Hoci ho nemôžeme porovnávať s profesionálnymi kamerami, pokiaľ je človek šikovný a talentovaný, s iPhonom 12 Pro Max dokáže nakrútiť neuveriteľné zábery. Chce to samozrejme roky praxe, no aj vďaka podpore Dolby Vision 4K pri 60fps stoja výsledné filmy alebo videá za to.

Ak ale sledujete technologický priemysel, určite viete, že uvedené rozlíšenie nie je ani zďaleka najvyššie, aké vedia dnešné smartfóny zachytávať. Samusng dokázal priniesť už v roku 2020 8K video, hoci len pri 24 fps. No a aj keď sa nám zdá takáto hodnota ako úplne zbytočná, v blízkej budúcnosti môže byť celkom dôležitá. Dôvodom je rozšírená realita.

iPhone dostane tiež 48-megapixelov

Včera sme vám priniesli článok o tom, že Apple plánuje v roku 2022 nasadiť až 48-megapixelový objektív, ktorý sa objaví v iPhone 14. No a presne s tým súvisí aj dnešná informácia o podpore 8K videa.

Zariadenia pre AR/VR využívajú špeciálne displeje s rozlíšením až 8K či 16K pre každé oko individuálne, aby človeku poskytli čo najdôveryhodnejší používateľský zážitok. To sa ale pochopiteľne nedá bez videa, ktoré musí byť taktiež vo vysokom rozlíšení.

No a keďže Apple plánuje svoj prvý headset na rok 2022 (jeho predbežný dizajn nájdete tu), potrebuje k nemu aj dodatočný hardvér, s ktorým môže komunikovať a pracovať. Tým má byť iPhone 14.

V tomto smere musia ešte technici popracovať jednak na ukladaní videa, ktoré bude extrémne veľké (8K si pýta cca 600 MB za jednu minútu pri 24 fps) a tak isto na zvýšení obrazovej frekvencie.

Poskytovať by mala minimálne 30 fps až 60 fps a nie 24fps, pri ktorom video viditeľné seká. Nie nadarmo sa koniec koncov hovorí, že už tohtoročný iPhone 13 dostane 1TB úložisko. Napíšte nám do komentára, či sa na 8K tešíte alebo si myslíte, že je zbytočné.

Prečítajte si tiež  Názov iPhone 13 sa objavil na štítkoch balenia zariadenia
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJsvetapple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.