Nebudeme si klamať, GTA 6 je aktuálne ten najočakávanejší herný titul na svete. Vývojári zverejnili prvý oficiálny trailer ešte koncom minulého roka, v rámci ktorého odhalili rozmanitý svet nachádzajúci sa v ikonickom Vice City. Už teraz je jasné, že mapa GTA 6 bude obrovská a takisto sa môžete tešiť aj na úplne nové postavy, v rámci ktorých si v hlavnej kampani po prvýkrát zahráme aj za ženu – Luciu.

Čo však ďalšie informácie, ako oficiálny dátum vydania GTA 6 alebo podporované platformy? Zatiaľ sa vie zo zverejnených informácií iba toľko, že titul by mal byť predstavený niekedy v roku 2025, konkrétne v jeho druhej polovici. A aj keď sú tu náznaky meškania, vývojári nič podobné zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

Čo však potvrdili je minimálne to, na akých platformách bude GTA 6 v čase uvedenia na trh dostupné. Hoci sa táto informácia nenachádza v oficiálnom traileri, materská spoločnosť Take-Two, pod ktorú patrí štúdio Rocsktar Games ju zverejnila vo svojej oficiálnej správe.

GTA 6 vyjde určite na Xbox aj PlayStation

GTA 6 PlayStation 5 Pro
Zdroj: Rockstar Games / YouTube / Technizo Concept (úprava redakcie)

Vo vyššie spomínanej správe sa konkrétne píše, že GTA 6 si zahráme v prvom rade na hernej konzole PlayStation 5 a takisto na konzole Xbox Series X aj Xbox Series S.

To zaiste poteší fanúšikov, ktorí sa obávali, že lacnejší model Xboxu podporu pre GTA 6 nedostane. Okrem toho môžeme počítať s tým, že Sony pracuje na novej hernej konzole PlayStation 5 Pro, ktoré by mohlo byť už v čase vydania GTA 6 bežne v predaji.

Existuje tiež pravdepodobnosť, že do konca roka 2025 príde na trh s vylepšenou hernou konzolou Xbox aj spoločnosť Microsoft, aby lepšie konkurovala spomínanému PS5 Pro. Opäť teda celkom logicky platí, že aj tá by mala spustiť GTA 6 v ešte lepšej grafike, než pri súčasných generáciách herných konzol.

A čo GTA 6 na PC. Vyjde, alebo sa vývojári na hráčov vykašlú? 

GTA 6 postavy
Zdroj: YouTube / Rockstar Games (snímka obrazovky)

Otázne však v tomto smere zostáva, ako na tom bude PC verzia GTA 6. Pokiaľ sa totiž pozrieme do minulosti, zistíme, že ani hra GTA 5 v čase uvedenia na trh 17. septembra 2013 nebola dostupná pre azda najrozšírenejšiu platformu. Tvorcovia ju na PC priniesli až 14. apríla 2015 a tade po približne jeden a pol roku.

Na základe tejto skúsenosti je z nášho pohľadu prakticky isté, že GTA 6 vyjde aj na PC. Koniec koncov, všetky doterajšie GTA hry (s výnimkou tých na prenosné herné konzoly a mobily) boli dostupné aj na PC.

Prečítajte si tiež  Dopyt po spotrebnej elektronike slabne. Ako sú na tom Apple produkty?

Túto informáciu koniec koncov podľa RockstarIntel nepriamo naznačil aj šéf Take-Two Interactive Strauss Zelnick. Ten počas diskusie na 52. výročnej konferencie TD Cowen, ktorá sa venuje technológiám nepotvrdil, ani nepoprel príchod GTA 6 na PC, no spomenul, že toto oznámenie môže prísť v budúcnosti – presne ako tomu bolo pri GTA 5.

Ak sa teda hru podarí vydať skutočne v roku 2025 pre PS5 a Xbox Series S / X, na PC verziu zrejme budeme čakať až do roku 2026 či dokonca 2027…

Ak vyjde GTA 6 na PC, pôjde o Windows. Čo však macOS? 

Na záver ešte jedna myšlienka. Predpokladajme, že GTA 6 napokon vyjde na PC. S určitosťou budeme v takomto prípade hovoriť o platforme Windows, nakoľko počítače Mac nie sú určené na hranie.

Avšak, Apple v poslednej dobe výrazne investuje do tohto odvetvia a ešte minulý rok predstavil Game Porting Toolkit, ktorý vývojárom umožňuje jednoduché portovanie hier z Windows na macOS, aby si vyskúšali, čoho sú tieto tituly bez väčšej optimalizácie schopné.

Pokiaľ by sa teda Apple dohodol s Rockstar Games a podporil by príchod GTA 6 na macOS, mohla by to byť obrovská výhra pre obe strany. Apple by odprezentoval neuveriteľný výkon svojich počítačov, ktoré už nepatria len do kancelárie (a v roku 2026 / 2027 budú opäť niekde inde) a Rockstar Games by pre hru GTA 6 mohlo získať milióny nových hráčov, ktorí by vlastnili kompatibilný hardvér.

Nech už to teda dopadne akokoľvek, tieto podrobnosti nám potvrdí alebo vyvráti len čas. Zatiaľ sa však môžete pozrieť na oficiálny trailer GTA 6 a pokochať sa tým, na čo sa už na budúci rok môžu tešiť hráči z celého sveta. Na akej platforme by ste si GTA 6 najradšej zahrali vy? Bol by to PS5, Xbox, PC alebo Mac? Dajte nám vedieť do komentára na sociálnych sieťach Facebook alebo Instagram.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -