Pred pár dňami sme vás informovali o úniku, o ktorý sa postaral známy leaker Ice Universe na sociálnej sieti Weibo. V hlavnej úlohe sa tu objavil dlho očakávaný dostupný iPhone SE 4, ktorý má prísť na trh začiatkom roka 2025 a dokonca sa objavili špekulácie, že by mohol mať aj veľmi podobný dizajn, ako tohtoročný iPhone 16. Ice Universe však túto špekuláciu doplnil o ďalšie zaujímavé tvrdenie.

Podľa jeho informácií, ktoré sa mu podarilo získať v dodávateľských reťazcoch spoločnosti Apple bude mať iPhone SE 4 nie len podobný dizajn, ale aj úplne rovnaký procesor, ako iPhone 16. V praxi to znamená, že sa v jeho útrobách môže ocitnúť extrémne výkonný čip A18 s 8 GB RAM, 6-jadrovým CPU aj GPU a hardvérovým ray-tracingom. Toto všetko v telefóne, ktorý bude tvoriť základ ponuky.

Načo bude základnému iPhonu SE 4 extrémne výkonný čip A18? 

Keď sa nad tým zamyslíte, takéto riešenie nedáva absolútne žiaden zmysel. Za procesor A17 Pro v iPhone 15 Pro Max Apple údajne platí približne 130 $ a predpokladá sa, že čip A18 bude postavený práve na základoch A17 Pro. Inými slovami, aj keď klesne jeho produkčná cena z dôvodu veku a staršej verzie 3 nm procesu, stále bude relatívne drahý, čo sa môže negatívne podpísať na predajnej cene zariadenia.

iPhone SE 4 2025
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Na druhej strane sa však stačí pozrieť do minulosti, kedy Apple uplatňoval úplne rovnaký princíp aj na predošlých generáciách iPhonu SE. Tá prvá z roku 2016 sa spoliehala na vtedy polročný procesor A9 z iPhonu 6S, druhá z roku 2020 na polročný procesor A13 Bionic z iPhonu 11 a tretia generácia z roku 2022 na polročný procesor A15 Bionic, ktorý sa objavil v iPhone 13.

Aj to je dôvod, pre ktorý vlastne vôbec nie je divné, že by mal mať iPhone SE 4 takýto extrémny výkon. Apple sa tieto zariadenia snaží vyrábať tak, aby boli trvácne a v ponuke mohli zostať aj 2 – 3 roky bez toho, aby ich musel obmieňať. Stačí sa pozrieť na súčasný iPhone SE 3, ktorý kúpite po kliknutí na tento odkaz len za 395 € (namiesto 519 €). Hoci nie je po dizajnovej stránke veľmi atraktívny, práve vďaka stále výkonnému a aktuálnemu čipu A15 Bionic môžete mať istotu, že vám bude slúžiť ešte niekoľko dlhých rokov s najnovšími aktualizáciami iOS, aj keď si ho kúpite trebárs dnes.

Prečítajte si tiež  Samsung Galaxy S23 Ultra kúpite v poriadnej zľave. Na telefóne ušetríte stovky eur

Navyše bude toto zariadenie stále rýchle, spoľahlivé a nebudú mu robiť problémy žiadne väčšie a náročnejšie aplikácie, alebo hry. Mnohé Androidy v tejto cenovej kategórii s tým môžu mať problém. iPhone SE 3 nie.

Apple Intelligence aj pre lacné produkty 

Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Napokon nemôžeme zabúdať ešte na jeden dôležitý fakt, ktorý v podstate potvrdzuje, že iPhone SE 4 dostane s vysokou pravdepodobnosťou procesor A18. Je skoro isté, že Apple bude chcieť rozšíriť svoju umelú inteligenciu Apple Intelligence na čo najväčšie množstvo produktov, aby boli oveľa atraktívnejšie pre finálnych spotrebiteľov. No a platiť to bude aj pre iPhone SE 4.

Pokiaľ by však Apple v tomto smartfóne použil procesor A16 Bionic tak, ako väčšina ľudí predpokladá, Apple Intelligence by na ňom nemohla byť podporovaná, pretože nie je podporovaná ani na základnom iPhone 15 / 15 Plus, ktorý sa spolieha presne na tento istý čip. Výrobca hovorí o nedostatočnom výkone, no my si skôr myslíme, že ide o klasickú a veľmi šikovne vymyslenú obchodnú stratégiu.

V čase uvedenia na trh si Apple Intelligence budú môcť užívať iba majitelia iPhonu 15 Pro / 15 Pro Max s procesorom A17 Pro, ktorý má byť práve základom pre čip A18. Najskôr sa dostane do základného iPhonu 16 / 16 Plus a potom možno aj do iPhonu SE 4. Smutné len je, že umelá inteligencia od Apple nebude dostupná na Slovensku a ani v celej EÚ. Dôvodom je zložitá legislatíva, ktorej Apple na starom kontinente čelí a ktorá zastavila dokonca aj spoločnosť Meta, aby tu spustila niektoré svoje AI technológie.

Poslednou dôležitou informáciou je na záver to, že Apple Intelligence je z hľadiska vývoja relatívne pozadu a potrvá možno ešte rok, kým si ju používatelia vo vybraných častiach sveta vyskúšajú v praxi. V nasledujúcom článku sme písali o štyroch veciach, ktoré nebudú dostupné skôr, ako v roku 2025.

Znamená to teda, že táto revolučná technológia príde na trh zhruba vtedy, keď iPhone SE 4 a práve to výrobcovi otvorí fantastické možnosti na to, aby nám odprezentoval, čo dokáže jeho „entry-level“ smartfón s AI. Nechajme sa prekvapiť. Dajte nám vedieť do komentára na sociálnych sieťach, čo si o tom myslíte vy a či bude mať podľa vás základný iPhone SE 4 avizovaný výkon. Sme zvedaví na všetky vaše postrehy a názory.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Novinky v iOS 8 Beta 3!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -