Spoločnosť Apple nám už o niekoľko mesiacov predstaví úplne nové Apple Watch X, ktoré majú priniesť prepracovaný dizajn, nové technológie a tiež zdravotné senzory. A hoci je pravda, že výrobca zažíva úspech aj s aktuálnymi modelmi, z nášho pohľadu zďaleka nedokáže využiť ich potenciál naplno.

V posledných rokoch sme totiž mali pocit, ako by Apple na Apple Watch zabudol a ani nechcel motivovať ľudí, aby častejšie striedali jednotlivé modely. Práve výročná generácia Apple Watch X by však v tomto smere mohla byť trochu iná. Pozrite sa na krátky sumár toho, čo všetko nám ponúkne a prečo pravdepodobne osloví aj používateľov najnovších modelov.

Apple Watch nemeníme tak pravidelne, ako iPhone

Apple Watch sú najpredávanejšie inteligentné hodinky na svete so špičkovou senzorovou výbavou. Spoločnosti Apple sa podarilo s týmto zariadením dosiahnuť aj minulý rok obrovský úspech a to aj napriek tomu, že Apple Watch Series 9 a Ultra 2 vyzerajú prakticky rovnako, ako predošlé modely.

Dokonca si dovolíme tvrdiť, že štandardný model Apple Watch sa zásadne nezmenil už od roku 2018, kedy prišli na trh Apple Watch Series 4 spolu s EKG. Jasné, je tu o niečo väčší displej a technologicky vyspelejší hardvér, no to určite nie sú tak silné „ťaháky“, aby dokázali presvedčiť väčšinu majiteľov na upgrade.

Hlavný dôvod, prečo väčšina z nás mení staré Apple Watch za nové je slabšia výdrž batérie, ktorá časom degraduje. To, ako si pozrieť jej zdravie sme podrobne opísali v tomto článku. Ak by ale Apple urobil zásadnejšiu dizajnovú inováciu, Apple Watch X by zrazu mohli byť zaujímavé aj pre majiteľov súčasných generácií.

Apple Watch X majú mať nový dizajn

Apple Watch X
Zdroj: Wordsmattr.io

Špekuluje sa, že výročný model Apple Watch X dostane kompletne prepracovaný dizajn. Zariadenie by mohlo dostať hranatejšie tvary, čo sme vám ukázali v samostatnom článku vďaka renderom od Wordsmattr.io.

Okrem toho sa veľa diskutuje o tom, že Apple v roku 2024 zmení upínací systém remienkov. Ten by už nemal byť mechanický, ale magnetický, vďaka čomu sa v zariadení podarí zachovať viac miesta na vnútorné komponenty, alebo väčší akumulátor.

Práve nový dizajn Apple Watch X by mohol byť silným lákadlom pre používateľov, aby svoj starší model, ktorý vyzerá od roku 2018 skoro rovnako vymenili za inovovanú verziu.

Pomôžu revolučné funkcie

Senzor Apple Watch
Zdroj: Apple

Inteligentné hodinky Apple Watch sú už dnes vybavené tak dobre, že si vieme len ťažko predstaviť, v čom by mohli byť ešte lepšie. Z hľadiska senzorov v nich nájdeme snímač srdcového tepu, oxymeter (v USA nie je dostupný pre porušenie patentu zo strany Apple), EKG či dokonca teplomer. Toto sa určite nezmení.

Prečítajte si tiež  iPhone SE 4 bude ako iPhone 14: Nový únik ukazuje jeho dizajn

Samozrejme, priestor na upgrade tu určite je a týka sa najmä zlepšenia výdrže batérie, ktorá je v porovnaní s konkurenciou podpriemerná. Apple Watch dnes vydržia cca 1 – 2 dni na jedno nabitie, čo je v roku 2024 skutočne nedostačujúci údaj.

A nie, žeby sa na to s podporou rýchleho nabíjania nedalo zvyknúť, no predsa ide o jedno z najdrahších zariadení svojho druhu na trhu a preto by bolo na mieste, keby s tým spoločnosť Apple niečo spravila.

Pomôcť by mohol nový displej, pri ktorom Apple využije technológiu tenkovrstvových tranzistorov (TFT) z nízkoteplotného polykryštalického oxidu (LTPO). Informoval o tom portál The Elec.

Aby sme vás nezaťažovali zložitými technikáliami, táto novinka by mohla predĺžiť životnosť zariadenia pokojne aj o niekoľko hodín. Pridajme väčší akumulátor, ktorý sa sem môže vtesnať vďaka novému dizajnu a čiastočne máme vyhraté. Apple Watch X by mohli mať pokojne aj dvojnásobnú výdrž batérie.

Možno vás trochu sklameme informáciou, že výrobca ešte zďaleka nedokončil vývoj snímača na meranie hladiny cukru v krvi, no Apple Watch X by predsa mohli dostať nový snímač, ktorý používateľa upozorní na príliš vysoký alebo nízky krvný tlak. Aj to je upgrade, ktorý bude ľuďom zachraňovať životy.

Kedy prídu Apple Watch X na trhu? 

Apple Watch X
Zdroj: Concept Central

Ako sme už avizovali na začiatku článku, predstavenie Apple Watch X je vzdialené na niekoľko mesiacov. Hoci aktuálne nepoznáme presný dátum ich eventu, vieme, že ich uvidíme po boku nového iPhonu 16.

To v praxi znamená, že tieto hodinky budú uvedené na trh niekedy v polovici septembra 2024 a o cca týždeň až dva si ich budú môcť kúpiť aj Slováci.

To, či Apple zvýši ich cenu je zatiaľ jednou veľkou neznámou, no vzhľadom na ekonomickú situáciu a vysokú infláciu sa prikláňame k názoru, že sa to skôr stane, ako nestane. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -