Apple začiatkom marca predstavilo aktualizovaný iPhone SE 3. generácie, ktorý je po vizuálnej stránke v podstate rovnaký ako predchodca. Hlavné zmeny sa odohrali vo vnútri zariadenia, pričom novinka má výkonnejší čip A15 Bionic, väčšiu až 3 GB operačnú pamäť RAM, podporu pre 5G pripojenie a takisto vyššiu kapacitu akumulátora.

Fér je však spomenúť aj to, že „najlacnejší“ iPhone už zďaleka nie je taký lacný ako predtým a v roku 2022 mierne zdražel (o cca 50 €).

Napriek tomu sa očakávalo, že si medzi fanúšikmi nájde viacero budúcich majiteľov, ktorí ho budú nakupovať ako dostupnejšiu alternatívu ku smartfónom s operačným systémom Android. Ako však naznačuje analytik Ming-Chi Kuo, jeho úspech nemusí byť až takou samozrejmosťou.

Zdroj: AppleInsider

V prvej časti svojho príspevku Kuo tvrdí, že výroba iPhonu SE 3 nie je ohrozená z dôsledku rozširujúcich sa ohnísk nákazy COVID-19, ktoré sa momentálne vyskytujú v Číne. Dôkazom má byť aj samotný indikátor dostupnosti, ktorý vo väčšine krajinách svieti značkou „Na sklade“.

Prečítajte si tiež  Apple práve zabilo šance na ultra-lacný iPhone, ktorým by mohlo dobiť svet. Firma ho evidentne nepotrebuje

Taktiež to však môže súvisieť aj s nižším záujmom o toto zariadenie v porovnaní s pôvodnými predpokladmi.

Veď nebudeme si klamať, keď napíšeme, že spoločnosť Apple v roku 2022 zobrala produkt, ktorý je po technickej stránke v mnohých veciach už 8 rokov starý a pridala doň najmodernejší hardvér. Tento koncept síce v praxi vcelku dobre funguje, no s jedným dizajnom sa nedá používať naveky. A presne na to teraz majú reagovať aj zákazníci.

Do výroby putuje až o 10 miliónov kusov menej

Pôvodne sa mali dodávky iPhonu SE 3 v roku 2022 pohybovať na úrovni 25 – 30 miliónov kusov. Týmto by zaberali cca 5 – 8 % z celkovej produkcie všetkých iPhonov. Ako sa však ukázalo, Apple zmenilo svoje očakávania a do výroby zatiaľ zavádza „len“ cca 15 – 20 miliónov kusov nového dostupného smartfónu.

Prečítajte si tiež  Svoj MacBook Pro M1 som oblial kávou. Čo sa presne pokazilo, kto ho opravil a ako som ušetril stovky eur?

A aj keď takéto čísla dosahujú najlepšie vlajkové lode od iných výrobcov, pre spoločnosť Apple ide o neúspech, s ktorým zrejme kompetentní v Cupertine nebudú spokojní.

Každopádne však môžu rýchlo reagovať, nakoľko iPhone SE 4, ktorý bude vychádzať z iPhonu XR alebo iPhonu 11, by mal prísť do predaja už v roku 2023 alebo 2024. Ak sa teda iPhone SE 3 nebude predávať dobre, nepôjde o taký prešľap. Apple ho jednoducho rýchlo nahradí. Adeptov má na to dosť…

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJMacRumors
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.