Spoločnosť Apple už na jeseň predstaví nový modelový rad iPhone 16, ktorý bude špeciálny hneď v niekoľkých bodoch. Okrem nových schopností v rámci iOS 18, ktoré budú špeciálne navrhnuté pre fungovanie na nových smartfónoch, sa dočkáme aj zaujímavých hardvérových noviniek.

Nadchádzajúci iPhone 16 mal byť pôvodne iba akýmsi drobným upgradom súčasnej generácie. Informácie sa však čoraz viac kopia a zdá sa, že nové modely prinesú oveľa väčšie zmeny, ako sme si pôvodne mysleli. Extrémnych vychytávok sa dočká hlavné prémiová dvojica iPhone 16 Pro a iPhone 16 pro Max. Poďme sa spolu pozrieť na najočakávanejšie novinky.

5. Vylepšený kamerový systém

Minulý rok sme sa dočkali novinky v podobe 5-násobného optického zoomu, ktorý je až doteraz výsadou najvyššieho modelu iPhone 15 Pro Max. Rovnaké vylepšenie je naplánované aj pre menšiu verziu. Tetraprízový objektív sa tak objaví aj na iPhone 16 Pro.

iPhone 16 Pro kamera
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Očakáva sa aj pridanie 48Mpx snímača, čo pridá ďalšie možnosti pre ultraširokouhlý fotoaparát. Apple sa však podľa všetkého snaží aj experimentovať, hovorí sa o tenších objektívoch s menšími rozmermi aj hmotnosťou. Samozrejme bez vplyvu na kvalitu výsledných záberov.

4. Nový čip A18 pre všetky modely

Zdá sa, že spoločnosť Apple upustí od svojho trendu pridávania nových čipov iba do prémiových verzií iPhonov. Nového čipu A18 sa tak dočká celá štvorica modelov, vrátane iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus.

Predstavením Apple Intelligence sa kalifornský gigant postaral o otvorenie dverí pre prvky umelej inteligencie. Očakáva sa, že procesor A18 bude mať šesť jadier GPU a šesť jadier CPU, čo poslúži na pokročilé výpočty súvisiace s AI. Je tu však aj možnosť, že Apple predstaví hneď dvojicu čipov.

iPhone 16 a procesor A18 Pro
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Prvým bude A18 pre základné modely, ktorý bude odvodený od súčasného procesora A17 Pro. Druhým variantom by mohol byť A18 Pro, ktorý prinesie vylepšené schopnosti pre verzie 16 Pro a 16 Pro Max.

Výrazne vylepšený bude aj Neural Engine, ktorý by mal dostať nadstavbu pre iPhone 16 Pro. Táto zmena prinesie lepšiu spracovateľskú kapacitu pre úlohy umelej inteligencie.

3. Vylepšený displej s väčšou uhlopriečkou 

Okrem špičkového spracovania obrazoviek, ktoré by mohol vyrábať Samsung, sa pri iPhone 16 Pro očakáva aj zväčšenie uhlopriečky. iPhone 16 Pro dostane väčší 6,3″ displej, pričom iPhone 16 Pro Max až 6,9″. Základné modely si zachovajú rovnaké uhlopriečky, aké majú iPhone 15 (6,1″) a iPhone 15 Plus (6,7″).

Celkovým rozmerom nových modelov sme sa bližšie venovali v samostatnom článku. Okrem nárastu veľkosti budeme svedkami aj najtenších rámčekov displeja na svete. Opäť však len pre prémiové modely s označením Pro.

Apple pravdepodobne použije v prípade displejov novú technológiu Micro Lens Array, ktorá prinesie zvýšený jas a kvalitnejšie farby. Obrazovka by mala byť tiež úspornejšia, čo podporí aj čip A18 s efektívnejším prerozdeľovaním energie.

iPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max
Zdroj: X / Universe Ice (úprava redakcie)

Jednou z najočakávanejších noviniek bola aj možnosť zavedenia Face ID pod displejom. Vďaka tejto vychytávke by sme sa konečne rozlúčili s výrezom v obrazovke, ktorý spoločnosť šikovne pretransformovala na Dynamic Island už v iPhone 14 Pro. Podľa najnovších únikov však táto zmena príde až v roku 2025 v iPhone 17.

2. Nové tlačidlo Capture Button

Minulý rok sme sa dočkali príchodu tlačidla Action Button pre iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Táto novinka odomkla podobnú funkcionalitu, akú poznáme z hodiniek Apple Watch Ultra. V tomto roku sa dočkáme ďalšieho nového tlačidla s tým, že Action Button sa rozšíri aj na iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

Novinkou pre všetky modely bude Capture Button, ktorý sa bude nachádzať na pravej strane telefónu, presnejšie pod tlačidlom na uzamykanie a bude určené výhradne na ovládanie kamery.

Tlačidlo Capture Button pre iPhone 16 Pro
Zdroj: Sonydicskon / X

Táto hardvérová novinka bude veľmi oceňovaná profesionálmi, ale aj dlhoročnými bežnými používateľmi, ktorým podobná možnosť ovládania chýbala prakticky odjakživa.

1. Dlhšia výdrž batérie

Výdrž batérie je pre mnohých používateľov jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere smartfónu. V tomto ohľade by mal byť iPhone 16 hotovým rekordérom.

Na začiatok sa očakáva zvýšenie kapacity batérie, pričom články budú mať väčšiu kapacitu ako v súčasnom iPhone 15. To samo o sebe predĺži výdrž batérie, no Apple chystá aj ďalšie vylepšenie.

Gigant z Cupertina pracuje na grafénovom chladiči, ktorý bude mať za úlohu zlepšiť prenos tepla z batérie. Vďaka tomu sa minimalizuje opotrebovanie z tepelnej záťaže. Nová vysoko výkonná katóda by mohla naviac skrátiť čas nabíjania a ďalej zvýšiť kapacitu.

iPhone 16 batéria
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro / Nicolas Messifet (úprava redakcie)

Hoci do predstavenia nových modelov ostáva ešte niekoľko mesiacov, už teraz je jasné, že pôjde o výrazný posun v porovnaní so súčasnými modelmi. Dôvod na upgrade však budú mať predovšetkým majitelia starších modelov ako iPhone 13 Pro, kde bude rozdiel vo výkone a schopnostiach ohromujúci.

Ak vás zaujímajú všetky novinky týkajúce sa modelového radu iPhone 16, určite si nenechajte ujsť náš článok, v ktorom sme podrobne zhrnuli všetky podstatné informácie o nadchádzajúcich jablkových smartfónoch.

Prečítajte si tiež  ÚNIK: iPhone 16 prinesie obrovskú zmenu. Dočkajú sa jej všetky modely a týka sa čipov

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -