Nie je žiadnym tajomstvom, že medzi spoločnosťami Apple a Samsung panuje odjakživa určitá rivalita. Zatiaľ čo kedysi juhokórejský gigant dosť kopíroval iPhone, v súčasnosti si už ide svojou vlastnou cestou a používa technológie, ktorým sa naopak spoločnosť Apple vyhýba. Jednou z nich je aj fotoaparát s extrémne vysokým rozlíšením.

Prečítajte si tiež  iPhone 14 môže zdražieť všade mimo USA. Dôvodov je hneď niekoľko

Je síce pravda, že nadchádzajúci iPhone 14 by mal dostať 48 MP objektív s možnosťou natáčania 8K videa, no ten sem príde iba z dôvodu prípavy prvého AR/VR Headsetu. Práve ten má používať dva displeje s rozlíšením až na úrovni 8K, kde bude výstup z fotoaparátov iPhonu 14 často premietaný.

A aj keď je už 48 MP relatívne dosť v porovnaní s aktuálnymi 12 MP v iPhone 13, stále je to o viac ako polovicu menej v porovnaní s tým, čo Samsung ponúka už niekoľko rokov vo svojich vlajkových lodiach. A keďže tejto firme 108 megapixelov v smartfóne evidentne nestačí, snaží prekonať ďalšiu hranicu.

Samsung predstavil 200 megapixelový fotoaparát

Samsung Galaxy Note 10 v červenej farbe so zapnutým fotoaparátom v nádhernom lesnom prostredí
Zdroj: Unsplash / Toma Areno

Spoločnosť Samsung Electronics predstavila ISOCELL HP3, svoj najnovší 200-megapixelový snímač fotoaparátu, ktorý pomôže výrobcom udržať ich prémiové smartfóny štíhle, no pri fotografovaní extrémne výkonné. Ako prvý o tom informoval portál Engadget.

Samozrejme, v súvislosti s obrovským množstvom megapixelov v relatívne malom snímači sa často stretávame s efektom horšieho snímania v slabých svetelných podmienkach. Samsung to ale našťastie rieši prostredníctvom technológie pixel binning, skrz viacnásobne zvýšené ISO a takisto maximálny dynamický rozsah.

Samsung ISOCELL HP3 - snímač s rozlíšením 200 megapixelov, ktorý príde do predaja v roku 2023
Zdroj: Samsung

Nový snímač HP3 má veľkosť až 1/1.4 palca, čo je podľa zahraničného média na pomery smartfónov pomerne dosť. Na strane druhej sú však tieto rozmery v súvislosti s 200 megapixelovým rozlíšením stále iba veľmi mierne.

Spoločnosť Samsung tvrdí, že má najmenšie pixely v odvetví s veľkosťou 0,56 mikrónu, čo je o 20 % menej, ako 0,64 mikrónové pixely snímača ISOCELL HP1 uvedeného na trh minulý rok.

Ako ale poznamenáva Engadget, toto vyjadrenie Samsungu sa nezakladá na pravde, pretože čínsky výrobca Omnivision predstavil ešte vo februári svoj vlastný 200 megapixelový snímač, ktorý má rovnakú veľkosť pixelov na úrovni 0,56 mikrónu.

Nový 200 MP fotoaparát od Samsungu je technickým veľdielom 

čierny samsung galaxy S21 Ultra s podporou 5G pripojenia v ruke
Zdroj: Unsplash / Anh Nhat

Novinka od spoločnosti Samsung obsahuje niekoľko technických vylepšení, ktoré vás určite zaujmú. Každý pixel má napríklad schopnosť detekcie automatického zaostrovania, čomu pomáha aj technológia „Super QPD“.

Novinka tiež dokáže spájať štyri pixely s veľkosťou 0,56 mikrónu do jedného väčšieho – 1,12 mikrónového. Vďaka tomu môže zariadenie fotiť pomocou 50-megapixelového fotoaparátu a vyhne sa nekvalitným záberom v šere alebo tme.

A ak sa vám to nezdá ako dosť, Samsung sľubuje, že nový snímač dokáže spojiť dokonca aj 16 pixelov do jedného, s veľkosťou 2,24 mikrónov.

8K video je samozrejmosťou a výroba začne už tento rok

čierny samsung galaxy S21 Ultra s podporou 5G pripojenia a krabičkou
Zdroj: Unsplash / Anh Nhat

Samozrejme, juhokórejský výrobca nezabudol na natáčanie videa vo vysokom 8K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. Používatelia si tiež budú môcť užiť natáčanie 4K videa pri 120 snímkach za sekundu s využitím celej šírky snímača.

Prečítajte si tiež  iPhone 14 a iPhone 14 Pro: Cena, dizajn, výdrž batérie a všetky novinky, ktoré potrebujete vedieť

Samsung ponúka v novom snímači 14-bitovú farebnú hĺbku, ktorá obsahuje dokopy cez 4 bilióny darieb. To je štvornásobok štandardnej 12-bitovej hĺbky, na ktorú sa spolieha väčšina konkurenčných smartfónov.

Juhokórejský výrobca začne s výrobou tohto technicky prepracovaného komponentu už v roku 2022, no v prvých zariadeniach sa s ním stretneme až začiatkom roka 2023.

Apple nebude dobiehať Samsung

iPhone 14 Pro vo sivej / čiernej farbe záber zdola
Zdroj: IAN / Jon Prosser

Ako sme už napísali vyššie, aj keď iPhone 14 dostane vyššie rozlíšenie, nemalo by ísť o marketingový ťah, ale naopak z technického hľadiska premyslený krok. Je síce pekné, že Samsung bude mať až 200 MP objektív, no otázne zostáva, či ho bude niekto používať aj v praxi.

Predsa len stále platí, že čím viac MP tým väčšia náročnosť na úložisko a povedzme si na rovinu, že rozdiel v kvalite záberov z 50 MP alebo 200 MP snímača nebude pre bežného používateľa voľným okom pozorovateľný. Dajte nám vedieť do komentára, čo si o tom myslíte vy.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -