Keď Apple v roku 2014 začal tajne pracovať na svojom prvom automobile, ktoré sa v kuloároch označovalo ako projekt Titan, cieľom bolo vytvoriť revolučné vozidlo s plnou autonómiou, ktoré mohlo konkurovať aj najznámejším výrobcom.

Žiadny volant, žiadne pedále—len čistá technológia, ktorá by zmenila svet dopravy. Zdá sa však, že táto vízia bola až príliš vzdialená od reality. Apple je známy svojimi inováciami v oblasti smartfónov a elektroniky, ale automobilový priemysel je aj pre takto veľkú firmu úplne iná liga. Pokus preskočiť základné kroky a rovno vytvoriť plne autonómne vozidlo sa ukázal ako veľmi drahá chyba.

Apple Car mal pred sebou príliš veľa prekážok

Tim Cook Apple Car
Zdroj: Apple / DALL-E (úprava redakcie)

Projekt Apple Car bol sužovaný internými konfliktmi a nejasným vedením. Neustále zmeny v tíme a stratégii spôsobili, že projekt strácal smer a dynamiku. Problémy boli natoľko veľké, že aj keď išlo o prísne tajný vývoj, na verejnosť sa pravidelne dostávali rôzne informácie.

Prekážka Opis
Príliš ambiciózny cieľ Plná autonómia bez predchádzajúcich skúseností v danej oblasti
Interné konflikty Nejasné vedenie a časté zmeny v tímoch
Vysoké náklady Miliardy investované bez hmatateľných výsledkov
Komplexnosť trhu Automobilový priemysel je náročný a regulovaný

Apple preinvestvoal miliardy dolárov a mal príliš silnú konkurenciu

Finančné náklady na vývoj takého vozidla boli obrovské. Bez jasnej cesty k zisku sa projekt stal pre Apple príliš riskantným. Firma navyše ku rozhodnutiu ukončiť projekt dospela až v čase, keď ju odhadovaný vývoj vozidla stál približne 10 miliárd amerických dolárov a to stále nemala v ruke žiaden reálny výsledok, len množstvo patentov.

Navyše, Tesla a iné známe automobilky už roky pracujú na autonómnych vozidlách, čo cupertinskému gigantovi zďaleka neuľahčovalo cestu. Apple by musel dobehnúť dlhé roky výskumu a vývoja, čo sa ukázalo ako nereálne.

Apple Car
Zdroj: YankoDesign / Mihai Panaitescu

A hoci sa firma snažila nadväzovať v tomto smere spolupráce, napríklad od roku 2017 bola v tajnom partnerstve s čínskou spoločnosťou BYD, ktorá bola zameraná na vývoj revolučných akumulátorov, ani to evidentne nestačilo. Netreba tiež zabúdať, že pred pár rokmi bola veľmi diskutovanou témou aj spolupráca s automobilkou Hyundai / Kia.

Apple Car vymenili za Apple Intelligence

Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Namiesto pokračovania v neistom projekte, ktorý bol extrémne drahý, sa Apple rozhodol presunúť svoje zdroje do oblasti umelej inteligencie, kde vidí väčší potenciál pre inovácie. Prvý výsledok nám výrobca ukázal na WWDC 2024, keď predstavil Apple Intelligence.

Žiaľ, aj keď ide o zásadnú inováciu pre iPhone, iPad či Mac, na Slovensko sa pre prísnu reguláciu Európskej únie zatiaľ nedostane a je veľmi otázne, kedy sa to zmení. Je síce pravda, že generálny riaditeľ Tim Cook už prisľúbil, že Apple rokuje s EÚ, žiaden konkrétny dátum nám zatiaľ oznámený nebol.

Prečítajte si tiež  Nečakaný zvrat: Apple žaluje firmu, ktorá chce zakázať Apple Watch. Táto odveta vás zaujme

Náš pohľad na vec

Apple Car
Zdroj: YankoDesign / Mihai Panaitescu

Hoci je Apple obrovská firma a pôsobí, ako by pred sebou nemala žiadne prekážky, v prípade Apple Car, respektíve projektu Titan si na seba vzala až príliš ťažkú úlohu. Nikto netvrdí, že by firma napokon svoje vlastné elektrické vozidlo s autonómnym režimom jazdy nemohla predstaviť.

Vedenie však zrejme vyhodnotilo, že investície a zdroje, ktoré boli do tohto projektu vložené by sa na konci dňa nemuseli vrátiť a preto sa rozhodli pre jeho definitívne ukončenie ešte začiatkom roka 2024.

Potvrdila to aj nedávna správa, v ktorej sa píše, že Apple zažiadal o zrušenie povolenia na testovanie autonómnych vozidiel (išlo prevažne o špeciálne upravené Lexusy), ktoré dlhé roky brázdili ulice v USA.

Apple Car Lexus RX450
Zdroj: Macrumors

A aj keď sa to môže na prvý pohľad javiť ako totálne fiasko, netreba zabúdať, že Apple si z tohto vývoj odniesol stovky patentov, ktoré môže v budúcnosti zúžitkovať aj pri rôznych iných produktoch, prípadne ich môže predať konkurentom.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -