Heslá môžete pristupovať k svojim heslám aj na zariadeniach so systémom Windows.

SharePlay

  • V apke Správy alebo počas FaceTime hovorov môžete požiadať druhého užívateľa o zdieľanie obrazovky.
  • Priamo na zdieľanej obrazovke môžete kreslením zvýrazňovať položky a ukázať priateľom alebo rodine, čo majú robiť na vlastných zariadeniach.
  • Môžete ich požiadať aj o ovládanie zariadenia na diaľku a priamo prevziať kontrolu nad vykonávaním úloh. O ovládanie môžu požiadať len známe kontakty a akcie vlastníka zariadenia majú vždy prednosť pred tými vzdialenými.

Freeform

  • Scény umožňujú usporiadať si obsah do sekcií a potom ich uložiť, popísať alebo usporiadať tak, ako vám to vyhovuje.
  • Odkaz na kópiu nástenky môžete poslať ľubovoľným užívateľom iPhonu, iPadu alebo Macu.
  • Pomocou rozpoznávania rukopisu môžete označovať, vyhľadávať, prekladať a kopírovať rukopis na nástenke rovnako ako bežný text.
  • Na vylepšených diagramoch môžete spájať objekty pomocou magnetických spojovacích čiar, ktoré je možné ukotviť kdekoľvek.
  • Prichytávanie k mriežke zjednodušuje precízne zarovnanie objektov na nástenkách.
  • Funkcia Matematické výsledky umožňuje napísať základný alebo vedecký výraz a po zadaní znamienka rovnosti priamo v riadku vypočíta výsledok alebo ho zobrazí ako návrh.
Prečítajte si tiež  Takto sa zmení váš iPhone s iOS 17: Prezrádza to veľký únik

Navrhnuté pre iPad

  • Prepracovaná lišta s tabmi sa vznáša nad obsahom v apke, takže sa môžete sústrediť na to dôležité a obľúbené taby mať stále poruke.
  • V prepracovanom postrannom paneli máte prístup k väčšiemu množstvu funkcií v apkách – môžete naň jednoducho prepnúť z lišty s tabmi a preniknúť hlbšie do funkcií apky, napríklad prejsť do zoznamu playlistov v apke Hudba alebo na všetky obľúbené kanály v apke Apple TV.
  • Aktualizovaný prehliadač dokumentov dáva apkám nový jedinečný vzhľad a zároveň vám pomáha rýchlejšie sa vrátiť späť na posledné dokumenty v Pages, Numbers, Keynote a Swift Playground.
  • Prepracovanejšie animácie a plynulé gestá v apkách sú príjemnejšie, svižnejšie a zábavnejšie.

Súkromie

  • Zamykanie apiek chráni citlivé apky a informácie v nich tak, že na ich otvorenie vyžaduje Face ID, Touch ID alebo kód. Obsah z týchto apiek sa nebude zobrazovať vo vyhľadávaní, hláseniach ani inde v systéme.
  • Skrytie apiek poskytuje rovnakú ochranu ako ich zamknutie, navyše budú umiestnené do nového zamknutého priečinka pre skryté apky a hlásenia ani hovory z týchto apiek nebudete dostávať.
  • Vylepšené práva na prístup ku kontaktom umožňujú zdieľať s každou apkou iné kontakty podľa vlastného výberu.
  • Vďaka vylepšenému párovaniu cez Bluetooth môžete bez problémov párovať príslušenstvo a zároveň chrániť svoje súkromie.

Mapy

  • Pomocou niekoľkých klepnutí si ľahko vytvoríte vlastné pešie a turistické trasy, ktoré využijete pri prechádzke v parku, pravidelných tréningoch blízko domova, prechádzkach na dovolenkách a podobne.
  • V knižnici Miesta sú na jednom mieste zhromaždené všetky uložené miesta, sprievodcovia a turistické trasy.

Apka Apple TV

  • Vhľady pri pozeraní hraných filmov a seriálov na Apple TV+ sprostredkujú v reálnom čase dodatočné informácie o dianí na obrazovke.
  • Zvýrazňovanie dialógov vám umožňuje lepšie počuť rozhovory na obrazovke, najmä keď ich prehlušujú hlasné efekty alebo hudba.
  • Titulky sa automaticky zobrazia vždy, keď ich práve potrebujete, napríklad keď sa jazyk obsahu nezhoduje s jazykom zariadenia, keď stíšite zvuk alebo keď pri pozeraní programu preskočíte dozadu.

Táto verzia obsahuje aj ďalšie funkcie a vylepšenia:

  • V apke Kalendár môžete okrem udalostí vytvárať, zobrazovať, upravovať a označovať ako dokončené aj pripomienky.
  • V zozname Nedávno vymazané v apke Pripomienky si môžete pozrieť a obnoviť vymazané pripomienky.
  • Pomocou prístupu pre hostí v apke Domácnosť môžete návštevám na konkrétny dátum a čas udeliť prístup k zámkom, garážovým bránam a bezpečnostným systémom.
  • Sprievodca opravami vás po oprave vyzve na nakonfigurovanie originálnych dielov Apple vymenených vo vašom zariadení (modely iPadu Air s čipom M2 a modely iPadu Pro s čipom M4).

Táto verzia obsahuje ešte viac funkcií a vylepšení. Viac informácií nájdete na stránke: https://www.apple.com/sk/ipados/ipados-18

Niektoré funkcie nemusia byť k dispozícii vo všetkých regiónoch alebo na všetkých Apple zariadeniach. Informácie o bezpečnostnom obsahu aktualizácií Apple softvéru nájdete na stránke: https://support.apple.com/100100

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -