Hoci sa to možno nezdá, spoločnosť Apple má už prakticky dokončenú celú tohtoročnú sériu smartfónov s označením iPhone 16. Technologický gigant z Cupertina si pre svojich zákazníkov pripravuje niekoľko nových modelov, ktoré budú zaujímavé po technickej, ale aj vizuálnej stránke. Otázkou však zostáva, či sa v roku 2024 konečne dočkáme iPhonu 16 Ultra.

O tom, že by Apple mohol predstaviť iPhone s označením „Ultra“ sa hovorí prakticky od roku 2022, kedy prišli na trh inteligentné hodinky Apple Watch Ultra. Tie už dnes poznáme v druhej generácii a ako iste viete, v porovnaní s ostatnými modelmi sú vcelku drahé. Štandardne sa predávajú za 899 € a po zľave od 799 €. To je takmer dvojnásobne viac, než koľko by ste zaplatili za Apple Watch Series 9 – 479 € a po zľave len 399 €.

Cenová politika iPhonu s označením Ultra by preto mohla vyzerať podobne. Za takéto modely by zákazníci neplatili cca 1 449 €, ako za iPhone 15 Pro Max v čase uvedenia na trh (dnes je tento model dostupný za 1 100 €) ale pokojne aj 2 000 € a viac.

Je preto otázne, či by sa takýto model vôbec ujal. Predsa len platiť takto prestrelenú čiastku za smartfón je aj na dnešnú dobu trochu príliš. A nehovoríme to len z pohľadu slovenského, ale aj z pohľadu globálneho zákazníka.

Príde tento rok iPhone 16 Ultra?

iPhone 15 Pro / 15 Ultra
Zdroj: 4RMD

Pokiaľ sledujete dianie okolo spoločnosti Apple, určite viete, že iPhone 16 sa má ukázať v štyroch samostatných verziách. Základ budú tvoriť dostupnejšie modely s označením iPhone 16 a iPhone 16 Plus, ktoré budú mať rovnaké uhlopriečky, jemne prepracovaný zadný kamerový modul a výkonnejší procesor A18, ktorý bude zvládať Apple Intelligence.

Portfólio vlajkových modelov bude potom pozostávať zo zariadení, ktorých rozmery mierne narastú. Menší iPhone 16 Pro dostane 6,3″ displejom (namiesto 6,1″) a potom tu budeme mať historicky najväčší iPhone 16 Pro Max so 6,9″ uhlopriečkou (namiesto 6,7″). Ako však môžete vidieť sami, priestor pre iPhone 16 Ultra tu v tomto roku určite nezostane.

Neznamená to však, že na myšlienku super-luxusného iPhonu musíme v tejto chvíli zabudnúť. Práve naopak. Koncom mája sme publikovali článok o tom, ako Apple vstupuje do takzvanej éry „Ultra“, v rámci ktorej na nás čakajú ešte drahšie a ešte prémiovejšie modely. Okrem iPadu či počítačov Mac by mal byť jej súčasťou aj iPhone, iPhone ULTRA.

Prečítajte si tiež  Návrat starej dobre funkcie: iPhone sa môže dočkať zobrazenia domovskej obrazovky na šírku

Čo ponúkne iPhone 17 Ultra? Niekoho to možno prekvapí 

iPhone 16
Zdroj: Yanko Design

V nedávnom úniku sa ukázalo, že aj keď žiaden iPhone 16 Ultra v roku 2024 nebude, všetko môže zmeniť rok 2025 a príchod novej série. Práve pri nej sa predpokladá, že by Apple mal kompletne prepracovať ponuku svojich modelov.

Ako základ zostane pravdepodobne 6,1″ iPhone 17 a tento model doplní prémiový 6,3″ iPhone 17 Pro, 6,9″ iPhone 17 Pro Max a možno 6,6″ iPhone 17 Slim alebo iPhone 17 Ultra!

Nech už sa bude tento model volať akokoľvek (Slim / Ultra), podľa všetkého môže byť postavený aj nad iPhone 17 Pro Max, hoci bude mať menšiu uhlopriečku.

Apple pri ňom ale plánuje použiť extrémne tenučké a luxusne pôsobiace telo, prepracovaný kamerový systém s úplne novým dizajnom, úplne nový výrez (alebo žiaden výrez?) pre Face ID a plno ďalších benefitov, ktoré sa v ostatných modeloch v tom istom roku neukážu.

Hlavným zmyslom iPhonu 17 Ultra teda nebude „Ultra odolnosť“ alebo „Ultra veľkosť“ ale skôr „Ultra moderný dizajn“ a „Ultra výkonný čip či fotoaparát“. Každopádne má ísť o obrovskú technologickú revolúciu, ktorou Apple opäť utečie konkurencii a my sa na ňu už teraz veľmi tešíme.

Do komentára na sociálnych sieťach Facebook a Instagram nám dajte vedieť, či vám bude dávať takýto model v ponuke spoločnosti Apple zmysel. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -