Spoločnosť Samsung musí čeliť poriadne závažnému obvineniu. Juhokórejský producent údajne dodal najmenej 100 miliónov smartfónov so systémom Android s bezpečnostnou chybou, ktorá mohla potenciálnym útočníkom umožniť získať zo zariadení citlivé a zašifrované informácie.

Prečítajte si tiež  iPhone 13 Pro si pripisuje ďalší úspech. V benchmarkoch je výrazne rýchlejší ako nový Samsung Galaxy S22

Chyba, ktorú objavili výskumníci z univerzity v Tel Avive, je špecifickým problémom. Ide o spôsob, akým niektoré zariadenia Samsung Galaxy ukladajú kryptografické kľúče v systéme ARM TrustZone. Týka sa modelov Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy S10, Galaxy S20 a Galaxy S21.

TrustZone je technológia používaná na ochranu citlivých informácií s využitím príslušného hardvéru v kombinácii s operačným systémom. V zariadeniach Samsung beží operačný systém TrustZone (TZOS) popri systéme Android a vykonáva bezpečnostné kontroly a kryptografické funkcie, ktoré sú oddelené od bežných aplikácií.

Prečítajte si tiež  Koncept: Takto by mohol vyzerať prvý skladací iPhone od Apple. Cena môže dosiahnuť aj 3 000 €

Zraniteľnosť, na ktorú výskumníci prišli má pre používateľov rozsiahle dôsledky. Útočník by mohol chybu využiť na získanie citlivých informácií, ktoré by za normálnych okolností boli zašifrované. Jedná sa napríklad o heslá uložené priamo v zariadení. Výskumníci z Tel Avivskej univerzity využili tento problém aj na obídenie hardvérového dvojfaktorového overovania.

Galaxy
Unsplash / Anh Nhat

Čo je však zaujímavé, táto systémová chyba bola nahlásená spoločnosti Samsung ešte v máji 2021. Juhokórejský výrobca smartfónov následne chybu opravil v auguste 2021 čo malo pôvodne naznačovať, že by už nemala ovplyvňovať zariadenia Galaxy s najnovším operačným systémom.

Vzhľadom na závažnosť chyby v šifrovaní by však používatelia systému Android, ktorí majú jedno z postihnutých zariadení a ktorí svoje telefóny nedávno neaktualizovali, mali tak urobiť čo najskôr.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -