Spoločnosť Apple nám už 12. septembra na ďalšom veľkolepom mediálnom evente odprezentuje úplne nový iPhone 15. Zariadenie, na ktoré všetci čakáme už mesiace, bude k dispozícii v štyroch samostatných verziách a ponúkne technológie, vďaka ktorým Apple opäť prekoná svoju konkurenciu. Vďaka niektorým zmenám ju však maximálne dobehne.

Presne toto využíva spoločnosť Google, ktorá teraz zverejnila vtipnú reklamu. V nej sa smeje z očakávanej funkcie v iPhone 15, ktorú má Pixel už od svojej prvej generácie, ktorá na trhu debutovala ešte v roku 2016. Pre lepšiu predstavu, v tomto istom roku spoločnosť Apple predstavila iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Aby sme už nechodili okolo horúcej kaše, samozrejme hovoríme o úplne novom USB-C konektore, ktorý plnohodnotne nahradí dnes už 11 ročný Lightning.

Táto technológia navyše neprichádza do iPhonu 15 dobrovoľne, ale tak trochu na silu, nakoľko spoločnosť Apple bola ku nej donútená z dôvodov nových nariadení, ktoré začnú platiť od konca roka 2024 na území Európskej únie.

Rovnako tak sa, ale o povinnom zavedení USB-C začína vo veľkom hovoriť aj v ďalších krajinách, ako USA, India či po novom aj Saudská Arábia. Apple teda nemá na výber a musí sa prispôsobiť politickému tlaku. Naopak konkurenčná spoločnosť Google sa na tom celom z chuti zabáva.

Za zmienku tiež stojí, že aj keď iPhone 15 dostane USB-C konektor, treba sa pripraviť na obmedzenia, ktoré sú pre spoločnosť Apple tak typické. V prvom rade, káble, ktoré nájdete v krabici by nemali mať certifikát MFi, no dobrou správou je, že budú farebné a opletané textíliou, plus by mohli mať konečne dĺžku aspoň 1,5 metra.

No a keďže nebudú MFi, zariadenie by malo podporovať rovnaké prenosové rýchlosti, ako pri využití technológie Lighnting a teda USB 2.0. Pokiaľ si naopak kúpite špeciálny Thunderbolt kábel s certifikáciou MFi, dostať sa môžete na rýchlosti USB 3.2 či dokonca USB 4.0, pri ktorých sa počíta s maximálnou prenosovou rýchlosťou 40 Gb/s.

Rovnako sa ale spomína, že táto možnosť môže byť obmedzená len na Pro modely. Dobrou správou naopak je, že obmedzenie by malo Apple minimálne v EÚ zo zákona zrušiť najneskôr do konca roka 2024. Urobiť to môže napríklad aktualizáciou softvéru. V opačnom prípade sa dopustí porušenia zákona, ktorý takéto praktiky vyslovene zakazuje. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to celé dopadne.

Prečítajte si tiež  iPhone 12 môže mať predsa len nabíjačku v balení.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 800 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -