Pi, 26.04.2024
Úvod Blog

Už nikdy nebudeme meniť batériu v iPhone ani inom smartfóne. Pomôže revolučná technológia nabíjania

iPhone batéria výdrž batérie
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Nicolas Messifet (úprava redakcie)

Pokiaľ ste presvedčení o tom, že batéria v iPhone, alebo akomkoľvek inom mobilnom zariadení má príliš krátku životnosť, máme pre vás dobrú správu. Ako informuje portál AndroidPolice, nedávna štúdia z Dánska a Nemecka odhaľuje prevratnú metódu nabíjania, ktorá by mohla priniesť revolúciu vo výdrži batérií v smartfónoch a potenciálne zdvojnásobiť životnosť zariadení, ako je iPhone.

Výskum, ktorý bol podrobne opísaný v časopise Advanced Energy Materials, predstavuje techniku „pulzného prúdového nabíjania„, ktorá sľubuje výrazné predĺženie životnosti batérie. Ide na to úplne ináč, ako súčasné spôsoby.

Jednoduché vysvetlenie, ako to celé funguje 

Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / Mac Care (úprava redakcie)

Tradičné metódy nabíjania batérií zahŕňajú konštantné prúdy a napätia, ktoré sú síce účinné, ale spôsobujú rýchlu degradáciu komponentov akumulátorov.

Tento tradičný prístup možno prirovnať k obrovskému davu, ktorý sa tlačí úzkym vchodom a spôsobuje jeho opotrebovanie.

Nabíjanie pulzným prúdom (PC) mení túto dynamiku tým, že dodáva energiu skôr v prerušovaných dávkach ako v nepretržitom prúde, čo pripomína prepúšťanie malých skupín cez bránu, znižuje napätie a zabraňuje degradácii.

Výhody nabíjania pomocou PC sú rôzne a možno ich využívať ako pri smartfónoch, tak aj pri ďalších elektronických zariadeniach.

Tri dôvody, prečo je PC nabíjanie revolučné 

  1. Pulzovanie znižuje rýchlosť tuhnutia anódového materiálu na báze lítia do tzv. rozhrania pevného elektrolytu, čo je nevyhnutný vedľajší účinok dobíjateľných batérií, ktorý znižuje kapacitu a poškodzuje úroveň výkonu.
  2. Nižšie mechanické napätie spomaľuje rýchlosť praskania grafitovej elektródy v dôsledku fyzikálneho tlaku.
  3. Impulzy umožňujú dôslednejšie molekulárne väzby medzi atómami tvoriacimi ďalší materiál elektródy (v prípade experimentu NMC532), čo pomáha aj jemu zostať v jednom kuse.

Batérie v smartfónoch môžu vydržať až o polovicu dlhšie 

iPhone 16 Pro batéria
Zdroj: DALL-E

Pokiaľ sa vám to zdá príliš komplikované, nič si z toho nerobte. Je to predsa chémia a tej nemusí rozumieť úplne každý. Každopádne by sme to však mohli uzavrieť tým, že v súčasnosti je vo svete trend, v rámci ktorého sa výrobcovia doslova predbiehajú v tom, kto svojim zákazníkom poskytne rýchlejšie nabíjanie batérie v smartfóne.

Jeho negatívnou súčasťou je ale fakt, že sa moderné batérie zvyknú na chemickej úrovni rýchlejšie pokaziť, kvôli čomu je potrebná ich výmena – v niektorých prípadoch už po roku, alebo roku a pol.

Pokiaľ by ale výrobcovia ako Apple, Samsung, Google či Xiaomi pristúpili na podporu PC nabíjania a rozdelili ho na impulzy, životnosť akumulátorov by sa predĺžila až o polovicu.

A čo je najlepšie? Technológia PC by podľa všetkého vôbec nemala byť náročná na aplikovanie do praxe. Uvidíme, či sa jej známe spoločnosti chytia, alebo nie.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Škoda vyvinula superšport pre hru Gran Turismo 7

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Česká automobilka Škoda sa evidentne nestratí ani vo svete počítačových hier. Len nedávno sa objavili jej modely Enyaq v celosvetovom hite Fortnite, no ako sa ukazuje, Škoda týmto nekončí. Ako informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke, jej ďalšou métou je známa závodná séria Gran Turismo 7, ktorú poznajú hráči hernej konzoly PlayStaton.

Práve pre nich automobilka vytvorila špeciálne superšportové vozidlo Vision Gran Turismo, ktorého dizajn je jednoducho úchvatný. Hráči si budú môcť s týmto futuristickým konceptom zajazdiť už od dnešného dňa (25. apríla 2024), pričom by mali vedieť, že jeho tvary kombinujú dizajnový jazyk Modern Solid s bohatou históriou značky v motoršporte.

Inšpirácia na vznik Škoda Vision Gran Turismo ochádza z modelov ako Škoda 1100 OHC a 130 RS, ktoré majú hlboké korene v závodnej histórii.

Škoda Gran Turismo je premyslená do posledných detailov

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Virtuálny model musel spĺňať vysoké štandardy herného sveta. Martin Porteš, líder dizajnérskeho tímu vysvetľuje, že vozidlo bolo navrhnuté s ohľadom na stovky technických parametrov hry.

Aj keď ide teda o koncept, jazda v ňom by mala byť maximálne realistická. Koniec koncov, presne týmto prístupom sa preslávila celá herná séria Gran Tursimo.

Elektromobil s pohonom všetkých štyroch kolies disponuje štyrmi elektromotormi a výkonom až 800 kW, vďaka čomu sa bude môcť porovnávať s tými najlepšími autami, ktoré sú dostupné v hre.

Škoda Vision Gran Turismo
Zdroj: Škoda

Lítium-iónové batérie sú pri tom umiestnené v podlahe a elektromobil využíva 800-voltovú architektúru či aktívnu aerodynamiku.

Dizajn inšpirovaný legendou z roku 1957 a interiér, kde sa začínalo netradične od volantu

Škoda Vision Gran Turismo volant
Zdroj: Škoda

Zaujímavý je tiež spôsob návrhu tohto vozidla. Zatiaľ čo pri sériovom aute sa vždy začína pri návrhu vnútorného priestoru a pokračuje sa s detailmi ako sú napríklad volant a ovládacie prvky, pri práci na Škoda Vision Gran Turismo to bolo presne naopak.

Škoda Vision Gran Turismo volant
Screenshot

Dizajnéri najskôr navrhli volant, ktorý má všetky potrebné herné prvky a následne pokračovali so zvyškom kokpitu. Keď sa naň pozriete, uvidíte, ako moc je prepracovaný.

Exteriér vozidla je potom inšpirovaný legendárnym modelom modelom Škoda 1100 OHC z roku 1957, na ktorom sa pred dvoma rokmi zviezol aj Jeremy Clarkson po Piešťanskom letisku, keď na Slovensku natáčali prvý diel The Grand Tour.

Toto vozidlo odkazuje na závodné úspechy a historickú odkaz značky

Škoda Vision Gran Turismo a Škoda 1100 OHC
Zdroj: Škoda

Farebné varianty vozidla siahajú od elegantnej zelenej, ktorá odkazuje na koncept Vision 7S, až po tradičné bielo-modré sfarbenie s červenými detailmi, ktoré pripomínajú úspechy Škoda 130 RS na Rally Monte Carlo. Viac si môžete pozrieť v oficiálnom traileri.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

SkyShowtime zdražuje a zavádza nepríjemnú zmenu k horšiemu

Skyshowtime
Zdroj: Skyshowtime / Unsplash / Ibrahim Boran (úprava redakcie)

Ako sme už viackrát informovali, známa streamovacia služba SkyShowtime prináša na Slovensku zmeny, ktoré súvisia so zvyšovaním cien a tiež so zmenou ponúkaných balíkov. A hoci streamovacia služba hovorila len o týchto novinkách, v skutočnosti prišla ešte s jedným nepríjemným obmedzením, ktoré vás určite nepoteší.

Zatiaľ čo doteraz zákazníci platili za službu 5,99 € / mesačne alebo 2,99 € / mesačne (ak využili uvádzaciu zľavu na predplatné), SkyShowtime po novom zdražel až na 7,99 € / mesačne, respektíve 3,99 € / mesačne (pre klientov uvádzacej akcie). To je pomerne výrazný nárast ceny, ktorý môže odradiť nejedného klienta. Zďaleka to ale nie je všetko.

SkyShowtime potichu pridal obmedzenie 

Keď si totiž otvoríte oficiálnu stránku SkyShowtime a prejdete do sekcie tarifov, možno si všimnete aj nové podmienky, ktoré sú k dispozícii pre štandardné predplatné „Plus“. Týkajú sa konkrétne počtu zariadení, na ktorých je možné súčasne sledovať filmy a seriály.

Zatiaľ čo doteraz ste týmto spôsobom mohli využívať SkyShowtime až na troch zariadeniach, po novom ide len o dve zariadenia v reálnom čase, čo predstavuje určite obmedzenie napríklad pre rodiny s deťmi.

Je celkom pochopiteľné, že táto zmena SkyShowtime má jasný cieľ a tým je zastaviť používateľov, ktorí medzi sebou zdieľajú heslá a nežijú v jednej domácnosti.

Na druhej strane, SkyShowtime práve pomerne výrazne zvýšil ceny. Nikto by teda nečakal, že vám dá za viac peňazí ešte menej služieb.

SkyShowtime
Zdroj: SkyShowtime

Balíček SkyShowtime s reklamami je ešte obmedzenejší 

Druhou voľbou je potom balíček štandardného predplatného s reklamami, ktorý bude na Slovensku fungovať ako úplne prvý v porovnaní s konkurenciou. Disney+ ani Netflix zatiaľ nič podobné neponúkajú.

Za predplatné s reklamami zaplatíte iba 4,99 € / mesačne a taktiež získate prehrávanie vo Full HD kvalite. Rozdiel je však v tom, že v najlacnejšom predplatnom už budete môcť sledovať stream len na jednom zariadení.

Zároveň tiež platí, že v základnom balíku predplatného nebude možné sťahovať tituly offline. V štandardnom balíku si takto môžete stiahnuť až 30 titulov, čo sa hodí napríklad na dlhých cestách.

Uvidíme, ako sa ku tejto zmene postavia samotní zákazníci. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Čierny deň RTVS: Zamestnanci sa obliekli do čierneho čím vyjadrili tichý protest

Čierny deň RTVS
Zdroj: Facebook / Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť

Slovenská vláda v stredu schválila kontroverzný zákon, ktorého cieľom je zmeniť Rozhlas a televíziu Slovenska „RTVS“ na Slovenskú televíziu a rozhlas „STVR“. Tento návrh podalo ministerstvo kultúry a pomerne zásadne ním ovplyvní fungovanie celej verejnoprávnej inštitúcie.

Jednou z hlavných zmien je napríklad to, že riaditeľa STVR bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Súčasný riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj príde o svoju funkciu v deň, keď nadobudne účinnosť nový zákon o STVR. Platí to aj pre päťčlennú radu RTVS. Zamestnanci sa však proti tomuto zákonu rozhodli bojovať.

Hlavným dôvodom je fakt, že vyššie uvedeným zákonom môže RTVS stratiť svoju nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa, pričom existujú obavy, že sa bude zasahovať aj do spravodajstva. Presne to je dôvod, pre ktorý sa pracovníci a spolupracovníci inštitúcie rozhodli vyjadriť tichým protestom.

Čierny deň RTVS

Čierny deň RTVS
Zdroj: Facebook / Za Slobodné média

Na Facebookovej stránke „Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť“ sa objavil príspevok, ktorý hovorí o tom, že dnes je čierny deň RTVS. Na stránke sa uvádza, že politický motivovaný návrh zákona pochováva nezávislosť inštitúcie RTVS.

Čierna farba má vyjadrovať smútok zamestnankýň, zamestnancov a externých spolupracovníkov nad touto skutočnosťou, no zároveň dáva predkladateľom zákona na vedomie, že ich snahu pochovať nezávislú inštitúciu pozorne a so znepokojením sledujú. Ako môžete vidieť, práve títo ľudia prišli do práce v čiernom oblečení. 

Do tejto iniciatívy sa navyše môžete zapojiť aj vy. Stačí keď sa oblečiete do čiernej, odfotíte sa a svoju fotografiu zazdieľate na sociálnych sieťach s hashtagom: #stojimpriRTVS #ciernydenRTVS.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Garmin Venu 3 kúpite po zľave za fantastickú cenu. Je to silný konkurent pre Apple Watch Series 9

Garmin Venu 3
Zdroj: YouTube / Tech4All (snímka obrazovky)

Mnohí ľudia tvrdia, že spoločnosť Garmin vyrába tie najlepšie inteligentné hodinky a zároveň fitness trackeri na svete. Pokiaľ si chcete kúpiť jeden z najobľúbenejších modelov, ktorý je zároveň hlavným konkurentom pre Apple Watch Series 9, máme pre vás super správu. Garmin Venu 3 totiž po kliknutí na tento odkaz kúpite za absolútne fantastickú cenu. Je to zariadenie, ktoré vám bude slúžiť niekoľko rokov.

Garmin Venu 3 dostali do vienka kvalitný 1,4″ AMOLED displej s funkciou Always-on a vysokým rozlíšením až na úrovni 454 x 434 pixelov. O ochranu pred škrabancami a rozbitím sa stará technológia Corner Gorilla Glass 3. Hodinky ponúkajú aj odolnosť voči vode v rámci normy 50 M (5 ATM) a nechýba im ani špičková senzorová výbava, ktorej súčasťou je sledovanie srdcového tepu, oxymeter, meranie úrovne stresu či kontrola spánkovej aktivity. Hodinky si na vás ale posvietia aj pri športe a poskytnú vám veľmi presné metriky o vašich výkonoch. Koľko teda stoja?

Tieto špičkové inteligentné hodinky, ktoré vedia byť aj prvotriedny fitness tracker konkurujú Apple Watch Series 9 funkciami aj cenou. V praxi to znamená, že Garmin Venu 3 sa štandardne predávajú za cenu až na úrovni 499 €, avšak dnes je situácia iná. Tento nový model totiž po kliknutí na tento odkaz kúpite len za 420 €, vďaka čomu krásne ušetríte. Úspora na úrovni 80 € sa v tomto prípade určite oplatí. Garmin Venu 3 môžete samozrejme napojiť na iOS aj Android zariadenie. Pomôže vám aplikácia Garmin Conncet.

Garmin Venu 3
Zdroj: YouTube / Coolblue / DesFIT (úprava redakcie)

Samozrejme, s vyčítaním špičkových funkcií týchto hodiniek sme ešte stále neskončili. Garmin Venu 3 majú integrované NFC, vďaka čomu môžete platiť cez službu Garmin Pay. Nároční spotrebitelia tiež ocenia podporu konektivity cez ANT+ a tí menej nároční cez Bluetooth alebo Wi-Fi. Zaujímavé na Garmin Venu 3 je aj to, že úplne automaticky dokážu detegovať spánok a zmerať dĺžku krátkych zdriemnutí, ktoré uskutočníte počas dňa. Vďaka tomu budete mať lepšiu predstavu o svojej regenerácii.

Ak sa vám teda tieto špičkové hodinky páčia, my v redakcii ich môžeme len a len odporučiť, nakoľko s nimi máme sami dobrú skúsenosť. Nájdete v nich aj animované cvičenia, rôzne športové režimy či dlhú výdrž batérie, ktorá zvládne fungovať až 14 dní na jedno nabitie (aktívnejší spotrebitelia musia počítať približne s týždňom). Hodinky tiež disponujú presným určovaním polohy GPS, GLONASS a GALILEO. Ak sa vám teda Garmin Venu 3 páčia, po kliknutí na tento odkaz ich môžete mať len za 420 €. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Netflix trhá rekordy. Počet predplatiteľov raketovo rastie. Firma však ohlásila nepríjemnú novinku

Zdroj: Netflix

Zatiaľ čo pred pár rokmi zažívala streamovacia služba Netflix veľmi ťažké obdobie, dnes je situácia celkom iná a s novou stratégiou narastá aj jej celkový počet predplatiteľov. Ako uvádza 9to5mac, v súčasnosti sleduje Netflix na celom svete cez 270 miliónov ľudí, pričom v minulo štvrťroku sa toto číslo zvýšilo pomerne výrazne až o 9,3 milióna ľudí.

A aj keď sú to dobré čísla a platforma sa nimi môže vo veľkom pochváliť, rozhodla sa urobiť aj jedno razantné opatrenie. Netflix totiž v nedávnej správe oznámil, že v blízkej budúcnosti prestane oznamovať presné počty predplatiteľov verejnosti. Aj v dôsledku toho mali akcie spoločnosti paradoxne klesnúť až o 4,5 %, hoci ekonomická situácia je v súčasnosti pre Netflix veľmi dobrá.

Ako zdôrazňuje portál Variety, platforma bez najmenšieho zaváhania dosiahla a dokonca aj prekonala odhady ohľadom počtu predplatiteľov a výšky prímov za prvý štvrťrok 2024.

Netflix sa bude chváliť inými ukazovateľmi, ako počtom predplatiteľov 

Netflix
Zdroj: Unsplash / Thibault Penin

Nová stratégia Netflixu bude spočívať v tom, že sa bude pred investormi chváliť úplne inými ukazovateľmi, ako počtom predplatiteľov. Spoločnosť chce napríklad sledovať celkový čas, ktorý jednotlivci strávia pri používaní služby počas mesiaca.

Rovnako tak Netflix potvrdil, že môžeme očakávať oznamovanie zásadných míľnikov. Ak teda počet predplatiteľov prekoná blížiacu sa hranicu 300 miliónov, streamovacia služba si to zrejme nenechá pre seba a rada sa tým pochváli. Je to predsa obrovský úspech.

Pokiaľ si chcete vyskúšať Netflix aj vy, v tomto článku nájdete kompletné zhrnutie slovenského cenníka. A máme pre vás ešte jednu dobrú správu. Na platforme si už čoskoro pozriete aj nový slovenský film Vojna policajtov, ktorý mal premiéru v kinách len niekoľko mesiacov dozadu. Bližšie podrobnosti sa dočítate v tomto článku.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Samsung Galaxy S24 Ultra klesol na cenové dno. Niektorí ho kupujú radšej, ako iPhone 15 Pro Max

Samsung Galaxy S24 ultra
Zdroj: YouTube / JSL Review / Karl Conrad (úprava redakcie)

Nebudeme si klamať, Samsung Galaxy S24 Ultra je právoplatne jeden z najlepších smartfónov súčasnosti, pričom ide o azda najväčšieho konkurenta pre iPhone 15 Pro Max od spoločnosti Apple. Pokiaľ vás to láka viac ku Samsungu, máme pre vás fantastickú správu. Tento špičkovo vybavený smartfón klesol na cenové dno a je o stovky eur lacnejší. Na jeho nákupe krásne ušetríte a získate prvotriedny hardvér.

Samsung Galaxy S24 Ultra je vyrobený z titánu a ponúka zvýšenú ochranu displeja vďaka Corning Gorilla Armor. Smartfón prežije aj kontakt s vodou vďaka norme IP68 a na ovládanie slúži obrovský 6,8″ AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Poteší tiež vysoké rozlíšenie 3120 × 1 440 pixelov či funkcia Always-on. Vo vnútri sa potom skrýva najmodernejší procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je plnohodnotným konkurentom čipu A17 Pro. Má extrémny výkon a až 12 GB RAM.

No a koľko Samsung Galaxy S24 Ultra vlastne stojí? Zariadenie sa štandardne na Slovenskom trhu predáva od začiatku tohto roka za cenu 1 449 €. Dnes je, ale situácia iná a po pár mesiacoch cena klesla. Po kliknutí na tento odkaz preto Samsung Galaxy S24 Ultra kúpite len za 1 059 €, vďaka čomu ušetríte skoro 400 €. Získate pri tom prvotriedny smartfón, ktorému absolútne nič nechýba.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Zdroj: Samsung

Samsung Galaxy S24 sa môže pochváliť masívnym využívaním umelej inteligencie v rôznych sférach svojho operačného systému a tiež fotoaparátom, ktorý mu možno budú závidieť aj niektorí používatelia iPhonu. Zariadenie má totiž až 200 Mpx hlavný snímač, ultraširokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx a 10 Mpx teleobjektív. Okrem toho sa môžete tešiť aj na 12 Mpx prednú kameru, snímač odtlačkov prstov ukrytý v zobrazovacej jednotke ako aj NFC, USB-C či podporu pre 5G sieť.

Samsung Galaxy S24 Ultra poteší aj gigantickou 5 000 mAh batériou, vďaka ktorej zvládne fungovať pokojne aj dva dni na jedno nabitie. Poteší aj 45 W rýchle nabíjanie či 15 W bezdrôtové nabíjanie. Samsung Galaxy S24 Ultra má dokonca aj reverzné nabíjanie, ktoré vám žiaden iPhone v súčasnosti neponúkne. Ak teda chcete pravdepodobne ten najlepší Android smartfón súčasnosti, Samsung Galaxy S24 Ultra dnes kúpite po kliknutí na tento odkaz len za 1 059 €. Je to ponuka, ktorá sa určite neodmieta!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Snapdragon X Plus zničí aj Apple M3. Nezavádza nás však Qualcomm?

Zdroj: Qualcomm (úprava redakcie)

V neustále sa vyvíjajúcom technologickom prostredí upútalo najnovšie oznámenie spoločnosti Qualcomm pozornosť mnohých ľudí, vrátane fanúšikov spoločnosti Apple. Pripravované procesory zo série Snapdragon X Plus a X Elite majú konkurovať čipom M3 s tým, že údajne ponúknu oveľa vyšší výkon.

Výrobca konkrétne uvádza, že jeho čipy Snapdragon X Elite a X Plus prekonávajú procesory M3 v klasických Geekbench testoch o 28 %, respektíve 10 %, čo je vcelku odvážne a silné tvrdenie. Ako však podotýka zahraničný portál Macworld, viac ako skutočnosť to môže byť aj výsledok dobre vymysleného marketingu spoločnosti Qualcomm.

Najnovšie správy totiž naznačujú, že hoci sú vyššie uvedené výsledky pôsobivé, v reálnych podmienkach vôbec nemusia obstáť.

Qualcomm povedal iba to čo chcel 

Qualcomm
Zdroj: Qualcomm

Propagačné materiály spoločnosti Qualcomm nápadne vynechávajú porovnania v kľúčových oblastiach, ako je energetická účinnosť, čo je zároveň oblasť, v ktorej riešenie od spoločnosti Apple doslova vyniká. Veď MacBooky dnes dokážu fungovať s ARM čipmi pokojne aj 18 hodín na jedno nabitie.

Okrem toho sa benchmarky spoločnosti Qualcomm nezaoberajú rozdielmi v pamäti a cenách a nezahŕňajú ani výkonnejšie varianty Apple M3 Pro a M3 Max, ktoré by mali byť schopné poskytnúť oveľa lepšie výsledky. Hodilo by sa to najmä pri 12-jadrovom procesore Snapdragon X Elite. Porovnávať ho s 8-jadrovým čipom M3 nie je celkom fér.

Kritici, vrátane technologického webu SemiAccurate preto spochybňujú pravosť údajov o výkone čipov od spoločnosti Qualcomm a naznačujú, že nemusia byť dosiahnuteľné prostredníctvom štandardných konfigurácií.

Čaká sa na reálne testy, aj na čipy M4 od Apple 

čip Apple Silicon M4
Zdroj: Macrumors, Unsplash / Daniel Korpai (úprava redakcie)

Ako zdôrazňujú zahraničné média, technologickí nadšenci teraz čakajú na reálne testy, o ktoré by sa mal medzi prvými postarať napríklad prestížny portál PCWorld. Stane sa tak niekedy v lete tohto roka.

A ak by aj čipy Snapdragon X Elite a X Plus skutočne dosiahli lepšie výsledky, ako procesory zo série M3, ešte stále to nič neznamená. Apple totiž pre ne už teraz chystá silnú konkurenciu v podobe procesorov zo série M4, ktoré budú predstavené na jeseň 2024.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Apple dá poslednú šancu krytom FineWoven. Aj tak to už ale majú spočítané

Zdroj: X / Peanut Butter / Basic Apple Guy (úprava redakcie)

Len pred pár dňami sme sa dozvedeli správu o tom, že spoločnosť Apple definitívne zastavila výrobu príslušenstva typu FineWoven, ktorým minulý rok nahradila výrobky z kože. O túto správu sa postaral známy leaker a zberateľ prototypov spoločnosti Apple Kosutami na svojom X / Twitter profile.

Hlavným dôvodom zastavenia výroby malo byť množstvo problémov s kvalitou materiálu FineWoven, čo žiaľ môžeme potvrdiť aj my v redakcii. Kompletnú recenziu, ako aj to, ako hrozne náš kryt vyzeral po niekoľkých mesiacoch používania si môžete pozrieť na tomto odkaze. Späť však k téme.

Hoci mali byť kryty FineWoven omnoho viac ekologické, ako výroba produktov z kože, ľudia s nimi evidentne nie sú spokojní a okrem toho, že ich vo veľkom reklamujú ich zrejme prestávajú nakupovať a prednosť dávajú iným, poväčšine dostupnejším alternatívam.

Dokonca pred ich nákupom varujú aj niektorí predajcovia, ako napríklad Amazon. To veľa vypovedá o ich mimoriadne nízkej kvalite.

Labutia pieseň pre kryty FineWoven

FineWoven recenzia
Zdroj: SvetApple

A aj keď Kosutami pred pár dňami napísal, že FineWoven končí, vo svojom aktualizovanom príspevku uviedol, že mu firma zrejme dá ešte jednu šancu. Nebude to, ale trvať večne.

Technologický gigant má konkrétne vyrobiť poslednú várku krytov FineWoven, ktoré budú dostupné v nových farebných prevedeniach. Teoreticky nám ich môže predstaviť na nadchádzajúcom podujatí Let Loose, ktoré sa bude konať 7. mája 2024.

To, čo nahradí materiál FineWoven zatiaľ nie je známe, no šepká sa, že by to mohla byť vegánska koža. Práve tá je najviac podobná tej skutočnej a zároveň je jej produkcia aj z ekologického hľadiska pre Apple akceptovateľná. Sme zvedaví, ako sa s tým firma popasuje.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

iPhone zažíva katastrofálne obdobie. Jeho predaje brutálne zleteli smerom nadol

iPhone funkcie
Zdroj: Unsplash / Sebastian Bednarek / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple bola v roku 2023 najväčším výrobcom smartfónov na svete, čím vôbec po prvýkrát v histórii prekonala svojho najväčšieho konkurenta z Južnej Kórey, spoločnosť Samsung. Pokiaľ ale sledujete dianie z posledných mesiacov, Samsungu sa aj vďaka nedávno predstavenej sérii Galaxy S24 podarilo opäť dostať do vedenia a iPhone poslať na druhé miesto.

Ako teraz píše Macrumors, spoločnosť Apple vôbec nepomáha ani aktuálna situácia v Číne, ktorá je objektívne povedané dosť zlá. Predaje zariadení s operačným systémom iOS v tejto krajine počas prvého štvrťroka 2024 výrazne klesli, nakoľko spotrebitelia začali nakupovať iné prémiové značky. Toto zistenie zverejnila na základe svojho výskumu analytická spoločnosť Counterpoint research.

V Číne sa predáva viac smartfónov. Nie však iPhonov 

Z neho vyplýva, že predaje smartfónov zaznamenali v Číne v priebehu uplynulého štvrťroka mierny rast o 1,5 %. Je to už druhý štvrťrok po sebe, v ktorom sa podarilo dosiahnuť zelené číslo. Predtým predaje neustále klesali.

Hlavným dôvodom tejto zmeny je silný predaj miestnej spoločnosti Huawei, ktorá dokázala predať až o 69,7 % viac zariadení, než v rovnakom období minulého roka.

Najviac sa pri tom darí zariadeniam zo série Mate 60, ktoré ponúkajú solídny výkon za rozumnú cenu. Číňania ho nakupujú ako na bežiacom páse.

Apple sa na čínskom trhu trápi. Toto je hlavný dôvod

iPhone 14 Pro čína
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Naopak, spoločnosť Apple sa na čínskom trhu trápi a to ho z globálneho hľadiska považuje za jeden z najdôležitejších. Koniec koncov, v minulosti práve kvôli nemu predstavila iPhone 6 Plus s vtedy obrovskou 5,5″ uhlopriečkou. Práve tento typ zariadení v Číne v tom čase zažíval extrémnu popularitu.

Dnes je ale situácia iná a Apple predal počas prvého štvrťroka 2024 v Číne až o 19,1 % menej smartfónov, než v rovnakom období roka 2023.

Jedným z dôvodov poklesu môže byť aj to, že Čína zakázala používať iPhone pre pracovníkov vo verejnej správe. A hoci má Apple obrovský podiel na trhu aj vo zvyšných krajinách sveta, práve problémy v Číne môžu spôsobiť obavy na strane akcionárov. Uvidíme, ako sa bude celá situácia vyvíjať.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

SLEDUJ NÁS

35,802FanúšikoviaPáči sa
5,014NasledovníciNasledovať
203OdberateliaPredplatiť

NAJČÍTANEJŠIE

YOUTUBE