Často počúvame príbehy, ktoré poukazujú na fakt, že Apple Watch nie sými iba obyčajnými hodinkami a dizajnovou technologickou hračkou. Existujú totiž stovky prípadov, kedy sa Apple Watch zaslúžili o pomoc alebo záchranu ľudských životov. Jablkové zariadenie, ktoré preukázateľne pomáha zlepšovať zdravie, starostlivosť a kondíciu svojich používateľov si zapisuje ďalší úspech.

Prečítajte si tiež  Apple Watch zachránili život 85 ročnému mužovi! Pomohla nenápadná funkcia, o ktorej ste možno ani nevedeli

Bez ohľadu na to, či niekto žije rizikovým životným štýlom, má existujúce zdravotné ťažkosti alebo je jednoducho v pokročilom veku, vlastnenie hodiniek Apple Watch prináša mnoho výhod. Jednou z najužitočnejších funkcií, ktoré pomáhajú pri zraneniach alebo problémoch s motorikou je detekcia pádu. Práve táto dôležitá vychytávka sa opäť stala hrdinom príbehu.

Najnovšie sa Apple Watch postarali o záchranu staršieho muža z predmestia Atlanty v štáte Georgia. Majiteľ jablkových hodiniek sa zrejme pošmykol na zľadovatenom chodníku a spadol. Následne si nebol schopný privolať si sám pomoc a práve tu sa na scénu dostávajú smart hodinky od Apple.

Apple Watch SOSApple Watch SOS

Apple Watch vďaka detekcii pádu okamžite rozpoznali nebezpečný pohyb a kontaktovali políciu a lokálny hasičský zbor. Zásahové jednotky lokalizovali poškodeného 12 minút po tom, ako Apple Watch vyslali kontakt. Je však dosť možné, že ak by muž nemal hodinky na ruke a pri páde by upadol do bezvedomia, v nepriaznivých podmienkach by umrzol.

Ako vysvetlil zástupca náčelníka hasičského zboru, GPS na hodinkách Apple Watch poskytlo dispečerom najbližšiu lokalitu, kde sa muž nachádzal. Keďže však muž spadol vonku, záchranári museli prehľadávať širšie okolie, aby ho našli.

Prečítajte si tiež  Komentár: Ani dizajn, ani málo funkcií. Najslabšou stránkou Apple Watch je batéria

Ako funguje detekcia pádu v Apple Watch?

Funkciu detekcie pádu si môžete aktivovať v prípade, že vlastníte Apple Watch Series 4 alebo novší model hodiniek. Nájdete ju v nastaveniach v podkategórii SOS alebo v mobilnej aplikácii Watch. Pri aktivácii je nutné zvoliť pohotovostný kontakt, ktorý bude informovaný v prípade nehody.

Ak náhodou dôjde k pádu, Apple Watch ho deteguje a pokúsi sa vás upozorniť pomocou vibrácií a zvukového alarmu. Ak ho do minúty nevypnete, hodinky automaticky informujú pohotovostný kontakt.

Apple Watch Fall Detection

Dajte si však pozor a uvážte, či je pre vás táto funkcia naozaj potrebná. Ak patríte medzi fyzicky aktívnejších ľudí, funkciu môže vyvolať aj prudkejší pohyb rukou. Funkcia je preto skôr určená pre starších ľudí, ktorí sú náchylnejší na zranenia spôsobené pádom.

Ako ste na tom vy a Apple Watch? Využívate na hodinkách aj takéto funkcie alebo pre vás predstavujú iba „predĺženú ruku“ vášho iPhonu? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJiDropNews
Tomáš Varga
Redaktor a autor obsahu na svetapple.sk, no hlavne veľký fanúšik firmy Apple a jej ideológie. Okrem noviniek z jablkového sveta patrí medzi moje záujmy aj videoherná sféra, hudba a cestovanie.